Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 25.05.2007. 12:25 » |
|
Indoktrinacija ove ili one vrste svakako čeka na sveže meso, samo je pitanje šta su prioriteti društva. O efektima veronauke još uvek je rano govoriti....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Banujmo sve žene!
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 26.05.2007. 12:19 » |
|
Na prvu loptu, citat iz pravoslavnog časopisa Istocnik (2001. godine):
Nismo mi od Boga oterani, ako nam se zivot, tamo gde smo fizicki ponikli u nistavilo prolaznosti, ucinio nepodnosljivim. Pa cak i ako je to bilo zbog rata. I rat je za ljude, da pokazu i dokazu da su ljudi!
:smoren:
Nije Bog ni bahati gosa pa da nas cascava uzitkom i slastima obicnog zivljenja.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 26.05.2007. 12:28 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 26.05.2007. 12:57 » |
|
Tekst koji nedvosmisleno pokazuje primitivizam, neposrednost, nedostatak smisla za argumentaciju, iz časopisa Pravoslavlje, autor je neki Boško Obradović, a tekst je naslovljen "Vjerujem u Boga i srpstvo": Verujem u Boga osnovno je Vjeruju srpskog naroda kroz istoriju. Naš život i misao, na prvom mestu, okrenuti su pobožnosti. Sve najveće domete na bilo kom društvenom planu u srpskoj istoriji ostvarili su ljudi duboke vere u Boga, bilo da su u pitanju vladari, vojskovođe, naučnici, umetnici ili, u poslednje vreme, sportisti. Sve najveće propasti, nasuprot, uzrokovali su ljudi koji su se odrekli vere u Boga i pogazili moralne zakone. Ovaj bogoslužbeni princip pokazao se kao siguran oslonac srpskog istorijskog kretanja i opstanka. Svi prelomni istorijski događaji, sve revolucije u duhovnom, kulturnom ili političkom životu imale su samo jednu vododelnicu: veru u Boga ili neku od zamena za veru, koja bi se pokazala kao istorijska stranputica.Prilog: Kako izgleda pokorni vernik u najvišoj sopstvenoj vrlini, iliti kako šišati ovcu. 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 26.05.2007. 13:07 Domaći izdajnik »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 29.05.2007. 02:27 » |
|
Nije ozbiljan argument ako citirate neke tekstove koji zadiru u pitanje vere. Na isti način bi neki vernik mogao da osporava učenje Talesa u filozofiji, pa da likuje nad tom misaonom disciplinom. Lepo receno - sektaska je podjednako losa kao verska. Pa zasto onda uvoditi u skole veronauku ili istoriju religije? Religija i vere mogu da se proučavaju i kritički. Sociolog to prvenstveno i treba da bude. Uostalom škola je tu da demistifikuje fenomene koji su nejasni svesti kod dece školskog uzrasta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 29.05.2007. 09:12 » |
|
Osnovno pitanje je da li (ne)prihvatamo mogućnost da religija može da odigra konsturktivnu i pozitivnu ulogu u društvu? Ukoliko se složimo da može, onda je potrebno iznaći delotvorne modalitete njenog uključivanja u strukturalni dijalog, u javnu raspravu. A ako ne, onda..... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Banujmo sve žene!
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 29.05.2007. 12:03 » |
|
Svaki predmet bi trebalo da moze da odigra konstruktivnu ulogu ako se pravilno prezentuje, tako da se slazem cak i sa Brankom po tom pitanju. Ali zasto bas biraju veronauku? I ako veronauku, zasto bas veronauku tog koncepta? Zasto ne uciti istoriju sektaskih pokreta, ali ne tako da se napadaju u korist hriscanstva, nego da se isto tretiraju?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol: 
Ja nisam luzer naprotiv...
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 29.05.2007. 16:00 » |
|
Zato sto veronauku predaju teolozi i popovi. Kada bi nasli neke ateisti koji su istoricari religije ( usput- ne bi ih ni bilo dovoljno za sve skole ) nastala bi opsta halabuka. Ovako ko je religiozan nek' uci veronauku, ko nije gradjansko i nema problema
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
sensej
Narodni mudrac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 10.06.2007. 20:49 » |
|
Ne bi trebalo neku disciplinu podvesti pod kisobran nauke i onda je uvesti u skolski sistem, sta bi onda sa matematikom koja nije nauka ali instrumentira njima. Vjeronauka tj. taj termin je po meni vjestacki u znaku pitanja. Da li je moguca nauka o religiji, to su paralele i mislim da se ne dodiruju i ne mogu. Sistem nauke i religije mozda se susrete samo u pitanju logike i to biva najveci dokaz da nemaju nista zajednicko.
Moralno ili eticko, u skolama nema potrebu uvesti jer svaki predmet i aktivnost skolska ukazuje, po svrsi svojoj, na moralno i lijepo.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 10.06.2007. 22:46 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 25.07.2007. 19:07 » |
|
Zato sto veronauku predaju teolozi i popovi. Kada bi nasli neke ateisti koji su istoricari religije ( usput- ne bi ih ni bilo dovoljno za sve skole ) nastala bi opsta halabuka. Ovako ko je religiozan nek' uci veronauku, ko nije gradjansko i nema problema
Problem je mozda samo sto nema ko da toj deci pokaze na zlo veronauke. Ako su im roditelji vernici poslace ih na veronauku, pod uslovom da deca nemaju nikakvo misljenje, sto je najcesci slucaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 26.07.2007. 18:02 » |
|
Zamislite neko dete koje pada pod uticaj veronauke kao etičkog kodeksa. Zamislite kako se odnosi spram seksualnog problema (masturbacija, seks i brak, itd), potom prema ikonama srpskog hrišćanstva (nekritičko gledanje i tako pojanje Svetome Savi, klanjanje Nikolaju Velimiroviću, osvedočenom fašisti i rasisti), prema "mračnoj" muzici savremenog doba (metal i njegovi razni izrodi), prema astronomiji, pa čak i prema filozofiji ("Filozofija je demonska nauka", rekao mi je jedan pravoslavni "pokajnik", dedica koji redovno obilazi sve manastire po Srbiji i poznaje sve moguće i nemoguće popove).
Ili naprosto zamislite ona dva deteta Neda Flendersa iz Simpsonovih. Autor tog crtaća se lepo dosetio da pravi parodiju na takvu formu vere u Boga. Pitanje je ume li hrišćanin da vidi sebe u tom ogledalu. Umesto da postane čovek, hrišćanin je uzeo golemu krstaću (križurinu) i pošao da hristijanizuje/ira sve što je pred njim. Pitajte se, vi koji se još niste razboleli, šta veronauka čini od mlade osobe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Silovani_Leptir
Teatralni mislilac

Duh bunta: +16/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 26.07.2007. 23:21 » |
|
Ako se osmogodišnjak zapita sljedeće: "Zašto ja ne bih zaklao majku dok spava?", vjerojnauk mu odgovara: "Nemoj to raditi, gorit ćeš u paklu cijelu vječnost". Što mu odgovara etika?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 27.07.2007. 01:53 » |
|
Sjajan primer, Silovani Leptiru. No, evo kako je moguće odgovoriti. Naime, potrebno je zapitati se da li je to što veronauka nudi kao odgovor (a zaista nudi takav tip odgovora) zaista odgovor, da li je zaista zbog toga potrebno odustati od ubistva majke.
Zamislimo tek vernika koji na sve ima odgovor tog tipa, i na tome zasniva sopstveni moral. Ja to zovem demonskim moralom, pokvarenošću, neiskrenom dobrotom.
Decu je potrebno učiti čistoj iskrenosti i dobroti, a ne pseudoargumentaciji i sebičnosti. A taj stav da je majku pogrešno ubiti jer ćeš goreti u paklu upravo referiše na egoizam, i razloge traži u tome što će subjekt delatnosti biti kažnjen, a ne zbog samog dela, ubistva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Silovani_Leptir
Teatralni mislilac

Duh bunta: +16/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 27.07.2007. 14:06 » |
|
Zamislimo tek vernika koji na sve ima odgovor tog tipa, i na tome zasniva sopstveni moral. Ja to zovem demonskim moralom, pokvarenošću, neiskrenom dobrotom.
Decu je potrebno učiti čistoj iskrenosti i dobroti, a ne pseudoargumentaciji i sebičnosti. A taj stav da je majku pogrešno ubiti jer ćeš goreti u paklu upravo referiše na egoizam, i razloge traži u tome što će subjekt delatnosti biti kažnjen, a ne zbog samog dela, ubistva.
Slažem se sa tobom šta se tiče demonskog morala, pokvarenosti i neiskrene dobrote, no ovdje sam naveo primjer osmogodišnjaka. Ne znam kako je na vašem studiju filozofije, al na mojem prvo slušam kolegije iz metafizike i antropologije, a tek onda etike. Ipak mi se čini da je praktičnije uvjeriti osmogodišnjaka da će proživljavati vječne muke, nego mu objašnjavati metafiziku, antropologiju pa etiku. Dakle, praktičnije, a ne ispravnije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 27.07.2007. 14:47 » |
|
Za mene je to jako opasan argument. Mislim, da sam roditelj nekog osmogodišnjeg deteta, nikada i ni pod kojim uslovima ne bih izneo takav argument pred njim. Možda je čak bolje reći "ne znam" nego reći onako nešto. Čak mi se to "ne znam", izgovoreno pred detetom, čini jako skandaloznim (prema "skandalon"), toliko da će dete osetiti možda neki entuzijazam da o tome razmišlja, da ispituje, ne bi li mislilo da će doći do nekog strahovito važnog otkrića, otkrića koje je starijoj osobi nepoznato.
Trebalo bi o tome možda ipak pitati pedagoge. Trebalo bi da oni znaju kako se pristupa deci, šta najbolje deluje na njih.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
draganana
Narodni mudrac

Duh bunta: +5/-3
Van mreže
kriticar celog drustva
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 31.07.2007. 12:55 » |
|
Patrijarh se za sve pita.Dakle, bolje veronauka, bar za pravoslavce. Tuzno, ali istinito.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|