Evo čime:
Koliko god se ne slagao, ne mogu da ne poštujem tvoju posvećenost..........čemu god ona težila..
Performans sam video ali ne i ono što ti vidiš u njemu. Ponavljam film "Balkan Erotic Epic" je rezultat istraživanja kulture i običaja Balkana i
erotike u njima. Poenta nije u ismejavanju folklora, pa čak i nošnja to ne pokazuje...
...... Ukazujem samo na to da je prerađen jedan oblik ponašanja, jedna plemenska vrednost, i to u nešto sasvim suprotno prvobitnoj vrednosti. Dok je stara narodna nošnja i odevanje folklornih igrača trebalo da sakrije delove tela (čak i glave žena koje u tom učestvuju), kod Marine se ove žene ponašaju čudno, te iako nose marame, one otkrivaju grudi i još ponešto.
....gde to vidiš kod današnjih folklor igrača. Zar današnje devojke koje igraju u folkloru ne pokazuju svoju seksualnost. Osmeh im ne silazi sa lica, grudi su im u pokretu....... ili treba da zadignu suknju i tako pokažu seksualnost...
Folklor igrač je već sve obesmislio. Zbog čega bi bilo besmisleno govoriti o tom obesmišljavanju? To je kritika.
ali onda je i igrač valcera obesmislio sve, i striper i irač tanga i čega sve ne. Ne vidi se ovde kritika, samo pokušaj ismejavanja i ponižavanja vrednostnog sistema..........
Evo opet... A u stvari kad sociolog umetnosti analizira Cecu ili Karleušu dobija za to pohvale, objavljuju mu knjige i postaje bitan kritičar društva. Isto tako se može kazati i o onome ko ima šta da doda na pitanje folklora.
Ove dve jesu sociološke pojave .......... i kada bi neko na osnovu onoga što njih dve rade to pokušao da stavi u folklor, veruj mi da bi se ja prvi od muke smejao..........
Marina je sjajno pokrenula taj diskurs, budući da se u tzv. vrednosti tradicije teško može zaći sa neke druge, neumetničke pozicije, da bi se to stavilo pod lupu kritike.
.........ti celu ovu priču razvijaš uz pomoć Marine i to delom koje to ne pokazuje. Pa nije poenta folklora ovih prostora u vrednovanju paganskih običaja............
Neki ljudi su "juče" videli vrednost u onom pokušaju marširanja kroz Novi Sad srpskog Hitlera. Pa ipak, poštovanje demokratskih vrednosti nalaže državi da takav događaj spreči, koliko god to bilo nažao mnogih mladih hitlerovaca
.........neki ljudi će uvek videti vrednost tamo gde je nema., neki drugi će isto tako osporavati vrednosti tamo gde su očigledne.....
Isto tako se može govoriti i o suđenju onim već pomenutim narodnjacima od strane sociologa umetnosti.
.........oni samo zarađuju za život, to im je posao.
Osude mora biti dok god postoji intelektualaca u društvu, koji su jedini u stanju da o njemu brinu
ili da bi se dokazivalo da intelektualci postoje.........,da nastavim u tvom stilu "...
jedini u stanju da o njemu brinu[/b.." iz čega sledi da bi to isto društvo trebali i da vode. Pošto su u svakom društvu manjina, treba im dozvoliti da imaju pravo na više glasova, to će se postići tako što će se onim sa manjim IQ oduzeti pravo glasa. Pravo glasa bi se oduzelo i starim beskorisnim osobama, kao i ljubiteljima folklora........................
Eto, to je tema o kojoj bi se ovde moglo razgovarati. Da vidimo koje su autonomno-folklerske vrednosti. Isto kao i u umetnosti
.
.....naravno razgovarati.......Mislim da svaki narod ima ponešto iz istorije što neobrazovani sloj stanovništva uzima kao narodnu nošnju i igru. To se valjda zove tradicijom. Dakle, ako kritikujem srpsku to je otud što me ona pogađa pošto živim u Srbiji. Da živim u Nemačkoj, Australiji ili Hrvatskoj, pogađalo bi me ono što bih tamo (slično ovome) mogao da vidim.
.......i ovde se razgovor završava jer ti donosiš konačan sud.