Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kultura provincije  (Pročitano 7546 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 30.01.2007. 18:00 »

O kakvom se kompleksu radi ako je kompleks u pitanju?

@....samo komentar na potcenjivački odnos prema takvim događanjima.....

Donose zato sto drzava ulozi u njihovu organizaciju. Ali pitanje je zasto u centralnoj Srbiji forsiraju Guchu i Buregdzijadu dok u Beogradu ipak nesto koliko toliko boljeg kulturnog sadrzaja, a da ne pominjem Exit.

@....guča sama sebe finansira.........., a Exit. je čak u privatnoj režiji

Sve to trazi dosta para i za sve je drzava tu, osim kad treba da se pomogne neki kulturni dogadjaj juzno. Evo sta rade sa Nisvilom, a da ne navodimo onu jadnu Nisomniju. Dali su para koliko iznose tri dnevnice jednog republickog skupstinara. To se zove dirigovana i centralizovana kulturna politika.

........verovatno da si u pravu, mada koliko znam, još uvek je filmski festival u Nišu zapažen kulturni događaj, a i trebalo bi malo da pritisnete i ove vaše lokalne da paze kako troše pare (pisalo se  ranije o onom koncrtnom  klaviru i bacanju para)......... ,  zar duvandžije(Filip Moris i DIN) ne daju pare za programe iz kulture (il se samo hvale)............. pozdrav
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +160/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 30.01.2007. 18:20 »

Iako sam obećao da neću odgovarati na ćirilično pisane poruke, ipak moram intervenisati u ovom slučaju:

...guča sama sebe finansira.........., a Exit. je čak u privatnoj režiji

Ništa od dva izneta podatka nije tačno. Guča i Exit su nacionalni festivali, čime se država obavezuje da uloži najveći deo sredstava za njihovu organizaciju (više od 50%). Sećam se da je Ivan Blagojević (organizator privatnog Nishvill-a) baš na tome zamerao Vladi Srbije, i hteo da Nišvil izjednači sa Gučom i Exitom po tome što će i on biti nacionalna manifestacija. Upravo iz razloga što nije pod tim statusom nacionalnog događaja, država nema nikakvu obavezu prema njemu, dok su za Guču i Exit u obavezi isplatiti ogromna sredstva (negde na forumu i stoji informacija o tome koliko je u Guču uloženo od strane države u 2006. godini, a za Exit ne znam da li se pisalo).

mada koliko znam, još uvek je filmski festival u Nišu zapažen kulturni događaj, a i trebalo bi malo da pritisnete i ove vaše lokalne da paze kako troše pare (pisalo se  ranije o onom koncrtnom  klaviru i bacanju para)......... ,  zar duvandžije(Filip Moris i DIN) ne daju pare za programe iz kulture (il se samo hvale).

Filmski festival u Nišu je sramota ovog grada (jer je neverovatno nekvalitetan i uz to jako skup za grad - čak imam jedan tekst iz 2005. godine kao kritiku upućenu organizatorima tog festivala), i on takođe ne spada u grupu nacionalnih manifestacija (ne finansira ga država, odonosno, i ako se pojavi kao suorganizator - a to se događalo - nije u obavezi da da više od 50% sredstava). Iz tog razloga i njegova organizacija često se dovodi u pitanje, najčešće se sa njom kasni i grad razmišlja o tome da li da nastavi (a to čini samo iz dužnosti prema tradiciji od oko 40 godina, ako se dobro sećam) sa organizovanjem ovoga.

