Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Umetnost i droga  (Pročitano 3867 puta)
maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #15 poslato: 30.01.2007. 22:37 »

hahah i ja sam, al mozda samo ne zele da se izraze. Znash bili mi kod ortaka da pusimo vutru i morali u sobu njegove sestre koja je na likovnoj akademiji.. ta soba je ono sto popularno zovu "kreativni haos" znaci zidovi isarani raznim tripovima, jedino parce namestaja koje ima logike u svom polozaju u mestu je krevet. I varimo tako mi, varimo i sto sam vise uradjen to mi vise ta soba ima smisla.  Zvrko

A zar sve naizgled ne dobije smisao kad si napušen.

Ne, svi žele da se izraze kad su napušeni, a mnogi nemaju što. Ja imam tu nesreću da često, nenamjerno, proničem u razloge ljudskih postupaka, a ta se sposobnost kad se napušim udesetorstruči, tako da se ljudi u svojoj predvidljivosti i nemoći čine jako tužnim bićima. Moja mizantropija, depresija, zlovolja, pesimizam i sva ostala sranja vuku korijene iz takvog promatranja ljudi, ali i samog sebe u nemoći da se promijenim.

Ali ideal da svi ljudi imaju nešto za reći. Nah, za mene je pao u vodu.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Lvzifer
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 30.01.2007. 22:48 »

A zar sve naizgled ne dobije smisao kad si napušen. Ne, svi žele da se izraze kad su napušeni, a mnogi nemaju što.

To tesko da ce da saznamo?  Zelenko

Ja imam tu nesreću da često, nenamjerno, proničem u razloge ljudskih postupaka, a ta se sposobnost kad se napušim udesetorstruči, tako da se ljudi u svojoj predvidljivosti i nemoći čine jako tužnim bićima. Moja mizantropija, depresija, zlovolja, pesimizam i sva ostala sranja vuku korijene iz takvog promatranja ljudi, ali i samog sebe u nemoći da se promijenim. Ali ideal da svi ljudi imaju nešto za reći. Nah, za mene je pao u vodu.

Za mene nije bogme, idalje nije. A ovaj prvi deo tu se slazem.
« Poslednja izmena: 07.11.2007. 00:38 Plodni bizon » Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 07.11.2007. 00:38 »

Daj jointu olovku i reci mu da slika. Joint neće slikati. Umjetnik nije posrednik između jointa i umjetnosti, već je joint posrednik između umjetnika i umjetnosti. A katkad umjetnicima, onima slabijeg duha, treba - posrednik. Droga je samo jedan od takvih trikova kojima se umjetnici mogu poslužiti da prebrode "inspiracijsku krizu".

Najbolji odgovor i odgovor koji resava ovo pitanje da li stvara droga ili umetnik. Nemam sta da dodam, samo da pozovem suprotna misljenja da se skoncentrisu na pokusaj obaranja ovoga sto je Maelstrom izneo.
Sačuvana
Monarch
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 07.11.2007. 00:48 »

Istinskom umetniku ne treba nikakav posrednik izmedju njega samog i umetnosti, a pogotovo ne neki nizak kao sto je to droga, na primer.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #19 poslato: 07.11.2007. 12:57 »

U tom slucaju mnogi veliki umetnici za tebe nisu istinski umetnici...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
FinalCutNow
Urednik

Duh bunta: +19/-27
Van mreže Van mreže

SIN BOŽIJI

« Odgovor #20 poslato: 07.11.2007. 14:50 »

Istinskom umetniku ne treba nikakav posrednik izmedju njega samog i umetnosti, a pogotovo ne neki nizak kao sto je to droga, na primer.

Umetniku ne samo da su potrebni specifikovani posrednici  između ostvarenja i njega samog, nego je to čak i najopštiji oblik takozvane teorije komunikacije kada je u pitanju njena manifestacija ili primena u umetnosti.
Umetnik nije učitelj joge pa da razvija i modificira nivoe samosvesti do one tačke gde su uobičajni psihički posrednici nepotrebni i beznačajni. Umetniku su nužni posrednici, a uverenje da je umetnost nešto samo po sebi vrednosno određeno valjda je prevaziđeno.
Sačuvana

Ne nastaje čovek od Boga, nego čovek rađa i stvara Boga zato što je deta otac detata
Romanova
Teatralni mislilac

Duh bunta: +12/-19
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 05.06.2008. 00:10 »

Droga, katarza, emocija, uzvisena stanja duha...
Niko ne smisli pesmu na pijaci ili ga ista potakne da nesto naslika, potrebna su odredjena stanja coveka/duha, uslovi, da bi se stvorilo umetnicko delo...
Kada ih nemamo, stvaramo ih... i u tome ne vidim nista lose...
Nijedan covek nije manje covek ako je pod dejstvom opijata,
nijedan umetnik nije manje umetnik...   Zvrko
Sačuvana

Mine, immaculate dream made breath and skin
I've been waiting for you
Signed, with a home tattoo,
Happy birthday to you was created for you...
Monarch
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 05.06.2008. 00:36 »

Zapravo jeste, u tome je i poenta.  Zvrko
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 05.06.2008. 00:40 »

Moguće je da je umetnik manje umetnik ako stvara nekakav umetnički kvalitet pod dejstvom opijata, dok bi recimo neko drugi stvarao jednako kvalitetne radove bez istih opijata. Ukoliko to dejstvo opijata zaista jeste stimulišuće za umetnike, onda je to nešto kao doping za sportiste. Jedino ostaje da se pitamo je li umetniku zabranjeno da to koristi u nameri da ostvari svoj cilj (uradi nešto što bi bilo umetnički vredno). Sa te strane posmatrano, umetniku niko ne brani da se drži opijata ili ne znam kakvih uslova pod kojima bi mogao da pruži svoj maksimum.
Sačuvana

DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +29/-9
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #24 poslato: 05.06.2008. 09:18 »

Umetnik nije učitelj joge pa da razvija i modificira nivoe samosvesti do one tačke gde su uobičajni psihički posrednici nepotrebni i beznačajni.
Umetnik treba da razvija poseban odnos prema svojem delu, pri chemu su sve spone izmedju njega i dela, samo nepotrebne, i bivaju opstrukcije. Delo treba da postane deo ili pak chak ceo umetnik, a ne da umetnik dovodi sebe u stanje da bi mogao da napravi umetnichko delo.
Chak shtavishe, umetnichko delo treba da izbija iz umetnika samog, jer je ona esencija umetnika. Zato bi svako ko koristi medikamente da bi od sebe napravio umetnika, samo lazov, barem po mom skromnom mishljenju.

Droga, katarza, emocija, uzvisena stanja duha...
Niko ne smisli pesmu na pijaci ili ga ista potakne da nesto naslika, potrebna su odredjena stanja coveka/duha, uslovi, da bi se stvorilo umetnicko delo...
Droga, katarza, emocija, uzvishena stanja duha, to shto prichash su sve ljudi dostizali i bez veshtachkih potpomagala. Ovo shto se sad koristi kao "potpomagalo" je  kao kad neko nekog zaposli preko veze.
A ovo za pijacu, pa logichno je da chovek nece smisliti pesmu tokom rutinskog obavljanja posla, jer mu je sloboda misli svedena na minimum ne bi li mogao obavljati trenutni posao. Ali, ako imamo adekvatnog vremena, chovek moze sopstvenim mislima da dovede sebe do stanja u kojem ce se emocije pokrenuti, navreti, i pretochiti u umetnichko delo.

Nijedan covek nije manje covek ako je pod dejstvom opijata,

Zapravo (kao shto kaze G. Monarch) chovek jeste manje chovek pod dejstvom opijata.
Manje se ponasha svojstveno, gubi crtu svog karktera, stvarajuci nekog "novog" choveka za taj period. Nekog na koga se mi mozda ne mozemo osloniti, pouzdati. Droga utiche na raspolozenje. Tj. fabricira chesto i loshe raspolozenje i dobro. Takvo stanje  choveka NIJE prirodno.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Van mreže Van mreže

Enforcer

« Odgovor #25 poslato: 05.06.2008. 09:31 »

Mozda sam ja zaista konzervativna a i o ukusima ne treba raspravljati ali cini mi se da je celokupna moderna umetnost poprilicno izvitoperena. Ako se pogledaju neka klasicna dela, nastala od XIV recimo do XIX veka, moze da se uoci samo cistota linija, definisanost, skoro opredmecenost. Ne zazirem od fantazije duha ali su mi puki talenat i realizam mnogo razumljiviji i objektivno vredniji od mazarenja pokleklih, na stimulansima inspirisanih umetnika.
Sačuvana

"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj".   Kami
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +29/-9
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #26 poslato: 05.06.2008. 09:35 »

Mozda sam ja zaista konzervativna a i o ukusima ne treba raspravljati ali cini mi se da je celokupna moderna umetnost poprilicno izvitoperena. Ako se pogledaju neka klasicna dela, nastala od XIV recimo do XIX veka, moze da se uoci samo cistota linija, definisanost, skoro opredmecenost. Ne zazirem od fantazije duha ali su mi puki talenat i realizam mnogo razumljiviji i objektivno vredniji od mazarenja pokleklih, na stimulansima inspirisanih umetnika.
podrzavam u potpunosti.
Cela ta moderna umetnost je krenula da se previshe odvaja od realnosti, stvarajuci totalno svet za sebe, koji nema vrednost u ovoj realnosti, ovom svetu, osim ako nisi sam pristalica takvog opredeljenja.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Van mreže Van mreže

Enforcer

« Odgovor #27 poslato: 05.06.2008. 09:41 »

Da li je za ovo potreban talenat? Stimulansi? Inspiracija?

* 42922.jpg (53.83 KB, 600x558 - pregledano 17 puta.)

* ryb.jpg (63.94 KB, 772x814 - pregledano 15 puta.)

* art_modern_art.-merello._transparent_portrait (32.08 KB, 304x407 - pregledano 16 puta.)
Sačuvana

"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj".   Kami
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #28 poslato: 05.06.2008. 11:15 »

Hajde ovi što "stvaraju" ovakve zamazotine, ali ovi što kupuju.... nesiguran
S druge strane, što se čudim, jer i tu postoji računica. To je tzv art4deco, odnosno ambijentalna umetnost koja nema nikakvu vrednost nego je njena svrha da bude deo nameštaja, dekor, ovo zeleno da se slaže uz crveni zid i sl. Takva umetnost nije skupa i košta tek toliko da se pokriju troškovi transporta, materijala, PDV-a, i da umetnik ima da plati stan, komunalije, da jede, da se obuče i da kupi kokain. E sad, tu raste vrednost te umetnosti u zavisnosti od toga u kom restoranu ili kancelariji visi neka takva slička. Sve ima svoje....
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Romanova
Teatralni mislilac

Duh bunta: +12/-19
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 05.06.2008. 11:47 »

Sačuvana

Mine, immaculate dream made breath and skin
I've been waiting for you
Signed, with a home tattoo,
Happy birthday to you was created for you...
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: