|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 31.07.2007. 17:36 » |
|
Neka se ti roditelji koji biraju da decu salju na casove veronauke zapitaju sta bi bilo kad bi Pahomije pedofil ili Amfilohije - blagosiljao zveri - dosli da im uce decu. Cemu bi oni mogli da ih nauce? Znate li roditelje koji su poslali decu na veronauku?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 16.08.2007. 19:52 » |
|
koliko sam ja shvatio, vec od prvog razreda decu uce veronauci u osnovnim skolama. ona medjutim sigurno nisu spremna da kriticki posmatraju ono sto im se predaje, tako da su u opasnsoti da sve prihvate bez razmisljanja i individualnog stava. u srednjoj skoli bi taj predmet vec bio moguc, ako vec mora da postoji kao deo obrazovnog programa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 17.08.2007. 12:54 » |
|
Mislim da bez razloga spominješ kritički osvrt na pravoslavlje. Ne možeš učiti o pravoslavlju da bi postao pravoslavac, a istovremeno biti kritički orijentisan ka toj materiji. Pravoslavlje, kao i hrišćanstvo generalno, ne dozvoljavaju, čak smatraju paganskim, bilo kakvu delatnost uma prilikom tumačenja onoga što je napisano. Ti si blasfemist ako teraš decu da tumače ono što je napisano. No, veronauka se sjajno uklapa i slaže sa onim časovima srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školici kad profesori gone decu da uče neke stihove napamet. To je ta svest, to je ta namera - učiniti od te dece kompletne idiote, bubalice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 19.08.2007. 15:35 » |
|
Ako je slobodno da se ide u crkvu, zasto ne bi bilo slobodno da se fakultativno drzi nastava veronauke? Ako treba da postoje popovi i svestenici, kao sto postoje elektricari, isto tako treba da postoji neki predmet u skoli, bar izborni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 19.08.2007. 16:41 » |
|
Postoji i zanimanje đubretara, pa ipak se deca ne uče tome da nose đubre i čiste ulicu. Društvo nema nikakvu korist od veronauke, niti od popova. Štaviše, uglavnom štete društvu i zajednici. Crkva je samo instrument za manipulaciju građanima, primitivnom gomilom. Zato ne bi trebalo forsirati veronauku. A ako već razgovaramo o izbornim predmetima, uz građansko vaspitanje ima toliko drugih mogućnosti kojima učenici mogu posvetiti dnevno 45 minuta.
Neka neko da jedan argument zašto bi veronauka bila dobra za društvo i čoveka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 26.08.2007. 13:28 » |
|
"Raduju me đaci zbog veronauke" Izvor: Beta
Zoran Lončar kaže da mu je "posebno zadovoljstvo" što se sve više dece opredeljuje za veronauku kao izborni predmet u školi.
"Iz godine u godinu imamo sve veći broj đaka koji se opredeljuju za veronauku i tim pre je i obaveza države da podstiče duhovnu obnovu čitave naše države, pogotovo u crkvenom životu", rekao je ministar prosvete novinarima u Sremskim Karlovcima.
Lončar je danas u Sremskim Karlovcima sa ministrom za trgovinu i usluge Predragom Bubalom razgovarao sa vladikom sremskim Srpske pravoslavne crkve Vasilijem o obnovi zgrade u kojoj će biti smešteni crkvena arhiva i muzej.
Ministar prosvete Zoran Lončar, koji je takođe učestvovao u razgovorima, izrazio je nadu da će proces vraćanja imovine crkvi i fizičkim licima biti okončan "što je pre moguće".
"Samim tim, crkva će zaista i u materijalnom smislu imati mesto koje je odavno zaslužila da ima u našem životu", ocenio je Lončar.
Vladika sremski Vasilije izjavio je danas da od Vlade Srbije očekuje da započne proces vraćanja crkvene imovine.
Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo, posle razgovora sa vladikom Vasilijem, kazao je da će proces restitucije započeti kada budu formirane revizorska komisija i nadležna agencija.
Na pitanje u kakvoj su vezi resori na čijem su čelu ministri trgovine i prosvete sa obnovom Svetosavskog doma u Sremskim Karlovcima, ministar Lončar je kazao da su on i Bubalo još u prošlom mandatu, na Badnje veče ove godine, obećali da će zgrada biti obnovljena.
"Bubalo i ja smo pre svega članovi Vlade Srbije, a ovo su sredstva Vlade Srbije i ta sredstva sam ja lično obezbedio kao ministar (za lokalnu samuopravu i državnu upravu) u prethodnom mandatu", kazao je Lončar.
Dodao je da pripada onoj političkoj opciji (Demokratskoj stranci Srbije), za koju "važi da je reč - reč", odnosno da data reč podrazumeva i obavezu da se obećanje ispuni.
"Ovo danas je najbolji dokaz jedne takve politike. Nema očuvanja države bez očuvanja sopstvenih korena i bez duhovne obnove našeg naroda, u čemu poseban značaj imaju SPC i Sremski Karlovci", dodao je Lončar.
Prema njegovim rečima, postoje sredstva za obnovu svih crkava u Srbiji, uključujući i crkve na Kosovu i taj proces će biti nastavljen.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 26.08.2007. 15:41 » |
|
Nije dobro sto politicari koriste crkvu i veronauku da bi manipulisali ljudima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 26.08.2007. 17:04 » |
|
Zoran Lončar kaže da mu je "posebno zadovoljstvo" što se sve više dece opredeljuje za veronauku kao izborni predmet u školi. Normalno da mu je drago kad je zaglupljivanje ljudi put do ocuvanja njihove vlasti. Prema njegovim rečima, postoje sredstva za obnovu svih crkava u Srbiji, uključujući i crkve na Kosovu i taj proces će biti nastavljen.[/i] Za ucvrscivanje vlasti uvek mora da postoje sredstva. Pre nego za investicije i za smanjenje nezaposlenosti. Crkve iznad i pre svega! Nije dobro sto politicari koriste crkvu i veronauku da bi manipulisali ljudima. Nije dobro sto veronauke uopste ima u skolskom sistemu i sto preti da postane redovan predmet.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže
Pol: 
Da uistinu budem Bog!
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 28.08.2007. 00:52 » |
|
Jedan lik sa chata je rekao u nekoj diskusiji o veri: "Vernicima je najlakshe manipulisati". Vlast je svesna toga, vlada, vlast deluje nekako uzvisheno, zbog toga i toliko navaljivanje na Veronauku kao predmet, ne znam jel iko imao prilike da vidi reklamu za Veronauku, za Gradjansko Vaspitanje ja tako neshto nisam video.
Ide mi neko pitanje u glavu non-stop. Zashto je tako, i jeli chovechanstvo uopshte napredovalo od 1. g.n.e. do danas? Ako jeste gde se taj njen napredak ogleda? Ja mislim da nije, da se nije dovoljno emancipovala od tradicionalizma, religije, i uopshte nekih ugnjetavanja slobodoumnih, stavishe mislim da smo otishli unazad.
Gradjansko Vaspitanje[u sluchaju da ga predaje kvalitetan profesor/nastavnik], mozhe pomoci chovechanstu da uvidi tu razliku dobro/loshe, i na neki nachin otvori ochi omladini, adoscelentima. Chuo sam primer profesora istorije pri ekonomsko-trgovinskoj shkoli u Bujanovcu koji je upravo ovo radio, govorio loshe o turbo folku, crkvi i sad uchenici ga posmatraju kao nekog nenormalnog, ludjaka. Eh, koliko smo mi daleko od napretka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
|
|
|
Trajkovic
Slobodni mislilac

Duh bunta: +1/-1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 28.08.2007. 02:20 » |
|
valjda ce se posle konacnog probijanja medijske blokade i objavljivanja fotografija na kojima su ratni zlocinci u crkvama i na sluzenjima patrijarha roditelji opametiti i nece vise slati decu na casove koje drze pripadnici institucije koja je za ovog proslog rata svojim delovanjem toliko zla nanela svima na ovim prostorima. ne moze se ocekivati od predavaca popova da se ponasaju normalno kada su njihovi nadredjeni u spc mogli da blagosiljaju oruzja kojima su zverski ubijani pripadnici drugih nacionalnosti na podrucju jugoslavije. ne moze da se oprosti crkvi sto je bila podstrekac zverskog rezima. ne moze nijedan savesni roditelj da dozvoli detetu da ga uce pomagaci najvecih zlocinaca koje je srbija ikad imala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 28.08.2007. 13:32 » |
|
Još je ministar "mudro zborio" o potrebi duhovnoga uzdizanja, ulozi majke crkve u državnom životu, planovima što čvršće isprepletenosti državnoga i verskoga i posebno bio srećan zbog toga što su on i njegovi, a tri poslednja ministra prosvete su iz DSS-a (Ljiljana Čolić, Slobodan Vuksanović, Lončar), uspevali i uspevaju da svake godine "navataju" sve više dece za veronauku i tako ih miču od opasnoga alternativnoga predmeta "građansko vaspitanje". Mogu zamisliti koliko su tek za to obezbedili para za razne verske slikovnice, flomastere i ekskurzije po manastirima. Pri tome nije problem da pop veroučitelj "znanje uteruje" pekući decu žaračem kao onomad u nekom selu kod Kladova i da ostane i dalje predavač.
Drago Kovacevic, B92 blog
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže
Pol: 
Da uistinu budem Bog!
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 29.08.2007. 01:38 » |
|
Pa slazhem se sa tobom, ali to je vec pitanje vlade nashe drzhave a ne pitanje gradjanja, mi naravno mozhemo preduzeti inicijativu ali niko ne mozhe da garantira da nas nece strpati u zatvor posle objavljivanja navedenih slika, mada tih slika i nema[ali ima]. Ali meni to deluje kao jedino reshenje za ovu farsu sveshtenih lica. Religija ubija, bezhite od nje!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 31.08.2007. 03:58 » |
|
Pa slazhem se sa tobom, ali to je vec pitanje vlade nashe drzhave a ne pitanje gradjanja, mi naravno mozhemo preduzeti inicijativu ali niko ne mozhe da garantira da nas nece strpati u zatvor Ne znam bas da li bi toliko daleko drzava otisla, pa da primeni silu, ali ja bih i pre otisao u zatvor ako je to put da se izborim za to da sutra ne strepim da li ce mi dete u nekoj tamo skoli uciti glupostima od kojih cu kasnije jedva uspeti da ga oporavim, a da ne govorim o toj pedofiliji kod veroucitelja, i onom sto je kaznjavao zaracem po detetu. I sta je sa uvodjenjem saha u skole? Zasto ne bi postojala dileman "Sah ili gradjansko vaspitanje", nego imamo da nam deci pune glavu glupostima?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 16.09.2007. 18:29 » |
|
veronauka u skolama moze da se odrzi pod uslovom da se dopusti da i vernici drugih vera imaju pravo na ucenje o svojoj religiji. a to postavlja jos jedan problem: kako da se udovolji svim zeljama potencijalnih religija? sa druge strane, ako pokusamo da ucimo o svim verama na casovima veronauke susrecemo se sa problemom sukoba u pogledu disciplina koje se tim problemom vec bave u skoli, u ovom slucaju sa sociologijom koja sadrzi i sociologiju religije u svom nastavnom programu. kao resenje se namece ukidanje nastave o veri.
drugi problem je sto vera ponistava kriticko misljenje i uci pozitivnom znanju. na ovo posebno treba pedagozi da obrate paznju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 17.09.2007. 01:40 » |
|
Svake godine se sve manje dece prijavljuje za veronauku, tako da mislim da ce kada ljudi sami shvate da veronauka nimalo ne koristi njihovoj deci, odustajati polako od slanja svoje dece na te casove. I jeste dogmatski predmet, i kao takav ne moze da koristi deci u ma kojem uzrastu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|