Grad raspolaže 1/10 ukupnih sredstava koje naplati porezom od svojih građana. To znači da se građanima u najboljem slučaju vraća deseti deo uloženog. Čak i ako bi bilo neke vajde od tih para, ako bi se nešto od toga organizovalo, nepravda je, i to u ogromnoj meri, prisutna. No, da bih slikovito prikazao kolikim novcem raspolaže Niš, reći ću da je najveći iznos sredstava koji je Niš imao pri utvrđenom budžetu za predstojeću godinu, bilo pre godinu dana, kad je trebalo iskoristiti novac od prodaje DIN-a. Tada je u budžetu bilo onoliko para za investiranje, koliko košta obnova beogradske pijace Zeleni venac. Dakle, jedna vaša pijaca košta koliko i godišnja ulaganja u gradu Nišu. Hoće li se ili može li se tim parama organizovati Nišvil, Susreti, Nisomnia, Muzičke svečanosti... - a da ne govorimo o stvarnim infrastrukturnim ulaganjima, jer za njih nikad nije ni bilo para - zavisiće od dobre volje Philip Morisa.

A kad smo već kod ovoga. Da li ste upoznati s tim koliko takvih Philipa ima u Beogradu? Dakle, šta onda od nas zahtevate? Da iscrpimo sve što možemo, kako bismo bili nešto više od palanke, dok na drugoj strani gledamo kako najveći bendovi sveta dolaze u Beogradsku arenu, i da ne nabrajam čitav kulturni arsenal Beograda, koji je u jednoj noći (običnoj noći) veći nego godišnji repertoar grada Niša.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 31.01.2007. 18:22 »

Iako sam obećao da neću odgovarati na ćirilično pisane poruke, ipak moram intervenisati u ovom slučaju:

.........ako je ćirilica ovde nepoželjna....... ok nema potrebe da ovde išta pišem. Već sam se na jednoj temi izjasnio da na domaćim forumima pišem ćirilicom, na stranim latinicom........

Citat
Ništa od dva izneta podatka nije tačno. Guča i Exit su nacionalni festivali, čime se država obavezuje da uloži najveći deo sredstava za njihovu organizaciju (više od 50%).

.......ja i dalje tvrdim da ova dva festivala, sama sebe izdržavaju, i donosili bi profit pa makar im država ni dinara ne dala, i uopšte ne osporavam da i Nishvill dobije nacionalni predznak a  time i pare....

Citat
Filmski festival u Nišu je sramota ovog grada (jer je neverovatno nekvalitetan i uz to jako skup za grad -

........koliko sam ispratio pojedine teme na ovom forumu, ti si ili prepametan ili misliš da si pozvan da o svakom segmentu u društvu daš konačan sud,

Citat
A kad smo već kod ovoga. Da li ste upoznati s tim koliko takvih Philipa ima u Beogradu? Dakle, šta onda od nas zahtevate? Da iscrpimo sve što možemo, kako bismo bili nešto više od palanke,

......ja baš ništa. Ti već imaš problem za koji ti BGD sigurno nije kriv. Proveri da li Beograd troši više od onog što prikupi sam.......

Citat
dok na drugoj strani gledamo kako najveći bendovi sveta dolaze u Beogradsku arenu, i da ne nabrajam čitav kulturni arsenal Beograda, koji je u jednoj noći (običnoj noći) veći nego godišnji repertoar grada Niša.

.........i ovo je čudno.........država ih je dovela?...za ime boga (mada ga nemaš) pa umesto kuknjave vredelo bi nešto i raditi. Pa svi bendovi u Beograd dolaze u privatnoj organizaciji,,,,,,,,, pozorišta ili finansira grad ili su privatna. Nisam primetio da u Kruševcu ili Jagodini samo kukaju.....tamo se kultura događa....... dobili pare ili ne oni rade..........
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 31.01.2007. 19:29 »

.......ja i dalje tvrdim da ova dva festivala, sama sebe izdržavaju, i donosili bi profit pa makar im država ni dinara ne dala, i uopšte ne osporavam da i Nishvill dobije nacionalni predznak a  time i pare....

Guča je nacionalni festival i to već tri godine. Dokazi:
1. Na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i usluga kaže: Pokrovitelj 45. sabora trubača bila je Vlada Republike Srbije.
- Prilog (slika): Pokrovitelj-Guče.

2. Na sajtu "sabortrubaca.com", za 2006. godinu, piše: Generalni pokrovitelj - Vlada Republike Srbije.
- Prilog (slika): Pokrovitelj-Guce2.

3. Na sajtu Tanjug-a, kaže da je osim Guče, i Exit pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije: Ulaganja kroz nacionalni investicioni plan podrazumevaju ulaganja i u seoski turizam, banje, značajne turističke manifestacije, kao što su Egzit i Guča, objasnio je Dimitrivjević.
- Prilog (slika): Tanjug-Guča-Egzit.

4. Na sajtu dnevnog lista Danas, kaže sledeće. Naslov je: Vlada Srbije pokrovitelj Sabora u Guči. Podnaslov: Velimir Ilić ponovo domaćin. Tekst: Guča - Pokrovitelj ovogodišnjeg 46. po redu Sabora trubača u Guči biće, kako je to najavio Slobodan Jolović predsednik opštine Lučani, Vlada Srbije, a sabor bi trebalo da otvori premijer Vojislav Koštunica, dok je za domaćina Sabora drugi put zaredom izabran ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.
- Organizacioni odbor Sabora je od 2004. godine uspostavio znatno tešnju saradnju s Vladom Srbije, tako da su ministri Dragan Kojadinović, Velimir Ilić i Bojan Dimitrijević učestvovali u organizaciji prethodna dva Sabora.

dnevni list Danas, utorak, 25. jul 2006.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 31.01.2007. 19:58 »

........koliko sam ispratio pojedine teme na ovom forumu, ti si ili prepametan ili misliš da si pozvan da o svakom segmentu u društvu daš konačan sud

Žao mi je što moram da budem prepametan, jer ne volim to da budem. I, kao što rekoh, da ima ko da bude pametan kao ja, možda bih postao glup i zaćutao.

Citat
Ti već imaš problem za koji ti BGD sigurno nije kriv. Proveri da li Beograd troši više od onog što prikupi sam...

Samo u ovoj godini Beograd je potrošio oko 100 puta više sredstava od ukupnih ulaganja u ostale delove zemlje:
- Kapitalne investicije u Beogradu
- Nacionalni investicioni plan za kulturu
No, pratimo dalje pa ćemo videti šta će se događati u 2007. godini. Očekujem još jača ulaganja u vaš grad.

Citat
.........i ovo je čudno.........država ih je dovela?...za ime boga (mada ga nemaš) pa umesto kuknjave vredelo bi nešto i raditi. Pa svi bendovi u Beograd dolaze u privatnoj organizaciji,,,,,,,,, pozorišta ili finansira grad ili su privatna. Nisam primetio da u Kruševcu ili Jagodini samo kukaju.....tamo se kultura događa....... dobili pare ili ne oni rade..........

Kukati je jedno, goniti jadni narod na otpor - sasvim druga stvar. Da neko od vas živi u ovakvom gradu makar dva meseca, preseljen prinudno iz Beograda, čupao bi kosu od nedogađanja, od atmosfere.

Da, država ih je dovela. Država ih dovodi posredno ili neposredno. Izgradnjom velikih balkanskih, evropskih i svetskih čuda i povoljne infrastrukture, država favorizuje jedan grad, ništeći potencijale drugih, i ostavljajući ih daleko iza u pogledu standarda bilo koje vrste. Država ulaže na direktan način tako što postaje koorganizator ili pokrovitelj neke vrste (kroz sopstvene institucije - RTS, JAT, i drugo), ili posredno, tako što interesovanje velikih svetskih kompanija pobuđuje samo jedan grad u ovoj državi, a koje potom ulažu u gradske (a znamo o kom gradu je reč) manifestacije (zato sam i pomenuo "koliko Philipa ima Beograd?").

A što se tiče Jagodine i Kruševca... o bedi u tim mestima najbolje će posvedočiti oni koji su odatle pobegli u Beograd. A takvih je u zabrinjavajućem broju (ako vas opštine i palanke južno od Centra Sveta uopšte zanimaju).
Sačuvana

provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 01.02.2007. 09:10 »

:srbenda: Ma pusti Beograd i Beogradjane. Jad i beda od varosice.  zid
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 01.02.2007. 12:28 »

Ti se zezaš, ali ne znaš da mnogi ljudi sa kojima katkad progovorim drže zaista do toga - da je Beograd u bedi u kakvoj je Niš! I ne možeš im nikako dokazati, ma šta govorio i ma kolike podatke iznosio, da se radi o dva različita sveta. E, to je tužno. Kad to Nišlija ne uviđa, a Beograđanin mu se smeje uz standard.
Sačuvana

provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 18.02.2007. 12:51 »

Ti se zezaš, ali ne znaš da mnogi ljudi sa kojima katkad progovorim drže zaista do toga - da je Beograd u bedi u kakvoj je Niš!

Odavno ja uvidjam da su jug Srbije i Beograd dva razlicita sveta, a ne drzave. Samo pokusavam da doslikam kako oni s kojima zivimo u istom gradu Nisu razmisljaju o tome. Cemu oni smajliji inace?
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 15.07.2007. 04:31 »

Guslanje ministra Velimira Ilica o Guci, klapa dva.

SVI U GUČU

TREĆI put ste domaćin Dragačevskog sabora trubača u Guči. Kakvu feštu obećavate ove godine?

- Odličnu zabavu. Zato pozivam sve ljubitelje trube da dođu u Guču od 8. do 12. avgusta. Vlada, koja je pokrovitelj Sabora, samo u izgradnju infrastrukturnih objekata uložila je 100 miliona dinara. Guča je srpski brend, a očekujemo da je u dane te manifestacije poseti više od 600.000 domaćih i stranih gostiju. U Guču će najverovatnije doći i premijer Koštunica, ministri iz Vlade, nadamo se predsedniku Tadiću, kao i premijeru i predsedniku RS Dodiku i Jeliću.

Ovakvim guranjem otpada u provinciju samo jos vise podsticu provincijalizam, i tako obezbedjuju centralizam za duze staze. Ovce ne znaju da se pobune, sem u Pokemon crtacima.
Sačuvana
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 15.07.2007. 15:02 »

Pitam se da li može normalan čovek da se pita o tome šta je bolje: Guča ili Exit, a to pitanje, čak pitanje o brendu između ove dve mogućnosti, postavlja se čak i u medijima. Vidim da neki političari ovde govore o Guči ponosno, čak ulažu mnogo novca u to. Neću da se pitam kao oni, za mene to nije dilema. Dilema je vezana za pitanje da li to rade zato što su zaista naklonjeni Guči, da li zato što će Guča uticati na jačanje socijalne apatije i lažnog zadovoljstva među najsiromašnijim stanovništvom, ili iz oba razloga. Koliko su oni iskreni u propagiranju Guče kao brenda, ili u tome vide interes pre nego sopstveno zadovoljstvo?
   I konačno, pitanje: može li i jedno od ove dve mogućnosti da ih opravda?
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 15.07.2007. 17:02 »

Mislim da niste u pravu. Guca se ne organizuje u Beogradu ili Novom Sadu nego u - GUCI. Guca je, ako niste znali - SELO. Razlika izmedju sela i grada - postoji ili ne?! Zamislite sta bi bilo kad bi neko doveo Igi Popa u ne znam, Topolu?! Ko bi otisao da ga cuje? Nije me briga za Velju Ilica, niti me interesuje sta on ima da kaze o Guci, ali podrzavam investiranje u taj kraj i pogotovo te manifestacije koje donose mnogo novca u opstinsku kasu. To selo se podiglo iz mrtvila. Na tome treba da se cestita a ne da se omalovazava. Ispada da je bolje da se grca u nemastini i da se kritikuje eventualno, ali nista da se ne radi. Nemam nista ni protiv Egzita. Sve je to treba da postoji, i svaka manifestacija je na svom mestu. Ne nalazim ni jedan ozbiljan argument protiv toga.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 31.07.2007. 19:16 »

Dok se taj cirkus sprema u Guci, Velja Ilic pravi jos jedan veliki lapsus, barem sto se tice ljudi od pameti koji jos uvek na njega obracaju paznju (u onom smislu da bi ga kritikovali). Organizator Guce je ukinuo neku debilnu srpsko-tursku pesmu, inace nista se ne razlikuje od drugih koje se tamo pevaju, ali je neverovatan razlog: smislio ju je Albanac! Zbog toga, a kasnije je i jedan radikal-istoricar to argumentovao, rekao da je taj Albanac bio poznat kao antisrbin!

Velja je to ponovio, samo sto je generalizovao, pa u ionako vec nacifikovanoj Srbiji dodao jos malo netrpeljivosti prema citavom jednom narodu: Albanci su nasi neprijatelji i ne treba da se pevaju njihove pesme na saboru najboljih izvornih srpskih pesama.

Da bude jos gore, tu vest i mrznju prosirio je list Vecernje novosti i nekakva Dijana Dimitrovska. Dakle, ostalo je jos jako malo medija koji ne raspiruju mrznju medju nacijama.
Sačuvana
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #27 poslato: 31.07.2007. 21:19 »

Najnovija vest, organizatori Guche ne dozvoljavaju Albanskom bendu - orkestru da odsvira chuvenu pesmu "Sote". Pre neki dan sam na irc-u chuo da ako sa tim dodjesh u KG-u ubice te... Haha... Jadno nema shta...
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 31.07.2007. 22:01 »

Sem ovih par Kragujevčana koje sam sreo na ovom forumu ja ne znam niti jednog koji ume da razmišlja. Isto važi i za Nišlije. Kako li je tek u manje urbanim mestima, ne smem ni da pomišljam. Uglavnom, sve je to tako okrenuto naglavačke, jer upravo ta devastirana područja, ta unakažena područja, krivca bi morala da vide u jezgru i ponosu ove nacije: Beogradu. Da bi Srbija izgradila ponos, Beograd, žrtvovala je sve oko njega, i danas će isti taj Kragujevac da se ponosi Beogradom, kao što se njim ponosi i mnogo niških devojčica koje imaju petice u gimnazijama, desetke na fakultetima...

Guča je oznaka, pečat srpske propasti. Njen istinski brend koji sama sebi udara u čelo, kao ponos, premda za svakog mislećeg čoveka jeste sramota. Stid i sram svakog anacionalnog državljanina Srbije, svakog čoveka u Srbiji. Sramota čoveka i kao vrste, jer se računalo na to da je prevazišao nivo primata. Srbija to demantuje. Snažno je to činila devedesetih, a čini mi se još snažnije danas.
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 02.08.2007. 14:16 »

Kod provincijalaca u Kragujevcu i Nisu postoji jedna sustinska razlika i poremecaj u odnosu na razmisljanje intelektualca u tim mestima. Oni shvataju ovako: Beograd je velegrad, tu se vise nista ne moze promeniti. Ali zato neka Kragujevac (ili Nis) bude gazda za ova ovde sela okolo, neka bude Mali Beograd, a onaj Veliki neka ostane Veliki, on je ponos Srbije i razradjivac talenata, gde god bili po Srbijici miloj.

Dok god je takav mentalitet u srpskoj provinciji, moci cemo da gledamo i te cirkuske predstave divljaka u Guci, ali i u svakom manjem gradu ili varosici, posto se tamo svakog dana odrzavaju mini-Guce i prostakluka je puno na svakom koraku u svakom momentu. Dovoljno je da civilizovani gradjanin samo prodje kroz neku srpsku varosicu da mu pripadne muka.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: