|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 14.07.2007. 00:15 » |
|
Mozemo li da ozivimo ovu temu? Jel ide iko na Egzit ove godine? Ili je vec bio? Sta mislite o fenomenu i jedinom alternativnom srpskom brendu? Koliko je stvarno alternativan, koliko komercijalan, koliki kao kulturni ivent?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 14.07.2007. 00:44 » |
|
Pisao sam već jednom o tome, ali me mrzi da čitam, i sada možda imam drugačije mišljenje. A ako je isto kao nekad, neka. Opet ću napisati.
Na početku, naravno, radi se o laiku što se muzike tiče. Mene prvenstveno zanima ova gomila koju vidim da se drmusa ispred bine. Ona me je fascinirala i proteklih godina kad bih bacio pogled na TV i video ih i u 5h ujutro kako se drmusaju, kao u nekom transu. Rekoh, ne poznajem tu vrstu muzike, ne poznajem nijednu vrstu muzike sem u onom smislu da bih narodnjake ocenio kao antimuziku, i u nekom smislu poštovao muziku dobrog sadržaja i prijatnog zvuka (sve ono što narodnjaci nisu). Međutim, kad blenem u ovom što puštaju na javnom servisu prenoseći ono sa Egzita, čini mi se da se tu uopšte ne radi više o muzici. Sa onog stanovišta sa kojeg sam odbacio narodnjake i domaću pop muziku kao sasvim odvratnu i razumu i sluhu, mogao bih da odbacim i ovo što čujem i gledam. Stičem utisak da se gomila klati po nekom automatizmu, da bi se klatila i kad bi joj neko pustio narodnjake, domaći pop i rep, prevedene na engleski ili možda čak i ruski jezik.
Da ne govorim ovde o koncertu kao momentu glorifikacije nekog izvođača koga ovi mladi uzimaju za kojekakve idole.
Sve su to neki razlozi da se Egzit problematizuje sa kulturološke i sociološke strane.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Miroslav Ibic
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 14.07.2007. 11:10 » |
|
Ovaj ovde priča o beastie boys-ima. O beastie boys-ima.  I ne znam kakve veze ima kolko ljudi dodje i ko se klati sve tamo, kad znamo kolko i sad ljudi voli pink floyd, na primer, a nema pojima o čemu se tu radi i šta je to u stvari. Ili ovaj, block out. Eto, kad je bio koncert u Nišu, 13. aprila 2007, moj drug mi je pričao kako su ovi iz blok auta svirali neku pesmu koja govori protiv alkohola, protiv kršenja stolice, dok su ovi što su došli, većina bili nadrogirani i pijani, i naravno, u tom trenutku počeli da krše stolice (ovo je skroz glupo za stolice, ne znam ni dal je bilo to stvarno al mi nekako kul). XAXAXAXAXAXA Ja, eto, uzimam za primer one bendove koji imaju prijatnu muziku (sporo, melodično, tanano, ovako onako ) i duboke tekstove. Ali uopšte ne znači da oni koji imaju ne-takvu muziku i drugačije tekstove, koji se sasvim uklapaju u umetnost koju prave budu okarakterisani kao ne-muzika. Znači, lepo si rekao, laik si za muziku. Eto tako. Što se mene tiče... Ja sam vrhovni poznavalac muzike, i ono što mogu da kažem o beastie boys-ima je da sigurno ne zaslužuju ovo što si dole napisao (čime i rizikuješ da te neko muči čitavog života).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 14.07.2007. 13:42 » |
|
Ima veze koliko ljudi dođe, i šta rade na koncertu. Ovde se radi upravo o fenomenu koncerta (konkretno na Egzitu, mada može biti gde god) i ponašanju mase. Ako se masa opija dok im omiljena grupa peva protiv alkohola, ili su tuku dok omiljena grupa peva protiv nasilja, onda bi se valjalo pitati šta je koncert ili čemu koncert. Prema ponašanju mase on je tada demonstracija protiv benda, a ako takav bend nastavi da izvodi muziku dok se ovi tuku, drogiraju ili opijaju, onda shvatamo da im nimalo nije stalo do onoga o čemu govore/pevaju.
Neko će reći da je koncert tu da bi se ljudi istrošili, poskakali, istukli, opustili uz alkohol, itd. Moglo bi tako da bude, ali čini mi se da bi se onda psiholozi većini svojih pacijenata obraćali ovako nekako: Idi u apoteku, uzmi deset litara vinjaka (ili nekog pića, ja ne znam te vrste), 200 grama heroina, i tri puta dnevno idi međ bagru da bi dobio batine. Drugim rečima, društvo da želi da propagira takav način ponašanja, i kad bi takav način ponašanja priličio primerenim ljudima, naše okruženje, ali i čitav svet, postalo bi bolesno mesto.
Ima i onih koji će držati do autonomije muzike, pa reći da je sasvim odvojeno ono što neko izvodi od onoga kako se fanovi odnose prema tom izvođenju. Onda je, kako rekoh, stvar izvođača hoće li da nastavi sa izvođenjem muzike (u slučaju Block Out-a), budući da ono o čemu peva nema valjani uticaj na mlade, čak se to konzumira na obrnut način. Ukoliko, pak, nije nimalo bitno ono o čemu govori izvođena muzika, onda je i onaj Perković Tompson iz Hrvatske jedan sasvim normalan izvođač, a ono o čemu govori sasvim marginalno (premda 99% ljudi koji dođe na njegov koncert došlo je da bi čulo uvrede na račun drugih nacionalnosti, i pohvale o svojoj).
Ukoliko bismo sasvim relativizirali tekstualni deo muzičke izvodbe dobili bismo da i narodnjaci govore o onom što i izvođači nekih "opakih" pravaca, omiljenih onim mladima u crnom, pod bradicom, zulufima, ogrlicama za pse i čega još ne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mr.Dzo
Narodni mudrac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 22.10.2007. 14:20 » |
|
Ja bio na Egzit.Jedva sam izisao napolje....Jos sam van sebe 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lehman
Narodni mudrac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže
Pol: 
foliranti,napolje!
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 31.05.2008. 14:24 » |
|
Koji izlaz covece,to je ulaz...Da li je neko gledao Zilnikov film:Egzit,ujutru?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
Dekadent
Slobodni mislilac

Duh bunta: +7/-0
Van mreže
prost k`o pasulj
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 04.06.2008. 00:34 » |
|
slabo je interesovanje za egzit na ovom forumu, cini mi se. ide li ko ove godine? odlazim poslednjeg dana da vidim Ministry, da se iskacem, iako domaci izdajnik kaze da to nije sustina  ja ne idem, po predvidjenom programu vidim da ce mi to biti bacanje para i vremena...posto sam iskljucivo zainteresovan za dens arenu ne pada mi na pamet da idem da slusam ultrakomercijalne bljuvotine "saaan fran-ciskooooooo....ije,je,je,o iiiiiiiiii"
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sublimation
Slobodni mislilac

Duh bunta: +7/-7
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 10.06.2008. 18:45 » |
|
Bogami, ja idem na Tiamat, Bjesove i Block Out. Nadam se da se nece preklopiti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"jer mi smo ista generacija, i pesma nam je inspiracija, iste zelje, ista nacija - to je dobra kombinacija"
|
|
|
Morella
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +77/-10
Van mreže
Pol: 
Saber Rider
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 17.06.2008. 20:51 » |
|
Dajte Exitu jos godinu dve i nece ni jednog Srbina biti tamo....nece moci da plate. Program mi se ne svidja tako da nemam nameru da bacam tolike pare ....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
|
|
|
DramatisPersonae
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +38/-11
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 18.06.2008. 16:57 » |
|
Bogami, ja idem na Tiamat, Bjesove i Block Out. Nadam se da se nece preklopiti.
Shmrc... :((( Preprichaj mi kako je bilo... :(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
The howling shriek of death in your eyes The whole court and the beast enter your room The gold will turn to rust Your empire follows you into your tomb
The wraiths of night caress And whisper softly now, "We are the dead" They bear your life away They tear your heart in two They've taken the queen
To some better place, so they think
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 14.07.2008. 17:30 » |
|
Egzit: ponovo pala grana, dvoje lakše povređenih Politika - Pre sat i 42 minuta
NOVI SAD - Dve gošće "Egzita" iz Velike Britanije lakše su povređene kada je danas u kampu kraj Filozofskog fakulteta pala grana s drveta, saopštila je policija. Odlomila se grana topole, a povređenima je pomoć ukazana na licu mesta. Juče se, međuutim, dogodila tragedija kada je jedna poveća grana pala na dva šatora i tom prilikom život je izgubila Jelena Matić iz Paraćina, dok je dvoje državljana Makedonije teže povređeno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Jednostavan je govor istine." Henrik Ibzen
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 15.07.2008. 08:19 » |
|
Koncertna izvođenja imaju smisla jedino ukoliko slušamo filharmoniju ili neki džez bend u nekom klubu. Muzika na struju pa još po "stejdžovima" nije moj fah. Više volim digitalnu čistotu zvuka u intimi nego koncertnu halabuku. Clubbing može, ali ne svakakvi di-džejevi, nego samo oni koje mi preporuči Black Riot.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 15.07.2008. 10:19 » |
|
Zavidim Novom Sadu što ima Exit festival, jer to je zasigurno jako dobro po taj grad, i uopšte po Vojvodinu. Ali ne mogu da kažem da mi je žao što ga nisam posetio. Ne samo iz razloga što, za razliku od gotovo 99% mladih - za mene muzika nije način života ili nešto bitno u životu, nego zato što ne podnosim gužvu i ne slažem se sa tim da je ona realno toliko skupa (da je isplativije otići na koncert nego slušati izvođača kod kuće). Zamislite mizantropa kako kroči kroz gomilu ili se oseća sjajno međ svim tim ljudovima. Naprosto, ne prolazi.
Ostatak komentara zadržaću za jednu drugu temu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Druid
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +29/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 15.07.2008. 15:11 » |
|
Koncertna izvođenja imaju smisla jedino ukoliko slušamo filharmoniju ili neki džez bend u nekom klubu. Muzika na struju pa još po "stejdžovima" nije moj fah. Više volim digitalnu čistotu zvuka u intimi nego koncertnu halabuku.
Od rijeci do rijeci potpis. Studijski uradak mi je na prvom mjestu, dugo vremena zatim praznina, tek onda popratni sadrzaji tipa live nastupi, kolorit, odnos s javnoscu i sl... Ipak, ima slucajeva erupcije energija kod ljudi u izvedbi performensa, visestruko obuhvatnije nego na snimljenome djelu. No tu sama glazba stupa u drugi plan i tron prepusta entuzijazmu, umijecu i predanosti. Glazbeni puritanci su oduvijek zeljeli biti sami sa svojim bogom. Na kraju bih konstatirao da uspjesnost scenskih nastupa zavisi od ocekivanja promatraca, zeli li cisto glazbeni dozivljaj mozda je bolje da ostane doma.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Automatikk Rave-olution Jarilo
|
|
|
|