|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 16.08.2007. 20:07 » |
|
srbija je geografski i istorijski nekako bila uslovljena tim istokom, i kutluroloski mnogo bliza turskoj i rusiji nego evroatlantskom paktu. sem toga srbija je verom povezana sa rusijom, a rusija opet u nekoj vrsti hladnog rata prema americi i evropi, pa otud i taj srpski antiamerikanizam. mada ne treba da se zaboravi da se u srbiji klicalo americi vise nego rusima u nekom periodu brozovog totalitarizma. nisam u stvari siguran da li je to klicala cela jugoslavija ili je to bio stav samo srbije. u svakom slucaju ovaj prostor je prirodno naslonjen na rusiju, ili rusija naslonjena na njega, pa je potrebno dosta novih informacija, kritickog diskursa, da bi se to misljenje prevazislo i nasla buducnost na zapadu. antiamerikanizam zaista danas ima verovatno najvece uporiste upravo u srbiji, barem sto se evrope tice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 17.08.2007. 12:43 » |
|
Ne govori se o tome koliko Amerika pomaže razvoj demokratije u Srbiji. Ono što obično potežu kao argument protiv pravih institucija demokratije i građanskog društva - građanskih, proevropskih nevladinih organizacija i političkih partija (ovo je možda trebalo da ne bude u pluralu) - i to ne samo u Srbiji nego bilo gde u svetu, jeste veliki dotok sredstava iz te zemlje kako bi se isforsiralo to društvo koje garantuje ljudska prava, i bori se za pravo čoveka čak i ako ono ne može da bude zadovoljeno na nivou države kojoj se obraća (sudovi viših instanci su takođe do Evrope došli preko američkog uticaja, zahvaljujući američkom novcu i po ugledu na američku demokratiju).
Sa druge strane, u Rusiji postoji i dan-danas kršenje elementarnih ljudskih prava, kao što smo mogli da vidimo na onom okupljanju kada je Gari Kasparov uhapšen i kada je policija napala demonstrante samo zato što su bili protiv aktuelne vlasti (dakle, ponašanje kao u Srbiji za vreme devedesetih).
Antiamerikanizam je potreba ljudi da se vrate (neka vrsta nostalgije) u vreme totalitarizma, ksenofobije i konstante represije od strane matične države.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
modesty
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 17.08.2007. 14:01 » |
|
Zivela sam godinu dana u Sakramentu, proputovala sam Kalifornijom i posetila Nevadu. Utisci su samo pozitivni, uglavnom. Zavrsila sam cetvrtu godinu gimnazje u Kaliforniji i vratila se u Srbiju da upisem fax, mada sam razmisljala tamo da ostanem na studijama. Nije iskljuceno da bih otisla ponovo. Imam rodbinu u LA-u i Sacramentu, pa bi mi izasli u susret dok se ne snadjem. Moj izbor da jos neko vreme provedem u SAD-u nikako ne bi bio "beg iz Srbije", vec moja radoznalost, avanturisticki duh i zelja za necim novim. Naravno, standard jeste visi u SAD-u, ali imaju i oni jako mnogo problema, o kojima bi trebalo vise racuna da povedu. Kao sto sam rekla, covek se svuda navikne. Ove vrucine nisam podnosila tesko kod nas u zemlji, bas zato sto je u Sakramentu bilo tako skoro cele godine. Jednom sam dobila alergiju, mislim na ambroziju i bila sam sigurna da je to zato sto se nisam aklimatizovala, ali sam u skoli ubrzo uocila dosta svojih drugova sa pakovanjima klaritina koji su uzimali kao bombonice. Tamo ima dosta rastinja koje je nama odavde ipak nesto novo, ali ni za tamosnje stanovnistvo nije bezazleno... Bilo je to divnih godinu dana, jako lepo provedenih, a ujedno sam se osecala i kao ambasador svoje zemlje. Host porodica je napravila jedan dan rucak na kome smo svi pravili specijalitet iz svojih zemalja, posto je u okviru programa sa mnom bila i devojka sa Taiwana, decko iz Brazila i Belgijanka... Napravila sam punjene paprike i svima su se dopale... Osim deci koordinatorke  U skoli sam bila bas sa Amerima, u pravoj drzavnoj skoli, dakle nisam isla u klasicnu "belu skolu", vec je bilo podjednako zastupljeno hispano, african-american, asian, a belaca je cak bilo manjina... Na jednom od casova, bile su prisutne devojke, lezbejke, one su par i to je vrlo normalno prihvaceno od strane profesora, ucenika... Multi-kulturolosko drustvo, ogromna prostranstva, sve u svemu zemlja koja nudi mnogo toga... Dopao mi se L.A., kao i San Francisko... Mislim da je pogresno imati nesto protiv Amerikanaca, reflektujuci politicke poteze, protiv kojih i oni sami demonstriraju, kao sto je pogresno imati generalno lose misljenje o Srbima ili bilo kom drugom narodu na osnovu gresaka nevestih politicara ili pojedenih sasvim irelevantnih licnosti za bilo koju vrstu uopstavanja i tipizacije...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Love is wisdom of fools and folly of wise...
|
|
|
|
FinalCutNow
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 17.08.2007. 14:11 » |
|
Rusija je tiranisala ne samo njih, nego i Istocnu Nemacku. Sa druge strane, Amerikanci su odigrali kljucnu ulogu u oslobodjenju Evrope od fasizma za vreme Drugog svetskog rata. Amerika je od tada nadalje prisutna na evropskom, pa i azijskom tlu. Ne želim da ulazim u raspravu o antiamerikanizmu veċ da podsetim na neke istorijske trenutke i činjenice vezane za prošli vek, a u ovom slučaju reč je o Drugom svetskom ratu. Uveran sam da se čak i mnogi Američki stručnjaci za ovaj period prošlosti ne bi saglasili s nekakvom gore navedenom ključnom “američkom ulogom u oslobađenju Evrope”, buduċi da to nema blage veze s istinom. Pre svega da Vas kratko podsetim na neke najbitnije detalje iz toka Drugog svetskog rata, ali i malo pre njegovog početka zato što Vam istorija Evrope očigledno nije jača strana. Još pre 1939. godine , a pogotovu za vreme pregovora o Minhenskom sporazumu, tadašnji premijer Engleske Neville Chamberlain dobija od strane Britanskih službi mnoštvo obaveštajnih i kontra-obaveštajnih informacija koje ukazuju na pripreme za buduċe oružane operacije Nemačke vojske. U međuvremenu, ogroman broj intelektualaca iz sama Nemačke, ali i ostalih Evropskih zemalja pokušavaju bez naročitog uspeha da upozore svetske vlade na opasnosti koje proizilaze iz delovanja Nacističkog režima u Nemačkoj. Sovetski Savez i Amerika još uvek su tada po strani, ali iz različitih razloga. SSSR je prethodno potpisao sporazum o nenapadanju s Nemačkom, a Američki kongres nije želeo da uvlači svoj narod u nekakav daleki i za tu naciju nebitan sukob na drugom kontinentu. Do 7. decembra. 1941. Sjedinjene Američke države to jest do napada na Perl nisu direktno učestvovale u ratu protiv Nemačke i njenih saveznika, veċ su jedino isporučivale humanitarnu pomoċ i pomoċ u naoružanju i to gle čuda najviše Velikoj Britaniji. Čak se ni to nije dogodilo odmah, veċ tek po dolasku Vinstona Čerčila na čelu Britanske vlade 1940.godine te isporuke su postale značajnije, a u međuvremnu su i Američki političari uvideli svu snagu Hitlerove vojne mašinerije koju su mnogi isprva potcenili. Kao od šale u rekordnom roku Nemačka okupira nekada slavne i silne Evropske države i tadašnjoj ogromnoj Velikoj Britaniji preti potpuni poraz. Zbog sporazuma o nenapadanju, najsavremenije i najbolje opremljene jedinice Crvene Armije i Crvene mornarice nalaze se na dalekom istoku Rusije i u nemoguċnosti su da zaštite zapadne granice Sovetskog saveza. Trenuci kada su nemačke trupe pretile da zauzmu Staljingrad jesu zapravo prelomni trenuci za “oslobađanje Evrope” o kojem si gore govorio jer u slučaju da se Staljin tada predao Nemci bi mogli da blokiraju prethodne naredbe o povlačenju trupa iz Francuske i drugih okupiranih područija na istočni front. Zašto? Zato što su Nemci počeli da gube u Rusiji , a sovetske trupe su uspele da konsoliduju svoje redove i dobiji tako dugo iščekivano pojačanje sa istoka. To u stvari znači da su se kao što učimo i iz istorije uslovi za operaciju Overlord stekli tek nakon početka proterivanja i likvidiranja Nemačkih jedinica iz Staljinove zemlje. Lako je bilo napasti obale Francuske onda kada se gotovo čitava protivnička vojska prebacuje na istočni front jer nemački generalštab polako uvuđa surovu činjenicu da ne mogu savladati Rusiju. Na obalama Francuske i u centralnoj Evropi ostao je tek onoliki broj vojnika relativno dovoljan za održavanje kakvog-takvog reda u okupiranim teritorijama i naravno da su Amerikanci kasnije mogli da pobedonosno utrče na Evropsko tlo nakon što su pre toga odbijali vapaje za pomoċ čak i od britanskog monarha koji je više puta pisao duga i iscrpna pisma Ruzveltu i kongresu o stanju u Velikoj Britaniji, Rusiji i Evropi. Sovetske snage su doslovno zbrisale s lica zemlje Nemačku treċu Armiju i prve zauzele Berlin, istočnu i neke druge delove Evrope ispoljavajuċi pritom revanšizam, a zašto? Na to pitanje odgovorio bih sledeċim brojevima : Ukpuno 23 miliona i 6000. 0000 hiljada građana SSSR-a poginulo je za vreme drugog svestkog rata, dakle to je država koje je podnela najviše gubitake za vreme istog, a u procentima taj broj iznosi 13.44 od ukupnog broja populacije. Inače pre nego što sledeċi put napišeš kako su Amerikanci oslobodili Evropu od fašizma treba da znaš da su još u Ninbergu na suđenju nacistima predstavnici savezničkih država iskazali svoju zahvalnost Sovetskom savezu za njegovu presudnu ulogu u Drugom svetskom ratu. Kakvu li su zahvalnost tek istakli njihovi potonji istoričari kada su saznali za surov život sovetskog vojnika koji za razliku od njegovih saveznika nije smeo čak ni da položi oružije pred jačim neprijateljem, jer bi mu za kaznu Staljinove obaveštajne službe na licu mesta presudile. Što se tiče Američke uloge koja je takođe bila značajna , ali nikako ne najznačajnija o tome mogu govoriti nekom drugom prilikom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 17.08.2007. 14:47 » |
|
"Uvoz" ljudskih prava iz Amerike je verovatno ono najpozitivnije od americkog uticaja na Evropu, ako izuzmemo ove vojne intervencije o kojima mozemo da diskutujemo koliko su humane, i koliku su kolateralnu stetu time Amerikanci cinili. Uveran sam da se čak i mnogi Američki stručnjaci za ovaj period prošlosti ne bi saglasili s nekakvom gore navedenom ključnom “američkom ulogom u oslobađenju Evrope”, buduċi da to nema blage veze s istinom. O tome moze da se spekulise. Mozda rat saveznici ne bi dobili bez uloge Rusa u njemu. Tako i Srbi spekulisu da bi svet bio porazen da nije bilo Srba i Srbije na pravoj strani. Ipak, Amerika je ovde jedina bila pri izboru da li da udje ili ne udje u rat. Tlo Evrope je bilo pogodjeno i moralo da se ili pridruzi fasistima ili da se njima suprotstavi. Dakle, za njih je rat bio nuzan. Amerika je ipak usla u rat, istina je da su strahovali da ce fasisti nakon osvajanja Evrope, Azije i Afrike da se namerace i na njihov kontinent, pa je to bio glavni razlog, ali ipak nije bilo nuzno da udju bas tada, niti da pomazu bilo kome u tom ratu. A sto je u tom ratu najvise izginulo Rusa ne znam kakve veze bi trebalo da ima sa temom. Da li to znaci da su najvise doprineli oslobodjenju Evrope? Meni se cini da su oni u tom ratu najvise profitirali, osvojili pola Evrope, doslovno je porobili. Za taj deo Evrope posle Hitlera dosao je Staljin, sto nije predstavljalo veliku razliku. To znaci da oni nisu vodili borbu protiv fasizma, jer su i sami bili diskriminatori na svoj nacin, nego su vodili svoju bitku, isto tako za oslobadjanje svoje, ali i porobljavanje tudjih teritorija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
FinalCutNow
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 17.08.2007. 16:40 » |
|
O tome moze da se spekulise. Mozda rat saveznici ne bi dobili bez uloge Rusa u njemu. Tako i Srbi spekulisu da bi svet bio porazen da nije bilo Srba i Srbije na pravoj strani. U postu koji sam napisao nisam spekulisao o eventulnom porazu ili pobedi ove ili one strane u Drugom Svetskom ratu , a u slučaju da se jedna država opedelila za savez s jednima ili drugima. Iznosio sam istorijske činjenice koje su poznate, a to se izričito mora naglasiti upravo zbog toga što najveċi broj činjenica iz istorije , pogotovu onih koji se tiču ratova i diplomatije nije poznat, ali to izlazi iz okvira nečeg drugog što sam želeo da ukažem , a što je Plodni Bizon izvrnuo iz konteksta. Upoređivati tadašnji Sovetski Savez sa Srbijom je u najmanju ruku smešno i ne radi se ovde o tome kako sam ja ili bilo ko drugi hteo da prenaglasim ulogu Rusije u periodu između 1939. i 1945. veċ se u tvom prvobitnom postu na ovu temu izreklo kako je Amerika imala klučnu ulogu u suzbijanju fašizma na Evropskim teritorijama, a ja sam podvukao neke druge crte tadašnjih dešavanja koje snažno sugerišu da to prosto nije tako crno-belo kako ti zamišljaš. Ipak, Amerika je ovde jedina bila pri izboru da li da udje ili ne udje u rat. Tlo Evrope je bilo pogodjeno i moralo da se ili pridruzi fasistima ili da se njima suprotstavi. Dakle, za njih je rat bio nuzan. Amerika je ipak usla u rat, istina je da su strahovali da ce fasisti nakon osvajanja Evrope, Azije i Afrike da se namerace i na njihov kontinent, pa je to bio glavni razlog, ali ipak nije bilo nuzno da udju bas tada, niti da pomazu bilo kome u tom ratu. To prosto nije tačno , a mogao si da vidiš i tačne podatke iz mog prethodnog posta. Naime, Amerika jeste imala taj izbor (da uđe ili ne), ali samo do decembra 1941. kada je Carski Japan, iznenada i bez objave rata napao Perl Harbor i u potpunosti blokirao Američku pacifičku flotu. Tada se Amerika i direktnim prisustvom nužno priključila saveznicima, jer je kongres odmah sledeċeg dana objavio rat Japanu, a samim tim i svim njegovim pomagačima. Dakle, da se razumemo, kada su ih Japanci napali onda više nije bilo pitanje da li ċe uċi ili ne veċ kada i kako, jer je izvršen napad na njihovu suverenu zemlju, a Ustav u tom slučaju nalaže odbranu. Kongres i predsednik su tada bar u formalnom smislu posmatrano, samo ispoštovali ustav svoje zemlje. A sto je u tom ratu najvise izginulo Rusa ne znam kakve veze bi trebalo da ima sa temom. Da li to znaci da su najvise doprineli oslobodjenju Evrope? Meni se cini da su oni u tom ratu najvise profitirali, osvojili pola Evrope, doslovno je porobili. Za taj deo Evrope posle Hitlera dosao je Staljin, sto nije predstavljalo veliku razliku. To znaci da oni nisu vodili borbu protiv fasizma, jer su i sami bili diskriminatori na svoj nacin, nego su vodili svoju bitku, isto tako za oslobadjanje svoje, ali i porobljavanje tudjih teritorija. Broj nastradalih građana Sovetskog Saveza se našao gde se našao ne bi li ti pomogao da uvidiš razmere tog svetskog sukoba kao i neke pravilnosti koje se dešavaju u ratu , a kada sa on posmatra sa vojno-strateške pozicije. Hteo sam da ti objasnim da je od opsade Staljingrada pa sve do operacije Overlord koju su zajednički izvele Američke, Britanske, Kanadske i preživele Francuske jedince, najzanačajni front bio istočni jer su tamo Nemci najviše izgubili. Kao što sam veċ naglasio gotovo kompletna treċa armija im je likvidirana u Rusiji. Nakon toga Soveti su povratili i naftna polja što je s druge strane ostavilo Nemačku bez izuzetno značajnog resursa. Slažem se s tobom da je Sovetski savez kasnije bukvalno porobio pola Evrope tretirajuċi je kao svoju interesnu sferu, ali vidiš Soveti to nisu učinili sami to jest njima je upravo bilo dozvoljeno da to učine od strane Amerike i Britanije jer se posle svakog velikog rata kako nas to istorija uči deli plen. Vinston Čerčil je mnogo puta protestovao zbog popuštanja Amerike prema Sovetskom savezu, ali nije mogao učiniti ništa više od glasnih –govora. Nije nepoznato da se velika trojka to jest : Ruzvelt- Staljin- Čerčil sastala kako bi razgovarala o novonastaloj geopolitičkoj situaciji nakon poraza Hitlera. Kao što je postajo dogovor da se Nemačka rasparča na interesne sfere, tako je i ostatak Evrope uz saglasnost i blagoslov ove trojice podeljen između zapada i Sovetske države. Toliko o doslednosti zapada, ali da se vratim na iskorenjivanje fašizma što je ovde i bila tema. Dakle, kao što si ti meni malopre kazao da milionski broj žrtava prosto nema veze s nečijom ulogom u ratu, sada i ja tebi mogu reċi na isti način da kasnija Sovetska hegemonija u Evropi nema veze s Drugim svetskim ratom i fašizmom. Uređenje Sovetskog saveza nikada nije bilo fašističko, niti nacističko i možda si ti želeo da kažeš kako ti u njihovoj vladavini vidiš elemente tih idelogija , ali to nisu dve iste stvari. Ako ni u čemu drugom Sovetski savez jeste ostao dosledan u svojoj politici prema nemačkim nacistima što se kasnije pokazalo na Ninberškom procesu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 17.08.2007. 18:39 » |
|
Amerika je bez obzira na napad Japanaca imala vaznu ulogu u tom ratu, i tesko da bi Saveznici dobili bitku protiv fasizma bez Amerike. To je gotovo izvesno. Da li je Amerika imala kljucnu ulogu, da li je najvise doprinela porazu Nemacke, to niko ne moze da utvrdi. Ali je sasvim izvesno da su vodili korektniji i humaniji rat nego Rusi, i da nakon podele plena, umesto da okupiraju Nemacku, Amerikanci su je izgradili, barem onaj "njen" deo. Za to vreme, u Srbiji obozavani Rusi, unistavali su Istocnu Nemacku, sto je neka vrsta takodje fasizma, samo ruske verzije. Japan i Zapadna Nemacka odmah su postala najveca gradilista na svetu, a glavni graditelji bili su upravo Amerikanci. Pa onda neka Srbi uporede taj odnos Amerike prema porazenim zemljama, sa odnosom koji je Rusija imala prema navodno oslobodjenim teritorijama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 17.08.2007. 19:31 » |
|
Bilo bi dobro kad bi ko mogao da navede koliko je novca iz Amerike ušlo u Srbiju od dolaska tzv. demokratskih snaga. A onda to uporediti sa budžetima pojedinačnih opština. Hoću da kažem da i Srbiju danas grade Amerika i Zapad.
Međutim, u Srbiji to na medijima ispadne kao da Amerika plaća izdajnike... Ne želim da ulazim u to kakvi su interesi Amerike - zaista je čudno zašto bi iko uložio i dinar u Srbiju čija je javnost uglavnom antiamerički orijentisana - samo navodim da bi valjalo na taj način malo pojasniti stvari građanima Srbije što se uloge Amerike u Srbiji tiče.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 18.08.2007. 14:43 » |
|
Evo sad citam neki retardirani forum i vidim da se Srbi raduju sto su izginuli neki rudari u Americi. Jer, nije mala stvar, dva Amerikanca manje. A greota sto nije izginulo vise... Eto to ti je Srbin i njegov stav prema Americi i Amerikancima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 18.08.2007. 15:18 » |
|
Rusija se do sada pokazala kao najopasnija za sopstvene gradjane. Otkad u Rusiji nema komunizma bolje se zivi, ali je sadasnji njihov lider Putin, previse agresivan u zelji da stvori staru moc one Rusije koja je vodila hladni rat sa Amerikancima. Koliko se god Putin trudio da sebe predstavi kao obnovitelja Rusije, jos je to vekovima daleko od zapadnog suparnika. EU ne reaguje, a i ona moze uskoro da postane svetski pandur. Kao da se suvise dozvoljava Rusiji i da Putin vodi retoricki rat protiv svih, zvecka oruzjem u nekim vojnim vezbama, demonstrira silu, a kao da za sve to Ameriku boli ona stvar. Ovo sad sto saradjuju sa Kinom i prave opoziciju Nato paktu, pitam se samo zasto Amerikanci ne reaguju na vojno jacanje Kine. Izgleda da je Busu, kome istice mandat, stalo mozda do toga da napravi tezi posao buducem, opozicionom predstavniku drzave, koji ce morati da reaguje ne samo na Rusiju nego i na jacanje Kine. Da je Bus hteo mogao je da spreci kineski vojni napredak. Amerika u novi svetski sukob ulazi sa vecim rizikom nego Rusija. Rusi nemaju sta da izgube jer svakako vec zive u bedi. Ipak to jacanje rusije napreze situaciju u svetu, pa bi lako mogao da se dogodi neki novi sukob razmere novog svetskog rata.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 18.08.2007. 15:28 » |
|
Ti likovi sto pricaju da Rusija moze da parira Americi u pogledu vojnih mogucnosti neka samo pogledaju kolika je razlika u odvajanju iz budzeta za vojsku. Amerika ima 40 puta veci vojni budzet od Rusije ciji je budzet negde u rangu sa Spanijom i Italijom. Kako onda Rusija moze da parira? Nema tu nikakve sanse. Nego, dobro si rekao, Rusija nema sta da izgubi, dok Amerika ima, i ne zeli da joj se to dogodi. Otud tolikog neckanja sta da se radi sa novonastalim ruskim, pa i kineskim, divljanjem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
FinalCutNow
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 18.08.2007. 17:03 » |
|
Ti likovi sto pricaju da Rusija moze da parira Americi u pogledu vojnih mogucnosti neka samo pogledaju kolika je razlika u odvajanju iz budzeta za vojsku. Amerika ima 40 puta veci vojni budzet od Rusije ciji je budzet negde u rangu sa Spanijom i Italijom. Kako onda Rusija moze da parira? Nema tu nikakve sanse. Nego, dobro si rekao, Rusija nema sta da izgubi, dok Amerika ima, i ne zeli da joj se to dogodi. Otud tolikog neckanja sta da se radi sa novonastalim ruskim, pa i kineskim, divljanjem.
Pre svega Rusija ne samo da može da parira Americi u pogledu vojnih moguċnosti nego u nekim pogledima ima daleko superiornije i softiciranije naoružanje, a ustalom o tome možeš da čitaš i na zvaničnom sajtu Američke Obaveštajne službe i još nekim njihovim vladinim sajtovim, a baš pre neki dan je i jedan Američki strateški general govorio o uporednoj analizi Američkog i Ruskog vojnog sistema. Po pitanju naoružanja Rusija ima daleko softiciraniju nano-tehnologiju što su i dokazali pre manje od mesec dana finalizacijom sistema S-400 koji služi za protivazdušnu odbranu protiv avijacije ( računajuċi i njenu stelt tehnologiju) i interkontinetalnmih balističkih projektila). Američki sistem za istu odbranu zove se “Patriot” i po prošlonedeljnoj proceni nalazi se iza ovog Ruskog za najmanje 50 godina, što je i Kondoliza Rajs takođe prokomentarisala kao tačno u svojo poslednjoj poseti Evropi. Zašto je Američki protiv-raketni sistem instaliran u njihovoj zemlji toliko loš u odnosu na ovaj novi S-400? Zato što S-400 koji ujedno i mobilni sitem obara sve živo na duplo veċoj visini od Patriota i u duplo veċem Rang-u. Dakle, što se protivraketnog sistema tiče on je trenutno savršeniji u Rusiji, a i da ga ne poseduju imaju stari SAM(zemlja-vazduh), koji je još uvek savršeniji od “Patriota” iako je stariji od njega. Pa šta misliš zbog čega Amerika zapravo želi protiv-raketni sistem u Evropi i to samo u Poljskoj uprkos vrlo razumnom Ruskom predlogu da se taj štit izgradi zajedničkom akcijom i da se postavi u vidu kišobrana nad celom Evropom, a ne samo kako je predložio Pentagon u vidu zaštite samo za one Evropske zemlje članice Nato-a? Dalje šta još Rusjija ima savršenije , a što je poznato i u samoj Americi? Nuklearni arsenal je oduvek bio i veċi i softiciraniji u Rusiji još od vremena Sovetskog saveza pa do danas. U Rusiji se još uvek nalazi najrazorniji nuklearni projektil ikada napravljen u svetu pod nazivim RDS 220 ili Tsar. Ali to je stara naprava. U međuvremenu proširili su nuklearni arsenal pa imaju i jednu seriju termo-nuklearki pod nazivom “Satana”, a od nedavno su instalirali i mobilne lansere za multiplu-nuklearku ( jedna nosi desetak bojevih glava i zvanično je potvrđeno da nijedan poznati protiv-raketni sistem ne može da je obori). Inače što se tice mobilnih lansera njih imaju daleko više nego Amerika i oni su najveċi trn u oku,u kako to reče skoro na exploreru direktor Američkih nuklearnih snaga, jer pošto su pokretni i kreċu se po Sibirskim šumama njih je nemoguċe detektovati kao na primer nuklearne silose iz špijunskih satelita. Takođe , imaju dva ogromna radara , jedan na zapadu , a jedan koji zakupljuju u bivšoj Sovetskoj republici koji obezbeđuju odmazdu u slučaju da neko počne s lansiranjem nuklearki, a pomoċu špijunskih satelita kontrolišu Američke lansere za nuklearke. Inače, ovo nije neko baljezganje veċ one zvanične stvari koje su i Rusija i Amerika morale da obelodane u dokumentima pred Ujedinjenim nacijama zbog međunarodnih dokumenata o kontroli naoručanja, a možemo samo da nagađamo na kakvim sve tajnim projektima obe strane rade, a naivno je verovati da ne rade. Američki general čijeg imena ne mogu trenutno da se setim je upravao objašnjavao da svakodnovno i Ruski i Američki sateliti međusobno nadziraju lansere i svakoga trenutka su spremni da pošalju alarm u slučaju da neko pokrene postupak za lansiranje balističkih projaktila. Potom, Rusi imaju daleko veċi broj takozvanog taktičkog nuklearnog naoružanja i ta brojka je ako se ne varam za dve hiljade i pet stotina veċa od Američkog potencijala. Ili da slikovito objasnim , imaju isto tako velik broj nuklearki kraċeg kao i interkontinetalnog dometa da kada bi recimo danas sve Evropske države u nekom savezu napale Rusiju u roku od nekoliko minuta bi se Evropa pretvorila u nekakvu sumornu afričku pustinju. Uopšte ne bi bili u stanju ni da pokrenu svoje vojne kapacitete , a kamoli da pređu granice Rusije. Što se tiče Amerike ono što je po pitanju naoružanja softiciranije kod njih jestu takozvani strateški bombarderi i mornarica , buduċi da SAD poseduje malo veċi broj nuklearnih podmornica i nosača aviona. Što se tiče vazduhoplovstva Rusija i dalje ima superiornije presretače i lovce , a ukupan broj aviona je približan kao i Američki. Kada su kopnene jedinice u pitanju, Rusija poseduje veċi broj tenkova koji do bola komplikuju prodor na nečiju teritoriju i u potpunosti blokiraju moguċnost kopnene invazije. Takođe su uspeli da rehabilituju neke svoje starije tenkove. Može još mnogo toga da se priča o ovome, ali nemam sada vremena. Jedino što je tačno u tvom postu jeste to da Amerika trenutno ima veċi budzet, ali to to nije preduslov za vojnu superironost jer vidiš taj budzet , iako je toliki za njih je mali. Pa samo pre par nedelja je Buš tražio dodatnu višemilionsku sumu za prevoz kopnenih jedinica u Irak jer kod njih sve to više košta. Vojnici imaju daleko veċe plate , vojna administracija takođe. Održavanje postrojenja i sve što ide uz to je u Americi daleko skuplje. Da bi napravio jedan avion ili jednu nuklearku u Americi tebi treba bar deset puta više novca nego u Rusiji i to je i razlog veċeg budzeta u vojsci. Više od 50 posto tog budzeta ide u svrhu Američkih svako-godiŠnjih vojnih izleta u takozvanim otpadničkim državama , a ne za razvoj naoružanja. Rusija ne vodi ratove u inostranostvu i to znatno umanjuje predviđeni budžet za vojsku. Da li tebi uopšte pada na pamet koliko košta trenutno Američko prisustvo u drugim inostranim državama? Cifre prelaze stotine milijarda i zato se traži pomoċ konglomerata i ogromnih kopmanija u Americi jer jednostavno onoliki budzet koji odobri kongres ne podmiruje sve finansijske potrebe. Takođe, treba da znaš da kada bi se recimo ( ne daj bože) dogodio oružani sukob između SAD i Rusije obe strane se slažu u jednom odnosno u tome da tu ne bi moglo biti pobednika veċ samo poraženih. Takođe, obe strane poseduju dovoljno nuklearnih kapaciteta da unište celokupni živi svet na zemlji, pa ti sad razmisli. Inače za kraj da ti kažem da se na nekim listama vojno-najmoċnijih zemalja sveta jedino Rusija od strane Amerike tretira kao trenutno sposobna da izvrši kopneno-vazdušni napad na teritorije USA- tako da je naročito važno da između ove dve strane postoji aktivna komunikacija i saradnja izmedju armija jer smo prosto rečeno svi najebali ako se oni zakače. U tom smislu radujem se onom sastanku koji sam video na televizi između dva komandanata nuklearnih snaga Američkog i Ruskog.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 18.08.2007. 17:35 FinalCutNow »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 18.08.2007. 18:17 » |
|
Mislim da sam takav tekst video na nekom od onih nacionalističkih srpskih sajtova koji veličaju rusku vojnu spremnost da se suprotstavi Americi, dok Srbi orgazmiraju i aplaudiraju tom naoružavanju naše istočne braće.
Bilo bi dobro da se navedu izvori kad se već tako smelo tvrdi da Rusija - koja je još sredinom osamdesetih potpisala sporazum sa Amerikom o neujednačenom uništavanju nuklearne vojne snage, tako da Rusija na kraju tog procesa ima znatno manje nuklearnog potencijala (a to se završilo odavno), dok bi Amerika zauzvrat dala neku finansijsku pomoć Rusiji, pošto se u toj zemlji doskora umiralo od hladnoće i gladi (pogotovo van Moskve i par većih gradova) - može da parira Americi i preti svetskom miru.
Logika naprosto ne dozvoljava takvo tumačenje sposobnosti jedne države. Da je Rusija zaista nadmoćnija ili u situaciji da se suprotstavi Americi, ona bi tu spremnost demonstrirala na neki način (kao što doduše ovih dana vidimo da počinje da radi), a teško je verovati da se ruska vojska naročito ojačala u zadnjih nekoliko godina, pa tek sada pokazuje zube. Priča o tome da Rusija može da pretvori u pepeo zemlje Evropske unije opet deluje kao da dolazi iz usta Miloševića devedesetih, kao onda kad su govorili "teško NATO snagama ako nam Rusija pomogne svojim naoružanjem".
Rusija je i danas slabo poštovana na Zapadu. Ne obraćaju mnogo pažnju na njihove zvaničnike i izjave, nipodaštavaju je. To ne može da se događa državi koja ima moć da razori Evropsku uniju. I iako bih voleo da se veliki Srbi i rusofili uvere u moć Amerike i zemalja Evropske unije da unište Rusiju u svega par dana rata, siguran sam da takav rat ne bi mnogo koristi doneo Srbiji, barem ne u skorijem periodu, jer bi to razaranje verovatno pogodilo i ovu zemlju.
Mislim da je ipak sukob neminovan ukoliko Rusija nastavi da preti i opstruira sve ono što najmoćnije zemlje sveta naume. I slažem se sa tim da je Rusija zanemarena od strane Amerike, marginalizovana nekako, o hladnom ratu se već deceniju i po ne govori, jer on naprosto više ne postoji za Zapad. Da li je Rusija uspela da se od tako katastrofalne situacije u kojoj je bila oporavi u rekordnom roku od desetak godina, to ostaje da se vidi. Teško je verovati, a ako je tako, onda je Rusija jedan od najvećih faktora moguće destabilizacije situacije u svetu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 18.08.2007. 18:39 » |
|
Ispade Rusija najjaca vojna sila na svetu. Sada treba kulturno da pitamo zasto nisu pomogli Srbiji kad su je Ameri bombardovali? I gde su ti ljudi sto izumese toliko savremeno oruzje, zar ih nisu pokupovali Cowboysi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 18.08.2007. 20:01 » |
|
Evo nekih podataka vezanih za kvantitet naoruzanja:  AC - Aircraft carriers Cr - Cruisers D - Destroyers F - Frigates Co - Corvettes NS - Nuclear submarines S - Conventional submarines Vojna nadmoc Amerike u proteklim godinama najbolje demonstrira sledeca karta:  Izvor: U.S. Military Troops and Bases Around the World," War Times, 15. Oct 2002. Svega 45 zemalja bez prisustva americkih trupa, 156 zemalja sa prisustvom vojske US, 73 zemlje sa prisustvom vojnih baza US. Od 2001. do 2002. sedam novih drzava sa instaliranih 13 novih vojnih americkih baza. Gde je tu Rusija? Gde je smela da kaze "NE"? Nigde je nema, nigde ne sme da se suprotstavi, dakle, nema nikakvog potencijala. To sto se sada buni odjednom za mene je iznenadjujuce, jer kako vreme odmice Rusija bi trebalo da je sve slabija, a Amerika i Zapad sve jaci, jer je DBP Rusije oko 12 puta nizi od Americkog i od zemalja Zapada. Licno, kao i svako normalno bice, ne mogu da odobrim polarizaciju sveta na dve sile, jer bi to vodilo samo u novi svetski rat. To bi moralo da bude ishodiste sveg natezanja dve priblizno jednake sile. Nadam se samo da Rusija nece glavom kroz zid, i da nece da napravi neku glupost pa da sve nas ovde kosta glave.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 18.08.2007. 20:36 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|