Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pitanje odgoja: Branko Kockica ili Pokemoni  (Pročitano 5263 puta)
Immortal
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #15 poslato: 26.06.2007. 02:57 »

I dalje ne shvatam u cemu je fora. Da li smo pod pritiskom novog doba tj. zapadnjacke kulture ili sta je vec u pitanju ali stvari su se drasticno promenile. Mozda sam pristrasna, jer u stvari i pripadam Branko-Kockica-generaciji, ali, iskreno kosa mi se podize na glavu kada zateknem na TVu bilo te Pokemone, Teletabise ili koja vec cuda. Deci treba siriti vidike a ne tupiti im mozak lutkama koje podsecaju na mongoloide! Naravno, treba ponekad pustati mashti na volju. Ali to je jedna stvar, a potpuno je drugacije vaspitavati dete tako sto cete ga sesti pred televizor i pustati mu Sundjer Boba danonocno!  lud
Eh, nije lako biti roditelj...  premisljanje
Sačuvana

"Na pragu nemira oholi stoje dok mudraci klece"
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #16 poslato: 26.06.2007. 15:21 »

Mozda sam pristrasna, jer u stvari i pripadam Branko-Kockica-generaciji, ali, iskreno kosa mi se podize na glavu kada zateknem na TVu bilo te Pokemone, Teletabise ili koja vec cuda. Deci treba siriti vidike a ne tupiti im mozak lutkama koje podsecaju na mongoloide!

Zvuči mi pokemonski. Šta fali mongoloidima? Jedan rasista me je nazvao mongoloidom na forumu, pa otud pitanje.

Naravno, treba ponekad pustati mashti na volju. Ali to je jedna stvar, a potpuno je drugacije vaspitavati dete tako sto cete ga sesti pred televizor i pustati mu Sundjer Boba danonocno!

Mislim da je generalno loše vaspitavati dete tako što ćete ga staviti pred ekran i pustiti da čita sve ono što mediji odašilju. Jer ono što oni emituju je tu da bi zadovoljilo prosečnog krvoločnog, iskompleksiranog, traumatizovanog gledaoca. U nešto drugačijoj formi je to Bodrijar rekao. Sada postoje i ona odeljenja za čuvanje dece, čitave kompanije koje se bave time da čuvaju decu dok su roditelji odsutni. Roditelju dete dođe kao produžetak radnog vremena. Tako mi se čini u toj koncepciji roditeljstva.

Eh, nije lako biti roditelj...  premisljanje

MIsilm da je zabavno i interesantno. Liči mi na delatnost pisca koji stvara novo delo, ili čak demijurgovski posao.
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Gazivoda je peder

« Odgovor #17 poslato: 27.06.2007. 08:54 »

Mislim da jeste interesantno gajiti dete, ali nije zabavno. Znam samo koliko su moji roditelji cvikali zbog raznih potencijalnih opasnosti koje su mi kao detetu pretile. A onda sam mislio da smaraju...Ne , nije nimalo lako biti roditelj. Cak stavise, to je najozbiljnija i najteza uloga.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 12.09.2007. 19:14 »

A zasto se ne bi analizirala poruka ovih crtaca? Npr. koja je uloga crtaca "Nindza kornjace"? Ili onaj sa Perom Kojotom - genijem i pticom trkacicom?
Sačuvana
FinalCutNow
Urednik

Duh bunta: +19/-27
Van mreže Van mreže

SIN BOŽIJI

« Odgovor #19 poslato: 13.09.2007. 13:43 »

Nindže kornjače su predstavljeni kao čuvari “reda i zakona” i plemenite individue. U karakternoj podeli, vidimo Leonarda kao kapitena ekipe sa sposobnostima jednog lidera, Donatela sa svojim entuzijazmom i privrženošċu nauci, Mikalanđela koji malo “opušta situaciju” svojom zabava-kampanjom, a što se Rafela tiče on mi deluje nekako beskarakterno. Kao klinci, kada smo se raspravljali o tome ko je koja kornjača, nikada nisam hteo da budem Rafaelo.  Konačno, tu je i Splinter kome se pripisuju mudrost, pedagoška sposobnost i strpljenje. Njima suprotstavljeni su frustirani sekač koga najviše pogađa nesposobnost dvojice retarda Bibopa i Rokstedija ( slika dva prosečna američka kriminalca uvek na ivici zakona). Krang, mozak operacije je nešto poput posveċenog Republikanca koji je uspeo da stupi u kontakt “s drugim dimenzijama”.
Pošto, uvek pobeđuju “red i izakon” u ovom crtaċu, jasno je šta je njegova poenta kao i uloga.

Što se tiče “ptice trkačice”, tu se veċ stvar komplikuje i postaje složenija i dubioznija. Ova dva lika, Kojot i ptica su nekako međusobno uslovljeni, ne idu jedan bez drugog. Ipak, Kojot zauzima veċi prostor i iz njegovih postupaka primeċujemo da je reč o podlacu koji ne bira sredstva kako bi se domogao plena. Njega karakteriše neprekidna glad. Ptica trkačica iako je proganjana kao da uvek na neki tajanstveni način  ( onaj njen smeh), zna da neċe nikada biti ulovljena. Ona i kojot su jedan te isti lik konstruisan u različitim smerovima, a možda je trkčica i samo ludilo Kojota i neka njegova halucinacija. Nisam siguran oko ovog crtaċa, možda neko ima bolji odgovor…
Sačuvana

Ne nastaje čovek od Boga, nego čovek rađa i stvara Boga zato što je deta otac detata
FinalCutNow
Urednik

Duh bunta: +19/-27
Van mreže Van mreže

SIN BOŽIJI

« Odgovor #20 poslato: 13.09.2007. 15:24 »

Teletabisi su super. Ne teraju na ništa specifikovano i seċam se da su čak i stimulativno delovali na mene. Kad je ona poljska prvobraniteljka za decu htela da izbaci teletabise iz programa ipak to nije učinila na kraju, jer je grupa poljskih stručnjaka psihologa i seksologa uverila da u njima nema ničeg štetnog po decu. Ona je, naime, primetila crvenu žensku torbicu kod jednog teletabisa i odmah ga napala za homoseksualizam. Veštica, stvarnooo.

« Poslednja izmena: 13.09.2007. 15:35 FinalCutNow » Sačuvana

Ne nastaje čovek od Boga, nego čovek rađa i stvara Boga zato što je deta otac detata
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Gazivoda je peder

« Odgovor #21 poslato: 13.09.2007. 22:32 »

Sto se tice Kornjaca. Slusao sam jednog teoreticara Zavere kako je taj crtani tipican primer kako Zaverenici udaraju na podsvest - dobri momci zive u kanalizaciji a duhovni ucitelj im je pacov. Zanimljivo...Sta ti mislis Final?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Sherif Gile
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 21.09.2007. 09:25 »

Osim toga Nindža Kornjače za razliku do *ubaci_šta_hoćeš*-mona imaju gomilu fazona i klinci koji ih gledaju će možda i imati nekakav smisao za humor.

Glasam za Branka Kockicu
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 21.09.2007. 15:11 »

Slusao sam jednog teoreticara Zavere kako je taj crtani tipican primer kako Zaverenici udaraju na podsvest - dobri momci zive u kanalizaciji a duhovni ucitelj im je pacov.

Poruka uopste nije loseg karaktera, i taj "teoreticar" se debelo zajeb'o: dobri momci nisu uvek najlepsi [kao npr. Sekac koji je naspram kornjaca u ljudskom obliku i snazan], niti zive u odlicnim uslovima [kao sto u onoj luksuznoj kugli zive Krang i Sekac]. A to sto im je ucitelj pacov povlaci decu da ne sude prema izgledu o ljudima nego da vide kakav je ko kao osoba. Rekao bih da je u tom pogledu crtac Nindza kornjace odigrao odlicnu ulogu u podizanju svesti kod dece.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #24 poslato: 22.09.2007. 16:45 »

Kad je ona poljska prvobraniteljka za decu htela da izbaci teletabise iz programa ipak to nije učinila na kraju, jer je grupa poljskih stručnjaka psihologa i seksologa uverila da u njima nema ničeg štetnog po decu.

Moguće je da nema ničeg štetnog, ali ne vidim niti šta korisno kod emitovanja (i recepcije) takvih stvari. Ne vidim da će se nakon odgledane emisije Teletabisa dete zapitati u vezi sa nečim, niti da će steći neki bolji uvid u stvarnost, da će uticati na razvoj deteta.

Mislim da što se tih emisija tiče mnogo više odgovara emisija Fore i fazoni (uz Branka Kockicu), koncipirana za uzrast, rekao bih, od 5 do 13 ili 14 godina. Deca koja imaju manje od pet verovatno i ne bi trebalo da gledaju TV jer na njih svakako to što se emituje ne može da utiče na način da razvija neku sposobnost.

Uzgred, ne znam da li se sećate emisije "Neven", prema istoimenom časopisu, uglavnom za mlađe, bila je izuzetno edukativna, iako je snimljena pod crno-belom tehnikom (ako se dobro sećam). Sve to su zamenili neki agresivni crtaći i emisije bez ikakvog pedagoškog potencijala.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 27.09.2007. 15:24 »

Pre neki dan gledao Toma i Dzerija. O tome ovde niko nije pisao. Sasvim zaboravljeni crtac, nekako bacen iza svakog plana, bar sto se televizije u Srbiji tice. Kakav bi uticaj tog crtaca mogao da bude? Pedagoska strana? Mis uvek nadmudri macka, pa kao nije bitna fizicka velicina, ali je bitno sta? On nije mudriji, nego se uvek nekako bolje snadje. Nema tu mnogo domisljatosti.
Sačuvana
Otrovni Starac
Genij

Duh bunta: +47/-9
Van mreže Van mreže

Palios kai Dilitiriodis

« Odgovor #26 poslato: 27.09.2007. 17:02 »

Preplodni bizonu,

moram primetiti da je vasa potraga za intelektualizmom u svemu i svacemu, pa i u bacenom kurtonu na ulici poprimila, dakle, patoloske razmere! Znate, postoje neke stvari u kojima je jednostavno neprikladno traziti nesto vise od puke zabave, te osudjivati ih sto pate od nedostatka onog sto aktivira um ili je samo po sebi umnost. Ja bi bas volo da vidim kako biste vi reagovali kada bi vam  s e pustio jedan Leoneov film, tipa Dobar los zao i sl. koji iako je po svemu sudeci vise okrenut zabavi, vazi za jedno od remek dela vilmske umetnosti. Umetnosti, da. A kazem to namerno jer znam koliko vi cenite stavove raznih metuzalema koji nesto proglase za umetnost (iako ne umeju objasniti odakle im to prosvetljujuce saznanje, a vjerujem, rekli bi oni posle ozibljne interogacije "'To je nama odozgo doslo''). I vidite sad.To je film o tri revolverasa, nate, koji traze neko zlato. Nema tu mnogo umnosti, u tom filmu. Ali obratite paznju na njegove slike... Kakve su to slike? Dosta impresivne. A vidite, opet ni u tim slikama, tim genijalnim kadrovima, mi ne mozemo traziti neki intelektualizam; jedna flasa koja se prevrce preko dine, blondi (klin istvud) koji se izmrcvareno valja preko iste i sasvim gore tamna figura sa suncobranom (tuko u tumacenju Ilaj voloka), citava ta kompozicija, ona nama ne kazuje mnogo, ona ne cilja tako daleko kao neka slicica djordjonea ili .. sta ja znam.
Ali dobro, iako sve ovo dzabe pricam, mozda ce vasoj djeci jednom biti jasno, osim ako bas mnogo ne povuku na vasu svetost. A sto se tice ovog tomija i đerija, vidite, ti crtići su izgoreli zajedno sa mnogim sinroniyovanim  remek delima u napadu oportunista na rts 2000. godine.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 28.09.2007. 20:41 »

Presveti,

moram priznati da ste promasili cilj ove price o crtacima. Vi govorite o filmovima, a ovde je rec o crtacima za decu. Pa sta ta deca mogu da vide u filmu koji spominjete? Ko ovde neguje intelektualizam ako vi involvirate neki vestern film u pricu koja zahteva raspravu o emisijama za decu do nekih 12, 13 godina? Hocete reci da taj vestern mogu da primete ova deca kao remek delo? Pa ko je onda tu intelektualista?

Da, smetnuo sam s uma da su izgoreli u NATO akciji, onda kad presveta bagra od Milosevicevog rezima nije htela da skloni ljude, opremu i materijal nakon najave da ce zgrada biti bombardovana. Ah, ti oportunisti... Ali opet, zar nisu mogli da naruce ponovo iste crtace i da neke od njih sinhronizuju? Uostalom, Tom i Dzeri nije trebalo sinhronizovati, tamo uopste nema razgovora?!
Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 10.10.2007. 18:43 »

a shta biste rekli na crtac happy tree friends? za koga je pravljen? mene odavno muchi ovo pitanje. nije preterano dubokouman, ali je nasilan toliko da bi bilo opasno davati deci do recimo nekih 14 godina. evo jednog istog lika u tom crtacu na sta lici u zavrshnoj sceni; inace ime mu je tuti:

na pocetku crtaca

na kraju crtaca

Sačuvana
Otrovni Starac
Genij

Duh bunta: +47/-9
Van mreže Van mreže

Palios kai Dilitiriodis

« Odgovor #29 poslato: 11.10.2007. 14:26 »

moram priznati da ste promasili cilj ove price o crtacima. Vi govorite o filmovima, a ovde je rec o crtacima za decu. Pa sta ta deca mogu da vide u filmu koji spominjete? Ko ovde neguje intelektualizam ako vi involvirate neki vestern film u pricu koja zahteva raspravu o emisijama za decu do nekih 12, 13 godina? Hocete reci da taj vestern mogu da primete ova deca kao remek delo? Pa ko je onda tu intelektualista?

Nate nisam ja promasio cilj ove price o crticima, vec ste vi, izvinite molim sto cu ovako napadno to da reknem, po obicaju promasili poentu moje besede. Pozvao sam se na onaj vestern, to je bijo samo primer, da nesto moz biti stvar umetnosti (radije bih ovde rekao stvar od vrednosti) te da zavredjuje paznju gradjana (djece) a da ono, nekim cudom, ne cilja na intelektualizam. Otud ta nejasnoca a u vezi sa vasom nedoumicom zbog cega bi djeca gledala toma i djerija kad u njima nema niceg sto b aktiviralo mozdane cijelije. A stvarno, kao sto sam i rekao na pocetku besede koju sad pojasnjavam, vasa potraga za intelektualizmom je poprimila takve razmere da verojatno kad naidjete na baceni kurton na ulici, stanete i duboko se zamislite, kao onaj rodenov.
« Poslednja izmena: 11.10.2007. 15:59 Plodni bizon » Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: