Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Dozvola za radjanje dece  (Pročitano 3640 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 23.08.2007. 14:24 »

dozvola za radjanje - definitivno odlicna ideja, ali u nekom jako dalekom vremenu i nekom skroz idealnom drustvu.

Idealnom jedino iz političko-populističkih razloga. To što će nekome biti zabranjeno da rađa dok ne položi test i dobije sertifikat da je sposoban da bude savestan roditelj neće se dopasti prvo mnogim neobrazovanim idiotima koji sve nade polažu u svoje naslednike (sami nisu bili sposobni da postanu nešto i navukli su jedino kolektivističke bolesti), a onda i sličnoj vrsti idiota koji se kunu u nazi-identitet i veličinu nacije, koja će na krilima te brojnosti da pođe u osvajanje sveta (ne, to nije moj košmar, to je zaista želja mnogih u Srbiji: pročešljati srpsko internet nebo, posebno desnicu).

Da nam se nije događalo sve što nam se događalo; sedam ratova u ovom veku, genocid, čedomorstva, samoubistva; u Srbiji bi, prema mišljenjima stručnjaka, danas živelo - oko 27 miliona Srba. (dnevni list Glas javnosti)

Ili, recimo, stav jedne Srpkinje:

Mislim da svaka iole nacionalno svesna devojka mora dati svoj doprinos resavanju ovog problema!
Ja i dalje cekam svog viteza sa kojim cu pomoci. Najmanje petoro i ozbiljna sam. Muka mi je kada gledam kako moje vrsnjakinje i cak neke drugarice jurcaju za materijalnim a o onima koje se vuku sa kojekakvim sljamom da i ne govorim.

Pa i ono što je PB postovao na drugoj temi:

A koliko ti dece imaš? Ja troje, je l' to dosta za Srbiju?

Ipak, ne želim da se ide u raspravi ka tome koliko je moguće ostvariti tu ideju, već koliko ona ima zaista osnova. Ovo što prosečan pripadnik našeg društva ima za izgovor - ne stoji (i ne traži odgovor).

Šta bi zaista moglo da bude kontraargument?
Sačuvana

pebble
Teatralni mislilac

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 23.08.2007. 22:24 »

moram da priznam da ne znam sta znaci "politicko-populisticki" :(, a moj recnik mi ne pomaze mnogo da razumem sta si ti time ovde mislio

Populism, n.
1.   the political philosophy of the People's party.
2.   (l.c.) any of various, often antiestablishment or anti-intellectual political movements or philosophies that offer unorthodox solutions or policies and appeal to the common person rather than according with traditional party or partisan ideologies.
3.   (l.c.) grass-roots democracy; working-class activism; egalitarianism.
4.   (l.c.) representation or extolling of the common person, the working class, the underdog, etc.: populism in the arts.
(moje poboldovano)

ako populizam stavlja u centar obicnog malog coveka, radnika, kako se to odnosi na moje idealno drustvo? moje idealno drustvo je vise u smislu visokog duhovno-intelektualnog stepena razvitka, nesto sto mi jos ne mozemo ni da zamislimo.

(vidis nisam totalni anarhista, na neki nacin sam i idealista jer verujem da je moguc neki razvitak, ma kako spor, i da je moguce dostici nesudjene visine. barem je teoretski moguce. postoji veliki neiskoriscen potencijal u coveku, sa kojim se covek rodi, ali ga ugusi prilicno brzo; i postoje drustveno-civilizacijski mehanizmi koji omogucavaju razvitak misli i gomilanje znanja i koriscenje zvanja. cini mi se da smo mi sad na prekretnici u tom duhovno-intelektualnom polju, prekretnici koja je mozda slicna prvobitnoj akumulaciji kapitala za ekonomsko-materijalno-tehnicki razvitak. mislim da internet i elektronski mediji dosta pomazu tu: kompjuter kao eksterna memorija svakog coveka (pomalo zastrasujuce borgovski; borgovi iz zvezdanih staza), mogucnost brzog pretrazivanja elektronskih knjiga, virtuelne univerzitetske biblioteke... e, sad, ocaj zbog stvari kakve jesu, cest gubitak nade zbog toga sto je drustvo po svojoj prirodi reakcionarno, to je druga stvar)

radi se o tome da obican covek, cak i onaj obrazovan, ima uzasno malo znanja, a neverovatno mnogo stravicno glupih ideja, koje su toliko ocigledno glupe da ti nije jasno kako je to uopste odrzivo, pogotovo kad ova civilizacija, vec pedeset do petsto godina, zavisno o cemu se radi, ima mnogo ubedljivija i logicnija znanja/ideje/teorije na mnogim poljima, samo sto se to sve drzi u cisto akademskim krugovima, ili se onako samo povrsno uci/cita. i ne samo to, mnoge akademske grane su u samom zacecu, kao bebe koje bauljaju i jos nisu prakticno ni prohodale, gde ima toliko toga da se otkrije i razume da je to mind-blowing (raspamecujuce) i donekle zastrasujuce (jer ljudi vole da imaju odgovore, ne pitanja, ne nepoznanice, ne ogromno polje koje tek treba da se istrazi).

ovo je malo van teme  :(
Sačuvana
pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 23.08.2007. 23:08 »

mnogim neobrazovanim idiotima koji sve nade polažu u svoje naslednike (sami nisu bili sposobni da postanu nešto i navukli su jedino kolektivističke bolesti),

osmeh osmeh osmeh osmeh osmeh

ono sto je meni porazavajuce jeste da se ljudi neizbezno menjaju kako stare (odrastaju, postaju zreliji i odgovorniji, preuzimaju svoje obaveze i odgovornosti = prihvataju svoju drustvenu ulogu, a njihova drustvena uloga je da budu robovi, i da obezbede jos jednu generaciju robova; da daju svoj rad od cijeg ce viska neko drugi da uziva, i da radjaju decu u taj isti serfdom. koja je razlika izmedju roba u antickom vremenu, serfa u feudalnom i radnika u kapitalistickom/demokratskom/modernom? i dalje postoji stratifikacija drustva, i dalje postoji iskoriscavanje. citali ste valjda svi 1984, onu knjizicu u knjizi? jedina razlika je u imenu, u tome sto imamo vise kucnih aparata i mozemo dalje da putujemo, i sto nam serviraju pricu o tobozem napretku i razvoju drustva; promena, formalna promena, ili periferna promena, to nije razvoj; opet penim; i udaljavam se od teme; cekaj da zavrsim recenicu)

menjaju se uvek istim redosledom, lako-predvidljivim. o tome dosta moze da se kaze, ali da se ogranicim na ovo radjanje dece. neizbezno se svi odlucuju za radjanje dece kad se i sami suoce sa beznadeznoscu svoje situacije. nekako iz ocaja i muke sto su se zaglavili, sto nigde ne mogu da napreduju, sto nista ne mogu da naprave od sebe... nekako kao da zivot iz njih istice, i onda u nekom panicno-pateticnom pokusaju da ga sacuvaju oni prave decu, jer deca su puna onog autenticnog zivota, u njima blista iskra zivota. i, naravno, onda roditelji imaju velike planove i polazu nade u te nove generacije, zato sto sami nista nisu postigli, kao sto ti lepo kazes.

kao da imaju pravo da prave te planove i ocekuju bilo sta od te dece. kao da poseduju tu decu. kao da deca postoje radi njih. u krajnjoj liniji, i sam taj cin davanja imena, to je na neki nacin obelezavanje imovine. ljudi ne tretiraju decu kao nove ljude nego kao produzetke sebe, instrumente za zadovoljavanje njihovih zelja, potreba, planova. ranije, na selu, deca su se radjala da bi doprinela drustvenom statusu (plodnost kao prestiz), da bi radili na imanju, da bi sluzili, slusali i postovali roditelje, i narocito da bi ih izdrzavali u starosti. koliko se to promenilo u mentalitetu, u vrednostima, a koliko i dalje postoji kroz mnoge izreke, ideje, stavove koji nisu direktno i ocigledno vezani za ovo?
Sačuvana
pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 23.08.2007. 23:30 »

a onda i sličnoj vrsti idiota koji se kunu u nazi-identitet i veličinu nacije, koja će na krilima te brojnosti da pođe u osvajanje sveta (ne, to nije moj košmar, to je zaista želja mnogih u Srbiji: pročešljati srpsko internet nebo, posebno desnicu).

Da nam se nije događalo sve što nam se događalo; sedam ratova u ovom veku, genocid, čedomorstva, samoubistva; u Srbiji bi, prema mišljenjima stručnjaka, danas živelo - oko 27 miliona Srba. (dnevni list Glas javnosti)

Ili, recimo, stav jedne Srpkinje:

Mislim da svaka iole nacionalno svesna devojka mora dati svoj doprinos resavanju ovog problema!
Ja i dalje cekam svog viteza sa kojim cu pomoci. Najmanje petoro i ozbiljna sam. Muka mi je kada gledam kako moje vrsnjakinje i cak neke drugarice jurcaju za materijalnim a o onima koje se vuku sa kojekakvim sljamom da i ne govorim.

Pa i ono što je PB postovao na drugoj temi:

A koliko ti dece imaš? Ja troje, je l' to dosta za Srbiju?

radjanje dece zbog nacionalne (ne)svesti je prilicno glup razlog.

prvo zato sto je to samo jedan u moru razlog za ili protiv (nesto od toga je na onom mom spisku u temi o abortusu).

drugo zato sto je nacija jedna prilicno fiktivna tvorevina koja ce biti, nadam se, uskoro prevazidjena (da sad opet ne skrecem sa teme, ali sta je to nacija? grupa ljudi u nekim arbitrarnim drzavnim granicama koje su se stalno menjale i onda su jednog trenutka fiksirane, jer je bilo nemoguce dalje uspesno ratovati, razaranje je bilo preveliko zbog prevelikog tehnickog napretka, ubijanje ljudi je postalo previse efikasno i masovno, a granice se tako tesko odrzavaju, a onda se opet neka i menjaju, cela ta histerija oko nacionalnog identiteta je upravo zato sto ga nemamo, zato sto nam se drzava stalno menja; ljudi koji kobajagi pricaju isti jezik, a neki put i ne (nikako da stignem i kazem o raspravi izmedju dijalekta i jezika); ljudi koji kobajagi dele nekakve pretke, rasu, ali sa ovim trenutnim migracijama stanovnistva, o cemu mi to pricamo? svuda po evropi vise doseljenika nego originalnog stanovnistva; srbi se raselili po svetu; srbi su crnokos narod, a sloveni su bili plavi, hej!; i kultura, to je pa tek smesno, mi imamo prilicno siromasnu kulturnu bastinu, uzasno malo novih originalnih produkata, izmedju ostalog zato sto kod nas akademici ne znaju sta znaci baviti se naucnim istrazivanjem; sve smo uvezli sa zapada, a kako trend stoji nastavicemo u tom pravcu).

trece zato sto je najbitnija stvar to novo ljudsko bice, ne zelje roditelja ili drzave.
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #19 poslato: 23.08.2007. 23:39 »

Pebble, ti si bese  graficki dizajner, jel' tako?
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 23.08.2007. 23:45 »

i to svi uzimaju kao nesto dobro, kao da bi to bilo fantasticno da nas ima 27 miliona u srbiji. zbog cega bi to bilo dobro?
to je onaj seljacki koncept plodnosti, reprodukcije, samo da se mnozimo, sto vise dece to si bolji covek.
naravno da su se ljudi nekad kotili kao zecevi, ali su i umirali isto tako. sa trenutnim stepenom kontrole nad bolestima i povecanjem ljudskog veka, to nema nikakvog smisla. (malo je zastrasujuce to sto za ljude vise nema prirodne selekcije, zar ne? bas se igramo boga, ha, ha)

kako bi izgledalo to imati toliko ljudi na tako malom prostoru? da li se neko to pita? od cega bi ziveli, od cega bi se hranili, gde bi izgradili kuce, koliko bi bili napakovani, da li bi ostalo bilo kakve prirode od nas? ovde mi pada vrlo memorable govor onog Mr Smith-a iz Matrixa gde poredi ljude sa, kako ono bese, virusima. covek je jedina zivotinja koja ne zivi u harmoniji sa prirodom, ne zivi u nekom ekvilibrijumu sa svojom okolinom, nego se nekontrolisano mnozi i nekontrolisano unistava resurse, unistava domacina od koga i na kome zivi, iza sebe ostavi pustos i onda ode dalje. gde to mi mislimo da odemo dalje kad unistimo planetu zemlju?

uostalom, zemlja srbija nije u stanju da organizuje zivot za toliko ljudi. u beogradu ne postoji normalan gradski prevoz, ne postoji normalan urbanisticki plan, nema dovoljno velikih zgrada, koliko dobro rade usluzne delatnosti/birokratija koja to podrzava? nema adekvatnih zakona i sprovodjena zakona. kakva bi to bila ludnica tek da nas ima 27 miliona?

i na koji nacin bi to doprinelo nasem prestizu kao drzave/nacije? sta, kao neko bi u svetu gledao sa ponosom na srbiju zbog toliko mnogo stanovnika? kao mi se strasno divimo indiji, cilj nam je da postanemo kao ona? cak i kad bi to bio stvar prestiza, opet ne bismo parirali ni jednoj od stvarno velikih i mnogoljudnih zemalja. cemu onda to?
Sačuvana
pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 23.08.2007. 23:46 »

Pebble, ti si bese  graficki dizajner, jel' tako?

ne, odakle ti to?
i kakve to veze ima?
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #22 poslato: 23.08.2007. 23:48 »

Nema veze  osmeh na forumu je bio neko ko ima nick, slican tvome, naci cu ga, hocu da ga pitam nesto...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 23.08.2007. 23:56 »

Šta bi zaista moglo da bude kontraargument?

Pa, ugrozavanje licnih sloboda, naravno.

Mada je to prilicno relativno. Licne slobode se konstantno ugrozavaju od strane drzave, i to se stalno povecava. U zapadnim drzavama ima mnogo rasprava o tome kako se drzava mnogo mesa, kako ima strasno mnogo kontrole, sve se nadzire, u Londonu  kamere na svakom koraku (neko nas posmatra, neko nas stalno gleda; veliki brat i teleskrin).
Ranije su ljudi hodali gde su hteli, pravili naselja i kuce gde su hteli, krcili sume i pravili sebi njive gde su hteli.
Kasnije ih je bilo previse pa to nije moglo tako lako, ali i dalje su dugo mogli da recimo prave kuce kako su hteli i mogli. Danas ti treba milion dozvola da bi naravio kucu. I to ne moze kako ti hoces nego mora da bude po nekakvim standardima. Inspekcije, zakoni, sudovi, sve je to ugrozavanje licnih sloboda. Ali je i neophodnost radi glatkijeg funkcionisanja drzave, zbog urbanizacije i industrijalizacije. Ugrozavanje licnih sloboda industrijalca znaci sigurnost za radnika i potrosaca.
Sačuvana
pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 24.08.2007. 00:01 »

Nema veze  osmeh na forumu je bio neko ko ima nick, slican tvome, naci cu ga, hocu da ga pitam nesto...

a, to.
to si vec pitala rompepe-a, i on ti je odgovorio
"koliko pitanja... :)

nisam graficki dizajner, nego se pomalo bavim web dizajnom, a graficki dio mi dodje kao razonoda. u skladu sa prije recenim, ne mislim mnogo o pomenutoj gospodi, a nisam siguran da upoce znam ko je prvi od njih. :)

inace, rodom iz bosne, na radu u inozemstvu.

nego, kako ti se dopada stranica?   "

http://www.differentia-nis.org/forum/o_nekim_sporednim_stvarima-t1409.0.html

to mi je jedino izaslo u searchu na google-u
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 24.08.2007. 14:08 »

moram da priznam da ne znam sta znaci "politicko-populisticki", a moj recnik mi ne pomaze mnogo da razumem sta si ti time ovde mislio

Koristi se danas u analizi političkih delovanja i ideja kada se nekome želi pripisati to da čini onako kako se prosečnom (primitivnom) narodu sviđa, a ne onako kako je zaista dobro za državu. Dakle, udvaranje glasačima, političarenje te vrste.

ako populizam stavlja u centar obicnog malog coveka, radnika, kako se to odnosi na moje idealno drustvo? moje idealno drustvo je vise u smislu visokog duhovno-intelektualnog stepena razvitka, nesto sto mi jos ne mozemo ni da zamislimo.

Hteo sam samo da kažem da je za ostvarenje ideje o kontrolisanom rađanju potrebna idealna politička atmosfera, i da je ključni faktor koji to neće dozvoliti upravo populistička politika, koja u stvari i drži vlast u svim zemljama (tako je to u demokratiji, premda nemam ništa protiv nje).

radi se o tome da obican covek, cak i onaj obrazovan, ima uzasno malo znanja, a neverovatno mnogo stravicno glupih ideja, koje su toliko ocigledno glupe da ti nije jasno kako je to uopste odrzivo, pogotovo kad ova civilizacija, vec pedeset do petsto godina, zavisno o cemu se radi, ima mnogo ubedljivija i logicnija znanja/ideje/teorije na mnogim poljima, samo sto se to sve drzi u cisto akademskim krugovima, ili se onako samo povrsno uci/cita.

Ostvarenje i ove ovde pomenute ideje moguće je tek otvaranjem tog znanja, ali i kontrolom informacija koje dolaze u javnost. Jer svaka informacija u nekom stepenu utiče na javno mnjenje, indoktriniše i najčešće kontaminira kolektivnu svest građana. Ova ideja je, npr. izazvala gadosti kod nekih komentatora kao što su FinalCutNow i Truman, jer oni osećaju da je dobro da se rađa, da je to neko dobro po sebi, a da nije bitno ko će kako živeti, pa tako ne postoji ni odgovornost roditelja. Izgleda da se stvari postavljaju tako da se čitava njihova odgovornost odnosi prema nekakvoj ideji opstanka ljudske vrste (u boljem, mada se kod pomenutih pre radi o "opstanku nacije", što je najgora vrsta demagogije), pa to dalje znači - roditi. Ostalo (pristup detetu, mogućnosti za njegovo vaspitanje, školovanje, ishranu i kompletan odgoj) nije tako važno.

kao da imaju pravo da prave te planove i ocekuju bilo sta od te dece. kao da poseduju tu decu. kao da deca postoje radi njih. u krajnjoj liniji, i sam taj cin davanja imena, to je na neki nacin obelezavanje imovine. ljudi ne tretiraju decu kao nove ljude nego kao produzetke sebe, instrumente za zadovoljavanje njihovih zelja, potreba, planova. ranije, na selu, deca su se radjala da bi doprinela drustvenom statusu (plodnost kao prestiz), da bi radili na imanju, da bi sluzili, slusali i postovali roditelje, i narocito da bi ih izdrzavali u starosti. koliko se to promenilo u mentalitetu, u vrednostima, a koliko i dalje postoji kroz mnoge izreke, ideje, stavove koji nisu direktno i ocigledno vezani za ovo?

Nije mi padalo na pamet to vezano za davanje imena. Sjajan komentar. Zaista izgleda da se ljudi ponašaju prema deci kao prema nekoj sopstvenoj imovini. No, sad premišljam oko toga kakvog bi karaktera bio stav: "Ja rađam radi deteta"? Mislim da se to nekako suviše zavlači u onaj kompleks ideja koji dobrim delom vire iz nekakvih metafizičkih pretpostavki o stvarima po sebi i razlozima koji su suviše daleko od recimo jednog egzistencijaliste koji ne priznaje nikakvo "po sebi". Možda bi ipak čoveku trebalo dopustiti da u nekom nivou ili na neki način ipak poseduje to dete, ne u smislu stvarnog (kao stvar) vlasništva, već pre kao neke obaveze ili dela oko kojeg je potrebno truditi se ne bi li ono izašlo pred druge ljude kao samostalna vrednost, a opet uz ponos njegovog autora.

trece zato sto je najbitnija stvar to novo ljudsko bice, ne zelje roditelja ili drzave.

Da, to je verovatno i najvažniji i najjasniji argument u korist kontrole i testiranja roditelja.

i to svi uzimaju kao nesto dobro, kao da bi to bilo fantasticno da nas ima 27 miliona u srbiji. zbog cega bi to bilo dobro?

Baš se iscrpno raspravljalo (moj stav je bio upravo taj koji si ti naveo) u diskusiji "Bela kuga".

Pa, ugrozavanje licnih sloboda, naravno.

Ne da je relativno, nego je neophodno, da bi život u zajednici uopšte bio moguć. Ako je jedini argument "ugrožavanje ličnih sloboda" onda se takav argument može upotrebiti i u odbrani nekog ubice. "Ubio sam jer mi se može." Ali opet, trebalo bi pitati za pravo onoga drugog da ne bude ubijen. I tako možda do prava deteta da pristojno živi (u porodici zadovoljavajućeg standarda, uz roditelje koji su solidni pedagozi, itd).
« Poslednja izmena: 24.08.2007. 14:22 Domaći izdajnik » Sačuvana

pebble
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 24.08.2007. 20:37 »

Hteo sam samo da kažem da je za ostvarenje ideje o kontrolisanom rađanju potrebna idealna politička atmosfera, i da je ključni faktor koji to neće dozvoliti upravo populistička politika, koja u stvari i drži vlast u svim zemljama (tako je to u demokratiji, premda nemam ništa protiv nje).

a, to. verovatno si u pravu. ne razumem se u politiku, previse me nervira.

mada, ne znam. zasto mislis da populisticka politika to ne bi dozvolila? zato sto bi izgubila glasace? glasaci su glupi, ako se dobro pripremi podloga, preko medija, oni ce prihvatiti bilo koju ideju.
evo recimo prica u vezi ekologije. to je (bila) uzasno nepopularna ideja. niko normalno ne voli da se sad tamo nesto maltretira i reciklira, odvaja djubre u pet kanti, da mu zabranjuju da koristi plastiku i da kupuje jeftine proizvode koji su na neki nacin skodni po okolinu (recimo zbog nacina proizvodnje tog proizvoda), ili da mu zabranjuju da se vozi avionom ili kolima koliko hoce, ili da ga teraju da kupi nova kola sa nekim tamo novim motorom koji manje zagadjuje okolinu ili da plati kazne/takse ukoliko to ne ucini (da dodatno trosi pare kako god okrenes).
ali posle odredjenog vremena provedenog u pricama o ozonskoj rupi i kako to izaziva rak koze, i o efektu staklene baste i dizanju nivoa okeana i mora, to su sada najpopularnije teme, i svi ljudi koji drze do sebe su, barem teorijski i donekle, savesni ekolozi, ili ako nisu prakticno, uvek ce dati glas nekom ko se toboze zalaze za resenja problema raka koze i dizanja nivoa mora, kroz neke eko-frendli projekte.
sta sad citam na yahoo news, velika vest kako bred pit ima u podrucju koje je nedavno bilo poplavljeno dole kod njih u onom uraganu, u dolini misisipija, kucu koja je nesto super ekoloska, a utom linka i objasnjenja sta sve moze da se uradi na tom polju (nesto od toga je meni super zanimljivo, a nesto me totalno smara). eto celebrity skuplja poene kod publike i trudi se da ostane primecen u javnosti (od toga zivi, skandali ili neki pozitivan publicity stunt, sve je to jedno) kroz tu ekologiju, sto mu nikad ne bi proslo pre deset ili dvadeset godina, ne kod sire publike, gledali bi ga kao ekscentrika i osobenjaka u najboljem slucaju, ali sad pali. korist je obostrana, naravno, ekoloski-nastrojeni akcijasi koriste njegovu popularnost za dalje promovisanje svoje ideje.

Ostvarenje i ove ovde pomenute ideje moguće je tek otvaranjem tog znanja, ali i kontrolom informacija koje dolaze u javnost. Jer svaka informacija u nekom stepenu utiče na javno mnjenje, indoktriniše i najčešće kontaminira kolektivnu svest građana.
(moje podvuceno)

jel' to mislis da javno mnjenje treba da se kontrolise, da se masama manipulise, ili mislis da su ljudi nesposobni za bilo sta bolje, da nikad ne bi mogli/hteli/zeleli/pristali na neko drugo stanje osim kada se njima manipulise?

ja se ovog prvog zgrazavam, mada s obzirom da mi se cesto cini da je ovo drugo slucaj, mozda je to jedino resenje (za sada).

mada, u nekom idealnom svetu, s obzirom na neverovatan potencijal sa kojim se svi mi radjamo, ne vidim zasto bi tako moralo da bude.

Ova ideja je, npr. izazvala gadosti kod nekih komentatora kao što su FinalCutNow i Truman, jer oni osećaju da je dobro da se rađa, da je to neko dobro po sebi, a da nije bitno ko će kako živeti. (...) Izgleda da se stvari postavljaju tako da se čitava njihova odgovornost odnosi prema nekakvoj ideji opstanka ljudske vrste (u boljem, mada se kod pomenutih pre radi o "opstanku nacije", što je najgora vrsta demagogije), pa to dalje znači - roditi.
(moje podvuceno)

upravo o tome se radi. taj princip da se ne misli i ne razmislja o problemu sa svih strana, nego oseca, ili zbog nekog primeval instinkta (koji je meni super sam po sebi, ali ne ako se ne razume i ne sagleda) i/ili zbog manipulacije sa strane (vlast kroz medije). opstanak ljudske vrste vise ne zavisi od broja rodjenih beba. bas naprotiv, to ugrozava opstanak ljudske vrste (zbog one prenaseljenosti i nezivljenja u ekvilibrijumu sa prirodom i ovom planetom).

No, sad premišljam oko toga kakvog bi karaktera bio stav: "Ja rađam radi deteta"? Mislim da se to nekako suviše zavlači u onaj kompleks ideja koji dobrim delom vire iz nekakvih metafizičkih pretpostavki o stvarima po sebi i razlozima koji su suviše daleko od recimo jednog egzistencijaliste koji ne priznaje nikakvo "po sebi". Možda bi ipak čoveku trebalo dopustiti da u nekom nivou ili na neki način ipak poseduje to dete, ne u smislu stvarnog (kao stvar) vlasništva, već pre kao neke obaveze ili dela oko kojeg je potrebno truditi se ne bi li ono izašlo pred druge ljude kao samostalna vrednost, a opet uz ponos njegovog autora.

mnogi ljudi tvrde da radjaju decu radi te dece. to je jedan od tradicionalno-konzervativnih argumenata. to je onaj koji se koristi protiv abortusa, to - podariti nekom zivot, pa "da su nasi roditelji nas abortirali, nas sad ne bi bilo", itd... darovanje zivota, zasto nekog lisiti prilike da zivi, itd.

nije nista lose radjati dete iz sebicnih razloga, ali treba priznati to. kazes lepo, radjam jer mi je dosadno, jer mi je zivot prazan i bez cilja, jer mi treba nesto da mi ispuni vreme, treba mi nekakva obaveza, treba mi da se osecam korisno (mnogi ljudi idu na posao iz istih razloga), da se osecam da sam nekom bitan, a zasto ne roditi dete, bebe su tako slatke, eto, ziva lutka pa se igras njome, a i pohvalis se pred rodbinom i prijateljima, odmah te svi gledaju kao odgovornog coveka i vise te cene... to je samo na jednom nivou.
nema nista lose u tome. ali treba to priznati, bas zato sto u tome nema nista lose, zato sto je to prirodno.
bitno je priznati jer je to prvi korak ka sagledavanju svoje uloge, svoje odgovornosti, i vaznosti cele price, vaznosti tog novog zivota, koje nije samo dete, nego ce biti covek, novi covek, za koga si ti odgovoran. 

Da, to je verovatno i najvažniji i najjasniji argument u korist kontrole i testiranja roditelja.

i obrazovanja, ne zaboravi to. zapravo, ako bi bilo adekvatnog obrazovanja i ako bi ljudi dostigli dovoljan nivo svesti, ne bi kontrola i testiranje ni bili potrebni. kao recimo vozacke dozvole i polaganje voznje. kad bi ljudi bili dovoljno odgovorni, ne bi bilo potrebe za tim. jednostavno ne bi se niko ukljucivao u saobracaj dok ne nauci sve sto je potrebno o tome. ne bi bili potrebni ni saobracajni policajci, jer niko ne bi, iz razloga svesti o svojoj odgovornosti i mogucim posledicama svojih akcija, radio nista cime bi ugrozavao svoj i tudji zivot. zar ne? ne bi vozio umoran, ni pijan, ni iznerviran, bio bi ljubazan i strpljiv prema drugim vozacija, kola bi mu uvek bila u ispravnom stanju...

Baš se iscrpno raspravljalo (moj stav je bio upravo taj koji si ti naveo) u diskusiji "Bela kuga".
pogledacu ovo, naravno. jednostavno ne postizavam.

Ne da je relativno, nego je neophodno, da bi život u zajednici uopšte bio moguć.
da, da, upravo to.
znaci, ili kroz mesanje drzave u vidu regulativa, zakona, dozvola, testiranja, inspekcija i kaznjavanja,
ili kroz neku jako razvijenu moralnu svest (od koje smo daleko).

sad mi pade na pamet - pa naravno - moral je intenzivno preispitivanje svakog konkretnog trenutka, odluke, postupka, u odnosu na sve elemente u toj prici, a ponajvise na posledice, i konkretne trenutne posledice, i one dalekosezne, kroz primer. upravo oni koji tvrde da znaju (jer im je to urodjeno, ili jer su pravilno odgajeni, ili jer su dobri cestiti gradjani) sta je moralno, koji nikad nemaju nikakve dvojbe, kojima je sve stalno jasno i unapred predodredjeno, upravo su ti oni kojima nedostaje moralne svesti i moralne savesti.
(stavicu ovo i pod onu temu o moralu, ima samo nesto drugo vece cemu nikako ne stizem da se posvetim a bitno je za razumevanje te problematike, daje malo drugaciju perspektivu).
« Poslednja izmena: 29.08.2007. 08:04 pebble » Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #27 poslato: 25.08.2007. 02:54 »

mada, ne znam. zasto mislis da populisticka politika to ne bi dozvolila? zato sto bi izgubila glasace? glasaci su glupi, ako se dobro pripremi podloga, preko medija, oni ce prihvatiti bilo koju ideju.

kafa To je ona stara prica koja uvek daje isti zakljucak - ne moze da se dodje do vlasti sa takvim idejama. A da bi stvari menjao, moras da imas vlast. A mediji? Pa i oni su kontrolisani od strane onih koji imaju vlast. Populisticka retorika je stalni problem demokratskog drustva.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 25.08.2007. 04:04 »

jel' to mislis da javno mnjenje treba da se kontrolise, da se masama manipulise, ili mislis da su ljudi nesposobni za bilo sta bolje, da nikad ne bi mogli/hteli/zeleli/pristali na neko drugo stanje osim kada se njima manipulise?

Načelno, i s obzirom na ostale moje stavove, kontrola ne dolazi u obzir. Čovek mora da ima svoj izbor, čak mora da postaje čovek tako što će sve pažljivije (odgovornije) birati. Čini mi se da se i nivo zrelosti ogleda u nivou svesnog biranja, pa dakle odgovornosti. Tako stvar mora da stoji i sa tržištem, pa i sa medijima. Međutim, kao što se možemo složiti da kontrola rađanja nije moguća danas, iako bi bila isplativa i roditeljima i deci, tako ni sloboda tržišta, proizvodnje i prezentacije (medija) ne može da bude nešto što bi ovom, ovakvom društvu prijalo. U stvari, društvu ne može da prija ili ne, ali može da utiče na njega tako da postaje sve manje svesno svojih potreba. To je na kraju ono reakcionarno društvo, skoro mrtvo, ali jasno besvesno. Ocenjujem ovo današnje stanje stvari u Srbiji takvim. Ako bismo ponudili bilo informaciju, kakva god ona bila (npr. u štampanim medijima objavimo kao vest dana to da je npr. srpska vojska jača od NATO vojske i da bi bilo isplativo krenuti u rat), svejedno bi pronašla svoju publiku, one koji će je upiti i delovati onako kako ona nalaže. Drugim rečima, društvo nije dovoljno svesno, sposobno, da bi iz mnoštva informacija bilo sposobno da prepozna laž od istine, da odvoji ono loše, zlonamerno, budalasto, krajnje komercijalno, popuilstičko, itd. Zato mislim da je kontrola potrebna, kao jedan proces koji će društvo staviti pod veštačko disanje i brojne proteze, pomagala koja će stvoriti opasne ljude, one koji intelektualno ujedaju, kritičare, koji će dalje znati da probude ostale.

nije nista lose radjati dete iz sebicnih razloga, ali treba priznati to. kazes lepo, radjam jer mi je dosadno, jer mi je zivot prazan i bez cilja, jer mi treba nesto da mi ispuni vreme, treba mi nekakva obaveza, treba mi da se osecam korisno (mnogi ljudi idu na posao iz istih razloga), da se osecam da sam nekom bitan, a zasto ne roditi dete, bebe su tako slatke, eto, ziva lutka pa se igras njome, a i pohvalis se pred rodbinom i prijateljima, odmah te svi gledaju kao odgovornog coveka i vise te cene... to je samo na jednom nivou.

Tačno. To mi nije palo na pamet. Baš na taj način može i da se pobije ona teza da je roditi u stvari isto što i učiniti naročito dobro delo. Jer nije. Jer je proizvod uglavnom sopstvene frustracije i nezadovoljstva životom. Pa opet, i to nezadovoljstvo je prirodno čoveku. Možda bi ta teza, doterana, zaista mogla da obori onu tezu o tome da se kontrolisanim rađanjem krši pravo čoveka. Jer sada više nije to pravo tako duboko ugroženo kao što bi bilo ako bi se neko izjasnio da rađanjem u stvari daruje svetu novo biće i time čini dobro delo, nego se to sada može legitimno shvatiti kao čin koji je u korist samog roditelja. A ako je dete od koristi roditelju, trebalo bi ga i zaštiti. Ono će biti, pak, zaštićeno ako roditelj dobije sertifikat koji kaže da je taj i taj sposoban i voljan odgajati dete.

i obrazovanja, ne zaboravi to. zapravo, ako bi bilo adekvatnog obrazovanja i ako bi ljudi dostigli dovoljan nivo svesti, ne bi kontrola i testiranje ni bili potrebni. kao recimo vozacke dozvole i polaganje voznje. kad bi ljudi bili dovoljno odgovorni, ne bi bilo potrebe za tim. jednostavno ne bi se niko ukljucivao u saobracaj dok ne nauci sve sto je potrebno o tome. ne bi bili potrebni ni saobracajni policajci, jer niko ne bi, iz razloga svesti o svojoj odgovornosti i mogucim posledicama svojih akcija, radio nista cime bi ugrozavao svoj i tudji zivot. zar ne? ne bi vozio umoran, ni pijan, ni iznerviran, bio bi ljubazan i strpljiv prema drugim vozacija, kola bi mu uvek bila u ispravnom stanju...

Heh, a ja o tome govorio baš u ovoj poruci, par redova gore. Umoran sam pa brzo zaboravljam šta sam pročitao.
Sačuvana

provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #29 poslato: 30.10.2007. 18:48 »

a shta mislite o dozvoli za usvajanje deteta? kakva je procedura i shta bi po pravilima sada trebalo da se zadovolji da bi imao pravo da usvojish dete? zar nam to ne kazuje da je barem vredno razmisliti o ovom pitanju dozvole za radjanje ili se ipak pretpostavlja da svaki roditelj voli svoje dete i da ce chiniti sve da bi ono bilo srecno?
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: