Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Koliko retko idemo u pozoriste?  (Pročitano 3591 puta)
GagaMil
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

:D

« poslato: 11.06.2007. 19:31 »

Ja sam nova na forumu, pa reko' da postavim novu temu za razmisljanje...

Dakle, koliko cesto ili, bolje reci, koliko retko idete u pozoriste? Da li mislite da je ono uopste  bitno i zasto?
« Poslednja izmena: 31.07.2007. 22:06 Admini... » Sačuvana

What's amazing is when you can feel your life going somewhere. Like, your life just figured out how to get good. Like, that second.
Vidovita Rino
Pouzdano!

Duh bunta: +25/-1008
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 11.06.2007. 19:35 »

Pozorište je divno čudo, mada gledam pozorišta svaki dan a da nisu u pozorištu, tako da mi i ne smeta nešto posebno što SAM JEDNOM U ŽIVOTU IŠLA U POZORIŠTE I TO SAM DO POLA ODGLEDALA, JER SAM IMALA ZADNJI AUTOBUS ZA KUĆI NA KRAJU DRUGOG ČINA
Sačuvana
GagaMil
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 11.06.2007. 19:38 »

A sta si gledala?
Sačuvana

What's amazing is when you can feel your life going somewhere. Like, your life just figured out how to get good. Like, that second.
Vidovita Rino
Pouzdano!

Duh bunta: +25/-1008
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 11.06.2007. 20:29 »

Eeeeh.... beše to davno....daavnoo.... u ono vreme kada mi je kaput još bio neiskasapljen...
Imala sam divan kaput... elegantan, crn kaput, baš kao za pozorište, a u kombinaciji sa mojom divnom dugačkom kosom (o mojoj kosi možete pročitati ako kliknete ovde : http://www.differentia-nis.org/forum/%C5%A0arenica-t1251.0.html;msg15007#msg15007  ), davao mi je izgled prefinjene francuske intelektualke.
Tako sam ja tog zimskog dana, dobila dve karte za pozorišnu predstavu u Leskovcu, jer su prijatelji roditelja mog pratioca upali u neku svadju sa roditeljima mog pratioca, pa roditelji mog pratioca nisu hteli da idu tamo, jer bi se sreli verovatno... i tako karte padoše do mojih ruku...

...Ušli smo u pozorište.... Zapljusnula me je i zabezeknula svetlucavost i jačina svetla dvorane za okupljanje... svuda oko mene bilo je otmenih ljudi... osećala sam se kao uzvišeno biće u mom crnom, elegantnom kaputu...  Osećala sam se, kao da pripadam tamo, divno lako, bila sam ponesena trenutkom, mišlju, kako sam jednostavno upala u ovako otmene društvene krugove. Ponosno sam stojala na mom mestu i mislila o sebi... O svojoj lepoti i uzvišenosti nad ostalima, koji su bili napolju... Koji nisu imali kartu, koji nisu..pripadali ovde. Bio je to divan osećaj, jednostavno, neponovljiv... i dok sam ponosno mislila o sebi, ponosno i snobovski podignute glave, kao razgledajući te otmene ljude oko sebe, a u stvari okupirana mišlju o svojoj božanstvenosti, slučajno sam se okrenula...a ispred mene je bilo.. uzano ogledalo koje je odražavalo samo mene.... Cokule su mi bile blatnjave... I tu je sav pakao počeo. Ne samo da su mi cokule bile blatnjave, nego sam primetila na okolnim damama, naglo trzajući glavu u svim pravcima, karmine raznih boja i razne boje na njihovim licima, neke su nosile šešire, a cipele, cipele su im bile........
usta su mi se osušila, ruke počele da se znoje, i tako sam, ja, rezignirana, u vrtoglavici i teskobi koja je bila oko mene, u meni, provela  te mučne minute stojeći tu. Onda smo krenuli tamo gde ćemo sesti i gledati predstavu.... Znojila sam se kao luda, što je mom licu davalo još svinjskiji izgled, seli smo, predstava je počela, a ja sam sve vreme mislila kako sam bruka božja.

(ali mislim da je predstava bila pop ćira i pop spira, ne ne ne, ivkova slava, jeste, ta je predstava bila)
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

...mlad majore....

« Odgovor #4 poslato: 12.06.2007. 11:16 »

Pozorište? Ma kakvi... Iz principa ne idem u te jazbine. Mrzim tu instituciju i svu tu famu koja je prati. Na Brodveju ima 300 pozorišta i nijedno nije na budžetu. U tom smislu ja bih privatizovao te reprezentativne i skupe zgrade JDP-a i sličnih mastodonata kulture u Srba. A drugovi glumci neka izvole po adaptiranim halama na sajmištu pa nek glumataju. Ako mogu od toga da prave pare, neka ih, ali zašto bi ih poreski obveznici izdržavali?
Sačuvana

Rino hitno da ode na nošu!
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #5 poslato: 12.06.2007. 11:18 »

Pa zato sto smo mi siromasna zemlja za razliku od Amerike. Mora tako, ne moze drugacije...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #6 poslato: 12.06.2007. 11:31 »

Ko je to odredio da nam je pozorište toliko bitno da moramo da ga izdržavamo? U Subotici država, pokrajina i lokalna samouprava pljuju 20 miliona ojra za revitalizaciju njinog pozorišta, kao da seremo pare. Siromašna zemlja jeste, ali se pare bacaju na skupa održavanja i skupe investicije. Za teatar su dovoljne daske i bina za glumce, odnosno drvene klupe za posetioce i to je to!

Čemu ovo iživljavanje? Vidite te pozorišne skalamerije. Kome to treba? Siromašni smo, da, ali onda nek glumci idu u napuštene hale.... akustične su.

Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 12.06.2007. 14:40 »

Pozoriste... trebalo bi da budemo mnogo obicni pa da kazemo sve najbolje o pozoristu a da time ne dotaknemo pitanje o njemu kao umetnosti. Pozorisne dvorane su pune tih likova koji ne znaju zasto se tamo nalaze, ili znaju, pa je onda razlog biti vidjen. Treba biti kriticki prgav pa reci da je pozoriste danas sranje koje ruzi pojam pozorista i zato dodati "ne idem u pozoriste". Iako cenim pozoriste, i glumce, sem one koji na tim daskama onako neiskreno poviknu kao da time nesto znacajno zele da kazu, a u stvari odaju svoj amaterizam, dakle, ja sam vise za otvoreno pozoriste, neinstitucionalizovano. Sta ce kome pozoriste ako moze da glumi i poskakuje na otvorenom amfiteatru, i to mnogo iskrenije, bez da dobija novac, i publika bez da placa. Oslobodimo teatar!
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 12.06.2007. 19:14 »

Eh ljudi, pa pozoriste je mnogo slozenija skalamerija za upravljanje da mi moglo tek tako da se sklapa i rasklapa. I evo ja cu da kazem - da, volim da idem u pozoriste! Volim glumacku energiju, volim kvalitetne tekstove i predstave. Kad izadjem posle dobre predstave osetim se drugacije. Predstave treba da rade najbolji profesionalci, a ne neki koji bi sve da ruse kao da iza njih nista nije postojalo.
Stojane, sto si tice fasad isl. u pravu si puno para je dato, ali od toga na dugi rok mozemo imati i koristi. Gledaj na to kao na neku dugorocnu investiciju u kulturu i imidz ovog naroda. Da su povecali plate recimo jos vise razbila bi nas inflacija, a ovako makar zaposlis ljudi da malterisu. Ako imas predlozi za sta bi bilo bolje da se potrose te pare, ali nije to ni tako prosto...Ja bih se recimo zalio sto se najvise ulaze u beogradska pozorista...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
GagaMil
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 12.06.2007. 23:57 »

Ja isto volim da idem u pozoriste, mada stvarno idem retko. Nekako, to je prvo bio nacin da se priblize knjizevna dela siroj publici, sto je i danas slucaj. Mada, sama predstava je u stvari nacin dozivljavanja neke pojave ili dela od strane rezisera, autora itd.
Uprkos tome, mislim da ljudi koji ne idu u pozoriste nisu nekulturni, kao sto nam je usadjeno u glavu. Zasto bi bili?!
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 14.06.2007. 02:50 »

Pozoriste upravo prozivljava na ovim prostorima vaznu transformaciju. Ranije je posmatrac iz redova mogao da gleda predstavu sa distance koju ima i prema bioskopskom platnu, a sada se ide ka interakciji sa publikom. Znam za predstave u kojima se gledaliste provocira, psuje, trazi od njega da vredja glumca ili glumce, poliva vodom, itd. Naravno, svi oni koji kupuju kartu bivaju obavesteni o tim spektaklima. Novi polozaj recipijenta prema teatru cini da teatar dobija jos jedan specifikum u odnosu na knjizevnost i film, ovog puta zahvaljujuci novoj orijentaciji sto se tice ambijenta iz kojeg se posmatra delo. Sve to daje mnogo vise mogucnosti umetniku i umetnicima. Razume se, gledalac sada zna da je velika razlika ode li u bioskop, cita li knjigu ili odlazi u pozoriste.                                                                                                                                                           
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 14.06.2007. 03:24 »

Idem u pozoriste relativno cesto... Oduvek mi je bilo jako bitno... Mislim da dobra predstava moze da nas spreci u pravljenju gresaka u buducnosti, ukoliko umemo da shvatimo poruku... Pozoriste otvara oci, leci, tera na dublje razmisljanje, asocira na nas same, podseca na vec vidjeno ili nesto za sta postoji mogucnost da se dogodi... Zadivljuje ili izaziva prezir... Retko kada moze ostaviti coveka ravnodusnim... Ne razumem ljude koji ne vole pozoriste... shvatam da nekoga ne drzi mesto, ali ti isti koje ne drzi mesto u pozoristu, sasvim zadrzava mesto u obliznjem kafeu... To nije izgovor... Manjak vremena takodje nije izgovor za neposecenost... Vise postujem kada mi neko kaze da jednostavno nije zainteresovan, jer i to moze da se promeni uz malo edukacije i volje...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #12 poslato: 14.06.2007. 11:51 »

Ja sam recimo totalno nezainteresovan..... Jel možeš da me edukuješ?
Sačuvana

modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 14.06.2007. 13:46 »

Pogledaj predstavu "Skakvci" Biljane Srbljanovic u JDP-u... Ako si vise raspolozen za opustanje i smeh, idi u pozoriste Slavija i pogledaj "Cabares, cabarei" sa Zijahom Sokolovicem 
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 14.06.2007. 18:35 »

Obicno ljudi koji vole da citaju vole i pozoriste, jer je pozoriste tekst + rezija + gluma, kao 3D umetnost. Stojane, volis li da citas? Ako ne volis tesko da ce te neko ubediti da zavolis pozoriste ( mada sam na osnovu nekih tvojih postova zakljuci da citas...).
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: