hrvati su slavenski narod,bez daljnjeg.ali nikad nisu govorili navodnim "staroslavenskim"
Zavisi od toga u kom periodu o njemu govorimo. Za mene je nezamislivo da za neki narod kažem da je recimo staroruski, a da nije govorio staroruskim jezikom. Tako isto i za Hrvate ne mogu da kažem da su bili starosloveni, odnosno Sloveni, a da nisu govorili slovenskim (staroslovenskim) jezikom. No, ne bavim se istorijom, možda ima takvih čuda.
srbi i hrvati kao narod nemaju veze jedni sa drugima.na balkan su stigli nevezano jedni za druge,i u drugačijim političkim prilikama,i općenito,posve su na različite načine dobili svoje države.
Koliko god ti, u velikohrvatskom pohodu na istoriju, tvrdio da Hrvati i Srbi nemaju veze jedni s drugima, činjenica je da i vaša i srpska zvanična istorija potvrđuju dolazak na ove prostore negde oko VII veka.
To kako su dobili svoje države, u kojim su političkim prilikama došli, sve je to nevažno za bilo šta na ovoj raspravi.
današnji makedonci govore svojim jezikom više od 800 godina.i srbi su govorili tim istim jezikom.to potvrđuju srpski kulturni spomenici književnosti (evanđelje i zakonik).
Znam ja da je stari srpski jezik bio nečitak, da ga retko ko od današnjih Srba, makar oni koji se ne bave staroslovenskim jezikom, može pročitati i razumeti. Ali šta to govori i o čemu? Već sam rekao, takav je slučaj i sa engleskim jezikom. Današnji Englezi teško da bi mogli da pročitaju jezik koji su pisali i kojim su govorili Englezi trinaestog, četrnaestog ili petnaestog veka. To može da ti potvrdi svaki student engleskog jezika u bilo kojoj zemlji.
problem sa srbima i srpskim jezikom je nastao turskom okupacijom.
Kakav problem? Ne vidim da ima bilo kakvih problema sa srskim jezikom.
radi se o raguškom dijalektu hrvatskog jezika koji se koristio u dubrovniku i na kojem su pisana književna djela dubrovačkih pisaca.
zato vi sada prisvajate dubrovačke pisce kao da su to srpski pisci

a kada je dubrovnik bio srpski?
O čemu god da se radi, to nije čist hrvatski jezik, niti neki hrvatski dijalekt, već su elementi jednog jezika iskorišćeni i primenjeni na drugi. To se zove obogaćivanje, sinteza dva jezika u jedan superiorniji u odnosu na oba (ono što ne shvata Šešelj kada govori o nastanku hrvatskog jezika, to i ti pokazuješ u ovoj raspravi, sve tendenciozno pokušavajući da nametneš tezu o "krađi" hrvatskog jezika od strane Srba). A o toj superiornosti se i danas može govoriti ako se primeti da hrvatski tek počinje iznova svoju diferencijaciju u odnosu na srpsko-hrvatski kojim se govorilo na prostoru bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj i Srbiji.
sada se wiliam s. okreće u grobu
Rekoh, možeš pitati bilo kog studenta engleskog jezika, neka je i brucoš. Reći će ti kako stvari stoje s tim staroengleskim.