Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Veronauka ili gradjansko?  (Pročitano 6744 puta)
VladimirGero-Nikovski
Teatralni mislilac

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 25.04.2007. 22:54 »

Veronauka ili etika (gradjansko vaspitanje)

Da li bi se eticka svest kod sledecih generacija povecala, ako bi iz obrazovnog programa u skolama izbacili veronauku a uveli etiku?
« Poslednja izmena: 31.10.2007. 12:22 Plodni bizon » Sačuvana
dexa pantelejski
Teatralni mislilac

Duh bunta: +8/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 26.04.2007. 01:33 »

Glupost.

Veronauka sama u sebi ima eticki kodeks koji kompatibilan savremenom coveku.

Sad, sto se mnogi istog ne pridrzavaju, to je vec druga prica...
Sačuvana

Prasetina nas je održala, njojzi fala!
asophos
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #2 poslato: 26.04.2007. 10:11 »

Ja sam za predlog da se od petog osnovne uvede predmet Religije sveta, gde će deca ravnopravno učiti osnove svih svetskih religija...jer iz osnovne izađeš a da nemaš pojma o islamu, osim što si učio iz istorije, što je sramota, jer je islam po broju vernika manje-više jednak hrišćanstvu; ne znaš ni da su religije nastale iz mitova, niti da svi veruju u ono što im roditelji govore...

ovo bih mogao povezati sa svojom tezom o zabrani krštenja osoba mlađih od 18 godina. jer hrišćani to previše koriste; krste vas dok ne znate za sebe, to vam naravno naplate, pa onda ako se želite raskrstiti morate ili im opet platiti masnu sumu para ili se u pola liturgije ispišati na olar i popa osmeh
zato dolazi predlog da, ako već osobe mlađe od 18 godina po mnogima ne mogu odlučivati ko će im voditi državu, parlament ili opštinu, kako to da mogu odlučivati kojoj će religiji pripadati, što je mnogo važnije???

zato, uvesti u škole predmet Religije sveta, zabraniti zakonom krštenje ispod 18 godine, upoznati mlade sa svim opcijama koje su na raspolaganju, pa, brate, pustiti ih da sami odluče!
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #3 poslato: 26.04.2007. 13:22 »

Ne znam baš kako bi etici (onoj filozofskoj) da uče decu u srednjoj školi. Ako se radi o pozitivnoj etici, dakle, o onoj kakva postoji u hrišćanstvu i svim religijama, u stereotipnom, uobičajenom vaspitanju, onda je svejedno hoće li se to činiti kroz bogougodnost i bogozavisnost ili preko argumenta ugodnosti za društvo (kako je to lepo spomenuo prepodobni Otrovni Starac na temi o ateizmu, kritikujući me prividno).

U dilemi sam jer ne mogu da odredim koliko su deca u srednjoj školi spremna da se angažuju na tom planu, da li bi mogla da proniknu u principijelnu etiku. Možda ne bi bilo loše da se deca sa religijama, sve, a ne samo hrišćanstvo, baš kako je Asophos preporučio, dakle, da se sa religijama i pozitivnom etikom deca upoznaju u osnovnoj školi, jer je taj uzrast upravo nivo koji dozvoljava ovo pozitivno učenje, i gde bi se možda trebalo zastati sa takvim načinom prezentacije i učenja. U srednjoj školi osposobiti decu za principijelnu etiku, dakle, nezavisnu, građansku, koja podrazumeva unutrašnje shvatanje dela/akcije, za razliku od pozitivnog morala i etike religija.

ovo bih mogao povezati sa svojom tezom o zabrani krštenja osoba mlađih od 18 godina. jer hrišćani to previše koriste; krste vas dok ne znate za sebe, to vam naravno naplate, pa onda ako se želite raskrstiti morate ili im opet platiti masnu sumu para ili se u pola liturgije ispišati na olar i popa

Sjajno primećeno, ali o tome bi valjalo raspravljati na temi Ateizacija. Zaista, zaista vredno pažnje. Čuo sam već tu primedbu, i ne znam kako se niko još uvek nije pozabavio tim problemom.
Sačuvana

Lvzifer
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 26.04.2007. 13:55 »

Ja sam za predlog da se od petog osnovne uvede predmet Religije sveta, gde će deca ravnopravno učiti osnove svih svetskih religija...jer iz osnovne izađeš a da nemaš pojma o islamu, osim što si učio iz istorije, što je sramota, jer je islam po broju vernika manje-više jednak hrišćanstvu; ne znaš ni da su religije nastale iz mitova, niti da svi veruju u ono što im roditelji govore...

1, Ne za uvodjenje nijednog religioznog predmeta na silu. Skola treba da te obrazuje, ali ne da ti namece znanje. To ako postoji ko predmet treba da bude izborni, sekcija ili tako nesto. O skoli vise na drugoj temi.
2. Religije sveta, Lepo bi to bilo, ali bi bilo bezveze da tamo tumache kuran, bibliju, uce molitve itd.. Kao sto sam erkao bolje da se uvede kao neobavezni predmet i tamo da se radi o svim religiijama, mrtvim, zivim, mnogobozackim, jednobozackim, hindu, islamskim itd...

U sustini, mogo se vremena gubi na stsarogrchu i starimsku religiji. Lepe su one ali zasto ne ubace npr i staroslovensku.
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
VladimirGero-Nikovski
Teatralni mislilac

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 26.04.2007. 14:41 »

Mislim da religija uopshte ne treba da bude prisutna u shkolama. Njen uticaj iako je dobar, ponekad od ljudi koji ne misle svojom glavom ( a takvih je puno )  moze da napravi ekstremnu masu koja ne poshtuje ni najmanje principe etike.

Deci treba objasniti da ne chine zlo zato shto ce ih neko kazniti na " onom svetu " , vec zato shto to ne chini choveka.

Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 26.04.2007. 15:56 »

Vera nema sta da trazi u skoli, to je cista populisticka politika. Gradivo je kontradiktorno nauci, uci se bozija rec koja se ne moze pobiti a i uce se tome da ne smeju da je pobijaju razmisljanjem. Nema diskusije - samo regrutacija u "spasiteljske" redove. Smisao uvodjenja veronauke je utuviti u praznu deciju glavu da su oni vernici i da je bas njihova vera jedina prava. Sve ostalo - ponuda etike kao izbora, ako se manjina uzjoguni, je dvolicnost i sistema i ljudi koji o tome odlucuju.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 26.04.2007. 17:20 »

Veronauka bi verovatno pomogla jacanju srpske nacije, bilo koje nacije u kojoj se izucava vera. Veronauka moze kulturno i duhovno da uzdigne coveka, zato se i uvodi u skole.
Tesko je to da se poveze sa obicnom naukom u kojoj se traze konkretne premise da bi se razgovaralo, nesto proucavalo. ( Jedino tako mozda ovi drugi mogu da tvrde kako veronauka nije potrebna u skolama. )  Namece se i pitanje koliko crkva moze da se mesa u pitanja vaspitanja. Ko uopste polaze pravo na vaspitanje dece? Drzava ili crkva? Ako nije crkva, zasto drzava?
Sačuvana
asophos
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #8 poslato: 26.04.2007. 17:43 »

podsećam debelog duda da je platon u kritonu kroz sokrata govorio o potrebi da mlade obrazuje država; to je njen zadatak, zato ju i plaćamo i tako treba i da bude; koliko god ja bio anarhista, složiću se ovde s platonom, jer koji joj moj onda trebamo davati pare i plaćati poreze ako neće učiti našu decu...

cenjeni gosn debeli/e dude  osmeh - ja ne znam kakve vi imate popove u vašem mestu i kakvi su vas obrazovali, ali popovi koji su meni držali veronauku bili su ili pijandure, ili retardirani idioti koji se nisu znali potpisati, ili (došao je ovde neki đakon iz Bora) su smatrali televiziju najvećim neprijateljem a istovremeno su pušili najskuplje cigarete i dan danas voze najskupljeg pežoa; dok šalju narodu opomene pred tužbu na sudu što nisu platili parohijal niti dali prilog za crkvu koja se ,,obnavlja'' već 7 godina...tako da nemojte mi molim vas pričati o tome kako crkva ima veze s odgojem dece...

eh, što se tiče drugih predloga, sviđa mi se onaj da veronauk bude izborni predmet, izvannastavna aktivnost ili kao u americi onaj sunday school, to isto nije loše; mada bih stvarno morao inzistirati na tome da se uvede taj predmet o religijama sveta, jer stvarno kažem, sramota je što naša deca izlaze iz osnovne, pa čak i srednje a da nemaju pojma o tome postoji li uopšte islam ili šta je to kuran; jer bili vi ateisti, bili vernici, bio red da se to zna; Lvcifere, isto tako možemo reći za matematiku, koga ne zanima nek ju ne uči, pa je opet svi učimo, i koliko god je mrzeli, ona je tu, ito kao i većina stvari u životu
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
Terrorsathan
Teatralni mislilac

Duh bunta: +6/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 26.04.2007. 18:11 »

Ma kakva veronauka, kakve crne religije sveta. poredite tu ucenje matematike i religiozni bullshit?! Matematika ne treba svima, ali je egzaktna nauka. Veronauka je paradoks - nije nauka a sadrzi tu rec. To bi bilo isto kao da astrologiju, numerologiju, vracanje, tarot milana i zvonka skenera proglasimo naukama i naucnicima.
Sačuvana

Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #10 poslato: 27.04.2007. 01:51 »

Istina, potpuno sam ispustio dva razumna argumenta u korist uklanjanja veronauke iz srednje i osnovne škole:

Kvisling: Gradivo je kontradiktorno nauci, uci se bozija rec koja se ne moze pobiti a i uce se tome da ne smeju da je pobijaju razmisljanjem. Nema diskusije - samo regrutacija u "spasiteljske" redove.

Fixi: Matematika ne treba svima, ali je egzaktna nauka. Veronauka je paradoks - nije nauka a sadrzi tu rec.

Tačno tako. Veronauka nije nauka, već nekakvo učenje, pa tako i ne može da računa na neki status kakav bi imala recimo matematika. Zato se matematika i izučava kao redovni predmet, dok je veronauka (valjda) izborni.

No, argument da veronauka nije nauka ipak ne daje za pravo da se ona nužno ukine iz nastave. Imamo na sličan način i filozofiju, koja nije nauka, a ipak je zastupljena u srednjoškolskoj nastavi. Takođe i fizičko vaspitanje koje ne znam da li pripada oblasti nauke (postoji Fakultet fizičke kulture, pa možda i jeste nauka). Potom umetnost (istorija likovne umetnosti, istorija muzike, odnosno muzičko vaspitanje). Zato ovaj argument ne može da opstane na taj način, već bismo morali da se pozabavimo efektima koje ova disciplina (pozajmljeni termin dok ne budemo odredili šta je vera u okviru školskog sistema) ostvaruje kod učenika. Iz tog razloga se naša diskusija ustremila ka tom kakav je etički kod koji se reflektuje nastavom veronauke, a kakav pri nastavi npr. građanskog vaspitanja ili principijelne etike. Pošto smo veronauku okarakterisali (kao i teologiju) kao pozitivno znanje, ja sam preporučio da se njome bave (truju) deca u osnovnoj školi, jer je tu još uvek bezbolno, pošto deca u tom uzrastu ne mogu da shvate principijelno dobro delanje. U poznijem uzrastu je poželjno učiti ih upravo ovom drugom, kada upravo prelaze sa nivoa vernika na nivo čoveka koji je dobar otud što "dobro misli", a ne "dobro zna" (u smislu naučenog dobra).
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 07.05.2007. 01:48 »

Ne znam da li ste vi ovde to pomenuli. Postoje frapantne cinjenice: U zemljama bise Jugoslavije (SFRJ), u pojedinim republikama je uveden cas verske nastave, i ubrzo je zabelezeno povecanje nacionalne (ne)svesti, i potom su izbili sukobi. Jedan od faktora sigurno je uticaj crkve, u svakoj od republika.

Onda u Srbiji da bi se suprotstavio navodno komunistima, a pod komuniste je razumeo SPS, koji nema veze sa komunizmom, pokojni a tada premijer Djindjic uvodi veronauku. Covek koji se navodno zalaze za gradjanstvo protiv nacionalizma, uvodi crkvu u skole.

Danas gledam na niskoj televiziji, u Elektrodistribuciji Nis pop dosao da osvesta ili sta vec prostoriju, pa baje uz onaj kolac. U prostorijama DSS-a isto tako. Crkva je usla u sve pore drustva, pogotovo u provinciji. Zaraziti skolu crkvenjastvom je dugorocno planiranje dekadentnih bagraskih snaga. Nacin da se deca odvuku od upotrebe mozga i postanu pokorni, hipnotisani gradjani, verni drzavi i crkvi ma kako ih ove tretirale.
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #12 poslato: 07.05.2007. 01:56 »

Ne znam koliko bi se svest o etici povecala uvodjenjem samog predmeta, ali pretpostavljam da bi uticala pozitivno na mlade s obzirom da je bitna u svim sferama... Smatram da nije neophodno odabrati izmedju etike i veronauke, jer bi po meni prilicilo da veronauka bude izborni, a etika obavezan predmet.
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 24.05.2007. 15:18 »

Mislim da je jako tesko uvesti istoriju religije umesto ucenja specijalnoj veri. Istorija religije trebalo bi da je socioloska disciplina, sto znaci da bi mogli da je predaju samo sociolozi koji su specijalizovali na religiji. Osim tog problema koji ocigledno izbija a vezan je za kadrove, postoji problem vezan za indoktrinaciju koju zelimo da izbegnemo ucenjem nekoj odredjenoj veri. Kako preneti istorijski neku religiju a ne baviti se njom i ne zalaziti u njenu sustinu koja jeste verovanje? Postoji ogromna bojazan da bi se tako iskristalisala sektaska svest kod mladih, sto je u najboljem slucaju samo podjednako lose kao verska.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 25.05.2007. 10:58 »

Neke zatucane sredine bi verovatno uvele i inkviziciju. Srecom, nisu katolicke pa se zadovoljavaju pravoslavnim bajanjem. Mozda u skole uvesti bajanje kao ono sto su nam ostavili stari, cist pravoverni obicaj.

Postoji ogromna bojazan da bi se tako iskristalisala sektaska svest kod mladih, sto je u najboljem slucaju samo podjednako lose kao verska.

Lepo receno - sektaska je podjednako losa kao verska. Pa zasto onda uvoditi u skole veronauku ili istoriju religije?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: