DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +29/-9
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 13.03.2008. 11:30 » |
|
Neka neko kaze neshto o zlatnom preseku, po meni je to najzanimljivija geometrijska pojava
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Auxilium meum a Domino
The Lord is my shepherd; I shall not want He maketh me to lie down in green pastures He leadeth me beside the still waters He restoreth my soul
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 13.03.2008. 11:41 » |
|
Hajde prvo ti junače!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Rino hitno da ode na nošu!
|
|
|
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 13.03.2008. 12:23 » |
|
Hajde prvo ti junače!
hahah, kao i uvek sam u shkripcu sa vremenom, za deset minuta moram da idem do prodavnice da bih se mogao obrijati, a posle toga pichim na posao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Auxilium meum a Domino
The Lord is my shepherd; I shall not want He maketh me to lie down in green pastures He leadeth me beside the still waters He restoreth my soul
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 13.03.2008. 12:41 » |
|
Pa brada je simbol potencije!!!! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 13.03.2008. 13:00 » |
|
Pa brada je simbol potencije!!!!  Zeneee.... znash kakve su... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Auxilium meum a Domino
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 13.03.2008. 13:44 » |
|
Zeneee.... znash kakve su...  Ne znam baš. Ja znam žene samo sa nekih sajtova.... :(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol: 
Ja nisam luzer naprotiv...
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 13.03.2008. 17:20 » |
|
O zlatnom preseku sa neta: Zlatni presek se javlja kao proporcija rastucih oblika u prirodi i vekovima je privlacio paznju matematicara i umetnika. Odnos Zlatnog preseka se dobija ako se jedna duz podeli na takav nacin da je odnos veceg dela prema celom isti kao i odnos manjeg dela prema vecem: 0.6180339887 ... Koristicemo kao oznaku za Zlatni Presek Grcko slovo phi. Takodje, koristicemo slovo Phi za inverznu vrednost 1.6180339887... Neprekidnu podelu zlatnog preseka zapazamo u samoj prirodi na mnostvu biljaka, koliko u opstem sklopu, toliko i u njihovim delovima, cvetovima, listovima ( na primer ljutic, rastavic itd.) a u zapanjujucem savrsenstvu u ljusturama morskih puzeva. Zlatni presek se jasno manifestuje u sklopu covecjeg tela. Proporcionisanje covecje figure sastoji se u sto tacnijoj konstrukciji zlatnog preseka u neprekidnom odmeravanju minora na majoru i u primeni ovako dobijenih mera na odgovarajuce delove i dimenzije tela. Danas je opste prihvaceno misljenje da je grcki arhitekta primenjivao zlatni presek kao najlepsu proporciju za najskladnije oblike arhitekture. Proporcija zlatnog preseka je trazeni zakon lepote koji se nalazi u srazmernosti izmedju pojedinih delova i delova prema celini. Kroz istoriju pravougaonik stranica 1 i 1.6180339887... smatran je najprijatnijim za oci.Grcki vajar Fidija izgradio je Partenon i mnoge figure na njemu. Prisutna je proporcija zlatnog preseka u njegovim radovima koji su pronadjeni u Atini, u Grckoj.
Fibonacijevi brojevi se javljaju u rasporedu listova zato sto Fibonacijevi brojevi grade najbolju celobrojnu aproksimaciju za Zlatni Presek. Deleci svaki broj u Fibonacijevoj seriji sa onim koji mu prethodi, dolazimo do sledecih brojnih odnosa :
1/1 = 1 2/1 = 2 3/2 = 1.5 5/3 = 1.666666666 8/5 = 1.6 13/8 = 1.625 21/13 = 1.615384615 34/21 = 1.619047619 55/34 = 1.617647059 89/55 = 1.618181818izvor: http://milan.milanovic.org/math/srpski/zlatni/zlatni.htmlIma i nekih formula, al pretpostavljam da vas to ne zanima...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 14.03.2008. 20:35 » |
|
Ovaj znak vidim često na mestima gde pronalazim i one fašističke (kukaste) krstove.  Moguće je da se radi o simbolu koji koriste niški navijači, popularno nazvane - Meraklije, koji su uglavnom i oni koji se ponose fašizmom (čitav stadion Radničkog je posut kukastim krstovima, i to svakog dana nikne nekoliko novih). Molio bih one koji možda znaju šta znači ovaj gore simbol (nadam se da sam ga dobro nacrtao, a ako bude bilo potrebno - uslikaću) da napišu ovde.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +49/-8
Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 16.03.2008. 02:25 » |
|
Swastika
Rec izvedena iz sanskrita i znaci "biti srecan". U nekim tumacenjima se definise i kao " znak zdravlja" dok u obrnutom polozaju podrazumeva tamu, nesrecu i patnju, no to objasnjenje nema podlogu u etimologiji. Znacenje ove reci u kom god polozaju da su kraci je dvosmisleno i nejasno. Indijanci su inace puno koristili ovaj sveti simbol u ukrasavanju kuca i vrata kao povoljan znak dobre srece dok su mnogi grobovi u Irskoj i Engleskoj obelezeni swastikama. Takodje je primenjiv i kao amblem Ganese, Hindu boga srece. Swastike se pojavljuju jos na paleoloskim slikama na mamutskim kljovama u Ukrajini. Ima ga na najstarijim novcicima u Indiji, Persiji, Aziji i Grckoj . Koriscena je i u Troji. Rani Hriscani su koristili ovaj znak kako bi prikazali Hrista i nazivali su ga prerusenim krstom. Takodje je zvan i krstom game zato sto pokazuje grcko slovo gama 4 puta ponovljeno.
Ima objasnjenja da se pojavljuje i na rimskom oltaru srednjevekovnog Alnwick zamka gde oznacava topuz ili cekic skandinavskog boga Tora.
Na samom pocetku XX-og veka swastika je koriscena od strane americkih pilota koji su se borili za Francuze u Prvom svetskom ratu.
Inace ovaj znak je postao jako prepoznatljiv u novije vreme kao obelezje nacisticke Nemacke. Kada je Hitler stvarao zastavu Nacisticke partije trazio je da se spoji znak swastike i obozavane boje koja je velicala proslost i obelezila cast Nemacke nacije tj. kombinacija crvene, bele i crne koje su bile boje zastave stare nemacke imperije. Same boje po sebi su pri tom takodje imale izvesno znacenje: crvena je oznacavala socijalnu ideju pokreta, bela ideju nacionalizma a swastika misiju napora ka pobedi Arijevskog bica a time i pobedu ideje kreativnog rada koja je uvek bio anti-semitski. Swastika je takodje tumacena simbolom kreativnog, aktivnog zivota i rasnog amblema germanizma. Dolazi do povezivanja shvatanja koji je vladao u indijskom kastinskom sistemu a zahvaljujuci kome se swastika i rasprostrla, po kome treba izbegavati mesanje rasa sto kao koncept rasne cistote odgovara ideologiji nacista. Zbog takve upotrebe od strane Hitlera i nacista a u modernim vremenima i od strane neo-nacista i ostalih "mrziteljskih" grupa, za vecinu ljudi na zapadu swastika je simbol nacizma i superiornosti bele rase. U Nemackoj i Austriji upotreba swastike i ostalih naci simbola je ilegalna i kaznjiva osim u slucajevima vezanim za obrazovanje.
Sa druge strane, milioni ljudi indijskog porekla koji zive na zapadu kao i Hindu i jos neke religije, pri svojim festivalima, na vencanjima i ostalim ceremonijama nastavljaju da koriste swastiku kao glavni religiozni i kulturoloski simbol. U SAD je znak swastike bio jako popularan i smatran religiozno-spiritualnim simbolom tako da je vidljiv na mnogim istorijskim objektima ali i u svakodnevnom zivotu, na suvenirima, medaljama, razglednicama, odeci.
Jedan je od najsvetijih i najstarijih znakova na svetu koji poznaje skoro svaka tradicija.
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj". Kami
|
|
|
Druid
Slobodni mislilac

Duh bunta: +23/-1
Van mreže
Pol: 
GrabNebelFürst
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 16.03.2008. 14:02 » |
|
Jedan od najstarijih neolitickih simbola na podrucjima Europe za cije se znacenje ni dan danas ne moze govoriti sa 100%-tnom sigurnoscu. Jako prisutno u Keltskoj, Nordiskoj i Slavenskoj mitologiji iako u ovoj zadnjoj nemamo kvalitetne predaje zbog politickih manipulacija, kao i o cijeloj kulturi uostalom. Taj poganski znak danas je prisutan u Wicca-i & neo-poganskim rekonstrukcijama drevnih kultura i vjerovanja, izmedu ostalih "Germanic Neopagan", "Celtic Reconstructionist Paganism", brojnim nordijskim kultovima i pojedinim regijama Slavenskog podrucja. Znacenje; sunce, post-grobni zivot i reinkarnacija, ciklus vremena, kontinuiranost i permanentnost prirode i zvota, prolaznost vremena i stvari. 3 kraka; proslost, sadasnjost i buducnost, takodjer prisutna numericka simbolika 3X3 = 9, kao devet mjeseci potrebnih za rodenje zivota, materijalna egzistencija - zemlja, voda, zrak. 1. Spirit, Mind, Body 2. Mother, Father, Child 3. Past, Present, Future 4. Power, Intellect, Love 5. Creator, Destroyer, Sustainer 6. Creation, Preservation, Destruction Kasnije krscanstvo kao i vecinu ostalih poganskih simbola preuzima triskelion pod svoje ruke i koristi ga u svrhu predstavljanja presvetog trojstva; oca, sina i duha sv. Isto tako njegovo znacenje se moze protumaciti i kao: - individualni rast - ljudski razvitak, progres - spiritualno prosirenje, napredak Za kraj, znak je dizajniran na nacin da ostavlja dojam neprekidnog pomicanja u krug sto je jos jedan naglasak na gore navedene mogucnosti znacenja. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
To Err is Human, to Dream Futile
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 18.03.2008. 03:17 » |
|
Nea Onnim
" Ko ne zna, moze saznati ucenjem"
Simbol znanja, dozivotnog obrazovanja i neprestane potrebe za ucenjem
Dwennimmen
Ovnujski rogovi
Simbol poniznosti udruzen sa moci Rog ce divljacki nasrnuti na protivnika ali i pokorno otici na klanicu, ukazujuci da cak i jako biva skruseno.
Nkyinkyim
Ukrstanje
Simbol inicijative, dinamike i svestranosti.
Tamfo bebre
"Neprijatelj ce nestati u sopstvenom soku"
Simbol ljubomore i zavisti.
Mpatapo
" Cvor pomirljivosti/uskladjenosti"
Veza ili cvor koji vezuje strane u sporu prema mirnom, harmonicnom razresenju. Ovo je simbol mirotvorstva nakon borbe.
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj". Kami
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 18.03.2008. 03:32 » |
|
Owuo atwedee
" lestvice smrti"
Simbol smrtnosti - podsetnik prolaznosti egzistencije u ovom svetu ali i imperativ vodjenja dobrog zivota kako bi dusa postala dostojna zivota posle.
Onyankopon adom nti biribiara beye
" Bozijom miloscu sve ce biti dobro"
Simbol nade, providjenja i vere.
Ananse ntontan
"paukova mreza"
Simbol mudrosti, kreativnosti i slozenosti zivota.
Woforo dua pa a
"kada se popnes na dobro drvo"
Simbol podrske, saradnje i ohrabrenja
" Kada radis s dobrom namerom, podrska je uz tebe"
Eban
"ograda"
Simbol ljubavi, sigurnosti i zasticenosti
Ograda simbolicno odvaja i stiti porodicu od spoljasnjosti ali ovo je i simbol sigurnosti i zasticenosti dobijene zahvaljujuci ljubavi.
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 18.03.2008. 14:26 » |
|
Lanavi, još kada bi rekla nešto o poreklu tih simbola, primerice odakle su, ko ih je koristio i na kom jeziku su termini, pa ako jošte ima negde neki link, bilo bi veoma lepo kliknuti na nj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 19.03.2008. 02:50 » |
|
Naravno, izvinjavam se sto sam to propustila. Rec je o Adinkra simbolima sa podrucja zapadne Afrike, preciznije iz Gane, a najlepsi i najprecizniji prikaz moze da se vidi na site-u: http://www.welltempered.net/adinkra/htmls/adinkra_index.htmOvi plemenski simboli se mogu videti bukvalno svuda, na odeci, zidovima, grncariji, u vidu logoa. Najpre su se pojavili kao dekorativni element na tada najvrednijoj stvari, rucno izradjenoj i obradjenoj odeci zapadne Afrike. Oko 19-og veka se razvila jedinstvena umetnost stampanja odece. Tradicionalno, odeca je koriscena iskljucivo od strane kraljevske porodice i duhovnih vodja za veoma vazne svetovne ceremonije i rituale. Proces stampanja podrazumevao je stavljanje jednog simbola na velikom parcetu platna pamucne odece. Danas se Adinkra platno koristi za izradu odece za specijalne prilike kao sto su festivali, crkvena dogadjanja, vencanja, pricesca. Sami simboli imaju neverbalnu i esteticku vrednost, kao i sam nacin zivota ljudi koji su ih stvorili.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 22.03.2008. 14:17 » |
|
Korisno za upoznavanje verskih simbola. Klikni na sliku za uvecanje: 
|
|