Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Postdiplomske studije  (Pročitano 936 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« poslato: 23.06.2008. 08:14 »

Bez namere da se ova rasprava usmeri na to šta biste meni preporučili da upišem od postdiplomskih studija, postaviću neka pitanja, a nakon toga svako može da postavlja sve što ga zanima. Nije ograničeno, dakle, samo na moj problem. A postaviću i neka pitanja koja se tiču samih osnova postdiplomskih studija, pa će to biti i svima od koristi (makar svima onima koji razmišljaju o nastavku studiranja).

Osnovna pitanja:

- Koji je rok za upis na postdiplomske studije (da li je moguće upisati ih u bilo koje doba godine)?
- Postoje li uslovi za upis na postdiplomske studije (prijemni, prosečna ocena sa osnovnih studija i slično)?
- Koliko se otprilike plaća takvo studiranje, ukoliko se ne upiše sa budžetskim statusom (verovatno zavisi od fakulteta do fakulteta, pa je dobro navesti ono što vam je poznato)?
- Kakav je, otprilike, program rada na takvim studijama (da li je obavezno odlaziti na nastavu i vežbe, kakav je način polaganja ispita, koliki je broj ispita, itd)?

Posebna pitanja:

- Postoji li u Nišu ili u okolini Niša bilo kakav fakultet (dakle, može i privatni) koji daje mogućnost da se bira oblast političkih stvari (koji su sve fakulteti u Srbiji takvi da pružaju tu mogućnost, izuzev beogradskog Fakulteta političkih nauka)?
- Kakve su razlike između privatnih i državnih fakulteta kada su u pitanju postdiplomske studije (koliko se diploma sa privatnih fakulteta u Srbiji priznaje ili koja joj se vrednost pridaje u inostranstvu i u samoj Srbiji)?
- Da li biste se vi odlučili na postdiplomske na privatnom fakultetu?
- Kolike su (otprilike) razlike u ceni postdiplomskog studiranja na privatnom spram studiranja na državnom fakultetu?

PS: Molim samo da ne ostavljamo linkove nego da odgovorimo na ova pitanja. Ja ću se i sam potruditi da dođem do nekih odgovora pa ću odgovoriti i sebi ako treba, kako bih pomogao drugima koje ova tema bude zanimala.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 30.06.2008. 02:37 »

Ovde kao da nemamo postdiplomce... ili oni koji jesu ne žele da se oglase (gube vreme objašnjavajući potencijalnom kolegi)... Tako tipično za moje okruženje ispostavlja se tipičnim za korisnike ovog foruma.  frajer
Aj'te, mora biti da neko ume da odgovori na ova pitanja, ili bar na neko od njih.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 03.07.2008. 23:07 »

Daću ti odgovor s obzirom na situaciju u SLO, gde živim, ali sve ti je manje-više isto.

Osnovna pitanja:
- Koji je rok za upis na postdiplomske studije (da li je moguće upisati ih u bilo koje doba godine)?
upis se objavljuje u neko dogledno doba pre početka studija (3-4 meseca). Kada se objavi, moraš da podneseš prijavu.

- Postoje li uslovi za upis na postdiplomske studije (prijemni, prosečna ocena sa osnovnih studija i slično)?
Većinom je uslov prosek 8.0 ili više sa osnovnih studija, ponekad su potrebni i diferencijalni ispiti (ako upisuješ smer koji se drastično razlikuje od završenog osnovnog), tu su i bibliografija, dosadašnja dostignuća, preporuke mentora isl. Ali mislim da se kriterijumi ocena sprovode samo u slučaju da je ograničenje upisa. U protivnom si primljen bez problema.

- Koliko se otprilike plaća takvo studiranje, ukoliko se ne upiše sa budžetskim statusom (verovatno zavisi od fakulteta do fakulteta, pa je dobro navesti ono što vam je poznato)?
Ne verujem da postoji "budžetski status" na postdiplomskim. Možda samo neka stipendija ili sufinansiranje.

- Kakav je, otprilike, program rada na takvim studijama (da li je obavezno odlaziti na nastavu i vežbe, kakav je način polaganja ispita, koliki je broj ispita, itd)
?
Ovo baš zavisi od svakog fakulteta pojedinačno, i naravno od tvojih sposobnosti vođenja pregovora sa profesorima i ubeđivanja istih. cool

Posebna pitanja:
- Da li biste se vi odlučili na postdiplomske na privatnom fakultetu?
Zavisi. Prvo treba da se dobro pozanimaš o fakultetu koji bi želeo da upišeš (njegov rejting, profesori, uslovi za upis). U SLO npr. postoji jedan na prvi pogled baš kul fakultet sa sjajnim programima (evropske i državne studije) i sjajnim profesorima (sve nekadašnji i sadašnji SL - ministri, ambasadori, poslanici, predsednici parlamenta, guvrneri centralne banke + recimo Vladimir Goati). Ali problem je u tome što je sam sebe obezvredio jer je srozao uslove za upis na minimum, što znači da može magistarske studije da upiše bilo ko ko je završio čak višu ili visoku školu. Samim tim šalje poruku "ne zanima nas koliko imate u glavi već koliko imate u novčaniku" ili "plati i doktoriraj". Tako da se ozbiljni studenti još uvek radije upisuju na stare, renomirane državne fakultete.

Ali šta god da uradiš, daću ti isti savet koji je meni dala jedna izuzetno inteligentna gospođa: odaberi onaj fakultet čiju diplomu se nećeš stideti da pokažeš.

Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: