debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 09.08.2007. 20:25 » |
|
Neka nama zivi Guca dok je Srbije. Ja se ponosim svojim narodom i nasom tradicijom o kojoj neki narodi u Evropi mogu samo da sanjaju. Ako ne volis ko si i sta si i ako se stidis onoga sto jesi onda ti nema pomoci. I sta ako nam je Truba narodni instrument? Koliko Francuza je doslo u Srbiju zbog Guce, koliko stranaca dolazi da vidi festival Trube, a mi se stidimo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 09.08.2007. 20:39 » |
|
Neka nama zivi Guca dok je Srbije. Onda da pozelimo smrt Srbiji? Stvarno nisi sposoban da zamislis bolju Srbiju od ove kakva je u Guci? Ja se ponosim svojim narodom i nasom tradicijom o kojoj neki narodi u Evropi mogu samo da sanjaju. Sanjaju, to se zove nocna ili dnevna mora. Ako ne volis ko si i sta si i ako se stidis onoga sto jesi onda ti nema pomoci. Za koga nema pomoci? Takvoj drzavi ili gradjaninu takve drzave? Ima pomoci. Pobeci iz takve zemlje. I sta ako nam je Truba narodni instrument? Koliko Francuza je doslo u Srbiju zbog Guce, koliko stranaca dolazi da vidi festival Trube, a mi se stidimo...
Ti stranci koji dodju pre svega dolaze da bi videli svojevrsan prizor primitivizma. Ko zna da li se jos u Africi ona plemena ponasaju toliko necivilizovano kao sto to rade ovi sto dodju u Gucu.  Gde jos ovako nesto moze da se vidi u Evropi? Svojevrsan primer divljackog perioda na Balkanu. ???? Kompleksi...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
modesty
Nazionalist
Duh bunta: +29/-16
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 09.08.2007. 20:46 » |
|
Nikada nisam posetila Guchu, ali bih volela. Iskreno, zaista prezirem cevape, kobasice, burek... Jednostavno ne volim to da jedem... Ipak, mislim da je festival u Guchi tradicija i nesto lepo i zanimljivo, posebno strancima... sve je stvar opredeljenja i izbora, ali Gucha je kao i Exit, festival, zavisi samo ko sta voli. Ne dozivljavam Guchu kao nesto primitivno, kako je neko pre mene izjavio, nikako ne bi trebalo na taj nacin gledati na Guchu. Zivim u Beogradu i znam licno dosta Beogradjana koji redovno idu u Guchu i jako je vole. Ne znam odakle ta ideja da su Beogradjani u nekom "anti-Gucha" fazonu. Ove godine je necu posetiti, zbog obaveza, ali mozda cu sledece. Kao sto rekoh, ne volim rostilj, ali volim da igram, tako da ne sumnjam da cu se lepo provesti kada odem jednom. Gucha ima svoj smek, samo zavisi kome sta prija, ali ne bih se slozila ni sa stavom da je samo Gucha ogledalo Srbije. Glupo bi bilo kategorizovati i generalizovati. Nema ni potrebe za takmicenjem ko je veci Srbin i zbog cega. Ako je vec do uporedjivanja, sigurno rakija, rostilj, burek i Gucha ne bi mogli da budu parametar po kome se meri "srpstvo"... Ne znam ni cemu takve tendencije, zbog koga, cega? Devojka koja je, glumica u LA-u, cini mi se, uradila je prilog o ovom festivalu prosle godine i apostrofirala je entuzijazam i energiju ljudi koji zive na ovim prostorima, uprkos teskoj finansijskoj situaciji, a ne primitivizam ili zaostalost...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Love is wisdom of fools and folly of wise...
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 09.08.2007. 21:41 » |
|
Ako ne volis ko si i sta si i ako se stidis onoga sto jesi onda ti nema pomoci. U pravu si. Za ljude kao što sam ja najveće mučenje predstavljalo bi kad bi morali da posete Guču. Verujem da bih izvršio samoubistvo, kad bih imao čime. Srbija = Guča? Ekvivalent onom: Patriota = Radikal ili Narodnjak. Politička elita i zvanično prestaje da postoji u Srbiji ako i Tadić bude otišao u Guču. Jedva čekam tu informaciju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 09.08.2007. 22:30 » |
|
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Ma pusti Beograd i Beogradjane. Jad i beda od varosice. - znacilo je "niski seljak je zadovoljan onim sto ima i ne misli da se u beogradu zivi bolje pa ga smatra istim seocetom kakvo je nis."
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
modesty
Nazionalist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 10.08.2007. 00:58 » |
|
OK, kako god, mozda nisam dovoljno skoncentrisno ispratila misao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Na mreži
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 11.08.2007. 17:46 » |
|
U Guci sam bio dva puta kao srednjoskolac i zakljucio da to nije zamene...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
modesty
Nazionalist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 11.08.2007. 17:48 » |
|
Bregovicev koncert je bio skroz Ok, a posebno je smeker sto ga je besplatno odrzao. Onaj decko koji peva sa njim je predivan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 11.08.2007. 17:51 » |
|
Meni je skroz OK sto se tamo viore srpske zastave, mada ne vidim cemu ta simbolika i sta ona znaci za bilo kog od tih Srba. Srbija = Guča? Ekvivalent onom: Patriota = Radikal ili Narodnjak. To zbog Vojvodine i Beograda? Steta je sto se i oni ne ukljuce u ovo, ovako ispada da se iz Beograda diriguje provinciji da ostane zatucana. To je kao neko mesto za dobijanje lakih glasova ovih na vlasti, jer kontam da Tadic nikad ne bi posetio Gucu da nije predsednik, pa ni da je lud i bolestan kao Nice pred kraj zivota.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 11.08.2007. 18:29 » |
|
Citam u danasnjim novinama kako je jedna juznokorejska novinarka ( ili japanska, zaboravih ) dosla da napise tekst za svoje novine u Guci, i kako se nada da ce na osnovu njenog clanka naredne godine vise ljudi dolaziti iz njene zemlje. Ona Gucu naziva etno - saborom. Zanimljivo mi je da iako dolazi iz visoko civilizovane zemlje ( koja god da je od te dve ) nema neki otklon prema objektivnom primitivizmu koji se tamo moze videti. Ocigledno da se ljudi na razlicitim meridijanama bas ne razlikuju toliko ( jer stekoh utisak da njoj Guca nije gadna ) i da oni na to gledaju kao cistu zabavu i drugaciju kulturu bez nekog ostrog kritickog odnosa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 11.08.2007. 18:37 » |
|
Kultura se u mnogo čemu razlikuje što se tiče te dve nacije, i baš zato mislim da je njima interesantno ovo što se događa u Srbiji. Citiram Plodnog:
Ti stranci koji dodju pre svega dolaze da bi videli svojevrsan prizor primitivizma. Ko zna da li se jos u Africi ona plemena ponasaju toliko necivilizovano kao sto to rade ovi sto dodju u Gucu.
Paradoksalno u ovom slučaju, srpski primitivizam donosi Srbiji novac (od turizma, stranih gostiju). Primitivizam je u ovom slučaju prednost, baš zato što je ta civilizacija u Južnoj Koreji odmakla nekoliko vekova napred i sada im sve ovo izgleda kao da gledaju neku zaostalu civilizaciju u Evropi (a to je uvek interesantno videti, bar koliko i zoološki vrt).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 11.08.2007. 18:40 » |
|
Ne slazem se sasvim sa Plodnim. Smatram da ni ti stranci nisu nacisto da je to prosto primitivno nego je to njima zabavno i cak ce sami sudelovati. Isto vazi i za tu novinarku zahvaljujuci kojoj ce sledece godine biti jos vise stranaca.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 12.08.2007. 03:14 » |
|
Neki ljudi koje sam postovao otisli su u Gucu i vise ne znam kako na njih da gledam. To je isto kao kad sam se razocarao u dnevni list Danas, kad je Mihail Ramac, vlasnik, javno podrzao prevaru zvanu novi ustav Srbije, 2006. godine. Tako su me ovih dana izneverili ljudi sa kojima sam voleo da porazgovaram. Nakon svega treba razmisliti i o tome kako ta Guca deluje na ljude, sta im nudi, sta promovise i kolika je onda krivica vlasti sto ovo organizuje. A da li ste znali da se na tom saboru primitivizma prodaju majice velikih Srba, Ratka Mladica i Radovana Karadzica? Sa koje je strane vlast koja organizuje takav dogadjaj na kojem se ispostavi da je promocija cetnistva i ratnih zlocinaca?
I onda se cude kad Kandic, Kovacevic i Biserko salju pismo Medjunarodnoj zajednici i Hagu da stegne kais srpskoj vlasti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 12.08.2007. 14:49 » |
|
Ne treba zaboraviti još jedan vid provincijske kulture koji je skoro zarazio područje Balkana. To su ovi što dižu spomenike Brus Liju (u Bosni i Hercegovini čini mi se), Roki Balboi (u Žitištu, Srbija), pa neke pohvale Kasandri, u nekom selu na jugu Srbije, one potpisnice za oslobođenje valjda... Koliko je taj primitivizam bio u usponu u to vreme, sada bi možda trebalo da budemo i zadovoljni da ima nešto ljudi, uglavnom u Begoradu, koji nešto vrede i razmišljaju. Zamislite da vam se u državi prikupljaju potpisi za oslobođenje jednog lika iz španske serije koja se daje na državnoj televiziji! Pa ima li tako nečeg igde još u svetu? A što se tiče spomenika, i oni su neka vrsta magneta za strane turiste, i jedino je to svrha koju imaju. To nije kultura, razume se, već isplanirani i tendenciozni primitivizam kako bi se oživeo turizam u nekim manjim mestima. Naravno, ljudi, žitelji, to ne znaju, ili makar ne većina koja to podržava. Isto tako i oni koji podržavaju Guču; među njima postoji ogroman broj onih koji ne samo da znaju da to nije kulturni (etno) festival, nego znaju da to nije niti zabava kakva priliči jednoj evropskoj državi. Ali su to ljudi koji u svemu vide novac, pa tako i u ovom šansu da zarade, što je dovoljno da bi opravdali organizaciju tog festivala. A da li ste znali da se na tom saboru primitivizma prodaju majice velikih Srba, Ratka Mladica i Radovana Karadzica? Sa koje je strane vlast koja organizuje takav dogadjaj na kojem se ispostavi da je promocija cetnistva i ratnih zlocinaca? Nažalost, tamo ne postoji niko ko bi to primetio kao tako značajan prestup. Niti Koštunica tu može da oseća strah da će ga neko od posetilaca ukoriti što je napravio takav "propust". Za te ljude (posetioce) najveći kanibali i zločinci su heroji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 13.08.2007. 16:06 » |
|
Posto je Kostunica izjavio da je "Guča prestonica Srbije i najveći grad u ovom času koji oličava pravo raspoloženje i ambicije naroda", izabrao je svoje biracko telo na cemu ce i dalje verovatno da radi kako bi ga prosirio.  Ne treba da cudi kad javni servisi, drzavne televizije, emituju zaglupljujuce programe, jer ako pitas vlast, oni ce svaku od tih retardirucih emisija, ili festivala kakav je ovaj festival trube u Guci, da pohvale. Nije to da su dovoljno glupi i identifikovani sa prosecnim srpskim seljakom, daleko bilo. Stvar je mnogo gora, jer glupog bi lako bilo smaknuti sa vlasti. Ovaj je lukav i bezobrazan i zao jer unistava ljude programom kojim ostaje na vlast bas pomocu takvih koje je unistio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|