Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #60 poslato: 11.04.2008. 15:05 » |
|
Tarot je sistem simbola koji se nalazi u logičkom i analogijskom skladu sa kabalističkim drvetom života, hebrejskim alfabetom i astrologijom. To nisu samo neke egzotične karte slobodnog umetničkog izraza ili plod nekakve primitivne fantazmagorije, već zaokruženi sistem šifara magijske prirode. Poreklo tarota se, poput većine tradicionalnih i opšteprihvaćenih simbola, gubi u vremenu. Činjenica njegove vremenske neodređenosti nije toliko bitna za suštinu i hermetičku doktrinu koju tarot nosi u sebi. Da uspostavim neke paralele. Koliko je za suštinu, recimo hrišćanske vere, muslimanske ili budističke, bitan istorijski Isus, odnosno Muhamed ili Buda? Istorijske pojave imaju smisla za nauku, ne za mit, a mit je riznica raznih simboličkih obrazaca koji nas vezuju za duh i večnost. Tarot koji u ovoj raspravi imam na umu jeste tzv marseljski špil, čiju sjajnu derivaciju i razradu predstavlja Tot tarot špil Alistera krolija. Moja misao kretaće se između ta dva. Kao što je poznato u literaturi, tarot špil ima ukupno 78 karata koje se mogu svrstati u tri osnovne kategorije, odakle se mogu povlačiti paralele sa nekim drugim simboličkim sistemima. Prvu kategoriju tarot karata čine tzv slovne karte, velike arkane (ključevi, tajne), ikone, kojih ima 22, koliko je uostalom i slova hebrejskog alfabeta. Da podsetim, staza drveta života, odnosno veza koje spajaju deset njegovih sefirota je takođe 22. Isto tako, svaku od tih velikih arkana tarota moguće je povezati i sa po jednim od četiri, odnosno pet tradicionalnih elemenata hermetizma te sa odgovarajućim astrološkim pojmom, odnosno astronomskom činjenicom.
Drugu kategoriju karata čine tzv dvorske karte kojih ima 16. One predstavljaju dvovalentne kombinacije četiri tradicionalna elementa ili nivoa tetragramatona. Dvanaest od njih moguće je uklopiti u astrologiju, dok ima argumenata da između dvorskih karata i šesnaest figura geomantijskog divinacijskog sistema (odnosno 16 šahovskih figura) takođe povučemo paralele. Ta povezivanja nisu bez kontroverze što će kasnije biti osvetljeno.
Na kraju imamo 40 numeričkih karata, po deset za svaki od četiri znaka ili simbola koji predstavljaju četiri elementa hermetizma. Štapovi su vatra, pehari/kupovi su voda, mačevi/bodeži su vazduh i diskovi su zemlja. Imamo dakle četiri kontingenta karata sa brojevima od 1 do 10 a što direktno ukazuje na vezu sa drvetom života koje čine sefiroti (cifre, sfere). Od tih 40 karata izdvajam četiri asa koja pripadaju sferi Keter, dok ostalih 36 korespondira drugim sferama drveta. Tih 36 numeričkih karata od 2 do 10 odgovara dekadama zodijačkog kruga, a što opet ukazuje na vezu između brojeva, sefirota i koncepta vremena. Naposletku 36 je broj solarnog numeričkog kvadrata. Izostanak broja 1, kroz izostanak četiri asa (četiri elementarna svojstva broja) iz falangi brojeva solarnog kvadrata, osvetljava činjenicu da je sfera Keter nemanifestovana u vremenu, odnosno da je suštinski glif za ono što stoji u samoj osnovi točka, u središtu kruga (tačka) ili vrtloga/spirale vremena. Jedan, to je nepokretnost koja pokreće, nepokretna monada kao osnovna ćelija višedimenzionalnog kompleksa vremena. Dvojka je već antagonizam koji omogućuje pokret. Dvojka je mašinski pogon vremena, princip perpetuum mobile koji pokreće univerzum. Desetka je manifestacija pokreta, krajnja složenost, raznovrsnost i ovasploćenost vremena, odnosno svega u vremenu. Petica i Šestica, recimo, budući na sredini skale, predstavljaju noseće stubove čitavog sistema vremena. Petica mu daje snagu i usmerenje, Šestica tvori unutrašnju i sveprisutnu koheziju. Osmica započinje a Devetka finalizuje onaj karakteristični spiralni modus vremena koje u banalnosti ljudske uobičajene percepcije deluje kao linearna pojava, linearan proces. Pet, Mars, broj muškarca i Sedam, Venera, broj žene, zajedno daju Dvanaesticu, broj zodijačkog kruga, dvanaest časova. Između petice i sedmice je šestica koja je ujedno i polovina Dvanaestice. Ima po šest muških i ženskih brojeva Dvanaestice. Osmica jeste beskonačna jer je premostila Šesticu i Devetku objedinivši ih. Šestica i Devetka su granične vrednosti kada krug prelazi u spiralu. Osmica tu spiralu lepo uobličava. Devetka predstavlja klijanje na dole, ka infinitivnom, ona se crta od središta spirale ka obodu. Šestica pak, predstavlja klijanje naviše, ka infinitezimalnom, ka tački, odnosno osovini spirale. Dalje recimo, Devetka rastavlja sve brojeve i ne pridružuje se nijednom bilo da je reč o množenju ili sabiranju.
9 x 2 = 18, 1 + 8 = 9 9 x 3 = 27, 2 + 7 = 9 9 x 4 = 36, 3 + 6 = 9 9 x 5 = 45, 4 + 5 = 9 9 x 6 = 54, 5 + 4 = 9 9 x 7 = 63, 6 + 3 = 9 9 x 8 = 72, 7 + 2 = 9 9 x 9 = 81, 8 + 1 = 9
O osobinama brojeva se mogu ispisati čitavi tomovi a da ne iscrpimo sve kombinacije, paralele i moguća značenja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #61 poslato: 11.04.2008. 21:54 » |
|
Hvala ti na ovom teoretskom upoznavanju, a zanima me jesi li ikada imao prakticna iskustva sa Tarotom? U smislu je li ti ikada neko gledao u Tarot i kakva su ti iskustva? Ovo pitanje vazi za sve. Cuo sam da je Gustav Jung proucavao tarot pa mora da je bitno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Druid
Gradjanin
Duh bunta: +38/-3
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #62 poslato: 13.04.2008. 12:23 » |
|
@ Gazivoda;
Dosad nisam naisao na takvu interpretaciju, ali zanimljivo i nije iskljuceno da i ta verzija drzi vodu. Treba uzeti u obzir da kada pricamo o simbolima starim tisucama godina postoji opcija da se prvobitna namjena i ideja prilagodi zubu vremena i poprimi eventualno drugaciju formu. 3X3 je evidentno naglaseno, sada kojim redosljedom i u kojem principu spiritualne strukture ostaje nedoreceno. Mozda upravo u tome i jest magija simbola, ostavljen prostor subjektu da sam zavrsi konstrukciju. Inace znak je cesto bio prisutan u drevnim ritualima kada se zeljelo naglasiti na prolaznost vremena i neprestani ciklus zivota. Takoder, zaboravio sam napomenuti, predstavlja lunarnu energiju koja omogucuje intuiciju i psihicku percepciju dubljeg uvida u svijet misticnog i paranormalnog.
Jednom prilikom sam bio na izvlacenju Tarota u Njemackoj, u sklopu nekog slavlja otvaranja ducana za mirisne stapice, cd-e za meditaciju i slicno, dakle market moderno prilagoden za duhovnost zapadne civilizacije. Cini mi se redoslijed karata koje sam izvukao je bio: Luda, Zaljubljeni, Snaga, Zaljubljeni, Pustinjak. Sada koliko mi je vidno starija dama to uspijela objasnit, redoslijed je presudne vaznosti. Prva karta opisuje ono sto donosis na svijet, mogle bi se povuci paralele s genetikom ili pak necim trecim, druga sredinu u koju dolazis, treca razvoj karaktera, cetvrta osobno ostvarenje te peta, najvaznija, rezultat zivota, karta reinkarnacije i ostvarenje. Takoder gospoda je trazila ime i prezime, mjesec i godinu rodenja, datum nije bitan po njenim rjecima. Nakon dosta vremena sam naisao na Online Tarot pa eto iz znatizelje sam izvukao gotovo identicne karte. Jos uvijek nedovoljno da bi povjerova u nesto vise ali sigurno brani vjerodostojnost pristalica tarota u mojim ocima. Ono sto mi se jako svidjelo svaka karta sadrzi po tumacenju po jedan zivotni savjet, i to vrlo mudar i kvalitetan! Samim citanjem tih par recenica mozes postaviti sebe na nadolazeci dan i postaviti par pitanja koja ti mozda ne bi pala na pamet zahvaljujuci kolotecini rutine zivota. Interesantna stvar, taj Tarot. Ako vas zanima mogu pokusati naci online generator izracunavanja vasih karata, necu ulazit u njegove ispravnosti ali tek toliko da udovoljite znatizelji. Samo stranica je bila hrvatskog podrijetla cini mi se pa ako ne krsi vase stavove i nacela mogu vam urucit uz dopustenje admina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
...76,77, vratit ce se opet, 78,79...
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #63 poslato: 14.04.2008. 09:28 » |
|
Hvala ti na ovom teoretskom upoznavanju, a zanima me jesi li ikada imao prakticna iskustva sa Tarotom? U smislu je li ti ikada neko gledao u Tarot i kakva su ti iskustva? Ovo pitanje vazi za sve. Cuo sam da je Gustav Jung proucavao tarot pa mora da je bitno...
Nemam takvih iskustava. Nisam zainteresovan za tu vrstu interpretacije. No, kad mi je nekad neka frka, ustanem ujutru i izvučem nasumice neku kartu iz špila i prvo što mi se javi kao asocijativni tok usvojim kao poruku dana. Ipak, ne bih se ravnao u životu na taj način. Tarot ima neki drugi smisao a to je da služi razvoju svesti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #64 poslato: 14.04.2008. 09:58 » |
|
Gde mogu da se kupe tarot karte, je l zna neko?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #65 poslato: 14.04.2008. 11:22 » |
|
Mozda upravo u tome i jest magija simbola, ostavljen prostor subjektu da sam zavrsi konstrukciju. Moje uverenje je da su simboli praktično beskrajni, odnosno poniru u beskrajnu dubinu interpretacija i značenja. To iz razloga jer sami po sebi predstavljaju kristalizacije beskrajnih perspektiva. Kao neko ostrvo. Kastanedinim rečnikom, simboli su ostvra tonala koja pokušavaju da predstave okean naguala. Ako vas zanima mogu pokusati naci online generator izracunavanja vasih karata, necu ulazit u njegove ispravnosti ali tek toliko da udovoljite znatizelji. Samo stranica je bila hrvatskog podrijetla cini mi se pa ako ne krsi vase stavove i nacela mogu vam urucit uz dopustenje admina.
Što se mene tiče slobodno izvoli, mada nisam baš siguran u principe izračunavanja lične tarot formule. No, baš sam znatiželjan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Duh bunta: +90/-13
Van mreže
|
 |
« Odgovor #66 poslato: 14.04.2008. 17:22 » |
|
Poznavaoci kazu da otvaranje tarota od strane drugih i sebi samom nije jedno isto. naime, u prvom slucaju rec je o problemu koji nas tera da se obratimo drugom za pomoc i zeljom da nam predskaze lepu buducnost. Citanje karata samom sebi znaci potrebu da osoba vodi samu sebe i da razresava probleme kao odrasla osoba pa je tarot u tom slucaju neka vrsta ogledala. Postoje neka pravila za otvaranje karata - iskrena teznja i precizno postavljena pitanja, ali i atmosfera (vreme, mesto, nacin). 4 glavne karte tarota odgovaraju ciljevima koje ce osoba postici i razmisljanju kada zadje u zrelo doba. Peta karta koja je zbir prve cetri ima vrednost rezultata svih podataka. Znacenje karata odvija se na trojakom planu : fizickom, mentalnom i metafizickom. Ime i prezime koje se dobija rodjenjem kao i godina rodjenja osnova su za izracunavanje linije zivota. Pri tom se koristi takozvani Pitagorin tocak odnosno cifre koje zamenjuju odgovarajuci glas. A-1 H-28 O-8 V-9 B-2 I-15 P-77 W-9 C-4 J-15 Q-27 X-13 D-5 K-8 R-11 Y-50 E-3 L-21 S-20 Z-70 F-8 M-19 T-6 G-10 N-26 U-9 22 glavne karte: 1. Madjionicar 9. Pustinjak 17. Zvezda 2. Svestenica 10. Tocak srece 18. Mesec 3. Carica 11. Snaga 19. Sunce 4. Car 12. Obeseni 20. Sudjenje 5. Papa 13. Bezimena karta 21. Svet 6. Zaljubljeni 14. Umerenost 22. Luda 7. Kola 15. Djavo 8. Pravda 16. Bozija kuca Nacin izracunavanja linije zivota: 1. Zamenjuje se svako slovo imena i prezimena odgovarajucim brojem. Kada se dobiju dvocifreni brojevi za ime i prezime sabiraju se dalje (obicno se dobija trocifreni pa se onda pristupa se teozofskom sabiranju odnosno sve se svodi dalje na jednocifren ili dvocifren broj). Ako je dobijeni broj veci od 22 treba ponovo pristupiti teozofskom sabiranju. Primer: 144 = 1+4+4=9 2. Zatim se pristupa sabiranju godine rodjenja i dobija se druga karta. Na primer: 1980 = 1+9+8+0 =18= 18 (znaci karta Mesec). Ako je godina rodjenja sa brojem vecim od 22 (na primer: 1988=26 onda se ide na novo sabiranje tj. 2+6=8) 3. Uzme se druga dobijena karta i rasclani da bi se dobila treca, tj. iz prethodnog primera 1+8 = 9 (Pustinjak) ****Ukoliko je druga karta bila jednocifreni broj onda je potrebno dodati broj koji odgovara mesecu rodjenja.**** Odatle da bi se dobila cetvrta karta sluzi se drugim a ne trecim dobijenim brojem. 4. Prva karta se doda trecoj (i dalje ako je dobijeni broj veci od 22 pristupa se teozofskom sabiranju) 5. Na kraju se saberu sve dobijene karte i naravno svode na dvocifren broj. Prva karta predstavlja: karatkter, fizicka i moralna svojstva osobe, ono sto joj je dodeljeno na rodjenju. Druga karta predstavlja porodicnu sredinu, vreme dolaska na svet, prepreke ili prednosti koja sredina omogucuje. Treca karta predstavlja ciljeve koje osoba treba da postigne, razvoj karaktera do zrelog doba. Cetvrta karta predstavlja samoostvarenje, misljenje koje covek ima o sebi kada udje u zrelo doba, vidjenje svoje proslosti. Peta karta predstavlja reinkarnaciju, ishod zivota, da li je osoba sebe izgradila na konstruktivan nacin. Svaka od karata po nazivima ima naravno svoje znacenje. Sa 5 karti linije zivota mogu da se obave dve meditacije, tokom zime i leta i to 27-og decembra i 21-og juna. Ovaj prvi datum je najduza noc u godini koja simbolizuje nase udaljavanje od duhovne svetlosti. Tog datuma posveceni meditiraju jer se kaze da nadahnuce ulazi u onoga ko tezi za njim u praznini najtamnije od svih noci. I tu je naravno neophodan odgovarajuci ritual. U vreme leta, kada je najkraca noc u godini govori se o velikom simbolu ideja i misli osmisljenih tokom zime a pokrenutih u prolece. U to vreme pomazu nevidljive snage. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje. Sartr
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #67 poslato: 15.04.2008. 08:42 » |
|
Zanimljivo, ali meni je oduvek bilo problematično izračunavanje godine zbog sumnje u ispravnost kalendara i numeracije godina. Mislim, na osnovu kojeg kriterijuma je ovo 2008. godina? U pitanju je jedan kulturološki konsenzus a ne astronomska činjenica. Da se recimo kao nulta godina uzima početak perioda Riba ili Vodolije, onda bi to imalo smisla, ili recimo ulazak Sunca u neki znak i sl. Ovako, 2008. godina od Hrista praktično ne znači ništa, pa otud karta dobijena na osnovu toga ne mora nužno da predstavlja godišnji ciklus. Šta bi rekli na to Jevreji ili Kinezi, odnosno muslimani, kada bi im postavili pitanje koja je ovo godina? Možda bi tu trebalo ustanoviti preciznije parametre.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #68 poslato: 15.04.2008. 16:31 » |
|
Obzirom na mogucu nelogicnost i neosnovanost u pogledu ispravnosti numerisanja naravno da se postavlja i pitanje istinitosti gledanja kroz tarot, numerologiju pa i astrologiju. Obzirom da su ucenja bazirana na praksi kroz vekove, to ostaje na izboru pojedinca da to prihvati ili odbaci. Jevreji imaju svoju Kabalu, Kinezi Kigaku, Evropljani, Egipcani i Indijci Tarot, Islamski pitagoranizam radi sa simbolikom brojeva i znacenjem geometrijskih oblika, pa prema tome sve je u startu istinito dok se ne dokaze suprotno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje. Sartr
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #69 poslato: 16.04.2008. 10:49 » |
|
Zanimljivo, ali nešto mi pade napamet kako je Tarot pobegao iz cirkusa/luna parka. Primerice likovi poput Lude (klovn), Čarobnjak (žongler) i Obešeni (akrobata) suštinski jesu cirkuski likovi. Sam cirkus je predstavljen kartom Točak na kome se vrte egzotične životinje. Dreser lavova je svakako karta Snaga. Kuća strave je Toranj. Sam koncept luna parka predstavljen je kartom Mesec. Famozna žena sa bradom bila bi Carica dok bi Prvosveštenica (Papesa) predstavljala ciganku-gataru. Pustinjak je sigurno neki iscelitelj. Kočijaš je akrobata sa konjima, vozi cirkusku kočiju. Smrt jeste neko cirkusko strašilo. Nego, šta su ovi drugi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #70 poslato: 17.04.2008. 14:38 » |
|
Odela koja su uglavnom srednjevekovna predstavljaju samo vrstu svedocanstva o XVI-om veku u Evropi. Ono odgovara odelu koje su u to vreme nosili burzuji, narod, kraljevi i njihova okolina. Neobicni oblici sesira, odraz drustvenog polozaja su namerni i imaju simbolican znacaj. Boje i stav proisticu iz obicaja. Zuto na primer je boja inteligencije, svesti o sebi, plava je duhovni zivot, crvena simbolise akciju u sluzbi duha ili strasti, zelena je boja vitalnosti i prirode, belo je cistota a crna pozitivnost u materiji.
Kabalisticke veze se nalaze u svim tradicijama, indijansko-americkoj, africkoj, azijatskoj. Prvi posvecenici koji su se sluzili tarotom kao podsticajem za meditiranje prilagodili su ih evorpskom kontinentu. Mnogi simboli su egipatskog i indijskog porekla pa te veze osvetljavaju kartu.
Madjionicar (nacelo volje) - bice koje u svojim rukama ima sve mogucnosti za uspeh, intelektualni, fizicki, vitalni i duhovni. Madjionicar poznaje vrednost materije i sluzi se njome ali na nacin da joj ne robuje. On moze od svog zivota da uradi ono sto hoce, sve mu je dato i on bira sredstva – sa ovom kartom u liniji zivota osoba je bice mlado duhom i to uvek ostaje. Ima veliku manuelnu vestinu ali poseduje i rasejanost no um pun optimizma omogucuje da prevazidje razocarenje i da se suoci sa svacim. (sve pod uslovom da stoji uspravno, ima negativna znacenja u obrnutom smeru).
Svestenica (nacelo privlacnosti) – Cuvar svetista, upucena u najvise misterije koja u rukama drzi siroko otvorenu knjigu zivota tj. materije. Simbol je majke prirode i plodnosti. U liniji zivota je vrsta zastitnika i nacelo cutanja i tajne. Bogata masta na svim podrucjima i daje ideje onome kome su potrebne.
Carica (nacelo vibracije) – Poseduje mudrost ali ima mladalacku snagu. Karta intelekta u svom najvisem obliku, odraz rasudjivanja i golog razuma bez osecanjaiI uzbudjenja.
Car (nacelo realizacije) – Duhovna I materijalna snaga koja ne podrazumeva nikakvu proracunatost. Simbol akcije ali pasivne. Savetnik koji ima mali uticaj na sposobnost prosudjivanja.
Papa (nacelo inspiracije) - Iskustvo, duhovna moc, razmisljanje. Bestelesna ljubav.
Zaljubljeni (nacelo slobodnog izbora)– Karta koja omogucava izbor i to izmedju konkretne ljubavi i apstraktne zelje. Ova karta se vezuje za mit o Kastoru i Poliksu. Poliks kao Zevsov sin bio je besmrtan ali je posle Kastorove pogibije sisao u carstvo mrtvih, u Had kako bi svoju besmrtnost podelio sa svojim bratom. To je znak raspoznavanja ljubavi.
Kola (nacelo odgovornosti)- Ljudska prolazna moc ali i prolaznost duhovnog. Promena, putovanje, brza transformacija.
Pravda (nacelo uzroka i posledice) – ne postoji materija vec je domen vise razumevanje, tj. rad na samoj misli. Ona navodi na razmisljanje o uzroku i posledici. Misli i dela se vracaju kad-tad u boliku u kome su vec postojali, pa ona kazuje da u zivotu mozemo da uspemo tek kada smo shvatili ucinjene greske i platili njihovu cenu. Ne dozvoljava da se sudi o drugima jer svako ima svoju istinu koja je cesto drugacija od sopstvene.
Pustinjak (nacelo poimanja) – Uskladjuje sve snage a traganja su u vezi sa inteligencijom i u skladu sa najvisim idealima. Ukazuje na privrzenost, komuniciranje sa fizickim ili duhovnim silama, smisao za analizu i koordinaciju, iskustvo koje je stavljeno u sluzbu drugih. On je ucitelj i veciti student.
Tocak srece(nacelo kruznih ciklusa) - Prisustvo zivotinjskog u nama. Zivotne poteskoce, slabosti koje zadrzavaju i koja zahteva stalno napredovanje i nove pocetke posle poraza. Karta avanturista , onih koji ne mogu da se skrase, zaljubljenike u putovanja i prostranstva. Traze ravnotezu unutrasnjim sredstvima.
Snaga (nacelo apsolutne akcije) – Karta vitalnosti, dobrog zdravlja, fizickog i moralnog. Poseduje razboritost, cistotu duha, teznju ka bozanskom. Ne voli nered, ima smisla za sintezu ali mudrost nije urodjena, ona se stice.
Obeseni (nacelo uravnotezenja)– Karta koja ima bolni zadatak , zrtvu koja nije shvacena. Preispitivanje da bi se nastavio zivot. Ima pristup u vidljiv i nevidljiv svet, pomocu osecanja i zelja. Tezak zivot. Obeseni zeli da uci i deli spoznaje, ima zapanjujucu intuiciju i veze sa nevidljivim svetom.
Bezimena karta (nacelo transformacije) – Karta individualista koja zahteva odricanje i raskid sa svim sto sputava. Predstavlja iskusenja koja menjaju zivot.
Umerenost (nacelo promene) - Ideja zrtvovanja dolazi iz visih sfera. Trazenje sopstvene ravnoteze a sve to zahvaljujuci osecajnosti. Urodjena umerenost, velika doza srece i predispozicija za umetnost, inspiraciju i dobar glas.
Djavo (nacelo roda, pola) – Gospodari svim stvarima koje su u vezi sa autoritetom, sa prostorom i moci ali znaci i tvrdoglavost i strpljenje. U srednjem veku Djavo je cesto predstavljanm jarcem.
Bozija kuca (nacleo ravnoteze suprotnosti) – Ona upozorava, kada deluje na materiju znaci razaranje, nasilje, pretnju, depresiju. Ponos i egoizam takodje idu podruku sa ovom kartom. Rasipanje snage.
Zvezda (nacelo raspodele zivota)– Simbol ispunjena i cistote. Sreca zbog zasluga iz proslosti koja donosi svoje plodove. Ruka koja se pruza u trenutku bola, otvara vrata srece i nade.
Mesec (nacelo ritma) - Instinkt, telesni porivi. Karta maste, naklonjena pesnicima, umetnicima, svima onima koji stvaraju na polju duhovnog. Ukazuje na vaznost snova, govori o rodjenju, donosi plodne vremenske periode ali i neki poremecaj.
Sunce(nacelo polarnosti) – Radost zivljenja, zelja za stvaranjem. Novac u svojoj biti ima vrednost samo zbog upotrebne moci. Srecan seksualni zivot, ljubav, brak, udruzivanje. Moc koncentracije, pobeda nad meterijalnim iskusenjima.
Sudjenje(nacelo reinkarnacije)– Covek izlazi iz svog nesvesnog stanja, budi seiI tezi duhovnom i materijalnom, u nadi za slavom. Obnavljanje, napredak.
Svet (nacelo veza)– Karta samoispitivanja koja zahteva poniranje u samog sebe, trazenje svog ja. Poznata u svim religijama. . Jak instinkt za zivotom, pobeda reci, dela, misli.
Luda (nacelo rastvaranja ili integracije) – ide svetom i trazi istinu a sklad je uvek opterecen svojstvom ljudske dvojnosti. Lose kontrolise svoj instinkt. Erupcija iracionalnog.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #71 poslato: 17.04.2008. 18:16 » |
|
Da ponovim pitanje - gde mogu da se kupe tarot karte? Ovo me je strahovito zaintrigiralo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Druid
Gradjanin
Duh bunta: +38/-3
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #72 poslato: 18.04.2008. 10:53 » |
|
Evo iskopah ono o cemu sam govorio; http://horoskop.hr/tarot/ Sad vam necu ulazit u polemiku oko vjerodstojnosti ali mozda vas zabavi bar na minutu, pogotovo g. Trumana.. Takodjer postoji neki Tarot program izracunavnja opcija "Kriz moj", "Dnevna Karta", "Odnos osoba" i sl, velicina oko 3.5 Mb, nazalost ne vjerujem da je moguce spojiti u poruku na forumu ali ako je neko stvarno zapeo onda vam to mogu uruciti preko e-mail-a. Ovo sto je Gazivoda spomenuo oko problema izracunavanja vremena prema neastroloskim jedinicama spada u glavni pokusaj degradiranja tarota, medutim oni odgovaraju da je sve uzeto u obzir i da se taj kultorolski postignuti koncenzus koristi iskljucivo radi opce prihvacenog sinonima i lakseg shvacanja covjecanstva, kojemu tarot i jest na usluzi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
...76,77, vratit ce se opet, 78,79...
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #73 poslato: 18.04.2008. 11:12 » |
|
Dobio sam sunce, jeeeeeee. Samo kad bilo tako i u praksi :oprost:
Sad videh ovo dvoznamenkast, jednoznamenkast, a ja upisao i mesec u svakom slucaju. Ne znam da l sam pravilno postupio.
p.s. Opet sam dobio sunce...
evo svih pet. 1. sunce 2. zaljubljeni 3. zaljubljeni 4. kula 5. luda
Ova luda je vezana za reinkarnaciju pa mi nije najjasnije u tom kontekstu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #74 poslato: 18.04.2008. 13:43 » |
|
Pusti ti šta oni pišu.... A kakvo si pitanje postavio pa su ti izašle te karte? Mislim, lepo je kad ti je Sunce izašlo prvo o čemu god da je reč.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
|