Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Antiamerikanizam i majcica Rusija  (Pročitano 12253 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #165 poslato: 20.05.2008. 14:25 »

Donekle mi se sviđa vaš komentar, g. Gazivoda, ali mislim da ste u dobroj meri bili ipak nedorečeni ili pristrasni. Evo, na primer, kod onih teza kako je kapitalistički Zapad do sada bio licemeran, te naklonjen jednom, ali ne i drugom nacionalizmu, terajući tu priču skoro do onih mitova o velikoj zaveri protiv nekih naroda (posebno Srba). Setite se da SAD nije bio na strani Hrvata ili Bošnjaka za vreme sukoba u staroj Jugoslaviji, i da Tuđman njihov plan nije hteo da potpiše. I kako biste onda vi okarakterisali to mešanje Zapada? Kao naklonjeno jednom nacionalizmu? Ja ne bih tako kazao.

Drugo je ako kažete da je kapitalista zainteresovan za ono područje i za onu vlast na tom području koje bi mu moglo obezbediti još veće tržište i veći profit. Ali tu nema mesta za nacionalne podele. Nacionalizam i kapitalizam, tako, ne idu ruku pod ruku. I baš je para (profit) to što ne dozvoljava da kapitalista toleriše nacionalizme.

Što se ostatka priče tiče, mislim da je priča o prvobitnoj akumulaciji kapitala, o tom rasističkom gestu, ipak prekasno da se govori i mislim da nema opravdano uporište. Ako se tako govori, mogli bismo i Crkvu (hrišćanstvo) da optužimo za rasizam zbog sličnih postupaka prisvajanja zemljišta i nanosa raznih dažbina, kao i monarhije koje su primoravale građane da se klanjaju jednom čoveku, preneseno u ovo vreme to bi bio vrhovni kapitalista.

Danas je moguće, osim toga, regulisati i obuzdati kapitalistu kroz antimonopolske zakone i kakvu-takvu kontrolu tržišta, i tako se kapitalizam, kao kakva nepojmljivo moćna volja, daje usmeriti na neke jako dobre i humane stvari. Nažalost, kvaziantiglobalisti i lažni mirotvorci su takvo (od strane države) obuzdavanje kapitalista usmerili ka jačanju nacionalizma, pa će tako u Srbiji veliki (kvazi)antiglobalista biti onaj ko je podržavao Miloševića devedesetih, a Koštunicu danas.

A kad navodite Kinu i njihovo odupiranje globalizmu i kapitalizmu (mada se ne slažem da kapitalizam nije zavladao u toj zemlji, uprkos njenoj vernosti komunizmu), zašto ne pomenete i Severnu Koreju koja je tom antiglobalizmu (lažni humanizam, takav da bi uskoro mogao da gurne u pakao čitav svet) danas možda vernija od bilo koje druge države na svetu? Eto, oni su izolovani, njihov kapitalizam se nalazi u ruci državoposednika, vrhovnog lidera, kao što je u socijalističkoj Jugoslaviji bio Tito, ili u komunističkoj Rusiji Staljin. I šta onda, hoćete da kažete da je to bolje od kapitalizma pod manjim uticajem države na njegove uticaje u zajednici, te izdvajanje za razvoj ljudskih prava i pomoć siromašnima?

Ja bih voleo da vi predložite nešto bolje, a ne da uzvikujete sarkastično parole LDP-a, koji je ponajmanje kriv što su ljudi u Srbiji siromašni (za to su krivi ovi koje ovde predstavljate kao antifašiste, socijalisti).
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
ZileZilet
Libertarijanac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #166 poslato: 20.05.2008. 14:56 »

Mislim da ste vi D.I., kao i citav LDP, pristrasni, i nekriticki se zaklinjete u globalizaciju, neoliberalizam i sl. Sasvim je sigurno da i jedan i drugi nekriticki pristup ne moze doneti nista dobro ekonomiji kakva je nasa. Niti je majcica Rusija-majcica, niti je Amerikanski put, put kojim bespogovorno treba ici. Svedoci smo da bespogovorno slusanje MMF-a cesto vodi ekonomiju u propast. Eksperimenti in vivo...
U situaciji u kojoj se mi nalazimo, treba osluskivati tudja iskustva, i od svakog primeniti najbolje... Ali, s obzirom na lokalne specificnosti... Slovenija se dugo, do pred sam ulazak u EU, opirala otvaranju bankarskog sektora, cime je domacim bankama pruzila priliku da se restrukturiraju i spremnije docekaju stranu konkuranciju. Na primer. Da su slusali savete sa zapada, prosli bi ko mi i nase banke.
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +27/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #167 poslato: 20.05.2008. 22:34 »

nezadovoljan Jos jedna manifestacija , organizovana od stranih sluzbi i domacih izdajnika , u cilju otmanja kosova, i uvlacenja srbije u evropu.......globalizam u najgorem obliku......

Imao sam (ne) srecu, da mi je cerka , kao ucenica muzicke srednje skole, dobila ulazinice za "Eurosong", oliicenje globalisticko - imperijalistickih teznji ka nametanju novokomponovane , globkulture , koja za cilj ima ubijanje identiteta i teritorijalnog suvereniteta .....ops , greska......"teritorijalni suverenitet" mi se provukao iz navike.......malih naroda, a narocito onih ponosnih, samosvesnih, nebeskih , kao sto smo mi , Srbi......dokazani borci protiv globalistickih teznji evropskih dushmana i anglosaksonskih zlikovaca.

Gledajuci onaj galamatijas stranih spijuna , placenika, i ubacenih elemenata, prerusenih u pevace  , muzicare, pa bogami i novinare iz cele Evrope, shvatio sam da se radi o perfidnoj , dugo kovanoj zaveri protiv srBskog naroda, njegovih vecitih teznji za slobodom, i naravno , ocuvanjem vekovnih ognjista i naseg dragog kosova......Shvatio sam , da je pobeda nase drage Marije Sherifovic namestena , samo da bi se strani posmatraci , preruseni u stotine novinara , infiltrirali u srbiju , u najosetljivijim momentima stvaranja nove "patriJotske vlade " , ne bi li tu rovarili i bushkali u ime domacih izdajnika i placenika .....

A sta sve tu nisam video.....od pedera, tranverstita, jevreja, narkomana nije moglo da se prodje.....Evropa je poslala svoje nakazne predstavnike , da pokvare nasu omladinu , dugo pazljivo odgajanu na Cecinim i Erinim pesmama .....cvet nase mladosti, koji je rekao NE , evropi i njenim "vrednostima"

Ali, smirivalo me, sto sam pretpostavio da ce brojne nacionalno svesne organizacije i partije , patriJote i rodoljubi , spreciti tu sramotu srBskog naroda...paradu evropejstva u sred Beograda.......ali , avaj.......na moj uzas , nigde momaka iz "stormfronta' , " familije navijaca", "garde cara Lazara" " obraza " i ostalih nasih dika i  ponosa  ,nasih branitelja i cuvara od belosvetskih probisveta i placenika.......

Kada sam video jevrejina da peva u sred beograda, samo sam cekao nekog celavog momka , niskog cela, odlucnog pogleda da izadje da isutira istog, i da pokaze da se srbija nece dati cionistickim i jevrejskim lobijima koji vec vladaju celim svetom....ali.....nista......

Zatim , na moj uzas , na bini su se smenjivali sve neprijatelj do neprijatelja....mnostvo drzava koje su priznale Kosovsku samostalnost....!!!!!!!!.....Nisam mogao da verujem svojim ocima...nigde Samardzica, Kostunice, ili bar mladjanog portparola , da im zatrazi da se javno , pred mikrofonom odreknu priznanja KiM....pre nego zapevaju........bruka i sramota se nastavljaju........

Pederi su posebna prica.....gomila sareno ofarbanih likova , vrcka buljama po nasoj voljenoj "areni" , a nigde "obrazovaca" da ih isutiraju, iskidaju bejzbol palicama, i pobiju gomna pederska........a toliko se obecavalo......bruka jedna.......

Shok je bio potpun , kada sam video Holandjane ...nase tradicionalne neprijatelje, kako im dozvoljavaju da igraju na sred zemlje srbije, a da se pri tom nisu ogradili od Haga, tog kvazi suda, koji je osnovan samo radi srba..........

Stravican utisak su pojacavale zastave neprijateljskih zemalja, koje su sve veche vitlali neki domaci izdajnici ......tako se tu videlo i britanskih , i holandskih i belgijskih, hrvatskih i turskih zastava........da ti muka pripadne......nigde plava radikalska da zavijori....bruka !!!!!!

Ocekivao sam celo vece da na binu izadju barem predstavnici Kine , Indije i Brazila.....nasih tradicionalnih saveznika......nema veze sto nisu evropske drzave, ali mi smo podjednako okrenuti i istoku i zapadu.......nema kod nas ...samo EU i niko vise,,,
Ali.......na zalost , opet razocarenje.........

Elem, izasao sam , osamucen od onolike kolicine evrope .....bre, ljudi, od onoliko bolja i muzike moze da vam pozli.....Evropa u svom najgorem izdanju , u srcu srbije ......doduse  ,ne na kosovu , nego u beogradu........previse evrope , za jedan slobodarski , nebeski narod koji joj je rekao NE !!!

Da rezimiram, nasi politicari, narocito kostunica , toma, i ostali branioci srBskog kosova , haskih heroja  i  protivnici evro robstva, su morali da uslove celu manifestaciju , javnim posipanjem pepelom svih koji su priznali kosovo  , ili da bar onima koji su to uradili , otkazu gostoprimstvo.......ovako, strani placenici u nasim redovima su uspeli da srbiju opogane evropejskim duhom.....srecom , na kratko........

Sreca nasa da ne idemo na EP u fudbalu , pa necemo morati da pikamo lopte sa mrskim nam neprijateljima koji oce da nam otmu 15 % teritorije............a ovo....sada i nikad vise..

Nece Aca dozvoliti ovakve evro blamaze u Beogradu , dok je on glavi i odgovorni....... :srbenda:
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
ZileZilet
Libertarijanac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #168 poslato: 20.05.2008. 23:45 »

E, ako si ti normalan... zid , :veliki-aplauz:
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #169 poslato: 29.05.2008. 11:12 »

Odličan komentar. Kopiran je za sajt: Eurosong iz patriJotskog ugla.

Prijavljujte slične komentare PP, kad mislite da nešto zaslužuje da bude objavljeno.

Inače, nemam šta da dodam. Duhovito i uglavnom istinito (tj. odgovara profilu mnogih domaćih nacionalista).
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #170 poslato: 29.05.2008. 11:15 »

Moj utisak o tom tekstu je drugaciji - uopste nije duhovit i previse je isforsiran. Cak bih rekao - glup tekst.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #171 poslato: 29.05.2008. 11:18 »

To si se uvredio jer je gospodin opisivao prosečnog glasača SRS-SPS-DSS-NS-JS-SPO-DS-a?
Nema potrebe da se osećaš uvređenim ako sam ne misliš kao oni opisani u tekstu.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #172 poslato: 29.05.2008. 13:45 »

Evo, na primer, kod onih teza kako je kapitalistički Zapad do sada bio licemeran, te naklonjen jednom, ali ne i drugom nacionalizmu, terajući tu priču skoro do onih mitova o velikoj zaveri protiv nekih naroda (posebno Srba). Setite se da SAD nije bio na strani Hrvata ili Bošnjaka za vreme sukoba u staroj Jugoslaviji, i da Tuđman njihov plan nije hteo da potpiše. I kako biste onda vi okarakterisali to mešanje Zapada? Kao naklonjeno jednom nacionalizmu? Ja ne bih tako kazao.

Zašto bi terali priču do antisrpske zavere? Nije uopšte o tome reč. Antisrpska zavera je propagandistička konstrukcija koju svi akteri na terenu rabe, bilo da mobilišu narod ili da denunciraju mobilizatore. No, kad govorim o tim famoznim "dvostrukim standardima" glede balkanskih nacionalizama, kako je bilo na početku odmah se može dati argumenat kako su vodeće zemlje EU svojevremeno priznale nacionalističke secesije Slovenije i Hrvatske iz bivše multietničke SFRJ. Hrvatski i slovančki nacionalizam je tim priznanjem bio nagrađen baš kao što je sada nagrađen albanski nacionalizam - priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova. Tuđman nije hteo da potpiše plan iz prostog razloga što je bio nepovoljan za Hrvatsku. Kasnije se pokazalo da je bio u pravu. U tom bivanju-u-pravu imao je podršku SAD. Amerika nije bombardovala Hrvatsku niti joj je zavela sankcije zbog progona srpskog stanovništva iz Krajine. S druge strane bombardovala je Srbiju radi prevencije pretpostavljenog genocida, navodnog sprečavanja nove Srebrenice. Fora ista poput iračkog nuklearnog naoružanja. Teško je u to poverovati eto zato što to tako tvrdi Stejt Dipartment..... Može se o svemu tome diskutovati, ali jedini iskorak Amerikanaca u korist srpskog nacionalizma bio je sprečavanje pada Republike Srpske.

Drugo je ako kažete da je kapitalista zainteresovan za ono područje i za onu vlast na tom području koje bi mu moglo obezbediti još veće tržište i veći profit. Ali tu nema mesta za nacionalne podele. Nacionalizam i kapitalizam, tako, ne idu ruku pod ruku. I baš je para (profit) to što ne dozvoljava da kapitalista toleriše nacionalizme.

Ne radi se samo o tržištu nego i o nesmetanoj ekspoataciji sirovina i energenata. Recimo da jedna nepoćudna država kontroliše jednu naftom bogatu oblast koju bi rado eksploatisale velike petrolejske firme. Takođe, recimo da baš u tom naftonosnom regionu živi neka navodno ili zaista ugrožena etnija. Hm... šta će uraditi kapitalizam? Pa pomagaće secesionistički pokret te "ugrožene" etnije koja obitava baš u tom naftonosnom regionu. Doturaće im oružje, vršiće propagandni i diplomatski pritisak, sve u cilju da lideri te etnije uzmu malo više vlasti i otvore vrata petrolejskim kompanijama. Upravo je to simplifikovani scenario mnogih građanskih ratova u zemljama Trećeg sveta bogatih naftom.
Uzgred, kako to da nacionalizam i kapitalizam ne idu ruku pod ruku? Pa bez nacionalističke i patriotske mobilizacije ne bi bilo moguće obnoviti i unaprediti ratom porušene privrede Nemačke, Japana i Južne Koreje. Raspitaj se malo kako su se obnavljale te zemlje i kako su stekle ekonomsko preimućstvo. Toliko o pozitivnoj ulozi nacionalizma u sprezi sa kapitalizmom.

Što se ostatka priče tiče, mislim da je priča o prvobitnoj akumulaciji kapitala, o tom rasističkom gestu, ipak prekasno da se govori i mislim da nema opravdano uporište. Ako se tako govori, mogli bismo i Crkvu (hrišćanstvo) da optužimo za rasizam zbog sličnih postupaka prisvajanja zemljišta i nanosa raznih dažbina, kao i monarhije koje su primoravale građane da se klanjaju jednom čoveku, preneseno u ovo vreme to bi bio vrhovni kapitalista.

Mogli bismo. To je vrednosno revalorizovanje istorije. Nikad nije prekasno ako je cilj istina.

Danas je moguće, osim toga, regulisati i obuzdati kapitalistu kroz antimonopolske zakone i kakvu-takvu kontrolu tržišta, i tako se kapitalizam, kao kakva nepojmljivo moćna volja, daje usmeriti na neke jako dobre i humane stvari. Nažalost, kvaziantiglobalisti i lažni mirotvorci su takvo (od strane države) obuzdavanje kapitalista usmerili ka jačanju nacionalizma, pa će tako u Srbiji veliki (kvazi)antiglobalista biti onaj ko je podržavao Miloševića devedesetih, a Koštunicu danas.

Zašto imaš potrebe da globalne i opšte stvari porediš i objašnjavaš sa primerom zemlje u kojoj živimo. Srbija nije merilo svetskih dešavanja. Ionako je kod nas mnogo toga iščašeno. Držimo se sveta kada govorimo o svetskim temama.

A kad navodite Kinu i njihovo odupiranje globalizmu i kapitalizmu (mada se ne slažem da kapitalizam nije zavladao u toj zemlji, uprkos njenoj vernosti komunizmu), zašto ne pomenete i Severnu Koreju koja je tom antiglobalizmu (lažni humanizam, takav da bi uskoro mogao da gurne u pakao čitav svet) danas možda vernija od bilo koje druge države na svetu? Eto, oni su izolovani, njihov kapitalizam se nalazi u ruci državoposednika, vrhovnog lidera, kao što je u socijalističkoj Jugoslaviji bio Tito, ili u komunističkoj Rusiji Staljin. I šta onda, hoćete da kažete da je to bolje od kapitalizma pod manjim uticajem države na njegove uticaje u zajednici, te izdvajanje za razvoj ljudskih prava i pomoć siromašnima?

Ne pada mi napamet da branim logor države kao što je Severna Koreja. Nema tamo ničeg dobrog. Jedino dobro je njihovo postojanje kao takvih pa se onda američka oštrica ne može fokusirati samo na mali broj ciljeva, nego eto ima i neka tamo fucking komunistička Koreja. Svestan sam naopakosti komunizma, ali primerica Kuba, jeste da je siromašna, ali tamo ljudi barem imaju kulturu, obrazovanje i medicinsku zaštitu, što građani većine latinoameričkih zemalja, a svakako i onih koje su slušale Amerikance i praktikovale njinu verziju kapitalizma, nikako nemaju. Sve ima svoje.

Ja bih voleo da vi predložite nešto bolje, a ne da uzvikujete sarkastično parole LDP-a, koji je ponajmanje kriv što su ljudi u Srbiji siromašni (za to su krivi ovi koje ovde predstavljate kao antifašiste, socijalisti).

E sad, otkud ti ideja da socijaliste, srpske socijaliste, predstavljam kao antifašiste? Rekoh ti da je Srbija poseban slučaj, nekako baš poput recimo...... Kosova. Antiglobalizam srpskih socijalista i slobista više je bio paradno-demagoškog karaktera, uostalom kao i sve u ovoj zemlji.
Naposletku, šta fali parolama LDP-a? To su divne parole....
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #173 poslato: 30.05.2008. 10:32 »

Tuđman nije hteo da potpiše plan iz prostog razloga što je bio nepovoljan za Hrvatsku. Kasnije se pokazalo da je bio u pravu. U tom bivanju-u-pravu imao je podršku SAD. Amerika nije bombardovala Hrvatsku niti joj je zavela sankcije zbog progona srpskog stanovništva iz Krajine. S druge strane bombardovala je Srbiju radi prevencije pretpostavljenog genocida, navodnog sprečavanja nove Srebrenice. Fora ista poput iračkog nuklearnog naoružanja. Teško je u to poverovati eto zato što to tako tvrdi Stejt Dipartment..... Može se o svemu tome diskutovati, ali jedini iskorak Amerikanaca u korist srpskog nacionalizma bio je sprečavanje pada Republike Srpske.

Mislim da ovde praviš malu nepreciznost. Ako kažemo da je Tuđman bio u pravu što nije potpisao Plan Zagreb-4, onda mora da se kaže da je bivao-u-pravu samo nakon odbijanja srpske strane da potpiše za nju povoljan isti sporazum. Dakle, to i dalje ostaje američki sporazum ponuđen srpskoj i hrvatskoj strani u korist srpskih interesa, a koji je srpska strana prokockala (ispala glupa, kako su se izrazili neki svesniji, a malobrojni, ljudi u toj Krajini nakon rata).

I dobro je što pominješ Republiku Srpsku jer je njeno formiranje i opstanak takođe pokazatelj da Amerika i Zapad nisu imale nameru da sprovode nekakvu antisrpsku politiku na tim prostorima. Jer da jesu to radile, danas bi Srbija verovatno ostala i bez Vojvodine, budući da je Šešeljeva ideologija, implementirana u kvazi-socijalistički režim Miloševića, ozbiljno narušavala ljudska prava tamošnjih manjina, što je bilo dovoljno da se internacionalizuje vojvođansko pitanje.

Što se tiče početka sukoba na ovim prostorima i pružanja podrške slovenačkom i hrvatskom nacionalizmu. Mislim da je i to suviše uprošćeno ovde izloženo s tvoje strane. Treba imati na umu da je srpska vlast, tj. tadašnji SKS, tretirala s nipodaštavanjem susedne republike i praktično provocirala sukob i buduće razjedinjenje. Ako neko vrši teror u saveznoj državi nad drugim republikama, šalje tenkove i demonstrira vojnu snagu (preti) na trgovima glavnih gradova drugih republika, to je svakako povod da se ozbiljno započnu separatistički pokreti. I niko ne bi voleo da živi u saveznoj državi sa takvom Srbijom. Pa čak i kasnije sa Srbijom Vojislava Koštunice građani Crne Gore su odlučili da ne nastavljaju zajedničko putešestvije u devedesete i nove ekonomske padove.

Citat
Ne radi se samo o tržištu nego i o nesmetanoj ekspoataciji sirovina i energenata. Recimo da jedna nepoćudna država kontroliše jednu naftom bogatu oblast koju bi rado eksploatisale velike petrolejske firme. Takođe, recimo da baš u tom naftonosnom regionu živi neka navodno ili zaista ugrožena etnija. Hm... šta će uraditi kapitalizam? Pa pomagaće secesionistički pokret te "ugrožene" etnije koja obitava baš u tom naftonosnom regionu. Doturaće im oružje, vršiće propagandni i diplomatski pritisak, sve u cilju da lideri te etnije uzmu malo više vlasti i otvore vrata petrolejskim kompanijama. Upravo je to simplifikovani scenario mnogih građanskih ratova u zemljama Trećeg sveta bogatih naftom.

Vidiš, mogu da se složim da neki kapitalisti imaju interes da pomažu takve secesionističke pokrete, ali bitan je i povod da se ti sukobi podrže. Naime, i tom kapitalisti i onim moćnim zemljama čiju spoljnu politiku (agresivnu) ovi uslovljavaju, potreban je povod za "uskakanje" na tuđu teritoriju i mešanje u taj sukob. Na primer, da je Kosovo bilo tretirano drugačije devedesetih, da su vlast činili ljudi iz Demokratske stranke, kolike bi šanse bile da se dogodi ovaj scenario kojem smo prisustvovali 17. februara? Ja sam siguran da do toga ne bi moglo da dođe, inače bi taj kapitalista nesmetano mogao da upadne u bilo koju državu, jer mu nikakav izgovor ne bi bio potreban.

Dakle, te male i uglavnom nedemokratske zemlje unutrašnjim sukobima, nipodaštavanjem, ugnjetavanjem i auto-iritacijom provociraju internacionalizaciju sopstvenog pitanja i privlače oko onog kapitaliste i državu koju kontroliše (SAD najčešće), koji će ovu videti opravdano kao novi mogući plen.

I opet, ako zađemo u motive one autoiritacije jedne male države, mislim da ćemo naći nacionalizam kao uzrok tog svraba.

Citat
Uzgred, kako to da nacionalizam i kapitalizam ne idu ruku pod ruku? Pa bez nacionalističke i patriotske mobilizacije ne bi bilo moguće obnoviti i unaprediti ratom porušene privrede Nemačke, Japana i Južne Koreje.

Patriotska mobilizacija je nešto sasvim drugo. I dobro znamo, gospodine Gazivoda, da su Nemačku i Japan gradile snage SAD-a i Britanije, da su gomile humanitarne pomoći i materijala za obnovu građevina i izgradnju novih država od temelja upravo stizale iz ovih zemalja. Gde tu ima mesta nacionalizmu?

Isto važi i za SFRJ. Kako bi pod nacionalističkim parolama mogle da idu one radne akcije? Mogu jedino pod izgovorom patriotizma, a on ne mora da ide u kompletu sa nacionalizmom ako se radi o multietničkoj ili multinacionalnoj državi.

Citat
Zašto imaš potrebe da globalne i opšte stvari porediš i objašnjavaš sa primerom zemlje u kojoj živimo. Srbija nije merilo svetskih dešavanja. Ionako je kod nas mnogo toga iščašeno. Držimo se sveta kada govorimo o svetskim temama.

Zbog ljudi iz Srbije koji to čitaju a najčešće se nalaze na strani antiglobalizma, bez neke dublje analize te stvari. Hoću da primene svoja razmišljanja na Srbiju i uvide nešto više.

Citat
Ne pada mi napamet da branim logor države kao što je Severna Koreja. Nema tamo ničeg dobrog. Jedino dobro je njihovo postojanje kao takvih pa se onda američka oštrica ne može fokusirati samo na mali broj ciljeva, nego eto ima i neka tamo fucking komunistička Koreja. Svestan sam naopakosti komunizma, ali primerica Kuba, jeste da je siromašna, ali tamo ljudi barem imaju kulturu, obrazovanje i medicinsku zaštitu, što građani većine latinoameričkih zemalja, a svakako i onih koje su slušale Amerikance i praktikovale njinu verziju kapitalizma, nikako nemaju. Sve ima svoje.

Negde sam pročitao da je Kastrov rođak na tronu te komunističke države ove godine dozvolio uvoz i kupovinu kompakt diskova i računara.  aplauz aplauz
A najbolje je, gospodine Gazivoda, kad kažete kako su oni siromašni i sve to, ali su srećni i onako... rumeni. Nećemo time da se služimo, važi? Hehe.

Citat
E sad, otkud ti ideja da socijaliste, srpske socijaliste, predstavljam kao antifašiste? Rekoh ti da je Srbija poseban slučaj, nekako baš poput recimo...... Kosova. Antiglobalizam srpskih socijalista i slobista više je bio paradno-demagoškog karaktera, uostalom kao i sve u ovoj zemlji.

E, tako recite. Ja samo govorim ono što čujem od narodnjaka, pa onda se obrušujem na njihove izjave. Ne samo narodnjaka, nego i socijalista, radikala i onih svežih prosocijalističkih DS-ovaca, odskora.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #174 poslato: 30.05.2008. 12:19 »

Patriotska mobilizacija je nešto sasvim drugo. I dobro znamo, gospodine Gazivoda, da su Nemačku i Japan gradile snage SAD-a i Britanije, da su gomile humanitarne pomoći i materijala za obnovu građevina i izgradnju novih država od temelja upravo stizale iz ovih zemalja. Gde tu ima mesta nacionalizmu?

Nemačka i Japan su dobili mnogo manje novca nego što se misli, manje nego što su dobile zemlje saveznice Amerike. Nemačka je dobila 1,4 milijardi dolara iz tog Maršalovog plana, dok su recimo Britanija i Francuska dobile po 1,6 ili 1,8 milijardi. No, nikakve obnove ne bi bilo da nije bilo pametne državne politike i ovde izvikanog, devalviranog i denunciranog te pervertiranog nacionalnog jedinstva. S druge strane, Nemci i Japanci nisu narodi lišeni kulture pa možda ima i toga. S druge strane pomoć stiže i u Bosnu, na Kosovo, u samu Srbiju i šta imamo? Jesu li to sada neke ekonomske velesile? Daleko od toga.... Ne znam uopšte kako smo došli do ovoga..... a sve pričajući o kapitalizmu. U tom smislu nemački i japanski te korejski primer jesu dobri primeri razvoja društva i ekonomije merama tzv državnog kapitalizma. Nemačka je svojevremeno osnovala nešto što kod nas ne postoji a to je KfW. To je finansijska institucija osnovana od strane države za kreditiranje razvoja privrede. Mi smo mnogo otišli u deregulaciji primerice u sektoru finansija ali se zato i dalje držimo najgorih socijalističkih rešenja (partijsko upravljanje) velikim državnim preduzećima iz tzv strateških grana. Zašto ne bi bilo moguće da velikim državnim firmama uipravljaju male konsultantske kuće koje bi na tenderu dobijale taj posao i radile na procenat? Zato što bi stranački ljudi leteli sa posla i zato što ne bi mogli da kradu i da nikom ne odgovaraju. Kod nas je nemoguće da inspekcija uđe u neko državno preduzeće jer se to tretira kao atak na stranku čiji kadrovi "upravljaju" tim preduzećem.
Da se razumemo, nisam ja protiv kapitalizma ali jesam protiv glorifikacije istog. Načelno sam protiv kapitalizma u nekom porincipijelnom smislu da se ravnam po merilima profita, mada praktično jesam za to, no to je jedna specifična poza. Ipak sam za malo više države, ali sposobne, profesionalne i odgovorne države, umesto državnog javašluka i nekontrolisane deregulacije.

Danas se na Zapadu povodom toga uočavaju neki novi trendovi. Primerice Džordž Soros traži od američkih vlasti da obuzdaju tzv hedž fondove i berzanske špekulacije, da unesu malo više regulacije u tržištu i da učine korake ka (o jeresi) - kontroli cena nekretnina!? Soros je mislio na državnu kontrolu cena nekretnina - i to ne samo iz humanih i socijalnih razloga, nego krajnje praktičnih - da bi se upravo spaslo tržište. On traži da se država umeša u tržište radi opstanka samog tržišta. Aktuelna kriza u SAD upravo je proizvod prevelike deregulacije. Soros kaže da se u tome preteralo.....

Sačuvana

Truman
Nazionalist

Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #175 poslato: 05.06.2008. 10:47 »

Sta mislite o novom demokratskom kandidatu Obami? Hoce li doneti promene za koje se zalaze? Jedna od najpoznatijih je da ce u roku od 16 meseci povuci sve americke vojnike iz Iraka. Deluje mi kao SF.

Razmisljah da otvorim novu temu o njemu, ali ne znam da li bi pisali. Ako admin misli da treba da se otvori neka to uradi umesto mene.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #176 poslato: 05.06.2008. 10:56 »

Obama nema šanse da pobedi kada je sva sila obaveštajno-paradržavno-vojnoindustrijskog-bla-bla kompleksa stala iza Mek Kejna, prema kome je Buš Džunior mala beba. Crna guja Kisindžer je javno podržao republikanca. Soros je odustao od podrške demokratama i zagovara državni intervencionizam. Mek Kejn izjavljuje da Amerika mora da ostane u Iraku ako treba i sto godina. Ako pobedi Obama, ili će da ga koknu kao Kenedija, ili će da ga impičuju, ali verujem da će pokušati sve da ga spreče da uđe u Belu kuću. Pobeda Mek Kejna biće uvod u mnoga zanimljiva dešavanja kako u samoj Americi tako i u svetu. Biće interesantno gledati dnevnike i čitati novine....
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #177 poslato: 05.06.2008. 10:57 »

Hoces da se kladimo da ce Obama da pobedi iako je sve ovo sto si rekao za situaciju u SAD tacno?
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #178 poslato: 05.06.2008. 11:19 »

Obama nema šanse da pobedi kada je sva sila obaveštajno-paradržavno-vojnoindustrijskog-bla-bla kompleksa stala iza Mek Kejna, prema kome je Buš Džunior mala beba. Crna guja Kisindžer je javno podržao republikanca. Soros je odustao od podrške demokratama i zagovara državni intervencionizam. Mek Kejn izjavljuje da Amerika mora da ostane u Iraku ako treba i sto godina. Ako pobedi Obama, ili će da ga koknu kao Kenedija, ili će da ga impičuju, ali verujem da će pokušati sve da ga spreče da uđe u Belu kuću. Pobeda Mek Kejna biće uvod u mnoga zanimljiva dešavanja kako u samoj Americi tako i u svetu. Biće interesantno gledati dnevnike i čitati novine....

A sta si mislio pod ovim? I ja mislim da ce biti raznih desavanja, ali pod Obamom. Onda bi on mogao biti optuzen kao glavni krivac i smaknut. Mogao bi biti izabran za predsednika bas zato sto ga ti mocnici ne vole. Deluje kao paradoks.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #179 poslato: 05.06.2008. 11:23 »

Mek Kejn misli da je dosta bilo zajebancije sa tim UN-om, sa Rusima i Kinezima, sa tim tamo Ahmadinedžadom i da Amerika treba čvršće i energičnije da sledi svoje interese. U tu svrhu potrebno je formirati alternativu UN-u, odnosno organizaciju koja bi okupljala isključivo one zemlje koju Amerika proglasi demokratskim i da se tako uzurpira uloga koju UN ima. Naravno, u tu skupinu ne bi ušle Kina i Rusija. Istovremeno Iran bi trebalo bombardovati a Ukrajinu i Gruziju uvući i NATO bez obzira na Ruse. Evropljane bi trebalo naterati da uzmu učešća u borbama u Avganistanu a u Irak poslati pojačanja. Nešto je pominjao i Čaveza, odnosno Boliviju i Kubu, ali neka sada....To meni deluje više nego interesantno za pratiti i komentarisati.... zlobni
Sačuvana

Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: