Idi dada amin
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +27/-5
Van mreže
|
 |
« poslato: 23.06.2008. 16:42 » |
|
Sve cesce se u javnosti cuje i cita, kako razuzdani ucenici , sa kratkim fitiljem prebiju ponekog profesora........naravno, cela javnost se zgrozi nad malim delikventom i horski zahteva kaznu za istog , kao i za celu mu punoletnu familju ( ponekad se prosvetni radnici pozale da im je zao sto se eto, ukinula smrtna kazna ) ...........
Pre neki dan se ponovo desilo isto u nekoj , ako se ne varam , Leskovackoj skoli.......ucenik udario profesorku.......nesto je , kao delikvent ucio da popravi ocenu, ona mu nesto kao nije bila raspolozena da ga pita, ignorisala njegov trud, lakse joj bilo da mu zabiberi keca.......ovaj odlepio neprimereno godinama , i nokautirao istu............
Da li je to bilo bas sve tako, ne znam, ako lazu mediji lazem i ja........epilog je poznat.....kao i uvek , ucenik ce biti iskljucen iz skole , profesorki ce zarasti modrica........i pravoverni profesori , dika naseg skolskog sistema , ce jos jednom odneti pobedu u surovoj borbi na zivot i smrt sa " huliganima i delikventima"........
Danas, pak , gledam na vestima nesto sto me definitivno podstaklo da napisem poneku rec , i izrazim sumnju u "nepristrasnost " i " pozrtvovanost" profesorskog kadra, koji je "u najgorim vremenima za skolstvo" , dostojanstveno i ponosno, samo bezgranicnom ljubavlju prema svom poslu i deci , izveo na put tolike generacije..........
U 10 beogradskoj , naime, obitava , jede , zivi i radi , jedna cudna zena, koja predaje geografiju, i koja je onako , ladno , kako sam cuo na vestima, odokativno, zavarila neke silne keceve deci za kraj, iz njenog predmeta.......nista cudno, toga je bilo i kada sam ja isao u skolu ( davno ) .....ali, ne lezi vraze......roditelji se organizovali, masovno dosli da traze razredni ispit, sa ozbiljnim argumentima koji bacaju sumnju na objektivnost doticne profesorke........toga vec nije bilo u moje vreme, a i sada sumnjam da bi se roditelji tako masovno , organizovali bez debelog razloga..........ali, avaj.......povedose i TV ekipu........sto se ispostavilo kao fatalna greska..............
Skolski savet je , revoltiran time sto je prica procurela u javnost, jednoglasno svim ucenicima , potvrdio keceve kao vrata, odbio naravno bilo kakvu primisao da mozda ipak koleginica nije bila pri sebi kada je pola odeljenja ocenila kecevima.......i da farsa bude veca.........jos iz jednog predmeta je koleginica , kao znak solidarnosti sa doticnom, svima smanjila ocene.....jer se , kako je priznala "iznervirala zbog televizije"..................
Oprastali smo im sto su strajkovali vise nego ijedna druga bransa, oprastali smo im , sto su nasa deca morala da odradjuju pretrpana gradiva i subotom ......oprastali smo im, sto su preko dece ucenjivali ministre, oprastali smo im i to sto su deca ispastala sve frustracije klimaktericnih baba i nedovoljno placenih junosha.........ali, klinci izgleda vise nisu spremni da bespogovorno slusaju svaku budalu , samo zato sto misli da se autoritet stice besomucnim deljenjem jedinica.......pod zastitom "kolega" koje su uvek tu , da pripomognu da se kazne ili izbace mali "delikventi " i "huligani"............
Mozda bi ipak vredelo , u ovim smutnim vremenima, u ovoj smutnoj zemlji, uvesti batinu u skolu.......za ucenike naravno......ali , i za profesore.....fakultativno???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 23.06.2008. 18:13 » |
|
Ovo je priča za jači medij, pošto verujem da je istinita. Nadam se da će objaviti Blic, Danas ili neki sličan list. Ako je već neka televizija krenula u školu, trebalo bi da ima izveštaj o tom događaju. Skandalozno, dakako.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lanavi
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 24.06.2008. 09:59 » |
|
Jedan od najtraumaticnijih dogadjaja iz mog skolovanja jeste situacija sa nastavnicom hemije koja mi je zbog neznanja na postavljeno pitanje lupila samar pred svima ispred table...nikada se nisam pozalila roditeljima ali je porodilo averziju prema hemiji koju nikad nisam naucila niti zavolela...I kasnije je bilo susreta sa isfrustriranim zenama koje su preferirale musku nad zenskom decom, onima koji su trazili materijalnu nadoknadu za ocene...bilo je svega i svacega...zato veoma cesto osecam neku neprijatnost pri pomisli na vreme osnovnog i srednjoskolskog obrazovanja....jednostavno ne volim taj period svog zivota i mislim da pedagogija nije za svakog.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sto ne boli - to nije zivot, sto ne prolazi - to nije sreca.
Andric
|
|
|
|
...creatrix...
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 24.06.2008. 18:03 » |
|
ja bih nesto da kazem... a to je sledece, da me ni malo ne cudi sto su deca takva kakva su... ne cudi me iz razloga sto sam imala priliku da provedem nekih 6 casova sa 6 razlicitih odeljenja na gradjanskom vaspitanju u gimnaziji... deca od 15-16 godina su katasrtofa... taj divan i taj nacin izrazavanja meni nikada ne bi pali na pamet... padali su mi- ali nisam govorila profesorki u lice nego kad odemo da zapalimo u wc nacestitamo joj se mile ng i nastavimo dalje...
pricalo se jedno vreme da ce profesorima dati beneficirani radni staz kao sluzbenim licima (sto u sustini i jesu)... onda sam slusala komentare kako je profesorski posao jedan od najlaksih... volela bih da vidim nekoga, bilo koga da mi ispredaje nesto sto najbolje zna- da recimo pripoveda o pecanju, odbojci, fudbalu cemu god... u 45 minuta ali da to bude sisleno, celovito, povezano, da to njih zainteresuje, da ucestvuju na casu...
sto se tice doticne profesorke geografije... i kod nas je toga bilo kada profesor jednostavno odlepi jer ucenik nit dolazim na nastavu nit zna ista... to ume da demoralise... a kad si demoralisan, pa onda si afektivan... u krajnjoj liniji, stavljam ruku u vatru ako ja ne bih isto postupila... zato sto je drustvo previse zastitnicki nastrojeno prema deci i sad mali gadovi to koriste... ma daj...
bejah ucenik, jos uvek sam student... taj koji mene misli da maze neka razmisli jos jednom...
...tacno, pedagogija nije za svakoga, kao sto ni gradjevina nije, kao sto umetnost nije, ekonomija, masinstvo, programiranje, politika... ali onda onaj koji nije za to neka ne dolazi i soli pamet profesorima i da im objasnjava kako se njihov posao radi... sto roditelji i tek kako imaju obicaj i naviku da rade...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
One To stop the world. One, Two stop the world.
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 24.06.2008. 18:18 » |
|
U ovoj usranoj zemlji sve je devalvirano, pa i profesorski zanat, a opet, eto secam se mog razrednog, sada vec pokojnog, koji je bio pedofil, jos davnih godina u Titovo vreme. Cela skola je znala, svi su okretali glavu, dok je on prcao nase skolske drugarice...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Jednostavan je govor istine." Henrik Ibzen
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 24.06.2008. 18:22 » |
|
Sad se setih, i nastavnika iz muzickog iz osnovne skole, i on je isto...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Morella
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +77/-10
Van mreže
Pol: 
Saber Rider
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 24.06.2008. 20:37 » |
|
Pitam se zasto? S obzirom da klinke dolaze sa sisama na izvolte u skolu mene uopste ne cudi. Prosto mi dodje zao muskaraca nekad....danas je najlakse optuziti neekog za sex.zlostavljanje... Daleko da branim te sto cine takve stvari ali mislim stvarno...
Stvari koje se sada desavaju greska su drske i razmazene dece koja to uce od jos drskijih i bezobraznijih roditelja i profesora koje boli dupe za tu decu et lece frustracije na njima.
Nema ovde jedne strane zasluzne..ovo je zajednicka krivica i nema smisla optuzivati samo profesore ili samo decu i roditelje.
Zanimljiv mi je onaj primer od pre koji dan...negde u Srbiji profesor je na casu zabranio nekim devojkama da cackaju telefone. Mozda im ih je i zaplenio i rekao da ih uzmu posle casa. One su revolt iskazale tako sto su ga posle casa napale, grebale i sutale..4 njih..da ne kazem da je cudo sto nisu zvale taticu da sredi profesora. Znam da je toga bilo kod mene u srednjoj... Profesor opomene jednom, klinac se smeje. Profesor opet klinac nista. Profa zapleni telefon i kaze mu da ga uzme posle casa i klinac uzme od druga fon nazove tatu i tatica sodje i isamara profesora pred celim razredom...
Nije istina da je profesorima lako niti da su uvek krivi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
|
|
|
Morella
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Pol: 
Saber Rider
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 24.06.2008. 20:45 » |
|
Takodje, ne vidim u cemu je problem sa strajkovima prosvetnih radnika? Kad strajkuje GSP ili pak Taxisti ajme meni ne daj boze odmah se dize vlast da resi problem ali kad strajkuju prosvetari niko ni prstom da mrdne nego se jos pljuje po njima.
Ortakinjina keva je vaspitacica, moram reci jedna od najboljih koje sam srela...divna,topla zena, kreativna....nisam znala da za sve te godine skolovanja i truda zasluzuje pisljivih 16 000 plate.
Znam cistacice koje rade za 40 000 sto je opet vise nego sto ima moja keva uciteljica.
I ne nisam sada pristrasna, znam ja da ima budaletina medju prosvetarima..imala sam iskustva ali mi je smesno i ogavno kako jdrustvo ima obicaj da se ustremi na nekoga i onda rafal po njemu. Zasto bismo ne daj boze krivili sebe i svoju decu kad imamo druge....uvek je najlakse druge okriviti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 24.06.2008. 21:15 » |
|
Pitam se zasto? S obzirom da klinke dolaze sa sisama na izvolte u skolu mene uopste ne cudi. Prosto mi dodje zao muskaraca nekad....danas je najlakse optuziti neekog za sex.zlostavljanje...
Tebi ko da je zao sto i ti nemas neko iskustvo iz skolske klupe...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 24.06.2008. 21:21 » |
|
Što se tiče slučaja zaplenjivanja telefona i vraćanja posle časa... Ili opomena od strane profesora za ometanje nastave... Ja bih to rešio jednostavno tako što bih rekao učeniku da napusti učionicu, i zapisao bih ga kao da nije tu. To je to. Ako ne želi da izađe, pozvao bih direktora, a ako direktora nema, tražio bih da se organizuje sednica i reši pitanje budućeg statusa takvih učenika koji remete nastavu.
Pak, što se tiče tog profesora koji je u Prvoskočiparecihop slučaju tucao učenice... Pa, zaboga, morale su da mu daju da bi ih on, jelte, pojebao. Dakle, mora da postoji obostrana želja. A verujem da je takve bilo inače bi ga bar jedna među svim tim devojkama/devojčicama prijavila. Znači da je taj profesor bio mnogo zgodan, lep, šta li... pametan. A one verovatno imale bar 18 godina (dakle, bile na četvrtoj srednje).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 24.06.2008. 21:31 » |
|
Nastavnik muzickog u osnovnoj skoli se specijalizovao za ucenice sedmog i osmog razreda, a moj razredni u srednjoj kako koju. Neku je dofatio jos u prvom razredu, a one malo tvrdje tek u cetvrtoj godini.
Nastavnik muzickog je bio metar i zilet, al bio je faca, imao i svoj orkestar u skadarliji, dok je ovaj iz srednje je bio visok markantan i kozer. Ruku na srce sve su ucenice vlazile gacice dok je on drzao casove.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +38/-11
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 26.06.2008. 18:12 » |
|
Tebi ko da je zao sto i ti nemas neko iskustvo iz skolske klupe... Izvoli?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
The howling shriek of death in your eyes The whole court and the beast enter your room The gold will turn to rust Your empire follows you into your tomb
The wraiths of night caress And whisper softly now, "We are the dead" They bear your life away They tear your heart in two They've taken the queen
To some better place, so they think
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 26.06.2008. 18:33 » |
|
Izvoli? Moj komentar se odnosio na Morellu, ali ako ti imas neko iskustvo na tu temu, pa podeli sa nama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Morella
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Pol: 
Saber Rider
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 26.06.2008. 18:59 » |
|
Tebi ko da je zao sto i ti nemas neko iskustvo iz skolske klupe... A ti kao da volis da budes drzak bez razloga? Jesam li te napala necim? Ili mozda neslaganje u misljenjima treba da rezultuje tako glupim i nevaspitanim komentarima? Ne znam koliko godina imas ali po reakciji zvucis kao besni klinac frustriran zlim profesorima koji su ga povredili smrc.DA ima retarda od profesora. Deal with it. Da li zbog par losih treba ponizavati i vredjati celu profesiju,NE!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +38/-11
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 26.06.2008. 19:02 » |
|
Moj komentar se odnosio na Morellu, ali ako ti imas neko iskustvo na tu temu, pa podeli sa nama.
Pa ja reko' izvoli, sa namerom da chujemo tvoje iskustvo bivanja zlostavljan u osnovnoj shkoli, al' nemorash ako je previshe stresno za tebe...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
The howling shriek of death in your eyes The whole court and the beast enter your room The gold will turn to rust Your empire follows you into your tomb
The wraiths of night caress And whisper softly now, "We are the dead" They bear your life away They tear your heart in two They've taken the queen
To some better place, so they think
|
|
|
|