|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 21.06.2006. 02:21 » |
|
Underground je super... mislim da je to jedan od onih pravaca koji ima najmanje sugestivnih uticaja... Sonic Youth ili... starije Blond Redheads...
Sve dok ti necije zaradjivanje para ne indoktrinira um, to je ok muzika... :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +160/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 03.02.2007. 07:54 » |
|
Dakle, vadim ovu temu... jer mi je palo na pamet da se može dovesti u vezu sa onim što smo započeli na temi o turbo-folku i antikulturi/nekulturi. (Kad malo razmislim, sličnost među ovim pojmovima morala bi da postoji, s tim što bi onaj prefiks "anti" mogao da znači aktivniji odnos prema osnovi reči - "kultura", dok prefiks "ne" može značiti jedno usputno, slučajno, naivno negiranje.)
Hteo bih da najpre izložim mišljenje o tom šta bi sve punk mogao da bude, a možda i nužno jeste.
1. Angažovan - zato što sve što se izrekne, između ostalog, jeste neki vid angažmana, a naročito onda kad se to čini pred publikom (što muzika, kakva god bila, unapred pretpostavlja), i zato što ponekad (zato i stoji "može ili mora" da bude) jeste takav da nosi neposrednu poruku, i odnosi se na društvenu situaciju, što je njegov sadržajni potencijal. 2. Agresivan i sirov - već u nazivu to je naznačeno, a i nastaje kao izraz nezadovoljstva nečim, tako da se autor ne želi na kontemplativan i suviše misaon način baviti problemom, već ga saopštava na jednostavan ili najjednostavniji način. 3. Neobavezan - u tom smislu što se ne obavezuje slediti bilo kakve umetničke kriterijume, čime se izdvaja kao isključivo angažovana umetnost, kao ona koja ima nekakav cilj van same umetnosti, ali se njome služi za obraćanje masi; neobavezan i u tom smislu što nema nikakvih odgovornosti, jer se oslanja na to da je svako obraćanje - poruka, koju je legitimno slati, bilo kad, bilo kome, radi bilo čega.
Pretpostavljam da ima još mnogo obeležja, ali ova su mi pre svih pala na pamet, i takva su da ih mogu iskoristiti u daljem opisu problema (u nekom drugom javljanju opširnije). Postavio bih sledeće pitanje:
- Je li punk tada (s obzirom na gore izloženo o njemu) zaista način borbe, i u kojoj meri uspeva da ostvari neki društveno podoban/koristan cilj? Ili je samo izliv mladalačkog a sirovog nezadovoljstva slučajno ili namerno otisnutog/poslatog u javnost? - Je li punk vremenom postaje - ako je apriorno društveno angažovan i agresivan - samo etiketa koja pokreće sopstveni sadržaj? Drugim rečima: da li se vrednost nekog sirovog muzičkog angažmana afirmiše tek time što se nalepi ova etiketa?
Ciljam na to da se punk može zvati pink-punk, ako ga sagledamo sa nekih pozicija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lvzifer
Gradjanin
Duh bunta: +15/-10
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 03.02.2007. 17:49 » |
|
Ovako punk je kao subkultura nastala kao bunt(mladalacki) na sve one drustvene stavove, ogranichenja, pravila itd.. Punk se kao muzika deli na mnogo talasa. Punk rock, tipican rock ne preterano agresivan Post punk, nastao svega par god posle punk rock pravca. Inspirisan punk pokretom i punk rockom muzikom stvara jednu na prvi pogled drugaciju stvar ali poprilichno slichnu, muzika je blaza, kad kad psihodelichna i ne toliko agresivna. Isto je i sa lirikama ali se isto poenta u buntu. Tipichan predstavnik i prvi bend Post punk muzike je Joy division, posle kog nastaje ceo gotik pokret iz toga. hardocore punk, najagresivniji oblik panka, sa svim svoji granama (metal core, math core itd ima ih gomila). U sustini najnoviji talas panka koji je bash karakteristichan po agresiji ali i melodijom, a neke od mnogih tema su prijateljstvo, unija, razumevanje itd.. pojedini hardcore punkeri tu agresiju nazivaju " possitive agresiion" Zakljucujemo da punk nije agresivan pod obavezno, ali je agresivnost kod vecine bendova koji pripadaju punk pokretu cesta pojava. Ne mogu se porediti sa Cecom i turbo folkom iz vise razloga. Za razliku od njih punk ima umetnicke bendove ( np vec pomenuti Joy Division) kojima je kreativnost na nivuo a i umetnost u sviranju i kompoziciji, cak imaju i tehnicki komplikovane stvari. Hajde da uzmem i da je pank prost, on je opet umetnost za razliku od cece. Zasto? Odgovor je prost, punk bendovi sve rade sami, pisu svoje lirike, komponuju muziku, vezbaju itd.. dok Turbo folkerima, tim "struchnjaka" pravi muziku, pise tekstove i organizuje sve, oni su tu samo da izgledaju atraktivno, da ih ljudi vole i da bacaju pare na njih. Stoga su punk bendovi i punk muzika umetnicki jer se izrazavaju i iskazuju sta misle, sta zele, itd.. Nije ni nekultura ni antikultura, vec ima sovj naziv "subkultura". za detaljnije informisanje : http://en.wikipedia.org/wiki/Punk_subcultureSto se oblacenja tice, njihovo ponasanje niti oblacenje ne mora da bude nekulturno. Zapravo punkeri se oblace neobichno ali sa stilom. Postojali su izlivi besa gde moze da se kaze da su se oblacili nekulturno, naprimer jedna poznata pankerka, saradnica sex pistolsa je otisla na kraljicin rodj sa mrezastom haljinom bez gaca i brushaltera. No jel to nekultura? Nije, slikari su slika gola tela vec vekovima i pravili gole statue, jel to nekulturno od njih? Apsolutno ne. To je ono sto se zove izrazavanje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Some people think they think but they are not really thinking so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 10.04.2007. 01:07 » |
|
Pozajmiću jedan dijalog kolege sa internet pričaonice, kako bih pobudio na diskusiju kad je ova tema u pitanju.
Drkadzija: Sta izrazava metal? Vampiruša: Metal izrazava unutrasnji bes, kroz muziku se praznis... A sta izrazavaju one budale drecave? Drkadzija: Praznis se kroz muziku? Pa molim te, ima li glupljeg nacina da se iskoristi gitara i uopste muzika. Mislim da je uvredljivo nazvati metal muzikom uopste. Vampiruša: A kako inace da se isprazni neko?! Da ubijem roditelje?!
Bez obzira na to koliko ova "Vampiruša" ima godina, i o kakvoj se osobi radi, ovde je dat primer kako obično klinci doživljavaju ono njima najvažnije u životu, muziku koja im garantuje nekakav identitet. I mislim da je upravo o tom ovde reč: o traženju identiteta.
Ovo traženje podrazumeva nekakvu izgradnju sebe. Vratiću se sada na onu priču o revolucionarnom čoveku. Setimo se da je proces saznanja ujedno proces negacije, a tako i revolucije, to buntovni momenat nalazimo u nekoj vrsti otpora ovog Ja spram onoga što se saznaje, a što je prirodno pri procesu sazrevanja i odrastanja. Muzika zato nudi dobro skrovište onima koji žele da se putem neke prečice istaknu, da pronađu svoju grupu, neki najpre kolektivni identitet, a kasnije razviju sebe u nešto više, odvojeno od kolektivnog.
Problem kod ovakve vrste odrastanja, a koji je aktuelan i kao društveni problem, jest to što se taj vid bunta koji je prirodan za period rane adolescencije, obično ne biva prevaziđen, odnosno tretiran kao prolazni. Tako imamo danas generacije matorih ljudi koji se još uvek nalaze u sferi pseudobunta. Fenomen takve vrste gradi problem jer se bunt, revolucija, otpor, sve više pretpostavljaju u nekakvoj muzici, a ne u reči koja je napisana od strane relevantnih kritičara koji su kolektivno utočište i individuaciju prevazišli, i postali odrasli ljudi koji se zaista bore za promenu sveta. U novoj konstelaciji stvari pravi otpor biva zamenjen lažnim, onim neartikulisanim, sirovim, i time postaje jalov, a to znači - društveno pogodan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 11.07.2007. 00:44 » |
|
Je li, kakav je to punk i metal kad ih slušaju fašisti, antisemiti, naci-skinhedi? Znamo dobro da nijedan inteligentan čovek ne bi slušao narodnjake, a mislim da ne godi ni mom psu - Dandiju, jer je i on intelektualno prevazišao to antikulturno zlo, ali ko to sluša punk i metal (svih žanrova)? Ako ih sluša jedno naci-društvo, za koga je punk, za koga je metal?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maelstrom
Gradjanin
Duh bunta: +27/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 11.07.2007. 01:22 » |
|
Je li, kakav je to punk i metal kad ih slušaju fašisti, antisemiti, naci-skinhedi? Tzv. nazi punk i nazi black metal. Tu spadaju prikaze poput Hate Foresta i Gravelanda (nazi metalci) ili White Pride i Skrewdrivera (nazi punkeri). Skrewdriver su zapravo prilično dobar bend.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lanci na rešetkama, zid te od sveta deli -: spasao si se, samo k o g a si spasao, je li?
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 11.07.2007. 01:33 » |
|
Kako to nacipunk bend ili naci-metal bend može da bude dobar? O čemu oni to pevaju pa ono što proizvode može da se zove dobrim? Jasno ti je da sam totalni laik, i mene lično toliko ne zanima toliko ni odgovor, ali da ne bi oni koji čitaju ovo pomislili da se slažeš sa tim šta govori taj bend, ili bilo koji naci-orijentacije. Ja sam siguran da to ne može biti priča koju oni mogu da serviraju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maelstrom
Gradjanin
Duh bunta: +27/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 11.07.2007. 01:47 » |
|
Imaju dobre zvukove i dobro ih spajaju u muziku.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lanci na rešetkama, zid te od sveta deli -: spasao si se, samo k o g a si spasao, je li?
|
|
|
modesty
Nazionalist
Duh bunta: +29/-16
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 11.07.2007. 03:01 » |
|
Izdajnice, ovaj dijalog je odlican primer tvoje poente... Jeste, to je neki nasminkani, teenage bunt koji vrlo lako moze da se pretvori u zakasneli pubertet, a osobe slicne Vampirusi obicno ne sazre emotivno dovoljno ili se to dogodi kasnije... Ne gledam na to kao na poseban drustveni problem, jer nije iskljuceno da su osobe koje bi mogle spadati u ovu kategoriju produktivne ili kvalitetne... Ovo pre moze biti samozavaravanje i strah od odgovornosti i suocavanja sa realnoscu... Lako je menjati nesto sto nisi ni spozanao... To je pre beg od stvarnog zivota... Dobro, to je takodje buntovnostvo na neki nacin, ali malo postaje i to neki klise...
Sto se tice Pinka... nemam zelju da komentarisem mnogo, jer nije potrebno, ali u poslednje vreme mi je paznju zaokupirala psihologija ciljne grupe Pinka, pa pocinjem da shvatam da je vecini ljudi to neki izlaz, kao sto je nekima izlaz bas EXIT, tako je onima, manje mislenim mozda izlaz bas ovo? Ne zelim da se zgrazavam, svako ima sopstveni ukus, ali tragedija je sto nemaju svi pun dijapazon ponudjenog, pa ponekad su prinudjeni da odrastu uz manje kvalitetno, vremenom se to promeni ili se nikada ne promeni. Objektivno, znamo sta je kic, sta je alternativa, ali komercijala postaje uglavnom sve, jer vecina umetnika zele i da zive od onoga sto stvaraju... Drugarica mi je ispricala pre koncerta Peppersa u Indjiji da je videla Acu Lukasa na Terazijama u nekom kabrioletu, odvrnuo je covek Pepperse do daske... Sta reci? Jeziv je bio izbor za talente na Pinku, ali male dece... Gledala sam u Kulturnom nokautu prilog i to mi je stvarno bilo degutantno... Bebi Dol je samo rekla da su deca nekada u tim godinama pevala "Spavaj Acime", a sada Bunda od nerca... Grozota prava...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Love is wisdom of fools and folly of wise...
|
|
|
DaXa
Gradjanin
Duh bunta: +12/-7
Van mreže
Pol: 
Da uistinu budem Bog!
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 15.08.2007. 01:12 » |
|
Izdajniche, ovaj dijalog Vampirushe i Drkadzije me doista podseca na onog koga sam naveo u Fenseri i Fenseraj... Pre nekoliko minuta jedna devojchica mi je prichala kako zheli da predje u reperke... Pitah zashto? Sledio je odgovor: "Pa sve moje drugarice su bile na marchela samo ja nisam a i dva momka sto mi se svidjaju slushaju to". Zheli se prilagoditi i biti "kul". Pravi razlog zashto bi se priklanjali takvim stvarima kao shto su "reperka", "metalac", "punker"... Nije veliki problem ostati na tome... Nego uz te stvari ide i nazi shit... Kao sto je nazi punk...
Svi ti ljudi(ima takvih odraslih i to u velikom broju), boluju od neke da se istichu u drushtvu bilo to dobro ili loshe to ih tera da govore ovakve stvari... Mislim ne samo sto govore to, nego su kompletno izolovani od bilo koje dobre stvari koja se razlikuje od njihovog nachina shvatanja dobre stvari... ZAtupljuju se, postaju uchmali umovi, i naravno prestaju da budu lichnost.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 15.08.2007. 03:42 » |
|
Sve su to ipak sociološki aspekti punka i pinka. Ono što nas na ovoj temi mora da zainteresuje jeste pitanje muzičkog, umetničkog kvaliteta punk muzike, pošto o kvalitetu narodnjaka (pink muzike) ne vredi niti govoriti (mada nije loše da se javi neki muzikolog koji bi mogao da objasni poreklo narodnjaka i njihovu muzičku strukturu). Pank, čini mi se, govori sirovim jezikom i sirovim zvukom. Ako je to muzika, onda verovatno muzika može da bude i šrkipanje šmirglom, a neke zanimljive primere davao sam i u diskusiji o tome "Kakvu muziku slušate?". Punk, ukoliko zaista predstavlja sirov zvuk i sirov tekst, poseduje kulturnu vrednost, kao mogući odgovor na neki muzički pravac, ali ne kao umetnička nego društvena reakcija. Ako muzika poseduje neku vrstu autonomije, ako ona nije tu tek kao društveni instrument, onda panku tu nije mesto. No, kako ne pripada niti negde drugde, on bi opet morao da ostane muzika, ali bez muzičkih kvaliteta. To je muzička forma (zove se pesmom ono što se izvodi) bez (autonomnog) muzičkog sadržaja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Miroslav Ibic
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 15.08.2007. 12:10 » |
|
Gledala sam jednom na pinku neku emisiju..... doveli su nekog sa muzičke akademije, nekog tamo, vrsnog poznavaoca klasične muzike, ne znam šta svira, ali tamo je neki badža..... i on se sada pita.... Zašto... kada je dan žalosti, se pušta samo klasična muzika? Zašto.... kada je dan žalosti se ne pušta turbo folk, koji, poznato je ima, najsrcolomnije pesme na svetu (nisam ja to rekla, nego on). Čak je u toj emisiji dobio (genijalnu) ideju da spoji turbo folk i klasiku, jer, rekao je, bilo je tako mnogo kombinacija klasike i drugih pravaca muzike, i eto, sada je njemu palo na pamet, spojiti klasiku sa turbo folkom (čak su se i dogovarali da naprave neki takav projekat). Dakle, postoje ti muzički obrazovani ljudi koji bi mogli nam pojasniti i kvalitet, turbo folka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DaXa
Gradjanin
Duh bunta: +12/-7
Van mreže
Pol: 
Da uistinu budem Bog!
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 16.08.2007. 20:49 » |
|
O kvalititetu turbo folka... ? Grehota je o tome i prichati, nashljuskano, nakindjurena muzika... Chak su tonovi koji izlaze iz zadnjice kvalitetniji od tog folk-electro-metal-country-reggae...Shita...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
|
|
|
Micy
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 26.01.2008. 15:40 » |
|
Prvenstveno sam mislila na muziku na nasim prostorima.Interesuje me sta mislite da li je muzika konformizam konzumacije ili drustveni otpor!?Kolika je konzumacija strane,a kolika domace muzike?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 26.01.2008. 20:41 » |
|
Rado bih odgovorio na ovaj naslov ali bih zamolio postavljača teme da malo šire obrazloži (napiše nekakav uvod) ono o čemu želi da se razgovara. Pri tom, možda bi moglo da pomogne nabrajanje već postojećih tema na forumu koje su uglavnom slične ili imaju neke veze sa ovim naslovom. To su sledeće diskusije: - Turbo-folk kultura- Moda | Oblačenje | Modni stil- Kultura provincije- Pank (punk) kultura
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|