Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Roman o studentskom protestu 96/97'-"Rt dobre nade"  (Pročitano 1709 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
stole
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 18.02.2007. 01:12 »

Postovani,
Koliko sam primetio, ovo je uglavnom forum studenata, koji su "malo" drugaciji od ostalih nasih sugradjana, i citajuci teme prijatno sam iznenadjen. Stoga jedno podsecanje na nas, generaciju, koja je pre deset godina htela da spreci nesto, sto se nazalost izdesavalo.
U izdanju izdavacke kuce "Zograf", a usklopu obelezavanja desetogodisnjice protesta je izasao roman "Rt dobre nade". Prica o generaciji "koju su izdali vlastiti roditelji". Roman je hronika koja pocinje i zavrsava se kosovskim ratistem, gde kroz secanje glavnog junaka Stevana Cizmica evocira na buntovnicke dane ekipe iz treceg bloka Studentskog grada. Roman je bez zelje nametanja politickih stavova, vec klasicna prica obicnih provincijskih studenata sa svim ljubavnim i revolucionarnim zanosima i razocarenjima!
Pisac romana
Sasa Mladenovic
Sačuvana
stole
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 19.02.2007. 22:49 »

Inace, zaboravih, roman je imao tri izuzetno posecene promocije u Nisu, Novom Sadu i Beogradu. Prosle nedelje u sklopu sajma knjiga bila je i u Pirotu, ali osrednje posecena.Cilj mi je bio da ovim romanom sklonim tabue matorih pseudopisaca i da se jednom u Nisu otvore vrata mlađim piscima, izvan mediokriteta tipa Sase Hadžitančić, i ostalih "političkih vodonoša", jer moj trogodišnji boravak me je uverio da Niš ima mlađu ekipu ali i zatvorena vrata.
Kratke priče, koje sam pročitao i citati su za svaku pohvalu. Samo napred!
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 20.02.2007. 17:05 »

Prica o generaciji "koju su izdali vlastiti roditelji". Roman je hronika koja pocinje i zavrsava se kosovskim ratistem, gde kroz secanje glavnog junaka Stevana Cizmica evocira na buntovnicke dane ekipe iz treceg bloka Studentskog grada. Roman je bez zelje nametanja politickih stavova, vec klasicna prica obicnih provincijskih studenata sa svim ljubavnim i revolucionarnim zanosima i razocarenjima!

Dok se sve to događalo bio sam klinac. Kad se desilo ono sa bombardovanjem tek sam ulazio u srednjoškolske učionice, tako da ne znam kako su izgledali ti protesti oko '96-e, ali se sećam nekih prizora sa TV-a. Kako sam odrastao kontao sam da dugujem tim ljudima (vama) nešto bitno. Međutim, danas vidim da se mnogo toga više moglo i moralo učiniti, da se danas ja bunim ovde iako je situacija bitno bolja (niko ne preti da me goni u rat, niko mi neće silom staviti pušku u ruke, niko me ne može nagoniti na to da pucam na generaciju druge nacionalnosti), da je tokom svih devedesetih godina ovde morala biti neka pre svega idiotska generacija mladih i matorih, koja bi mogla sve ono da gleda, iako još uvek nenaviknuta na inerciju kakvu danas možemo da sretnemo. Dakle, čudi me to što se čekala '96-a godina, čudi me što se nakon toga odužilo do 2000-te da bi se smaknula jedna vlast. Čudi me mnogo toga, a pre svega inertnost inteligencije tog doba, da se nije želela niti malo maknuti od totalne retardacije, što se nije usudila oštro suprotstaviti režimu, nego se s tim čekalo i čekalo.

Imam sopstvenu pretpostavku ili rekonstrukciju priče u kojoj nisam učestvovao, a koja je obeležila to doba - ne bunta već inercije. Imam i stav o tom zašto se stvar najpre pokrenula u Nišu, poktrepljenu nedavnom dokumentacijom o tom kako je bilo moguće pokrenuti ovako idiotsku nišku populaciju na nešto, na bilo šta, pa i na bunt. Sve je to, čini mi se, a ovih dana naročito, prekriveno nekakvim velom ponosa, kao da se iza toga krije nekakav naročit narodnjački stav, kao da je masa zaista razumela pokret. Drugi kažu da nije ni bitno to što je postojala ta nehomogenost gomile, važno je da je ona tu, i da želi nešto drugo.

Elem. Nisam čitao roman, ali primetih da se sve češće javljaju romani takve vrste. Vladimir Arsenijević je nedavno u Klubu pravnog fakulteta govorio na tu temu, i verovatno pisao romane te vrste. B92 mucno reklamira knjige propalog studenta filozofije i prava, Marka Vidojkovića, koji političku stvar integriše u neautentičnu - Velšovsku - treinspoting varijantu. Onaj lik iz Novog Sada što je prošle godine dobio NIN-a (ne shvatam ko je tu žiri, ali ako je nagrada u vezi sa nedeljnikom NIN, i uredništvom ovoga, bilo bi me sram dobiti takvu nagradu) za roman Kiša i hartija, govori - koliko sam načuo - o istoj generaciji. U Nišu o tome šapuće Zvonko Karanović. Svi oni zaobilaze političku suštinu stvari. Politika je samo krzno, prateća fabula da bi se pisac lakše izrazio.

Bez namere da kritikujem takvu vrstu književnosti na ozbiljan način (barem ne u ovoj poruci), kažem da je to postao nekakav trend, i razmišljam da li da se i sam upustim u takvu stvar.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
stole
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 20.02.2007. 23:02 »

S obzirom da sam od tebe stariji desetak godina,  taman toliko koliko mi je Sloba uzeo. Ali ne Sloba, Sloba je tu bio sam „Karadža“-glavni ovan u stadu ovaca nasih roditelja. Moram ti priznati da sam prijatno iznenađen zrelošću tvog teksta, i upravo ta pitanja, tj hipotezu razvoja situacije u bivšoj Jugi su postavljali mnogi pre dvadesetak godina, koji će biti zgaženi!
 Da ne bih citirao samog sebe, imaš sajt studentskiprotest.org.yu, gde i moj tekst pod nazivom „Samo da ne budemo kao naši matori“!. (Iz knjige Deset godina)
Elem, radilo se o generaciji socrealističkih kretena, uspavanih u socijalističkom pseudoblagostanju. Gazimestan-ja imao toliko godina kao ti u vreme bombardovanje! Nas su iz skole terali da urličemo Slobi, ja jedini bio za Stipa Šuvara! Druga godina gimnazije, seljačko-kafasko-kretenski pseudonacionalizam! Da, pseudonacionalizam jer ljudi nisu imali pojma ni sta je nacija, ni sta je vera, ni zasto su za, ni zasto su protiv. Slobodan Milosevic-utripovao da je Tito, a Vuk Draskovic-da je Draža Mihajlovic, a i jedan i drugi salju tuđu decu u rat. Taj isti Drašković, kasnije zakleti demokrata, u koži književne imaginacije svojih likova seje jedan veštački odnos prema srbovanju! Rezultat-sakato, čemerno i jadno! Gubitak svega i svačega, gubitak odnosa pripadnosti naciji i državi!
Da te ne davim, ali situacija je bila toliko teška, očaj i apatija toliko duboki a svakodnevnica popunjena egzistencijalnim dešavanjima da 99% naše populacije nije imao svest o tome šta ga je snašlo. Oni koji su imali, već su bili osakaćeni. 1996.god. je, svakako, najvažnija godina u našoj modernoj istoroji! Dizanjem 80 000 studenata srpskih univerziteta, izuzev Pristinskog, desava se nesto sto ce promeniti koncept razmisljanja obicnog coveka. Sukob između oca i dece, će svakako biti milimetar u sklanjanju medijskog mraka. To je zapravo pocetak tranzicije u Srbiji! Ali, nazalost, imate opet generaciju politicara koji ne koriste energiju SP! Romantični zanos ili knjževna imaginacija Vuka Draškovića i njegove Dane(OTERALA NAS JE KAD SMO JE MOLILI DA SE VUK NE POJAVLJUJE NA BINU PROSLAVE SRP.N.GOD), prostorno-vremenska izgubljenost Vesne Pesic( romanticna babotinejdžerka ) i pragmaticni Zoran Đinđić, ta četiri meseca biće kao rogovi u vreći, a tajna policija ekstra jaka. Tu se nije znalo, ko s kime i protiv koga!
U takvoj situaciji nije bilo izbora, a posle protesta osecali smo se kao maljem pobijeni!
Iskreno, mucno mi je da posle skoro tri godine pisanja romana, nekoliko promocija i jos toliko intervjua vrtim jednu te istu pricu, ali mi je jako drago zbog vrlo jasnog stava nekog ko je tada bio klinac!
Posalji mi mail, i imas od mene knjigu! Svoj utisak, kakav god bio, mozes staviti na bilo koji forum.  S obzirom da je roman hronika svih desavanja iz ugla obicnog studenta, nadam se da ces upotpuniti svoje gledane.
Sto se tice knjiga na tu temu? Od osamdeset hiljada ljudi, i osamdeset je malo a kamo li svega par! Za Marka Vidojkovica si lepo primetio, ne bi da komentarisem jer nisam citao Kandze, Arsenijevica sam citao „U Potpalublju“, i licno mislim da je precenjen.
Pozdrav
Sasa Mladenovic
P.S. NIN, Niko tamo ne ulazi slucajno u uzi izbor, ali Basara ipak odskace u odnosu na ostale, bar za „Famu o biciklistima“!!!!

Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 27.02.2007. 18:47 »

studentskiprotest.org.yu

Našao sam samo studentskiprotest.org (bez .yu). Inače, ne dopada mi se već na startu jedna stvar... Videti prilog.

Ako je to bio protest svih univerziteta u Srbiji, zašto je došlo do toga da se na zvaničnom sajtu protesta okači parola "Beograd je svet", i time gotovo proročki izrekne sudbinu Srbije, kao kontinuitet centralizma?

Ovo sada već postaje čisto politička diskusija... izvinjavam se unapred zbog toga.

* front.jpg (63.08 KB, 750x175 - pregledano 164 puta.)
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
stole
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 27.02.2007. 23:02 »

Ne slazem se s tobom. "Beograd je svet" je parola prvih meseci Studentskog protesta, i to nema veze sa centralizmom. To je bio prepoznatljivi medijski znak. Na mojoj promociji, u Nisu, licno Ceda Antic je ponudio ljudima iz Nisa koji su vodili protest da nesto napisu, ali ni od njih, ni od novosađana, kao ni od vecine profitera iz Bgda nista nije stiglo. Ti si mlad decko, i ukoliko si zainteresovan da nesto napises o tvom viđenju Srbije tada, i sada u kontekstu tih desavanja, bice okaceno na sajtu, a kasnije i u drugom izdanju knjige. Ja sam Sasa Mladenovic, te mozes procitati i moj tekst, koji nema veze sa beogradom. Inace centralizam jeste problem koji postoji svuda u Srbiji.Sve manje reke se slivaju u vecu, a pri tom ostaje golo kamenje. Tako ti je i sa kadrom. Borba protiv centralizma se moze voditi samo kvalitetnim lkadrovima, ali kako kad u Nisu od polupismene provincijske bratije ni u kafanu se ne ulazi bez veze, a kamo li na univerzitet, u kulturi ili politici. Isti je problem i u Bgdu.
Reci mi, iskreno, sem ovog sajta kog zdusno podrzavam, sta u Nisu postoji a da nije delo mediokriteta. Pozoriste?
Seti se Kokana Mladenovica, vrsnog reditelja koji je nislija a za njega nema mesta u Nisu! Boban Geto-vrstan slikar i scenograf, sada u Beogradu! Da ne pricamo o inzinjerima, lekarima...mnogi su u inostranstvu, pogotovu moja generacija.
To je neminovnost sa kojom se treba boriti, ali ne povicima "Beogradizacije" koje koriste poluobrazovani medokriteti, pravdajuci na taj nacin svoje neuspehe, vec delima.
Jer u Leskovcu se desava Nisivizacija, u Lebanu Leskovizacija....i tkd.Nas je sve manje, a polupismenih sve vise. Obrazovanje ode u aut. Vidi sta se radi sa ovdasnjim univerzitetom i da li je Kragujevac jedini?
Problem! Ali sta je tu je!
Sačuvana
dexa pantelejski
Banovani korisnik

Duh bunta: +8/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 21.03.2007. 20:05 »

Nišlije su imale parolu DAN VIŠE.

To je ustvari značilo da je protest u nišu počeo dan pre Beogradskog.

Elem, ovo je topic za komentare o Sašinoj knjizi, koju je izdao jedini NIŠKI izdavač. Dakle, dajte neko mišljenje.
Sačuvana

Prasetina nas je održala, njojzi fala!
stole
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 24.03.2007. 02:02 »

Ako te gazda ne upozna sa Radosom Bajicem, ce ga izvucemo odnegde! Slika ti je genijalna! Ukljuci ove ljude u nekoj od sledecih aktivnosti, jer ih ovde ima izuzetno talentovanih! 
Sačuvana
dexa pantelejski
Banovani korisnik

Duh bunta: +8/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 24.03.2007. 02:44 »

Ukljuci ove ljude u nekoj od sledecih aktivnosti, jer ih ovde ima izuzetno talentovanih! 

Ja bih. Ali sem genijalnih, ima i budala. Zelenko
Sačuvana

Prasetina nas je održala, njojzi fala!
stole
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 14.04.2007. 19:24 »

Sreda 18.04 u 19 h. Mal SKC-a u Beogradu. Promocija romana Rt dobre nade.
O knjizi govore:
Prof.dr Marija Bogdanovic
Cedonir Antic
Miso Gavrilovic
Pero Jelic
Bata Stanojevic
U sklopu promocije bice prikazani segmenti filma "Indeksima protivu pendreka"
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: