|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #45 poslato: 04.10.2007. 12:09 » |
|
I jeste dogmatski predmet, i kao takav ne moze da koristi deci u ma kojem uzrastu. ali zato moze da koristi politicarima na vlasti, pogotovo tomi i kostunici. pobozni ljudi, pa narod shvata mora da su mnogo dobri... i moram da se ispravim jer stvarno ne znam sta ta veronauka moze da nauci decu ako su nase vladike priglupe i bezobrazne drtine koje i samoj drzavi nanose stetu i nikad nista dobro nisu promovisali.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #46 poslato: 04.10.2007. 12:20 » |
|
Ne vidim otkud toliko povika na veronauku? Zasto nipodastavate jednu toliko bitnu instituciju kao sto je Srpka Pravoslavna koja je svih godina i vekova pod turskom vlascu odrzavala srpski narod i njegovu nacionalnu svest u zivotu? Po meni je uvodjenje veronauke u skole odlicna stvar, koja ce decu usmeriti na pravi put, koji ce ih drzati podalje od poroka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Trajkovic
Slobodni mislilac

Duh bunta: +1/-1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #47 poslato: 04.10.2007. 14:01 » |
|
Po meni je uvodjenje veronauke u skole odlicna stvar, koja ce decu usmeriti na pravi put, koji ce ih drzati podalje od poroka. ali ce ih zato privoleti na najgori od svih poroka - praznoverje i intelektualnu lenjost.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #48 poslato: 07.10.2007. 20:48 » |
|
ali ce ih zato privoleti na najgori od svih poroka - praznoverje i intelektualnu lenjost. A u sta ti verujes i cemu bi ih ti ucio? Zasto je vera intelektualna lenjost?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #49 poslato: 09.10.2007. 02:02 » |
|
Po meni je uvodjenje veronauke u skole odlicna stvar, koja ce decu usmeriti na pravi put, koji ce ih drzati podalje od poroka. da li je to put lazarev ili put nikolaja velimirovica? ciji je to put? kakav je to put?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #50 poslato: 10.10.2007. 01:03 » |
|
da li je to put lazarev ili put nikolaja velimirovica? ciji je to put? kakav je to put? Ili put Cede Jovanovica? Da li je to pravi put?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #51 poslato: 10.10.2007. 01:19 » |
|
Ili put Cede Jovanovica? Da li je to pravi put? Uuuuuuuuuuuuuuu, ovo........ ovo je bilo nisko, jako nisko! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Terrorsathan
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +9/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #52 poslato: 10.10.2007. 18:10 » |
|
dude, skroz mi je cudno to sto ti je ceda prva asocijacija u vezi sa ateizmom, razumeo bih da si potego komuniste, to je in kao opravdanje romanticnog religioznog zanosa u srba zadnjih dvadesetak godina. otkad je to ceda uzrok ateizma i prvak u istom? nije li nas komunisticka ideologija odaljila od vere hristove i koje god?
sustina veronauke potpuno zatupljivanje dece /iako se kao argumenti provlace gluposti o smernom vospitaniju, prevenciji narkomanije, nasilja i sl./ bez obzira koja religija je u pitanju, da ne bude sad da sam cedin/vatikanski/cia-in/etc. agitator samo protiv spc. svim rel. zajednicama je cilj da uticajem na mladju generaciju povecaju procenat verujucih jer je to dobra investicija. sve oko religije je u profitabilnosti. npr. u SAD - ako crkva ne posluje dobro, ako nema dovoljno vernika, prodaje se drugoj rel. grupi i ona nastavlja biznis uz male kozmeticke izmene :)
opasnost po spc svakako predstavlja sve manji broj spremnih na njihove usluge. sta bi bilo da se 95% danasnje dece u buducnosti ponasa skroz ateisticno? crkva bi ostala bez slatkih parica od njihovih svadbi, reckanja kolaca po slavama koje pomenuti ne bi slavili, od papreno skupih sahrana roditelja pomenutih i tako dalje. da bi se to sprecilo, religiozno vospitanije stupa na scenu i osigurava versku zajednicu od velikog smanjenja procenta verujucih u populaciji. znam, uprostio sam stvar, banalizovao, jeste, udrite me. :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #53 poslato: 11.10.2007. 00:24 » |
|
Složio bih se sa većinom stvari koje si pomenuo, ali... opasnost po spc svakako predstavlja sve manji broj spremnih na njihove usluge. ... smatram da ne može biti tačno da je sve manji broj vernika, odnosno klinaca koji biraju veronauku pre nego li građansko vaspitanje. Političko i društveno stanje generalno u kakvom se Srbija nalazi pogoduje razvoju verske svesti i profitiranju Crkve. Seti se da je u najslabijim ekonomskim i političkim uslovima jedini spas poziv na boga, kao i to da je to vreme nesposobno da generiše neku naročito inteligentnu populaciju. Mediji postaju populistički, čovek religiozan, društvo nacifikovano. To su posledice slabe politike i užasnog životnog standarda jedne zajednice. Očekujem da sve više bude vernika i da će tako biti sve dok se nešto drastično ne promeni u našim medijima i dok ne dođe konačno prava građanska vlast u zemlji. A to znači da ćemo se načekati, ako Srbija tako nešto uopšte bude doživela. (Bedno je govoriti o toliko idealnom društvu u vreme kada se u istoj državi za skupštinskom govornicom vode rasprave o tome treba li dozvoliti registraciju partije Nacionalnom stroju ili ne, te je li neonacizam u ovoj zemlji poželjan ili nije.)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Terrorsathan
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +9/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #54 poslato: 11.10.2007. 04:52 » |
|
u pravu si. otela mi se neisprzena misao, htedoh reci - opasnost po spc bi bila... vaistinu se mladji popalili na boga, crkvu, to je strasno. cak kad sam i ja 'bio' mlad, tamo neke '97-'98, krajem osnovne skole, bilo je zaprepascujuce kada sam u nekoj raspravi sa nastavnikom rekao da ne verujem u boga, svi sem drugova su me pogledali onako inkvizitorski, pa i sam nastavnik, danas dss-ovac. odnos je bio bar 5:1 za 'njih'.
po mom poimanju privatne inicijative, prediuzetnistva, biznisa i investiranja, logicno bi bilo da investitor (spc/islamska zajednica u srbiji/rimokatolicka crkva/...) sam finansira svoj masni projekat uzgoja vernika, to mu dodje kao farma, kontam ja, ali drzava obicno subvencionise farme, ne finansira ih u potpunosti. ovde imamo slucaj da pored toga sto biznismeni besplatno koriste skolske prostorije za prevazidjena ucenija, drzava cak placa veroucitelje. o oporezivanju shishanja vernika da ne govorim. inace za verouciteljev dzip mogu da kazem sve najbolje, dobra mashina :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #55 poslato: 11.10.2007. 10:53 » |
|
Djindjic je uveo veronauku bas iz tog razloga sto je znao da ce tranzicija biti bolan proces, a njegovoj pragmatickoj prirodi bilo je potrebno da ljudi to izdrze po svaku cenu, kako bi se onda krenulo u razracunavanje i sa crkvom, odnosno kako bi se krenulo u prosvecivanje naroda. U pocetku projekta njegove nove Srbije nije bilo u planu prosvecivanje i udaljavanje od Crkve. Po meni je uvodjenje veronauke u skole odlicna stvar, koja ce decu usmeriti na pravi put, koji ce ih drzati podalje od poroka. Samim tim sto ces da uvedes veronauku da bi ih drzala posredstvom straha od boga dalje od poroka ucinices da drugi porok, cak fobija i lazni moral - zavladaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže
Pol: 
Da uistinu budem Bog!
|
 |
« Odgovor #56 poslato: 12.10.2007. 16:49 » |
|
Ne znam bas da li bi toliko daleko drzava otisla, pa da primeni silu, ali ja bih i pre otisao u zatvor ako je to put da se izborim za to da sutra ne strepim da li ce mi dete u nekoj tamo skoli uciti glupostima od kojih cu kasnije jedva uspeti da ga oporavim, a da ne govorim o toj pedofiliji kod veroucitelja, i onom sto je kaznjavao zaracem po detetu. Pa drzhava verovatno i ne bi, ali postoji relativna opasnost od progona, od strane onih razularenih vernichkih masa koji bi mozhda i na linch pozvali. Opet kazhem da mislim da vredi, i da je bolje raskrinkati takvog pedofilskog patrijarha no cutati. Kad vidim na TV-u kako mu ovi nashi Vranjanci ljube ruke dodje mi da se ispovracam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #57 poslato: 12.10.2007. 18:25 » |
|
Kad vidim na TV-u kako mu ovi nashi Vranjanci ljube ruke dodje mi da se ispovracam. Mislis na Pahomija? LjubU mu skute, ljubU mu ruke kojima je dodirivao njihove sinove i kceri. Pa to je sjajno. Zato kazem da je Bezboznik najbolji casopis ikada izasao u Srbiji, cilja upravo takve likove kao sto su ti Vranjanci koji dobrovoljno prinose popovskom frajeru decu na noge: 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #58 poslato: 24.10.2007. 02:19 » |
|
skandalozno! pogledajte shta se dogadja na nastavnom predmetu gradjansko vaspitanje!! pa shta treba da ochekujemo da ce biti tek na chasu veronauke ako i gradjansko predaju verski indoktrinisane budale?
Uz Rezoluciju 1580 Saveta Evrope o opasnostima od učenja kreacionizma u školama Potpisali i - prećutali pise: Mr Biljana Stojković
Godine 2007, 4. oktobra, na zasedanju Saveta Evrope kojim predsedava država Srbija, potpisana je Rezolucija (broj 1580) o opasnostima od učenja kreacionizma u evropskim školama. Iako se Srbija nalazi među brojnim državama potpisnicama, Ministarstvo prosvete nije se oglasilo povodom ovog dokumenta, niti je izveštaj o tom događaju objavljen u domaćim medijima. Na času u prvom razredu jedne osnovne škole u Beogradu učiteljica i deca razgovaraju o lepom i ružnom ponašanju. Svako dete ispričalo je šta ceni od svojih osobina, a šta su ružne strane njegove ličnosti. Zatim je učiteljica objasnila deci da im je sve osobine dao Bog. Šta su deca naučila od svoje učiteljice? Ako ih je neko odozgo stvorio takvima kakvi jesu, sa svim plemenitim i ružnim karakteristikama ličnosti, onda ne mogu biti odgovorni za svoje loše osobine i nemoralne postupke. Nebeskom daru se u zube ne gleda! Veoma utešno za decu, ali pogubno za buduće odrasle ljude, pa i čitavo društvo. Ovo je istinita priča sa jednog časa iz predmeta koji se zove Građansko vaspitanje! A kakav je nastavni program predmeta Veronauka?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
selena
Narodni mudrac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #59 poslato: 24.10.2007. 22:37 » |
|
Ja sam za predlog da se od petog osnovne uvede predmet Religije sveta, gde će deca ravnopravno učiti osnove svih svetskih religija...jer iz osnovne izađeš a da nemaš pojma o islamu, osim što si učio iz istorije, što je sramota, jer je islam po broju vernika manje-više jednak hrišćanstvu; ne znaš ni da su religije nastale iz mitova, niti da svi veruju u ono što im roditelji govore... ovo bih mogao povezati sa svojom tezom o zabrani krštenja osoba mlađih od 18 godina. jer hrišćani to previše koriste; krste vas dok ne znate za sebe, to vam naravno naplate, pa onda ako se želite raskrstiti morate ili im opet platiti masnu sumu para ili se u pola liturgije ispišati na olar i popa zato dolazi predlog da, ako već osobe mlađe od 18 godina po mnogima ne mogu odlučivati ko će im voditi državu, parlament ili opštinu, kako to da mogu odlučivati kojoj će religiji pripadati, što je mnogo važnije??? zato, uvesti u škole predmet Religije sveta, zabraniti zakonom krštenje ispod 18 godine, upoznati mlade sa svim opcijama koje su na raspolaganju, pa, brate, pustiti ih da sami odluče! Moje misljenje je skoro identicno sa ovim + nauciti decu o budizmu, koji je po meni jedna od najzdravijih religija na svetu, ako je uopste religija jer vas ne sprecava da budete pripadnik i neke druge religije...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|