10. maj 2008. Beogradska tvrđava – Gornji grad Kalemegdan
Evropa večnosti – Eternal EuropeCarmina BuranaKarl Orf/Carl Orff CARMINA BURANA Bonus: Carmina burana iz 13. veka (odlomci) HOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS Mešoviti hor i Dečiji hor RTS Pridruženi hor Beograđana MUSIC LOVERS Dirigent: BOJAN SUĐIĆ Solisti: SOFIJA PIŽURICA, sopran MARK FAULER/MARK FOWLER, tenor JESPER TAUBER, bariton Specijalni gost Ansambl RENESANS Carmina Burana, zbornik sa oko 200 narodnih pesama iz 13. veka, pronađen je početkom 19. veka u jednom bavarskom samostanu. Autori pesama su bili studenti, skitnice, odbegli monasi, filozofi i pesnici, a u njima su obrađene raznovrsne teme iz života srednjovekovnog čoveka: ljubav, boemija, odnos prema prirodi… Jezičko, muzičko i žanrovsko bogatstvo Carmine Burane inspirisalo je nemačkog kompozitora Karla Orfa (1895-1982) da komponuje istoimenu kantatu za soliste, hor i orkestar 1936. godine. Dvadeset pet starih tekstova i melodija koje je kompozitor izabrao iz zbornika Carmina Burana, u njegovoj obradi zvuče savremeno i životno, naročito zahvaljujući majstorskoj upotrebi velikog orkestarskog ansambla. Pesme su tematski raspoređene u tri velika odseka – Primo vere (U rano proleće), In taberna (U krčmi) i Cour d’amours (Sudnica ljubavi).
Ovom prilikom Orfovo remek-delo osveženo je vinjetama Ansambla Renesans koji muzički i vizuelno oživljava 13. vek, izvodeći najlepše pesme iz zbornika Carmina Burana u autentičnom duhu epohe.
Izvor:
http://www.savacentar.com/kultura_vest.jsp?articleId=1810Moze li neko da mi kaze nesto vise o ovome ?
Zaista bih voleo da odem, ali ne znam da li se placa karta, koliko je i sl. Ako neko moze da mi da neku dodatnu informaciju, bio bih zahvalan...