Ne bih da se priča raspline i da se govori o srpskoj vojnoj spremi i gotovosti, jer je nešto drugo tema. Ipak, ne mogu da ne prokomentarišem, ili makar da se ne zagrcnem od ovog komentara Razorblade-a. Ispada da čovek veruje u to da bi Srbija sama mogla da se odbrani od celog sveta (NATO alijanse), i to reče nekako kao da je u potpunosti spreman za taj sukob.
Ne znam. Sa jedne strane sam uplašen, a sa druge začuđen. Sa treće u potpunosti zaleđen.
Duboko sam uveren da NATO 1999.godine bez americkih protivradarskih raketa ne bi "iskljucio" jugoslovenske(srpske) nisansko-izvidjacke radare. Novi ruski PVO sistemi koncipirani su po sistemu "ispali i zaboravi". Na glavama raketa nalaze se, u zavisnosti od sistema, radari dometa 19-41 km, s mogucnoscu gadjanja ciljeva na visinama do 8000(sa ove visine dejstvuje "Awacs" i B-52). Sve letilice bi bile "obuhvacene" ovim sistemima. Da su se usudili na kopnenu invaziju, broj gubitaka na obe strane bi bio strasan, ali na Kosovo se ne bi usetali kao u Irak. U samom NATO-u nije postojala spremnost da se "proguta" vise od deset odsto gubitaka u redovima saveznika(78000 vojnika). Obaska sto NIKO, osim SAD i GB, manje ND, nije bio spreman na sire ucesce u toj avanturi. U tom trenutku je na Kosovu postojalo oko 140000 nasih vojnika. U trenutku koji je bio presudan, jer je u vrhu NATO alijanse trebalo narediti kopnenu invaziju, Klempa prokleti potpisuje Kumanovo. Pritom, NATO za 78 dana nije obavio ni prvi cilj-unistenje nase PVO. Naime, nasi, nauceni iskustvima iz prvog zalivskog rata, nisu se otvorili i ispucali prvih dana, kao Irak, te je PVO VJ do poslednjeg dana ostao pretnja. Zbog toga, u varijanti kopnenog napada, avioni alijanse ne bi mogli da pruzaju siru vazdusnu podrsku trupama na zemlji, bez osetnih gubitaka u avionima. Apac, A-10, Harijer, kao i F-14,15,16 i 18, efikasno gadjaju ciljeve u uslovima "FOG of WAR", sa visine od 3000-4000 m. Sasvim dovoljno za "strele". Ovako, imali smo strahovitu materijalnu stetu, mnogo vise gubitaka medju civilima i dva potvrdjena gubitka u ljudstvu na NATO strani.PIH!!!
"Kosare" su napustene, na primer, tek 10.6.1999., iako su Shiptari tokom celog sukoba pokusavali da neutralisu nase na toj tacki.
Ali, u buducnosti, a bice je hvala bogu, sve bi moglo biti drugacije...
Sta je NATO, osim magijske reci za pristalice "evroatlantskih udruzivanja"?
Sarena koalicija medjusobno cesto zavadjenih zemalja, sa nehomogenim ljudstvom i komandom.
Napomene radi, na Kosovu se nalaze rezervisti US Army iz Teksasa i Kanzasa. Sta mislite da li krvare ko ja i vi? I mnogo brze nego Marines koji su sad zaokupirani Irakom.
Pritom, ja sam, za razliku od mnogih ovde, bio u vojsci, iskusio rat, i znam koje je to sranje. I uvek sam bio kuci, ako pozovu. Cisto da znas da nisam licemer koji bi slao druge da ginu...