Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Veronauka ili gradjansko?  (Pročitano 8345 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
avant-garde
Slobodni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: 21.03.2008. 13:41 »

veronauka,naravno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

veronauka u osnovnoj, gradjansko u srednjoj. po jedan razred. dovoljno za osnovno informisanje. posle neka deca sama odluče šta im se više sviđa, da li da budu ateisti ili vernici.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #76 poslato: 21.03.2008. 15:25 »

Veronauka kao nauka o veri, počev od neolita pa do savremenih UFO-loških kultova, preko sajentologije i diskordijanstva via Crnogorska pravoslavna crkva alijas Ordo Templi Orientis, Madonnah-kaballah itd. je više nego cool..... Ali za to mi nemamo kadrova! Ako samo mislimo na pravoslavnu veronauku, onda time ništa nismo postigli jerbo bi uz to trebalo doneti čitav set zakona koji ženama zabranjuje rad, školovanje, vozačku dozvolu i da ide sama ulicom bez pratnje muškarca te da bude kamenovana zbog preljube (u šta se računa i chat). Onda bi to imalo smisla. Pretjerujem nogekako, ali Srblji bi trebalo da se uče staroj vjeri prađedovskoj paganskoj-srBskoj-drewnoslovendskoj, a pravoslavna teologija predaje veronauk o nekom Jevrejinu kojega su drugi Jevreji potkazali ondašnjim NATO snagama da ga ovi otjeraju na križ (ekvivalent današnjeg haženja). Dakle, tragična sudbina jevrejskog revolucionara da nam decu ubije u pojam umesto da priča o bogu-suncu, bogu svetlosti. Pravi muškarac ne bi dozvolio da njegov izmudak (tj. ono što otpadne iz njegovijeh mooda i rodi se kao dijete) u toj patetičnoj priči vidi alternativu Pinkoviziji i Velikom Bratu. Nikako!
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #77 poslato: 19.08.2008. 21:18 »

Da, to je Srbija, to je srpski bukvar. To su poruke koje se šalju deci, osnovcima.
I nakon takvih stvari očekujemo da izrastemo u modernu, razvijenu državu, u društvo zdravih vrednosti...  rolleyes
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Vladimir
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +20/-6
Van mreže Van mreže

最もセクシーな人生存

« Odgovor #78 poslato: 19.08.2008. 22:34 »

Reci mi da se šališ! Šališ se, zar ne? Bukvar reče? Ne verejum ti i da kažeš da je istina, zapravo. Ako je ovo istina onda,... onda,... ovaj tekst, te sličke!!! Jeste, javiće se sad nacikenjatori da kažu da je i u Amerika tako, ali ovakva manipulacija je gadnija od sublimiranih poruka! A njih ponajviše mrzim. Šališ se zar ne?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #79 poslato: 19.08.2008. 23:03 »

Nisam ja lično slikao, našao sam negde na netu, tj. na nekoliko mesta. I na svim tim mestima pisalo je da se radi o bukvaru!! Da, o bukvaru! Jezivo! Jezivije ne može da bude. Kao da se radi o Guča-državi. Ali mene to ne iznenađuje. Pročitaj tekst (iz više delova) Zorana Petakova pod naslovom "Od desekularizacije ka klerikalizaciji". Ovo je samo jedan od mnogo neverovatnih postupaka "naše" vlasti, i zavisnosti obrazovanja od crkve.

Srbija je čisto klerikalska država: sveta, a ne svetovna (zato ne treba da čudi kad ova deca, pošto odrastu, počinju uzvikivati kako su Srbi najstariji narod; kako da ne budu kad su sveti, i kad imaju svetu državu, itd)... ali dobro, ta priča je više za raspravu "Klerofašizam", na političkom delu foruma.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Morella
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +77/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Saber Rider

« Odgovor #80 poslato: 20.08.2008. 05:26 »

Mi smo u osnovnoj skoli imali veronauku. I ja sam bila jedino dete u razredu koje ije islo jer je mama smatrala da mi to ne treba.
Ali sam cesto provodila vreme na casovima veronauke jer je moj drugar isao a isla sam u skolu sa njim..
Uglavnom sam sedela u poslednjoj klupi I crtala.
Jednog dana sam crtala decu I posto ne volim noseve crtala sam im kuglice kao nos. Uciteljica veronauke je rekla da crtam naopako I da je bog ljudima dao nos da dishu a ne kuglice da igraju klikere.
Rekla je I da je sramota sto me ne daju na veronauku jer ce mi to pomoci da budem bolji covek I da se cudi sto jedan roditelj to ne razume.

Smatram da veronauka nema sta da trazi u skoli. Postujem  neciju odluku da veruje i da bude vernik ali koga zanima vera neka ide u crkvu.
Svako odgovara za svoje postupke I ako je nekom potrebna biblija ili pak neke zapovesti da mu ukazu na to sto je valjano I kako treba postupati onda nek se zabrine.
Ne vidim dokaze da su vernici po necemu valjaniji I tolerantniji deo zajednice…
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 30.08.2008. 02:31 »

znachi ne verujem da su ljudi toliko glupi da kad neko kazhe gradjansko vaspitanje misle na uchenje o zhivotu u gradu  rolleyes ima budala ali tolikih... prochitajte tekst ispod

Građansko vaspitanje ili veronauka?
30. avgust 2008. | 00:29 | Izvor: B92

Roditelji prvaka suočiće se sa pitanjem da li će njihova deca u školama pohađati časove građanskog vaspitanja ili veronauke.
Kako bi pomogli u rešenju dileme, u toku je kampanja za promovisanje vrednost ta dva predmeta. Nevladina organizacija Građanske inicijative pokušava da, kako kažu, razjasne zablude o predmetu građansko vaspitanje, koje se prvenstveno zasnivaju na negativnoj slici stvorenoj u medijima o tome šta se iz tog predmeta uči. Njihova kampanja nosi naziv "Šta je to Građansko vaspitanje?".
Od kad je u školama počelo da se predaje građansko vaspitanje javnost u Srbiji nagađa da li se tamo obučavaju deca špijuni iz Orvelovog romana koja svoje roditelje cinkare policiji ili je to možda sekta koja decu okreće protiv vrednosti crkve.
Direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta, navodi da loša slika u medijima nije smanjila broj zainteresovanih za ovaj predmet, ali i da sama podela u razredu na one koji pohađaju građansko i onih koji idu na versko obrazovanje, nije dobra.
U Građanskim inicijativama smatraju da je problem i uverenje velikog broja roditelja da je ovaj predmet isključivo namenjen učenicima koji žive u gradu.
Koordinatorka Programa Građansko obrazovanje Radmila Radić Dudić navodi primere dece koja su pobedila na republičkom takmičenju u građanskom vaspitanju i to projektom za izgradnju javne česme u svom selu.
Ovaj predmet nema veze sa činjenicom gde koje dete živi pa tako postoji i saradnja sa nastavnicima širom Srbije, kaže ona.
Učenici koji izaberu bilo koji od predmeta građansko i versko obrazovanje dobijaju opisne ocene, uspešan i veoma uspešan. Međutim, nezvanično, većina đaka se odlučuje za građansko vaspitanje jer ga smatraju lakšim.
Da bi i predmet veronauke približila učenicima Arhieskopija beogradsko-karlovačke Srpske pravoslavne crkve najavila je muzički spot koji će biti emitovan na elektronskim medijima.
Sačuvana
Morella
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +77/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Saber Rider

« Odgovor #82 poslato: 30.08.2008. 11:52 »

Citat
uverenje velikog broja roditelja da je ovaj predmet isključivo namenjen učenicima koji žive u gradu.
cool cool
Najbolji deo:D
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +80/-10
Na mreži Na mreži

« Odgovor #83 poslato: 30.08.2008. 12:02 »

Pa logicno...gradjansko! Svi hoce da budu Gradjani, da naprave nove male Gradjanine...ne znam samo kako to po selima ide...mozda su tamo trebali da uvedu drukciji naziv da se ne osecaju roditelji prozvanim za ono sto nisu. 
Sačuvana

Sto ne boli - to nije zivot, sto ne prolazi - to nije sreca.

Andric
prvoskociparecihop
Nazionalist

Duh bunta: +15/-50
Na mreži Na mreži

« Odgovor #84 poslato: 30.08.2008. 14:16 »

Da li neko zna kako se deca i roditelji izjasnjavaju pri izboru jednog od ta dva predmeta.
U kom procentu deca pohadjaju gradjansko a u kom procentu veronauku.

znachi ne verujem da su ljudi toliko glupi da kad neko kazhe gradjansko vaspitanje misle na uchenje o zhivotu u gradu  rolleyes ima budala ali tolikih... prochitajte tekst ispod

Procitao sam famozni tekst i ne mogu a da se ne zacudim, kako ta gradjanska inicijativa tretira nasu opstu populaciju u Srbiji, kao totalne imbecile i kretene.
Sačuvana

"Jednostavan je govor istine."
Henrik Ibzen
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: