Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Lektira i udzbenici za srednju skolu  (Pročitano 4194 puta)
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 18.07.2007. 02:52 »

Sta bi trebalo izbaciti iz lektire za srednju skolu (knjizevnost), ili koje udzbenike i kako bi trebalo korigovati sto se samog gradiva tice?

Prvenstveno me zanimaju predmeti knjizevnost, sociologija i filozofija, odnosno te kljucne humanisticke nauke.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 18.07.2007. 21:06 »

Prema mom mišljenju, to će biti pre svih rodoljubivi pesnici kao Đura Jakšić, Aleksa Šantić, Ivan Goran Kovačić (ime osnovne škole koju sam pohađao)... Onda od prozaista bi trebalo izbaciti one koje deca tog godišta moraju pogrešno da shvate, mada to nije tako obavezno, ukoliko imaju dobre profesore: Kafka, Kami, Beket, Andrić, Selimović, Šolohov, sve antičke pisce.

Kad bolje razmislim, trebalo bi sve izbaciti i ukinuti književnost ako već pretpostavljamo loše profesore. Taj će više odmoći razumevanju književnosti kod dece. Zato bi ovde važila ona iz Ničeovog Zaratustre da je loše čitanje gore nego ne čitati uopšte neko delo.
Sačuvana

GagaMil
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

:D

« Odgovor #2 poslato: 20.07.2007. 01:04 »

^ Slazem se... recimo "Malog princa" ne moze da shvati dete od 15 godina... Ali sto se rodoljubivig pesnika tice, ne bih ih sve izbacila... Santica npr. ne.

p.s. I ja sam isla u  "Ivan Goran Kovacic"  osmeh
Sačuvana

What's amazing is when you can feel your life going somewhere. Like, your life just figured out how to get good. Like, that second.
Silovani_Leptir
Teatralni mislilac

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 20.07.2007. 01:30 »

Desetkovao bih Krležu, makao Prousta i Tolstoja.
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 20.07.2007. 02:16 »

Sad kad malo razmislim, ako izbace Beketa i Kafku, verovatno bi morali da izbace, tj. da ne dozvole uvođenje ovog materijala, budući da nije ništa manje komplikovan.
Sačuvana

Kasipus
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 23.07.2007. 15:26 »

Proces...Kafka..barem koliko sam ja vidjela...prosječni,ionako nezainteresirani učenik,koji čita lektiru jer eto,mora,ostaje na onome što se zapravo dogodilo i pitanjima koje okružuju nj. smrt...Pokušava nekako ubacit Palahniuka i neke sf elemente(ha,ha..ima i toga),a sama bit,srž poruke se memorira s lektirica.com...
To je tako s Kafkom,dok Siddartha redovito odlično prolazi,kao i Noćni leptir...
Možda bi trebalo samo Kakin Proces izbacit,a ostavit Metamorfozu,ili obratno.....čitati obadvije jedan tjedan za drugim ne dovodi do nekih briljantnih literarnih rezultata...

Krleža...ne baš potpuno izbacit...ostavila bi Hrvatski Bog Mars jer su teme univerzalne...mali čovjek,kabinetski generali,besmislenost rata i ostavila bi Glembajeve...lažna buržoazija,korupcija,prijevare,opće propadanje plemstva koje je to postalo pod sumnjivim okolnostima...lijepo se moglo pozabaviti situacijom 98./99.,a sad...Sada su Glembajevi,njihova tematika te poređenje i učenje u ovo cinično doba,kad su krađa i pljačka jedan od životnih planova(a,b,c...posao,faks,kladionica/banka) i pritajeno drpisanje,mito i korupcija ponovo u punom zamahu...sada istinsko literarno shvaćanje Glembajevih je,da prostite,pišanje niz vjetar...
Makla bi Povratak Filipa Latinovicza i I.G.K. ,iako će pojedini đaci usred noći,usprkos tome,morat znat Jamu napamet...
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 03.08.2007. 21:08 »

Trebalo bi zabraniti sve nacionalisticke ili pronacionalne pisce i pesnike. Pod hitno ukinuti sve domace pisce, izucavati samo svetsku knjizevnost iz preventive. Niski Filozofski fakultet i grupa za srpski jezik i knjizevnost ogrezli su u neonacizmu samo iz razloga sto je ta knjizevnost opterecena nacijom. Izgleda da ni akademski gradjani sa diplomom ne mogu da izbegnu toj knjizevnoj indoktrinaciji.
Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #7 poslato: 05.08.2007. 01:50 »

^ Slazem se... recimo "Malog princa" ne moze da shvati dete od 15 godina... Ali sto se rodoljubivig pesnika tice, ne bih ih sve izbacila... Santica npr. ne.

Odakle ti znash da ne mozhe da shvati 15-ogodishnjak? Imash ti izuzetaka, koji to mogu i nije ih bash malo, naravno manjina su ali ne velika. Izuzevshi one retardirane djake, ako se malo vishe zadubish u knjigu mozhesh je shvatiti nije nikakav problem, mada pored retardiranosti tu je i obrazovanost koja se ne stiche u shkoli i iskustvo(koliko ste ga stekli za tih 15 godina). Sve u svemu mozhe se shvatiti.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Vidovita Rino
Pouzdano!

Duh bunta: +27/-1008
Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 05.08.2007. 13:29 »

Ne znam, moja profesorka Rada nikad nije nikog naterala da pročita nešto, ona se rukovodi devizom da ako te ne interesuje, neće ni da te tera, nikakav rezultat neće da postigne, ako neko hoće nešto sam da pročita, uvek može da pridje i da priča s njom. Eto, tako vam je to
Pušta sa časova... u početku kad hoćeš da je pitaš da odeš, onako izmišljaš šta da joj kažeš, i onda joj polako pridješ i kao... "profesorka..." a ona samo kaže, "idi si", tako da nikad tako nekog nije bilo na časovima srpskog jezika
Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #9 poslato: 06.08.2007. 00:05 »

Ovo me neodoljivo podseca na mog nastavnika fizike, postovanog Taneta. Nego zanima me koji si ti razred?
Sačuvana

Vidovita Rino
Pouzdano!

Na mreži Na mreži

« Odgovor #10 poslato: 06.08.2007. 00:45 »

ja... koji sam razred... heh... pa sad, ako kažem, prekinuću amanet ćutanja... imam neku sklječku sa trumanom...
a što Vas zanimaaa??? imam ja i religiju ovde.... i klub obožavatelja trep
trep
« Poslednja izmena: 06.08.2007. 00:52 Rinotileksomanicharka » Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #11 poslato: 06.08.2007. 01:03 »

Ne morash mi persirati, nisam toliko stariji, dozvolicu ti da zadrzhish pravo da ne otrivash identitet. Samo pazi imam veze sa BIA-om...
Sačuvana

Vidovita Rino
Pouzdano!

Na mreži Na mreži

« Odgovor #12 poslato: 06.08.2007. 01:06 »

sve što o meni izidje iz tudjih usta mogu okarakterisati kao laž i svi će mi poverovati, jer mene, svi vole
Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #13 poslato: 06.08.2007. 01:19 »

Njah, mene svi vole... Milijoni... Vishe milijona... Teta starijih od 50 godina... Pa da vidimo ko je "vishe" obozhavan i voljen. ;]
Sačuvana

Vidovita Rino
Pouzdano!

Na mreži Na mreži

« Odgovor #14 poslato: 06.08.2007. 01:23 »

pih... jedan se ubio jer je pristao na taj dil... ispalo je da sam ja lepša, da mene ljudi više vole i.. tragično skončao
propali ljudski životi zmur
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: