Stranice: 1 [2] 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Skolski sistem i skolski cas  (Pročitano 6535 puta)
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 22.04.2007. 14:36 »

Podstaklo me je na razmisljanje ovo sto sam pronasao na sajtu ANEMa

Protest zbog pretnji novinarima i pokušaja ubistva novinara „Vremena“
PODRŠKA AKCIJI "ODLEPI I PRIČAJ"

Klub studenata žurnalistike "Impressum" organizuje akciju pod nazivom "Odlepi i pričaj". Reč je o mirnom protestu, u kojem će učesnici u šetnji od Dunavskog parka do Trga slobode u Novom Sadu, sa ustima prelepljenim flasterima, podeliti flajere. Ovom protestnom šetnjom i akcijom studenti žurnalistike novosadskog Filozofskog fakulteta izraziće protest zbog nedavnih pretnji novinarima, napada na predstavnike sedme sile, kao i pokušaja ubistva novinara „Vremena“.

Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo time sto su ovi mladi ljudi znali da se organizuju i stanu otvoreno na stranu drustva bez nacionalistickih presija, svesni toga da bi sutra i njima neki ludak mogao da baci bombu kroz prozor. Ovo je lep primer kako obrazovna institucija moze da iznedri mlade svesne ljude, a ne bubalice i stafetiste za ocenu. Aktivno obrazovanje nije praksa kako se ovo shvata i dovodi u negativan kontekst nego je to obrazovanje sa razumevanjem, direktno praktikovanje nacina razmisljanja.
Sačuvana
Lvzifer
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 27.04.2007. 20:25 »

Imam jedno pitanje. Da li je neko sem mene i mojih drugara t.j nas losih djaka primetio da su udzbenici ocajno napisani ?
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 28.04.2007. 15:41 »

Zavisi od toga o kom predmetu govorimo i o kom izdanju udžbenika za određeni predmet. Moraš navesti autora ili grupu autora, naslov dela i godinu izdanja.

Znam za sjajne udžbenike. Jedan je pisao Gajo Petrović, naslov je Logika, izašao je u Hrvatskoj, i koristio se ovde do skora u srednjim školama, a onda se počeo koristiti i na fakultetima. To je udžbenik za srednju školu, za treći razred gimnazije, štampan mislim 89-e godine, ali tako sjajno koncipiran da mu ovi aktuelni (novi) udžbenici, koje danas uče u gimnazijama po predmetu "Logika", ne može parirati nikako.

Udžbenik bi, generalno, trebalo da sadrži samo osnove, samo po tezama ono oko čega bi predavač/nastavnik trebalo da se angažuje radi daljeg rasvetljavanja i pokretanja diskusije koja je i glavni razlog vođenja nastave. Kažem da bi udžbenik morao imati teze, zato što je to potrebno da učenici imaju u sveskama, pa da bi se uštedelo na vremenu, najbolje je da već to imaju zapisano u knjizi, a da se na času moraju skoncentrisati i biti aktivni učesnici u razgovoru. Takođe, značajno je da udžbenik pomogne nastavi tako što bi sadržao pitanja o kojima bi se moglo diskutovati, a da je vezano za određeni naslov.
Sačuvana

debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 28.04.2007. 23:35 »

Evo jednog istrazivanja Beogradske otvorene skole na pitanje da li treba da se reformise skolski sitem.

Marija Ristić, učenica II kragujevačke gimnazije:
"Smatram da naše tradicionalno školstvo nije toliko loše. Pitanje je da li će nas okretanje Zapadu učiniti više ili manje obrazovanim. Korisnim smatram izbacivanje paskala iz nastave informatike za drugu godinu. Profesori se trude da im časovi liče na neku vrstu radionica, što nije loše."

Miloš Gligorijević, učenik Gimnazije "Bora Stanković", Niš:
"Mislim da reforma neće unaprediti obrazovni sistem Republike. Ne mogu da ponudim neko obrazloženje ali me skepticizam stručnjaka i javnosti navodi na ovakvo razmišljanje. Za kvalitet nastave smatram korisnim novi odnos profesora i učenika, ukupno poboljšanje odnosa na tom planu, veće razumevanje profesora prema đacima.''

Milan Petrović, učenik Gimnazije "Bora Stanković", Niš:
"Mislim da reforma školstva ništa ne valja i da školstvo treba menjati korenitije. Obimi programa nisu znatno smanjeni, što bi svakako trebalo. Treba uvesti veći broj fakultativnih predmeta, a neke trenutno redovne predmete prebaciti u fakultativne kako bi se na taj način smanjio obim nastave. Nastava kakva trenutno postoji je skorašnjim promenama tek neznatno rasterećena i još uvek ne ostavlja dovoljno prostora za vanškolske aktivnosti."

Miloš Stojaković, učenik Gimnazije Lazarevac:
"Mislim da je reforma školstva amaterski urađena. Ima dosta propusta, ali i dobrih stvari, kao što je učenje engleskog jezika od prvog razreda osnovne škole."

V.J., učenik Gimnazije Ivanjica:
"Ove reforme nikako neće pomoći, jer će deca da postanu glupa. Korisno je što su izbacili određeni deo gradiva koji je suvišan i nije potreban. Da li je istina da je u čitanci za prvi razred gimnazije Isus nacrtan razapet na drvetu, a ne na krstu? Jer ako je to istina, onda oni propagiraju Jehovine svedoke, a ne pravoslavnu crkvu. Ako Sveti Sava u čitanci namiguje, šta je on - neki mangup ili svetac? Ako su ubacili odlomak iz "Harija Potera" u deo školskog programa srpskog jezika, onda oni hoće da od dece naprave čarobnjake, magove, vešce, a ne razumnu decu koja znaju da vešci ne postoje. Hoće od dece da naprave samouverene neznalice. Da bi poštovali "prava deteta" profesori ne smeju da kažu detetu da je pogrešilo, da ne bi uvredili njegovu ličnost, vec treba da ih podržavaju čak i u neznanju.''

Milka Veljković, profesor srpskog jezika i književnosti, Gimnazija "Bora Stanković", Niš:
"Po deci vidim da dosadašnji sistem školstva, koji je postojao do 2000. godine i koji, u velikoj meri, još uvek postoji, ne valja. Ja verujem u reformu, ali ne verujem u ovakvu reformu koja nam se sada nudi. Prosto imam utisak da se nešto radi tek onako... Govorilo se o rasterećenju programa. Ovo što je do sada urađeno samo je drugačija preraspodela gradiva. Program za sve četiri godine gimnazije i dalje nije aktuelan i preopterećen je. Seminari za obuku profesora, kao i metode rada sa učenicima koje se tamo uče nemaju dovoljnu ozbiljnost i, po meni, predstavljaju zaglupljivanje."

Andrea Koruniak, učenica gimanzije "Jan Kolar", Bački Petrovac:
"Reformom mi se nije ništa promenilo. Samo više učim i osećam samo da sam više opterećena. Veronauci i građanskom jeste mesto u školi, ali trebalo je neki predmet da se izbaci ili da se to reši na nekakav drugačiji način, jer mi imamo jedan predmet više koji ne ulazi u opšti uspeh, a jedan čas više boravimo u školi. Što se tiče reformi osnovne škole, smatram da je trebalo da se promeni nešto, ali da se ovom reformom suviše dopušta malim učenicima, da neće imati naviku učenja kada ti đaci dođu na fakultet."

Juraj Belani, učenik Gimnazije "Jan Kolar", Bački Petrovac:
"Reforma je super. Treba da imamo po četiri ocene, veća je mogućnost da popraviš. A smatram da veronauci i građanskom jeste mesto u školi. Za osnovnu isto tako. Konačno se približavamo EU; i prvaci treba da kroz igru uče, posebno u tim godinama, a ne da se opterećuju ocenjivanjem."

Nenad Boškovic, učenik Gimnazije "Velika Plana", Velika Plana:
"Promene u školama su definitivno neophodne, međutim, nisam primetio da su sprovedene uspešno."

Ana Ljubomirović, učenica Gimnazije "Velika Plana", Velika Plana:
"Reforme školstva su se mnogo više odrazile na osnovne nego na srednje škole i u srednjim školama to je samo započet proces. Mislim da sada ima više radionica, seminara i sličnih vidova edukacije učenika i profesora, što je unapređenje u odnosu na raniji period u školama."

Jelena Radojević, učenica Gimnazije "Velika Plana":
"Bilo bi lepo da nam časovi traju od 9.00 do 15.00, da više učimo u školi, i manje obaveza da imamo za kod kuće, što bi bilo nalik školama u svetu."

Zorica Taškov, profesor hemije u Gimnaziji "Bora Stanković", Niš:
"Smatram da treba da se izvrši reforma školstva. Ima puno stvari koje treba menjati i u programu, i u načinu rada. Skeptična sam, međutim, kada je u pitanju koncepcija škole koja nam se nudi. Mislim da programi treba da dožive korenite reforme, ali ne u sužavanju, kako je to do sada bio slučaj, već nastavni plan mora da sadrži najbitnije i za razumevanje gradiva neophodne činjenice. Ne slažem se sa planiranim skraćenjem gimnazije na tri godine. Smatram da je uloga gimnazije u obrazovanju veoma važna i da nju trogodišnja škola ne može da ostvari."

Nikoleta Momčilović, profesor nemačkog jezika u Gimnaziji "Bora Stanković", Niš:
"Reforma će unaprediti naše školstvo. Prvo u odnosu na same nastavne sadržaje, koji će biti revidirani i svedeni na neki potreban minimum da bi ostavili dovoljno prostora za individualni rad i profesora i učenika. U drugom smislu, što se tiče nastave i novih metoda rada, koje će doneti olakšanje učenicima i omogućiti im istraživački rad, samostalno izražavanje i izlaganje rezultata svog rada. Nove metode rada će, po mom mišljenju, olakšati posao i profesorima. Pošto sam ja profesor u gimnaziji, ne pratim detaljno promene u srednjim stručnim školama. Zalažem se za usklađivanje potreba privrede i smerova (struka) u srednjim stručnim školama, što je, koliko sam informisana, vec započelo. Na primer, Mašinska škola, ovde u Nišu, dobila je više saobraćajnih smerova. Kadrovi ovih struka nedostaju niškoj privredi.U gimnazijama je reforma tek počela, pa o nekim značajnijim promenama još uvek ne može da se govori."

Ratko Vukelić, profesor istorije, Gimnazija Lazarevac:
"Reforma je nešto što nam je neophodno. Mislim da je reforma koju sprovodi Ministarstvo privremena i da idemo ka tome da obavezno obrazovanje traje 12 godina, kao u velikom broju evropskih zemalja. Ne dopada mi se ideja da gimnazija traje tri godine, potrebno je da se vrati na četiri."

Drago Majkić, profesor matematike i direktor Gimnazije Lazarevac:
"Kao učesnik gimnazijskog obrazovanja, pomno pratim proces koji se planira u reformi gimnazije. Lično mislim da će gimnazijsko, dakle opšte obrazovanje, u ovoj reformi proći dosta loše. Ne bih ulazio u detalje, ali činjenica da je predviđeno trogodišnje trajanje gimnazijskog obrazovanja unosi dosta skepse. No, potreba mladih ljudi i njihovi interesi su prioritetni, pa ćemo se mi truditi da ispunimo njihova očekivanja."

Jelena Zlatkov, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ''Velika Plana'':
"Mislim da je reforma školstva neophodna, ali da je na brzinu sprovedena, tako da ima velikih propusta. Ja sam lično upućena u neke novine vezane sa moj predmet i smatram da su više štetne nego što su korisne; konkretno se radi o predmetu srpski jezik i književnost, koji će se po novom zvati jezik i komunikacija."

Lazar Mirčić, profesor geografije u Gimnaziji "Velika Plana":
"Refoma škole je dobra i pozitivna stvar u školstvu, ali moralo bi se voditi računa da svaka reforma bude dostojno ispraćena. Nije svejedno ako se uvede reforma škole koja samo stoji na papiru, već su potrebni i odgovarajući prateći sadržaji, nastavna sredstva, učila, metode, opremljeni kabineti, kako bi učenici bili u mogućnosti da bolje prouče radnu materiju. Takođe bi trebalo smanjiti broj predmeta, da bi učenici više vremena mogli posvetiti oblastima koje vole i kojima će se kasnije u životu baviti."

Maria Boldocka, profesor biologije, Gimnazija "Jan Kolar", Bački Petrovac:
"Pozdravljam reforme; nadam se da će doneti nešto novo i sviđa mi se novi način rada. Dopada mi se reforma u osnovnim školama, jer mala deca su dosad bila jako opterećena odmah na početku. Dopada mi se što će kroz igranje da uče kako treba učiti. I ocenjivanje je dobro što je ukinuto, tako će još bolje nauciti. A što se tiče srednjih škola i njihove reforme, smatram da ili treba da se izbače neki predmeti ili da se građansko i veronauka predaju na časovima razrednog starešine, jer na tim časovima se ništa ni ne radi (uglavnom)."

Ivan Petraš, student Učiteljskog fakulteta u Bačkom Petrovcu:
"Ne sviđa mi se reforma osnovnih škola uopšte. Ne sviđa mi se što je uvedeno opisno ocenjivanje, smatram da je to glupo, jer će onda biti jako relativno. Znači, ja ću svoje učenike ocenjivati nešto kao - evo tebi aviončić, a tebi zvezdica. To je jako relativno, ne sviđa mi se što će mi se deca obraćati sa "vi", smatram da nastavnik i prof. više neće biti autoritet tom detetu i time neće biti ni discipline, da će deca moći da se igraju u ćošku."

Slavica Radić, Velika Plana, roditelj:
"Smatram da reforma škole nije uspešno sprovedena, čak da je dovela do degradacije škole. Mi smo imali jedan od najboljih školskih sistema, a sada se ide ka tome da će deca uskoro izlaziti iz škola sa mnogo manjim znanjem."

bos.org.yu/cepit/novaskola/html/BROJ1/TEMA1/tema1.htm
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 29.04.2007. 12:39 »

Marija Ristić, učenica II kragujevačke gimnazije:
"Smatram da naše tradicionalno školstvo nije toliko loše. Pitanje je da li će nas okretanje Zapadu učiniti više ili manje obrazovanim. Korisnim smatram izbacivanje paskala iz nastave informatike za drugu godinu. Profesori se trude da im časovi liče na neku vrstu radionica, što nije loše."

Upravo tako bi i trebalo da izgleda jedan čas: kao radionica. To znači da je učenik aktivni učesnik diskusije o nekoj temi. Potrebno je stvoriti više motiva za učenika kako bi mogao i hteo više da utiče na čas.

Miloš Gligorijević, učenik Gimnazije "Bora Stanković", Niš:
"Mislim da reforma neće unaprediti obrazovni sistem Republike. Ne mogu da ponudim neko obrazloženje ali me skepticizam stručnjaka i javnosti navodi na ovakvo razmišljanje. Za kvalitet nastave smatram korisnim novi odnos profesora i učenika, ukupno poboljšanje odnosa na tom planu, veće razumevanje profesora prema đacima.''

Ovaj momak školu jasno vidi kao put ka diplomi i ničemu više. Za njega je put ka dobroj oceni nabubana lekcija, a dobar profesor onaj koji daje manje materijala za recitovanje.

Milan Petrović, učenik Gimnazije "Bora Stanković", Niš:
"Mislim da reforma školstva ništa ne valja i da školstvo treba menjati korenitije. Obimi programa nisu znatno smanjeni, što bi svakako trebalo. Treba uvesti veći broj fakultativnih predmeta, a neke trenutno redovne predmete prebaciti u fakultativne kako bi se na taj način smanjio obim nastave. Nastava kakva trenutno postoji je skorašnjim promenama tek neznatno rasterećena i još uvek ne ostavlja dovoljno prostora za vanškolske aktivnosti."

Što je školstvo bolje uređeno manje je potrebe za vanškolsku nastavu ili aktivnost. Škola bi trebalo da bude radionica, a ne nekakvo mesto za tek neku proveru znanja. Dobro je uvesti više fakultativnih predmeta i smanjiti broj predmeta, kao i njihov obim. Obim/materijal koji se nauči nije nimalo važan za to koliko će učenik poneti ključnog znanja iz škole. Bitno je da nauči kako da misli, postupak, metod.

Miloš Stojaković, učenik Gimnazije Lazarevac:
"Mislim da je reforma školstva amaterski urađena. Ima dosta propusta, ali i dobrih stvari, kao što je učenje engleskog jezika od prvog razreda osnovne škole."

Ovo je skroz idiotski. Nije loše za onog kome je glavni cilj to da nauči jezik, i mnogo značaja pridaje jezicima. Ali za nekakvo stvarno, kvalitetno znanje, sve što se jezika tiče uopšte ne pripada suštini reforme školstva.

V.J., učenik Gimnazije Ivanjica:
"Ove reforme nikako neće pomoći, jer će deca da postanu glupa. Korisno je što su izbacili određeni deo gradiva koji je suvišan i nije potreban. Da li je istina da je u čitanci za prvi razred gimnazije Isus nacrtan razapet na drvetu, a ne na krstu? Jer ako je to istina, onda oni propagiraju Jehovine svedoke, a ne pravoslavnu crkvu. Ako Sveti Sava u čitanci namiguje, šta je on - neki mangup ili svetac? Ako su ubacili odlomak iz "Harija Potera" u deo školskog programa srpskog jezika, onda oni hoće da od dece naprave čarobnjake, magove, vešce, a ne razumnu decu koja znaju da vešci ne postoje. Hoće od dece da naprave samouverene neznalice. Da bi poštovali "prava deteta" profesori ne smeju da kažu detetu da je pogrešilo, da ne bi uvredili njegovu ličnost, vec treba da ih podržavaju čak i u neznanju.''

Ova zadnja rečenica je u redu, to je osnov koji ne poštuje većina profesora, i trebalo bi ih ukoriti. No, one priče o tom da je loše uvesti Hari Potera, namesto nekih nacionalističkih pesnika i pisaca, nacionalne književnosti i slično... te da je bitno je li Sveti Sava namiguje i kako je obešen Isus... Sve je to proizvod indoktrinacije već odavno primenjene nad ovim detetom. Naravno da su veštice i magovi bolji od toga da se čita kako su naši preci ginuli za "slobodu" kakvu danas imamo. Naravno da je deci u prvom razredu u redu objasniti Svetog Savu na slikovit način, jer je to način da se dopre do pažnje dece. Isusu, pak, bilo da visi sa drveta ili sa krsta, nije mesto u školi.

Milka Veljković, profesor srpskog jezika i književnosti, Gimnazija "Bora Stanković", Niš:
"Po deci vidim da dosadašnji sistem školstva, koji je postojao do 2000. godine i koji, u velikoj meri, još uvek postoji, ne valja. Ja verujem u reformu, ali ne verujem u ovakvu reformu koja nam se sada nudi. Prosto imam utisak da se nešto radi tek onako... Govorilo se o rasterećenju programa. Ovo što je do sada urađeno samo je drugačija preraspodela gradiva. Program za sve četiri godine gimnazije i dalje nije aktuelan i preopterećen je. Seminari za obuku profesora, kao i metode rada sa učenicima koje se tamo uče nemaju dovoljnu ozbiljnost i, po meni, predstavljaju zaglupljivanje.''

Evo, ova je fino kazala.

Andrea Koruniak, učenica gimanzije "Jan Kolar", Bački Petrovac:
"Reformom mi se nije ništa promenilo. Samo više učim i osećam samo da sam više opterećena. Veronauci i građanskom jeste mesto u školi, ali trebalo je neki predmet da se izbaci ili da se to reši na nekakav drugačiji način, jer mi imamo jedan predmet više koji ne ulazi u opšti uspeh, a jedan čas više boravimo u školi. Što se tiče reformi osnovne škole, smatram da je trebalo da se promeni nešto, ali da se ovom reformom suviše dopušta malim učenicima, da neće imati naviku učenja kada ti đaci dođu na fakultet."

Dok god deca ovako razmišljaju, gledaju opšti uspeh kao nekakav krajnji cilj školovanja, školski sistem pokazuje se kao neuspešan. Deca moraju da odlaze u školu kako bi se zabavljala, a ne da bi gledala kako da izvuku petice iz svih predmeta.

Juraj Belani, učenik Gimnazije "Jan Kolar", Bački Petrovac:
"Reforma je super. Treba da imamo po četiri ocene, veća je mogućnost da popraviš. A smatram da veronauci i građanskom jeste mesto u školi. Za osnovnu isto tako. Konačno se približavamo EU; i prvaci treba da kroz igru uče, posebno u tim godinama, a ne da se opterećuju ocenjivanjem."

Kakva je to fora sa četiri ocene pri ocenjivanju?

Nenad Boškovic, učenik Gimnazije "Velika Plana", Velika Plana:
"Promene u školama su definitivno neophodne, međutim, nisam primetio da su sprovedene uspešno."

Glavni problem je lenjost profesora da izmene sistem rada. Navikli su otaljavati posao za novac, bez obzira na to šta će deca poneti iz škole (frustraciju ili znanje).

Zorica Taškov, profesor hemije u Gimnaziji "Bora Stanković", Niš:
"Smatram da treba da se izvrši reforma školstva. Ima puno stvari koje treba menjati i u programu, i u načinu rada. Skeptična sam, međutim, kada je u pitanju koncepcija škole koja nam se nudi. Mislim da programi treba da dožive korenite reforme, ali ne u sužavanju, kako je to do sada bio slučaj, već nastavni plan mora da sadrži najbitnije i za razumevanje gradiva neophodne činjenice. Ne slažem se sa planiranim skraćenjem gimnazije na tri godine. Smatram da je uloga gimnazije u obrazovanju veoma važna i da nju trogodišnja škola ne može da ostvari."

Ovaj citat ću iskoristiti za novi topik, jer je to stara priča koju sam hteo da započnem ovde, a nikako da se prisetim kad se pojavim na forumu. Gimnazije ne da bi trebalo reformisati, nego ukinuti, i postaviti nešto sasvim novo, potpuno drugačije. Ova žena, pak, verovatno se buni povodom skraćenja gimnazije na tri godine jer će tako biti smanjen njen fond časova. To je sebično. A vrhunac i meta moje kritike biće upravo ono pominjanje činjenica.
Sačuvana

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 30.04.2007. 23:50 »

Aktivno obrazovanje je ukupni cilj primene bolonjske deklaracije. Stopirati kampanjska ucenja, ukljuciti studente u rad na casu, smanjenje samostalnog rada na racun kolektivnog, ucenja u skoli ili na fakultetu. Nivo obrazovanja i prosvecenosti naseg stanovnistva je realno negde na nivou osnovne skole. Tome dugujemo tradiciju neaktivnog ucenja, tj. pseudoobrazovanja.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 02.05.2007. 00:24 »

Gimnazije ne da bi trebalo reformisati, nego ukinuti, i postaviti nešto sasvim novo, potpuno drugačije.

Pa sta da bude umesto gimnazija? Strucne skole? Uska specijalizacija umesto sirokog obrazovanja?
Sačuvana
Otrovni Starac
Genij

Duh bunta: +47/-9
Van mreže Van mreže

Palios kai Dilitiriodis

« Odgovor #22 poslato: 02.05.2007. 17:17 »

Gimnazije ne da bi trebalo reformisati, nego ukinuti, i postaviti nešto sasvim novo, potpuno drugačije. Ova žena, pak, verovatno se buni povodom skraćenja gimnazije na tri godine jer će tako biti smanjen njen fond časova. To je sebično.

aplauz

Svaka Vam je zlatna, g. Kekenj.
Sačuvana
Lvzifer
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 04.05.2007. 22:41 »

Zavisi od toga o kom predmetu govorimo i o kom izdanju udžbenika za određeni predmet. Moraš navesti autora ili grupu autora, naslov dela i godinu izdanja.

Znam za sjajne udžbenike. Jedan je pisao Gajo Petrović, naslov je Logika, izašao je u Hrvatskoj, i koristio se ovde do skora u srednjim školama, a onda se počeo koristiti i na fakultetima. To je udžbenik za srednju školu, za treći razred gimnazije, štampan mislim 89-e godine, ali tako sjajno koncipiran da mu ovi aktuelni (novi) udžbenici, koje danas uče u gimnazijama po predmetu "Logika", ne može parirati nikako.

Recimo moj udzbenik za logiku je blagi ocaj. Nije to taj o kome ti pricas. Ovde mi sad on navodi primere za koje ja moram imati neko predznanje iz odredjenih oblasti koje nisam u obavezi da imam. Postoje mnogo prostiji primeri koje moze da navede. Ja sam uzeo slobodu pa sam izveo svoje, videcemo sta ce da bude na polaganju.

Udžbenik bi, generalno, trebalo da sadrži samo osnove, samo po tezama ono oko čega bi predavač/nastavnik trebalo da se angažuje radi daljeg rasvetljavanja i pokretanja diskusije koja je i glavni razlog vođenja nastave. Kažem da bi udžbenik morao imati teze, zato što je to potrebno da učenici imaju u sveskama, pa da bi se uštedelo na vremenu, najbolje je da već to imaju zapisano u knjizi, a da se na času moraju skoncentrisati i biti aktivni učesnici u razgovoru. Takođe, značajno je da udžbenik pomogne nastavi tako što bi sadržao pitanja o kojima bi se moglo diskutovati, a da je vezano za određeni naslov.

Apsolutno se slazem.
« Poslednja izmena: 14.06.2007. 02:13 Admini... » Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 31.05.2007. 16:29 »

Drug Komesar mi je napisao jednu primedbu vezano za objavu casopisa koji ce se baviti politikom a ne filozofijom. Smatram da tema pripada vise ovoj oblasti nego da se tamo razglaba o filozofskom obrazovanju i njegovoj upotrebi, a ako zatreba prebacice se u Filozofski diskurs. Evo sta je receno

ako za tebe filozofsko djelo nije vrhunac intelektualnog ispoljavanja nije mi jasno sta jeste
davati prednost politici u bilo kojem segmentu je, bar za mene, dokaz da nisi razumio temeljne funkcije filozofije, ne kao nauke, nego kao ljubavi prema sofiji i alethei.
vjerovati da mozes promjeniti ljude mi djeluje vrlo naivno, i prije pokazuje ambiciju i buntovnost jednog mladog duha nego sustinsko razumjevanje filozofije, narocito sokratove, koja je svakako najbolji odgovor zasto mi se ne svidja ponudjena slika casopisa
kritika je u svakom slucaju moje pravo

Moze li da filozofsko ili bilo koje delo intelekta bude autonomno? Kako mozemo da kazemo za coveka koji tako, baveci se nekim duhovnim poslom, i samim tim postavljajuci se u situaciju da se odnosi prema drugima (pogotovo ako objavljuje neko naucno delo), kako dakle, za takvog coveka mozemo dakazemo da je intelektualac ukoliko nas svojim delom ne podstice na razmisljanje kako se tim delom posreduje stvarnost? Sta u svetskoj istoriji znaci jedno knjizevno delo Jovana Ducica u svemu sto je pisao, ako on tamo nije rekao nista sto bi savremeni ljudski duh, pa ne verujem ni ondasnji, podstakao na neku vrstu delatnosti koja dalje posreduje svet i poziva na neko resenje prisutnih problema pojedinacnih egzistencija?

Filozof zakljucan u kabinet fakulteta ili student u sopstvenoj sobi, ili pesnik negde u nekoj pecini ili kuli od slonovace, zavaljeni u udobne stolice ili lezeci na neudobnim klupama nekog parka, pisuci o onome sto znaju ne cine ama bas nista sto bi moglo da bude prozvano intelektualnim poslom, ako se tim pisanjem ne obracaju svetu u njegovoj celokupnoj stvarnosti, i njegovom vapaju za promenom. Kakva nam je korist od drvosece koji se ogreje drvetom koje je odsekao i tako prezivi zimu ako nam tu delatnost predstavi nekom pricom i tako objavi svetu? Sta meni znaci jadikovka pesnika ako zivim u zemlji u kojoj haraju ubice i u kojoj svakog trena mogu da mi skinu glavu sa ramena?

Aktivno obrazovanje podrazumeva aktivan odnos coveka/intelektualca prema onom sto je zadato u svetu, a ne njegovo cutanje, te jadikovku bilo naucne ili pesnicke/umetnicke vrste.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 31.05.2007. 21:51 »

Ja o tome govorim već više godina. Niko ne sluša. Zanima ih samo da zadovolje intelektualni ego, da se pohvale kako su pročitali neku knjigu više, pa da ih devojačke okice gledaju sa nekim divljenjem većim no što bi gledale tebe il mene, ili nekog drugog revolucionara. Naravno, tu je i karijera, koju uvek pre dobija onaj sa diplomama, pre nego neko ko je ostavio bitno delo za sobom, ili na velikom delu radi. Delom ne smatram intelektualnu masturbaciju, nego aktivan odnos prema svetu, a najpre prema neposrednoj društvenoj atmosferi. Interesovanje za sebe, kroz interesovanje za (boljeg) drugog. Čitavo obrazovanje bi trebalo tome da služi, a ne da formira karijeriste i ljude koji čitavo svoje znanje kriju pod debelom bradom ili dugom kosom.
Sačuvana

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 09.06.2007. 13:26 »

Ovde je isključena opcija da neko uči ono što iskreno voli radi samog učenja. Ili je i to neoprostivo?
Sačuvana
GagaMil
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

:D

« Odgovor #27 poslato: 13.06.2007. 00:18 »

Pa sta da bude umesto gimnazija? Strucne skole? Uska specijalizacija umesto sirokog obrazovanja?

Realno gledano, uvek se bunimo kako su nam preopsirni predmeti. Uska specijalizacija je u redu, ali koliko ljudi tacno zna sta da izabere? Zato postoje gimnazije, odnosno, zato se u gimnazije ide.
« Poslednja izmena: 14.06.2007. 02:13 Admini... » Sačuvana

What's amazing is when you can feel your life going somewhere. Like, your life just figured out how to get good. Like, that second.
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 13.06.2007. 21:47 »

Skolski sistem generalno terorise i diskriminise one koji znaju sta ce sa sobom, dakle svesnije pojedince, kojima nije potrebna to gimnazijsko odlaganje. Pa cak i to odlaganje delom terorise, jer ako se tokom odlaganja odlucis za nesto, vise ti nije jasno zasto moras uciti ono sto te nimalo ne zanima i sto ti u zivotu nece biti ni od kakve koristi.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #29 poslato: 13.06.2007. 22:00 »

Radi se o tome da svaki saban/primitivac moze da kaze: - meni ovo ne treba, mene ovo ne zanima. Zato mora da postoji neki standard i zato podrzavam ovakav sistem sa gimnazijama ( mada se u okviru njih moze raditi na unapredjivanju ).
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice: 1 [2] 3 4   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: