Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Naša kapitalna dela  (Pročitano 399 puta)
Vidovita Rino
Pouzdano!

Duh bunta: +27/-1008
Na mreži Na mreži

« poslato: 09.12.2007. 14:26 »

Želim da vam predstavim izvod iz mog kapitalnog dela koga spremam ovih meseci. Čini mi se da je ova glava koju ću da vam pokažem jedna od najboljih, ja sam veoma nestrpljiva, i moje nestrpljenje raste što sam bliže kraju ove knjige. Dakle, danas, specijalno, samo za vas, izvod iz moje knjige koja će se uskoro naći u štampi. Imate čast da vidite četvrtu i deo pete glavu u originalu

Dolazak tetka Ane

Gospodja Žili je već svima po komšiluku ispričala o dolasku njene sestre Ane iz Nemačke. Prvo je otišla kod svoje najbolje prijateljice Elizabet, pa kod Marte, pa kod Edit.
- Kad će doći? - upita čika Robert
- Sutra - sledio je odgovor
- Jedva čekam da se vidim sa svojim starim prijateljem Redom.
- Mama, mogu li da vodim Srećka u šetnju? - pitao je Tom
- Možeš, ali samo pola sata
- Dobro, idemo
 Tom je otišao da pozove Rona i Emili. Emili nije htela pa su zato Ron i Tom otišli. Usput su razgovarali.
- Rone, nisam te pitao da li je Fred pobedio na takmičenju pre tri dana.
- Nije, - odgovori Ron - ne mogu da se setim u kom gradu je takmičenje bilo, ali sam siguran da počinje na slovo R.
- Čuo sam da sutra dolazi tvoja tetka
- Da, sa onom dosadnom Džejn
- I Džejn dolazi, Emili je obožava, sećaš se kad je dolazila prošle godine i kad je pomagala Emili da napravi reljef grada.
- Sećam se
- Šta misliš o tome da odvedemo Srećka u bingo park
- Važi
Kad su stigli u park seli su na klupu i počeli da pričaju:
- Tome, koja je rasa Srećko?
- Nemački ovčar - odgovorio je Tom - Koliko je sati Ron?
- Pola sedam, sledio je odgovor
- Moram kući, mama mi je rekla samo pola sata
- Hajdemo, reče Tom
Tom i Ron su pošli kući. Kada su prošli pored kamene kuće u Lilinoj ulici, Ron je pitao Toma:
- Šta misliš, da li tu stvarno postoji čudovište?
- Ne znam
Tom je otišao svojoj kući, a Ron, u njegovoj preko puta.
- Tata, možeš li da mi nabaviš mačku - upita Tom
- Videćemo... sine, sedi da gledamo seriju
- Koju?
- Lesi se vraća kući
Kada se završila serija, Robert i Tom su gledali Male šale. Smejali su se do suza. Posebno su se zasmejali od priče Od njega neće ostati ništa . Ona glasi:
Mali Džek kaže mami, juče ste mi sasekli nokte, danas ste me ošišali, a prekjuče ste mi izvadili zub. Ako tako radite svaki dan, od mene neće ostati ništa.
*
- Tome, sine, dodji da se okupaš, jer sutra rano idemo na stanicu da čekamo tetku Anu
- Idem
Tom je lego da spava u devet sati. Razmišljao je: sutra će morati da deli sobu sa Džejn. Od tolikog razmišljanja se uspavao.
Sanjao je Zvezdino čudovište kako ga juri u kamenoj kući i hoće da ga okameni. Tu su tri čoveka. Jedna devojka, veoma mršava, i ....Tom se probudio. Upalio je svetlo i pogledao na sat. Bilo je dvanaest sati. Tom otvori prozor. Mesec je bio pun. Čulo se zavijanje Zvezdinog čudovišta. Leže u krevet i uze da čita knjigu "Doživljaji Hakelberi Fina", Marka Tvena. Uspavao se u pola dva, kada je pročitao deset poglavlja.
- Sine, probudi se, devet sti je
- Šta je bilo mama, upita tom
- Hajde, ustani devet sati je, moramo da idemo na stanicu!
- Odmah
Tom sanjivo usta iz kreveta. Obuče se i sidje dole u prizemlje
- Tata, ti nećeš da ideš? upita Tom
- Neću, jer neće imati mesta u automobilu, odgovori mu otac
- Mama, mogu li da ostanem kući?
- Zašto? pitala je njegova mama
- Zato što u automobilu ima samo pet mesta, a ako ja idem, bićemo šest
- Dobro, ne moraš da ideš, reče mama
- Jes, reče Tom u sebi

-Tačno je prošlo pola sata, otkad je mama otišla, reče Tom tati
- Kad dodje tvoj teča idem da mu pokažem moju advokatsku kancelariju, on je advokat kao i ja, mi smo studirali zajedno. Vernon je isto studirao sa nama
- Tata, šta pričaš, ti si meni rekao da si sa čika Vernonom još u svadji, još od malena
- Zaboravi sine šta sam ti rekao
Vrata su se zalupila.
- Zete, kako si, oglasio se oštro glas tetka Ane
- Dobro, pozdraviše se
- Gde je Rik? upita čika Robert
- Doći će za nedelju dana. Tome nisam stigla s tobom da se pozdraim. Donela sam ti nešto iz Nemačke, nožić. Samo pazi, nije igračka, i oštar je. Donela sam ti i još nešto. Luk i strelu, i to nije igračla, reče tetka Ana i dade Tomu nožić. A ovo je poklon od Džejn. Luk i strela
-A sad Tome da se pozdraviš sa Džejn i Judi Su.
- Zdravo, Džudi zdravo Džejn, i hvala za luk i strelu
Tom ode u svoju sobu.
- Dobra je ova Džejn

U stvari....neću da vam dam da vidite ovo peto poglavlje.....naslova...Džejn
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: