Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Maelstrom (Slom umjetnosti i Groblje stihova)  (Pročitano 4983 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
maelstrom
Libertarijanac

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« poslato: 14.03.2007. 00:00 »

Tristan Tzara zapisao je 1924. godine na komadiću hartije, bijelom A4-komadiću, niz još-niti-riječi. Kakve su posljedice avangarde s početka dvadesetog stoljeća, s kulminacijom u dadaizmu. Je li ona bila nužni purifikator, pravovaljan odgovor na hladnu dekadenciju akademizma, ili konačni slom svake velike umjetnosti?

Tristan Tzara zapisao je 1924. godine na komadiću hartije, bijelom A4-komadiću, niz još-niti-riječi. Ovdje donosim vlastiti pokušaj prijevoda sa navlastitim komentarom svake od skoro-pa-strofa. Tek toliko da potakne vaše izjašnjavanje u pogledu umjetnosti. Namećem sve to ovom topicu, jer donosim literalni rad, ne želeći dodatno opterećivati "puritanski" filozofski diskurs.

MANIFEST BEZ PRETENZIJA

Dakle, ovaj manifest napisan je bez pretenzija, kao što se iz naslova može naslutiti. On ne bi imao opipljivu svrhu.

Umjetnost ide spavati zbog novog svijeta koji treba biti rođen
UMJETNOST - riječ-imitacije-zamijenjena rječju DADA
PLESIOSAURUS, ili handkerchief

Neke divovske ribe plivaju dubinama zaglavljenih jezera, ribe-gmazovi, a one košare što njima plutaju ne sadrže egipatska, ni polinezijska jedra, niti Wattove ispuhe, a bogme niti Mojsija. One sadrže jednostavno akumulirane pomorce sa slinavim rupčićima, jedne od onih koje nitko sa obale ne bi pozdravio.

Talent koji MOŽE BITI NAUČEN čini
pjesnika ljekarnikom DANAS se kritičari
ravnoteža više ne izazivaju sličnostima

Sada se radnja suptilno i blago poput ljetne pureće juhice prevodi na ljekarnike, one koji su ostali na kopnu. Njihov je talent nasljedovatelj negdašnjeg alkemičarskog, a oni nas bogme liječe. Novo je doba, kažu ljekarnici i njihove mušterije, čak i oni koji kritiziraju činjenicu da u ljekarnama kupce od žrtava, katkad olako nazvanih mušterijama, dijeli nekakvo polivinilno staklo.

Hipertrofični slikari hiper-
estetični i hipnotizirani hijacintima
od mujezina nalik na hipokriziju

Mujezin pak ima veze sa Islamom. Bila je godina padanja mujezina, a jedan se uhvatio za minaret, kažu. No, tko će spasiti mujezina, tako je mnogo vjernika. Upitnik se izgubio zbog nadopune pitanja. Slikari, naravno, vole pastelne riječi poput mujezina jer ih podsjećaju na ono što su ostavili ispred nedovršenog platna. Kaže, idemo nacrtati hijacint. Nacrtajmo ga, obrišimo potom i okačimo o ono staklo između ljekarnika i žrtve. Neka pokrije i rupu kroz koju se predaje lijek. Da je Leonardo mokrom spužvom čistio Mona Lisu možda bi upravo vaš djed bio umjetnik.

UTVRDITI POBIRANJE EGZ-
AKTNIH KALKULACIJA

Ovaj dio. Tako je kontroverzan. Srž kontroverze same obitava u razmacima između ovih riječi. Aha, već smo utvrdili egzaktne kalkulacije, još od Rogera Bacona, pa preko Galileja i tako. Što sada? Utvrdimo sebe dok ih pobiremo. Tako tipično za pomisliti, a tako faux pas za izreći.

Hipodrom besmrtnih garancija: nema
takve stvari kao što je važnost nema providnosti
niti pojavnosti

Konji, konji i još mnogo konja. Plavi Jahač neka padne na koljena, pod kopita, neka polomi kukove i koristi ih kao špatulu u vlastitim kugl portretima ili iskrivljenim projekcijama glazbe. Tisuću sto osamnaest kompozicija jednog Kandinskog neće omogućiti proboj umjetnosti u korijene naših nježnih dlačica. On je nevažan, kao i bog. Sve se mora pisati malim slovom, osim početka strofe koja je Atlas na Kavkazu. Dosad je bila Prometej. Ah, imitacijom prognana. Slično se liječi sličnim, Paracelsus, slično je ubilo mnogo sličnog. Voda je smrtonosnija od mnogih droga, vaše stanice pucaju. Smrt ne može nikako biti pojavnost.

GLAZBENICI RAZBIJAJU TVOJE INSTRUMENTE
SLIJEPCI preuzimaju stazu

Tko se ne bi sjetio Coltranea koji je radosno trubio slobodne ritmove oslobađavši ono najskrivenije što ga je vrelim noćima proganjalo između prstiju, pritiskalo mu trepavice. Ili pak grupe Tko, i vođe im koji se ozljedio pri padu na bubnjeve, gotovo izgubio oko. Ali nije, nije izgubio oko. Nitko neće izgubiti oko za mjeru umjetnosti. Nitko neće izgubiti vid zbog slikarstva, sluh zbog glazbe. Slikarima više ne trebaju ruke, neka umeću kistove u rahle batrljke koje će prije toga mekšati u toploj vodi.

ŠPRICA je samo za moje razumijevanje. Pišem zato jer je to
prirodno baš kao način na koji pišam način na koji sam bolestan

Logično, šprica. Zaderana šprica. Prirodno je pisati jer krv ostavlja tragove na bijeloj, lagano hrapavoj, difuznoj površini. Ali zato se krv utapa u pijesku i nestaje s ponornicama. Bolest krvi, šprica je proročanstvo iz vremena pušenja opijuma, prvog pejotla koji je sa slinavim mornarima prešao vlažno, kondenzirano tlo nazvano oceanom. Grčka, 1200. prije Krista, jedan se čovjek hvastao da je baš on izmislio Posejdona.

UMJETNOST TREBA FUNKCIONALNOST

Parola. Kontroverza za kontroverzom. Podsjeća na Tolstoja pred pokoj koji nas je učio da Ana Karenjina ima učiti tinejdžere o vrijednostima samog lunatičnog braka, a njezina literalna vrijednost ravna je cuclanju kiselog krastavca. Nema više lažnih skromnosti, umjetnost ruši svjetove i to je njezina funkcionalnost. Ruši, pomiče, razmiče. A što je sa Atlasom, Prometejem, Ljermontovom i ostalim kavkaskim obitavateljima, kozacima? Kozaci siluju djedove-umjetnike.

Umjetnost je PRETENZIJA ugrijana
STRAŠLJIVOŠĆU zdjele za mokraću, histerija rođena
u STUDIJU

Zato je Monet svoj stalak ponio van. Ali time i svoj studio. Pretenzija, pretenzija, svi nešto želimo i onda komentiramo, kao što sam jö opretendirao ovaj manifest samim time što sam ga obimno komentirao i razjasnio činjenice koje su danas mnogo toga učinile mogućim. Zdjela za mokraću, umrijet ću od divote. Umjetnik je visoka forma glupana, to mora o sebi uvijek znati da bi uopće mogao koraknuti u nesigurno naprijed. Umjetnost više nije onaj ponor u koji umjetnik upada, umjetnik je ponor u koji upada umjetnost. Prerađivač i ljekarnik. On mrzi narodnu medicinu i ne shvaća juhu od koprive.

U potrazi smo za
silom koja je u izravnoj čistoj trezvenosti
JEDINSTVENA mi smo u potrazi za NIČIM
mi potvrđujemo ŽIVOTNU SNAGU svakog TREN-
UTKA

Bravo, bravo. Vičem bravo sa laganim polutalijanskim naglaskom u maniri androginog odebljeg učitelja klavira. Umjetnost nije jedinstvena, jedinstveno je ništa. Možda da krenemo dignuti onaj kamen u potrazi za ničim, a ispod kamena gliste i uholaže. Umjetnost je jedan veliki bljak. Komu se pak više ne gadi onaj ljigavi pogled jedne Mona Lise, statusnog simbola umjetnosti? Umjetnost je trenutak, onaj trenutak kad mornari sa obale broda što se udaljava iz luke očekuju da im gospođice sa obale mašu rupčićima i dobacuju vruće gaćice zaboravivši pritom da nemaju nikoga i da su apsolutno sami usred svijeta na brodu što proturiječi valovima. Nikad paralelno.

anti-filozofija spontane akrobatike

Umjetnost nije umjetnost mišljenja, već umjetnost djela. A pošto je to dvoje jednako, potrebno je napraviti jedan kolut unaprijed i dva kovrtlja unatrag. I tako sve do početka, kad udarimo u vlastiti fetus i ozljedimo škržne otvore pa nas stegne u plućima i ispljunemo ljubičasti hračak umjetnosti. Sada ga još samo treba razmazati, a to je proizvoljno i prepušteno jedinom što imamo - slučaju. Slava slučaju na visini. Salto.

Ovog trena prezirem čovjeka koji šapće
prije stanke - eau de cologne -
kiselog kazališta. RADOSTAN VJETAR

Evo ih u Louvreu, uživaju u francuskom lopovluku. Gledaju mahnitoga što crta brkove Mona Lisi, što Slobodi na Barikadama nadodaje muško spolovilo, što drka po izvornom kamenju s Partenona. O, Bože, kažu, kako ćemo ga spriječiti. To je ljudski, nema onih što razdvajaju uništenja. A ljudi mirišu da prekriju svoj smrad. Pa gdje je tu radostan vjetar? Zar je moguće da se vraćamo ironiji, mostu između nezadovoljstva i samozadovoljstva. Ne.

Ako svaki čovjek kaže suprotno to je zato jer je
u pravu

I evo ga, aforizam. Zamka filozofija. Ma koji Boecije. Mislimo ono što jesmo, a činjenica je da nismo. Pravo, pravo je nuspojava proširenih vena, kurjih očiju. Treba jesti bobice i loviti košute, po mogućnosti - šutjeti. Ili vikati u vjetar. Teško je podnijeti činjenicu da si uvijek u pravu, kao i bilo tko. Beskonačno teško. To je teret čovjeka.

Pripremite se za vladanje gejzira naše krvi
-podmorničku formaciju transkromatskih zrako-
plova, ćelijski metali tako brojni u
letu predodžbi

Konkretno i suptilno i vojno i mefistofelski. Iz ovog se odlomka može izvesti dokaz da boga zapravo - nema. Okupljaju se svi nesvjesno i krajnje nesuvislo aludirani likovi, hvataju se za ruke masne i misaone od boje, krvi i sperme, te plešu dogovor. Pritom ih peku stigme. To je teret društva.

iznad pravila o kontroli
i njihovoj kontroli

Seremo se po njima. Napokon seremo. Tko će priznati da je jedan Goethe bio više u pravu od nadobudnog mladog Tristana, tužaljivog, što nam je pružio ovaj manifest-tužaljku, najljepšu elegiju još od Seksta Propercija. Ono što je tužno u svijetu, sve, radosno zbrojeno u veliko ništa i nad nama se nadimlje poput tisućmetarskog vala. Svatko je na svoj način progutan. Netko se nabije na vrh minareta, netko na vrh jarbola, a netko se smrska o beton. Što je s gusarima izvidnicima? Kao i mujezini, oni kroz povijest kružno padaju i pridižu se. A što je s povješću? Privodi se kraju. Odužila se besmisleno.

PREDIVNO

Uistinu, sve je to predivno. Najljepša stvar koja nam se dogodila otkad smo zapalili prvog čovjeka, otkad smo pripitomili životinju ili usustavili artikulirane zvukove. Kad se uništimo, to će biti čin umjetnosti.

To nije za otpiljene vražiće
koji još obožavaju svoj pupak

Dakako, ovo nije za svakoga. A ako obožavate svoj pupak, možete ga i piercati, nije važno. Nazovite ga Darko i tepajte mu. On je iskopano oko vašeg trbuha.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 14.03.2007. 00:30 »

PJESMA NAD PJESMAMA: NACRT JEDNE KRIZE DUHA

I - KONAČNI PROLOG

Sklopiti odu prolaznosti znači omogućiti djeci civilizacije da se uguše njezinim sitnim, nemarno i pogrešno sklopljenim djelovima.

Duboko štujem prolaznost, moja se slova lako ispiru. Ispod svakog od njih vidim trag boje, lagahno klizi, vidim nestajanje u nerazgovjetnost.

O, prolaznosti, iscjeli mi rane besmrtnosti otvorene na mom čelu, stigme vječnosti u mojim dlanovima. Kakav sam to poljubac niske pH vrijednosti primio? Kakav nagriz od poljupca.

Pokupi govna za sobom. Nisi pseto. Ostavi bijeli kamen jer je osuđen da ostaje. Žalim kamen kao što žalim i svaku našu umotvorinu koju smo iščupali iz mirovanja.

Žalim sebe jer ne znam prolaziti.

II

Hajdmo, hajdmo, hajdmo, dalje, dalje, dalje, brže, bolje, više, jače, hajdmo, hajdmo.
Pokopati, da odstoji. Iskopati, da istrune.
Dovoljno je zemlje i dovoljno razina, dovoljno plodnosti lagano zacrtane na platonskom platou. Dovoljno bilo čega da odugovlačimo, odugovlačimo, odugovlačimo. Tirade, mirisi, maskerade, emfaze i pavijani, koloture, balvani, ljuljamo se, a mi se ljuljamo.

Gle, ispred sebe. Poljubi ono što vidiš. Ucrvanu maglu, ono što rađa onim, mnogo. Poljubi mnogo, možda susretneš poljubac. Kako ćemo naići na protuslovlje ako pokušamo pobjeći, ne čuvši sirenu.
Pokopati, da odstoji. Iskopati, da istrune.

Istina dubi na potiljku, tu nema gravitacije. Boli trbuh, silno, silovito. Nemati ključne kosti, imati nakit.

III

Svrdlo se napokon stvrdlo. Kolač je gotov. Koliki dio sebe uništiti da se dospije do sebe, ispred tebe na pladnju je da biraš. Nema mudrosti prije izbora, pa kako ćemo onda mudro izabrati?

Izbor daje mudrost. Nakon nekoliko izbora većina ostaje glupanima. Umjetnost, lijepa, ljepljiva slika, nadasve u izlogu.

Rijeka od tjelesnih tekućina. Stiks. Ljepljiva, lijepa umjetnost u izlogu. Svila se oko moga vrata, svila svila. Brada. Saharoza, lučno. Ne kapaju balustrade na oči, djevojka nema ogrtač od suza. U špiljama tijela, tuba.

Grozni. Čitav vijek patvoren utjecajima violinskim, ključevitim, zamornim. A horde glodavaca usmjeruju Europu. Europu ruju. Svrdlo se stvrdlo. Tko je potpisao budućnost na unutarnjoj strani ogrtača, tko je vrućim šiljcima trgao svilu sa ljudi. Tko?

Zvao se Tko i odgovarao je svim pitanjima. Nijedan prorok nije znao za njega. Ipak.

IV

Plebiscit. Geografija. Nacrtati ideogram svih normi, zanijemiti u njegovom prisustvu i osjetiti poziv da ga se zlati. Kotao, loše viskozne talionice. U kotao sa zlatom, skok, samoubojstvo. Exegi monumentum.

Plebiscit. Geografija. Tu je šuma i koncentrično se sužava, opkoljena. Plebiscitarno podići spomenik čovjeku, psu iz raznonode.

Patvorine, patvorine. Krmelji i mliječna kiselina, siže. Malo, malo niže. Siže ove civilizacije retroaktivan je, a moja ruka briše moju povijest. Kontinuirati se znači raslojavati aktivnost mišljenja.

Ogoli me, do iza čovječnosti, ta ja tu ne pripadam. Ti pripadaš? Kako se usuđuješ usuđivati, osuđivati, suditi. Bludi i budi. To je i pareneza i dosjetka. Kako se zoveš, reci. I opet je upitnik pao u provaliju,

Mene zanima dobiti tebe. Neću gledati tvoju unutrašnjost, ali mogu li je barem opipati? Eto ti tvoj upitnik, osjećaš li se bliže mojoj pojavnosti, mom transcedentalnom. Ti si transcedentalna kurva, i to ona najgore vrste, rame uz rame sa sudbinom.

V

Imam doušnike svih vrsta u svim poljima antropološkog, na jednoj planini i u jednom svemiru. Kapaju mi po glavi, oni su kapljice. Imam doušnike svih vrsta i oni su gluhonijemi, slijepi, kvadriplegični. Koristim ih za odbijanje neprijatelja, umjesto vreća. I sve.

Uzalud je stvarati velike opuse kad postoji i sve.

Prijeko potrebno mojoj mašti nešto je da ju pokosi, ona je zarasla u autohtone tvorevine jer o nju su pak ptice pokušavale razbijate puževe i kornjače, organsku tvar. Nisam vidio orla, ali sam vidio grb. Teške ptice jezde zrakopraznim prostorima ovih dana. Pitam se, pitam: Koliko ima do poraza?

Ne mogu jesti, sit sam svega. Prežderavanje, naime.

Može li se provalija napuniti upitnicima pa da se mirno prošetamo njome? Naime, nema s druge strane ničega što nije dalekosežno. Dakle, apsolutno ničega. Ali trebala bi nam nova šetnica, ovako se osjećamo ukočeni. Zarastaju nam kosti, atrofiraju mišići i svi nosimo naočale.

Upitnici su trnje, i zabadaju se u naše tabane. Pa kad jednom prošetamo punom provalijom, ispraznit ćemo je i na njenom ćemo dnu vaditi upitnike iz naših tabana, nesvjesni da su preduboko u nama. Eto na.

I nitko, baš nitko nikome neće htjeti dati lupešku. Pravda će skriviti kraj ljudske vrste.

Ispravi se, praznino!
Ispravi.
Ti kičmena, ispravi,
ti postojana, o.
Ispravi.

Prilično rana besmislenost.
Pričekaj malo sudnji dan.
Isplatit će se ulaganja.
Vjeruj mi.
I nemoj opsceno zamišljati svoju smrt u vrtu.
Nemoj.

Predlažem prijedlog da i praznina umre,
u agoniji, na krovu, od sviju ostavljena.
Da bude efektnije, na nešto nabodena.
Sjedi, rekli su mi, pruži rukicu
eutanaziramo euforične.
Gazimo stoički u besmisao svijeta.

Stoko stoici, Sadako je htjela živjeti.
Dajte još smajlija, baš ste osobenjaci.
Stoko stoici, stoko.
Ne gledati pokemone samo zato što su sranje,
stoko stoici!

OK, OK, čekajte.
Napućio sam obraze, udarite mi dvostruku trisku,
ali lagano, nemojte da boli.
Lagano, polako.
Pfuj, što je to?
Dogmatizam.

Ijuuu, skini ga s mene,
ljigav je i mlitav.
Usudila bih se reći, slinav.
Da, kao i vaši steroidi, dižem se ja.
Nitko mene neće neovlašteno eutanazirati,
skidam gumu s ramena i odlazim.
Stoko, stoici.
Možda ovako brže umrem.

Nema uzvanika na mom rođendanu
nema uzvanika na mom rođendanu
samo baloni, smiješni šeširi, kolači,
nema uzvanika na mom rođendanu.

Stoički, stoječki.

VI

Tekuća vrućina niz bedeme kula, kulja, nema spajanja, nema razdvajanja, da ga ima već odavno neki bi sistematičar sastavio uznositu, nikad ponovljenu odu postojanju. Ona toliko strši iz svega izrečenog, toliko nadvisuje oblake, da naše misli nisu sposobne misliti. Sistematika u klupku.

Nakon bitke, mrtvilo mrtvih. Neki trubadur prolazi, misli stihove. Sunce je već dobrano zaglibilo u horizont. Trubadur je mimoišao svaku pojavu što se prema njemu sručavala, ide prema Carigradu.

(da s punim obrazima
nastave žvakati ono u nastajanju
promočeno nastajanjem
izbljedjelo raskidano neprepoznatljivo
ono u nastajanju
što nikad neće nastati)

VII

da umrem s osmijehom jetre
"Pokloni mi, samo za mene"
kazala je,
jednu bljutavu strofu značenja
evo ti, glupačo, evo ti strofa:

Volim te i tako to,
tako je to kad te volim,
nije svako zlo za zlo,
a sad bježi - ja te molim.

hajde, da umrem s osmijehom jetre
suhonjava ćelija već proturiječi
onom što se moglo zbiti
životu kakvog sam mogao izgubiti
u nekoj platonskoj ideji mirnoće
ali idem dalje predmnijevam
da ću te ugledati već sutra
kad plameni jezičci temperamenta
ne budu više na jeziku, semiotski,
djevojko, dozlogrdila si mi
udalji se što više možeš, odstupi

što te više ugnjetavam
ti se više zaljubljuješ
proklet bio mazohizmu žena
proklet bio bože gore u paklu
lud sam, ubit ću nekoga bocom

(. . .)

To se sve odnosilo na polupupčanu vrpcu
koja je krasila tvoju kosu.
Zaboravimo nesporazume,
vratimo se vratolomnom.

Čekaju nas mnoga oboljenja koja još moramo preboliti. Zusammen. Voliš kad ti tepam na njemačkom? Umri kurvo!

Pljas, pljas, vris, vris. I jedan omanji gaargh.

To se sve odnosilo na polupupčanu vrpcu
i tvoj ispupčeni pupak, pupčana,
sad možemo zaboraviti nesporazume,
evo iskrenut ću ti juhu iz vrećice.

Domestična poezija.

VIII

U jednom dahu pisati, ali valja disati, daje ritam stihu, daje ritam stihu. Gdje si, veliki, iza kojeg kamena? zaletio sam se u oblačno podne.
smrt, trak smrti, aaah, toliko leptira razletio se zrak homofobne cipele, život mi se ne poklapa s onim što jesam sve što znam je poredba bog je iskrvario. Ja sam ništa, dio sam nečega, mnogo ničeg načinja nešto.

(Ceden do victor abibis,
a zaš to se onda s tidiš?

Čovjek - kom pl e ksn a b oljka p riro de.

izraslina)

IX

Luđak dijaboličkih težnji, onaj tip čovjeka kojem eto, u nedostaku bolje nade, odlučujem težiti. Valja mi stvoriti svijet bez imenica, imperativno, ishitreno, stvoriti.

Ja sam dijalektičko derište i ide mi crnina na nos.

Pokeraško lice pretočeno u moj život, ali pak odraz na vodi. Rasplinu se svaka misao pri pogledu na mjesec ispod vjeđa, zaostao od jednog ludog djetinjstva. Onda sve bude modro, a toliko želim doživjeti crnu. Kao čovjek osuđen vjerovati da je crna korak bliže ništavilu.

Svi znaju, ništavilo je crveno. Sukrvica. Svi to znaju i ptice u svojim kljunovima, šušci. Na licu drugih tuđe brige, djelomično moje. Izdvajao sam nenamjerno iz stabla detalj i vidio u krošnji Aleksandra Makedonskog kada se na periferiji Indije okrenuo, prožet nelagodom vojske. Stablo je sve, a najviše, nažalost, stablo.

Omašna Dobrota, od života teža, gledati kako se prosipa po glavi kao mramorni stupac težine. Koliko je treba da se glava smrska, da ostane integralni čovjek, proturiječak iluzornim slobodistima. I točke postaju upitnici, kao kiša kad u krupu svoje kristale preslaže.

I točke postaju upitnicima retorike, a misli sublimiraju u jasne imperative života. razbibrige: treba zamijeniti sto eura, kupiti šećer, kavu i četiri litre mlijeka, mineralnu, čokoladu za kuhanje. Pištolj. Manje omaške tenzija su što inače zgužvani svijet neprimjetno povlači, izravnava u napetost što već gubi čvrstoću, negdašnju fleksibilnost tkiva. I naše glave udaraju u vlastite stjenke, svijet je sniježno selo u mrežnici, glave se razmahuju. Ljepota zameće čovječnost povijesti, pada snijeg.

I samo je pitanje izjavnosti kada će sve da se sruši.

X

Umrijeti u žutoj boji. Umrijeti u crvenoj.

Tržište, otvoriti opcije tržišta,
paleta uzoraka.

Umrijeti crveno, tikovina, dud,
dužd, knez, amputirani satrap.
Kupi svrdlo zbog lokni piljevine,
kupi vergl bez majmuna.
Trotočje.

Operite mojim pepelom rublje.

XI

Presedan.

Eto, sve se dogodi,
nažalost ljudi vole reći
presedan.

Promptno, promptno
djelovati.
Odmah se pozvati
na presedan.

Umrite, ljudi, pa ćete konačno vidjeti tko je svo ovo vrijeme bio u pravu. Vi niste, vi ste živjeli kao budale, umrli kao idioti.

Ima konj, ima konj sa ormom
i njegove su noge spojene.
Šepavi, dehidrirani konj,
ali ima ormu crvenu.

Ekvilibrij, gdje ga vidite?
Kad vam se nagužvaju očne opne,
možda. Ali nije brdo sve što brdi.

Panegerik ulizicama,
Ahilej umočen u hormon rasta
i dečko sa elementima lubenice.
Nije nam bilo dovoljno dobro.

Timur Lenk nije trepnuo dok je umirao. Kažu.

Kad kažu, primjetili ste, usta im se tako beživotno otvaraju, neovisno o radosnom sjaju očiju što odaje očajno uvjerenje u isto. Oh, kako su bespomoćni ljudi u vremenu kad je ortodoksija puštena da pluta. I netko će je jednom naći.

Apokalipsa je jedno lako, lepršavo rješenje.
Lako kao klupko konca zgužvano bez redosljeda,
lako kao Sfingina zagonetka kad je sve čovjek.

O, emfaze tisućljeća, toliko vas je i tako ječite,
više od riječi kojih ste nuspojava,
tako djelujete na naše senzore, tako povijate naše trepavice,
o presvete emfaze, u kutu leži koš za smeće.
Pretrpan.
A nestane gravitacije kad se smeće iskrene.

Samodostatan čovjek taman dovoljno poživio da umre,
presedan.

XII

Mnogo se toga događa kad se igračke grče,
a u kutu sjene pomalja se mali očni brid obećanje.
Poredat ću blokove da stignemo do Golgote,
a voda je do koljena,
a voda je do koljena,
a voda je do koljena,
a voda je do koljena,
a voda je do grla,
a grlo je do koljena,
a grlo je do koljena.
Poredat ću blokove od naših tijela,
i mi ćemo ih pregaziti, prepiljeni
u naravi mađioničara.

[umetnite uzvišenu glazbu]
Transfiguracija,
bjelina, udovi božji,
krik tišine.

Blop, blop, blop, plok, blop, blop, blop, plok.
I sve se na kraju svede
na zvuk kapanja vode.

Otresi se, iznoji svoju smrt.
Život ionako nema dovoljno smisla
da bi ga olako okončali.

Blop, blop, blop, plok, blop, plok, blop, plok,
neću pristati na tautologije.
Meni su dlanovi zavareni preko očiju.
To je posljedica nuklearne katastrofe.
Nema Boga.
Nema Čovjeka.
Samo rasprodaja, popusti i priprema za neku
neočekivanu zimu.

Koje neće biti,
isto kao što neće biti,
neće biti boga
i neće biti čovjeka.
Čiji je onda ono autoportret?
Umri, da mi ne smetaš,
umri brzo i efikasno.

XIII

I nema prirode, samo narav
proturječnosti gdje rijeke teku
u svoju rijeku, a sad dosta!
Ako umrem, neka mi netko otkopa grob
i neka me nikad ne pokopaju,
neka mi zamjere smrt i neka se ljute,
neka mi iscipelare truplo.
Gurnut u potok, postrance, to želim biti.

Tri puta poludjeti, tri puta,
zanesen u strahovitu ekstazu.
Mrtav kao mrtav.

Zid bez granica
toliko stvaran da je gotovo hranjiv
otpočine između bivanja i tebe samoga
u molitvi između bridova
sobe što tajno pokušava gnječiti
a sloboda nije eterično ulje
ne znam što je ona

ššššššš psssssst šššššššš
pssssst kažem ti
slušaj svoju šutnju
dokuči nabor usana
zid bez granica
toliko stvaran da reže doživljaj
i estrahira događaj
vrati se

KLAVIATURIST, SPOERADIČAR

Sova vieruie - plutokracia
sleđene ribe haringe na pola puta
između sanatoria i konzervatoria
krematorium muzikalnog viđenja
lebdi
lebdi slabašno tielo
ciuču terce hodanja.
Svirka Leta i violina
gusle
Na promenadi bez brkova
kapriciozan samosvoian

Svirka Leta i violina
gusle

u kaljuži uviek tuđih osiećaja

Furam se na dušik
kisičniji je ----- grčevit zanos
stupci dima, stupci muzike

Vitičasti prsti broje.
Odbrojavaju sami sebe.

(. . .)

Između truleži i koromača,
bl
djela života, ruke rezača,
bl
listići kameni, zameci mača,
bl
srubljeni članci, prsti vrača.

To su bili lovci prethistorije
bl
u zemlji prije zamki aporije,
bl
život je plovio sporije, sporije,
bl
sve je bivalo skorije, skorije.

Sad kada sve je dalje i dalje,
bl
začepi gubicu, razlomi ralje,
bl
bezuba usta, hrskave gvalje,
bl
tvoje su usne bezbojne malje.

Tvoje su riječi bezbrojna laćenja,
bl
iz tvojih usti ne teku značenja,
bl
simulakrumi opustjelih kačenja
bl
za jedinu bit koja je shvaćena.

XIV

Klopka povijesti preuska je za miševe,
odrubi si glavu, primjeti mahovinu
na sjevernoj strani sebe.
Jer iza tebe toliko je Euridika,
ispred tebe glazba
nisi je čuo od zvuka.

Divota, kakva sušta divota,
ovih šest sekundi života!
Mijenjam sve orgazme, sve zapisane simfonije
za šest sekundi ovakve harmonije.

To je ono
kad sve izmišljotine dobiju bit:
dodir, plavo, sjever, mirnoća,
zalazak, razmicanje, pranina, bog.
I onda otvoriš oči bez kapaka
jer bio si sam sebi kapak,
a tvoje tijelo pokrivalo je
rupu jednog svjetskog oka
kako si se pomicao, razmicao,
i nju sa sobom si povlačio.

A tako se slučajno za nju okačio. . .

Glupani napućuju svijet,
ljubavnice usne,
svatko nosi klicu tumora
i jedini lijek,
izvrnuti se iznutra prema van,
a nije presedan,
već običan slučaj
kada se dogodi, utaman, noću,
usta otključaj -
ispljuni zloću!

Čovječe, kurton kurtoazije
iz pustih polisa Male Azije
pa u svijet,
čitav i naizust svima poznat splet.

"Dobar dan, kako ste."
(bez upitnika)
"Lijepo je vrijeme"
(bez izjavnosti, toliko suho)

Ali onda, noć, parkovi, egzibicionizam,
i ispoljavaju se smrdljive hijazme kroz oštri melem zločina.
Kao borić u automobilu, vanilija.

Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 14.03.2007. 00:31 »

XV

Mogu jasno vidjeti ono što se ne događa, apsurd u ogledalu, raspojasavanje vidne kose u tjeme, nestalnost i natrag. Ono gdje biva Pacifik, nespokojna ognjišta šumova, nutarnji pacifikum kretanja, ono što sačinjava korak. Struktura, skorena od zaborava, do zaborava. U luku, život, izlučen iz neke apstrahirane majke.

Tako je pogledati u ogledalo, a još strašnije - probuditi se, usnuo. Razlučiti misao od primisli, različito, namisao od razmeđe vidnih polja, različak, tako, tako... bolno?

A onda dan, dug, monoton, pamplast, dan-nedonošće u inkubatoru viđenja. Sunce će se poskliznuti, svaki čas, a svaki čas je svakog časa. Već tisuću godina, koliko zapravo i živim. Ne mogu si progledati kroz prste, sve su jače, sve više dopiru rese plivaćih kožica, sve bržeg i bezbolnijeg plivanja kroz stvarnost. Mjesec plime i oseke, vjetar valova, posljedica uzroka, suvišak, suvišak, suvišak. Oblaci će splasnuti, a planine se izdići, strmih, okomitih ulica koje valja prevaliti. Zaroni, budalo, umri, umri, umri među koraljima. I mrtvaci su lakši od vode, mrtvaci punih pluća.

Sutra, prekosutra, bilo kada. Ionako sve zauvijek čeka na našu intervenciju. Možemo i umrijeti u međuvremenu, nije bitno. Sve će biti obavljeno, sve što nismo naumili, svaki naš naum. Svako bezumlje. Biti znači uzajamno čekati, u punoj sjenovitosti svega što postoji. Hladu hladova, u bolesti bivanja.

A život uzaludan, uzaludan - tako je lako isplesti tu misao. Sve na nju navodi, čak i kad kiše svoja lica izliju u mir, hosanu, apotekarstvo. Grč, forma življenja, sadržajno niti bol, niti nelagoda. Niti ukočenost. Znanje previre preko kulisa, u nemogućnost gledanja. Eto, umrijet ću, vrlo skoro, a sve će se vratiti na staro. Dokono, kao i obično - biti ću (opet) na programu.

Nešto krči, krči, krči,
želudac (jer sam gladan)
bog (jer se tako glasa)
nuklearna elektrana krško?

Nešto krči, kašljuca,
eto već i podrhtava.
Nešto treperi, nešto
zuji, grmi, raste.

Nešto tutnji, već sve jače,
nešto što još krči
nešto čije je krčanje nadglasano,
želudac, bog, nuklearna elektrana?

Nešto je nateklo, nabreklo,
nešto puca, zuji, zuji, titnja,
nešto mirno umire.
I nešto krči, krči, krči.

XVI

I nigdje, koliko u mojoj glavi,
nema toliko trajanja.

U svijet sam se izvrnuo,
svijet zakržljale žlijezde večernjice.

Nakon početnog šoka, sabiranje,
poput laserske zrake
i još sabiranja.

Taj život komunicira s nedogledom,
otamo će donijeti iskru Ničega.
Ležim,

na Kavkazu.

Smrviti ništa u prah
prstohvat po tvari posuti.
OG,eaaa a fadf, ono stablo, duga prašnjava cesta. Sve, sve su bili, a najjasnije stablo, najčistija prašina, vijugave linije prolaznosti. Blblblbl, toliko vijugave da boli, boli, pritišće potiljak ko i najživlja smrt, ona progutana, što se provlači što širi jednjake. Raspiruje, sabija, ubija.
AHhffhfhsfghsf, ništa, sada više ništa, razmrvljeno, nikakva emocija, bezfunkcionalnost, gola cestovnost, stablovito, tmulo sa povremenom oko-želudac relacijom.
Aasfdff, dldodloldgdg.

(. . .)

Nešto je nadglasalo nepostojeće, idem na prozor vidjeti što je to, tako sam izgubio tijelo večeras. Samo sam ustao, raspuštene misli. Otišao daleko, daleko, daleko, mora, pustinje i pakistani. Sve puno i sve bezimeno. Ipak, nisam mogao prolaziti, kroz zidove, kroz molekule, prekrhak da bi razmicao zrak pred sobom. Kako, ameboidno, ja boje okoline, ja nevidljivosti, provlačeće ja. I nisam mislio, samo sam vidio, jedino vidio. Oh, vidio sam večeras. VIDIO SAM VEČERAS. VIDIO SAM VEČERAS. Prestao sam gledati, prestao misliti, i vidio sam, vidio večeras.

Nešto je nadglasalo nepostojeće, a dubina se valjda okomila na nešto drugo. Večeras bijah lagan, kao riječ, nevažan kao ono što iz bitka proisteklo - škrto iscurilo. I večeras, odlijepljen svemu smatrajućem, večeras sam vidio

XVII - KONAČNI EPILOG

hamenaglaru

A poanta je da na kraljevu brdu nema nestanka u prask-prask-praskozorjima. Tako glasi poanta jer katkad treba umrijeti, nije sve živjeti i podizati svaki sto trideset i osmi kamen u nadi da će baš ispod njega neki kukčani završeci rastrgavati smisao.

Jer neće, neće i neće. Treba se otvoriti, ali ne poput cvijeta. Cvijet je otvorena, obojena trodimenzionalnost forme, razjapjena u prazno ili u prazno pogleda. Usahnuti, raspuknuti se, nestati i konačno raspršiti svoj nestanak. Onda sjesti i osjećati se bolje.

poanta je da poantu ponekad ne treba tražiti jer ona ionako boležljivo tumara predjelima

a gdje si, gdje si ti? u predjelima, isto

možda se spontano sudarite, treba je znati susresti. poanta ne voli da je se gladi po kosi, već je od toga proćelava. a poanta ponajmanje voli da se njome - poentira

čak, u našim prvostupanjsko dijalektičkim terminima, prosto seljački - poanta to mrzi

voliš li ti da se tobom očovječuje ili, još gore, hamenagalarira. možda ti se čini privlačno jer to nikad nisi okusio, ali netko poput poante, netko toliko puta ostvaren, toliko bezbrojnih puta ostvaren, sputan okovan u vlastitu razgorenu imanenciju, kako to još uvijek može voljeti?

poanta se odmara, šeta, uživa, ako na nju naletiš, uljudno je pozdravi i odmakni se od nje. nemoj je slijepo pratiti jer ona iza sebe nerijetko ostavlja zidove. nemoj ići ispred nje jer će te srušiti
nemoj ići uz nju jer ne trebaš takvo prijateljstvo

odmakni se od nje i budi sretan. savjet prastar koliko i poentiranje

Damir Đirlić, 26. 1. 2007.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 14.03.2007. 10:36 »

NACRT KRIZE DUHA U ŠEST SONETA

I

Tvojih krila misli zrak odasvud zrače
mužarovu kretnju crpi crv sa boka
a moja je rekta rektum rosnog soka
zamjena za trsi bajke i rezače.

Trči grki kumir krči se i mrvi
a moje su usti zarez sred tišine
krti svemir trpnje ubožnica tmine
jaram što se klati hodočasteć prvi.

Ispucale kosti sram dolazi nakon
jer kad padneš kloneš dvojako i često
fleka stvrdle krvi pravično je mjesto.

Zanemari trpnju preduhitri zakon
rastvori sok oka da demone zgusne
smrću se podupri raščetvori usne.

II

Klica što se kinji krsti kretnju ruke
praslika u srazu sa retinom oka
ta polutka vida pomalo duboka
rotira svijest strasnu u zakrpu muke.

Prokariot mrsi mržnju smrzlog boga
raskidan što čuči usred mraka buke
trakavica pišti rasklimava kuke
vrhunski je oblik sveta babaroga.

Mrijesti se i klapa usred svih plićaka
pjenastih što šušte otpadom i mijenom
a dubina strojno stire vale sjenom.

Sve to pljušti vjerom odlikaša đaka
ljudski vrije pehar poklopljen poznanstvom
napitak izliven u odvod s tajanstvom.

III

Zvijeri žmarci struje labudi što krešte
pramaljeća tračci krošnjama što blude
prabake nad smrću izjutra što lude
tako nose doba zle ure što trešte.

Sluzav neki mozak u vreći ko orah
domovine tati dodiri bez kože
ako netko šuti zato je što može
a onaj tko zbori nek zašuti odmah.

Lišće pravi buku nego požar veću
pucketavi oganj na kojem se grije
onaj tko se mnogo umorio nije.

A onaj tko leži iscrpiv svu sreću
taj svoj zloduh topi u vatri od leda
što ko aureol nad radnika sjeda.

IV

Naranče što bježe raskrivaju krinke
prolaze bez mnogo praznine i jala
naravne tunele otkle stižu hvala
i molba i oprost i sve druge šminke.

Naranče što bježe ljudima u trku
košare što nose nepažljivo bitno
košmare što prose kao nešto sitno
za mast što se blista u iglenu brku.

Evo ide prosjak u prnji od svijesti
taj što suze pozna ko prazninu džepa
hromo i besciljno on ogriske šlepa

gnjilo neko plođe stištući u pesti,
a slatkoća voća rane mu rastvara
i gle, kao život, tu stigma se stvara.

V

Bljutav neki pasulj to je more mora
dijete jesti neće umire od gladi
dok se neko starče mekinjama sladi
nakon slijedi udes udešen ko zora.

Evo novost sviće rumena ko obraz
ništa ništa novo isto staro sunce
dijete danas teži oko pola unce
tu je laka slutnja da noć nosi poraz.

Evo glatko podne a sunce još klizi
i popodne tu je jedan dva su sata
a sjena je duga griva mrtvog hata.

I noć žari kapke majke koja šizi
evo jedna nula za njome i druga
progutala dijete majčina je tuga.

VI

Evo mrtve Eve smrtne od jedinstva
evo Adam mrtav jer je život triska
a još slijedi jeka uzajamnog vriska
preživjeli kolaž plijeve dobročinstva.

Kain ili Abel postavlja se pitnja
pizma to je život vraška ane'rizma
ništa kolaž ništa i nikakva shizma
tek jedinstvo traži neumitna skitnja.

I narod se koti sve vuče na potop
bogojasni Noa nevidljiv od brade
on jedini pravdu od svih ljudi znade

pa prolazi i on vlastiti mu pokop
a onda se začu vrisak neki davni
i sa zemljom nebo bagerima sravni.

Damir Đirlić, 10.2. 2007.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 14.03.2007. 17:01 »

Uh, nemam vremena sad da detaljno pročitam ovo, ali kako sam reknuo ne mogu a da ne pohvalim komentare. Komentari su još vredniji od samih "još-malo-pa-strofa", i u nekom momentu pitao sam se gde je Tristan a gde Maelstrom.

Elem, javiću se sa obimnijim komentarom kad sve budem pročitao i skontao.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 22.03.2007. 22:56 »

Evo vam i moje remek-djelo, moj chef d'oeuvre, moj magnum opus, moj david, moja mona lisa, moj kralj lear:

BALADE

I

Topot vode, kikot sunca,
nekoncentrirani
koncertni majstor,
mrmor vjetra, šum šume,
u čaši. U čaši.
Otpij kovčeg vode,
umoči u nju kist.
Otopi šumeću tabletu,
zdrava je.
Očuvaj zdrav razum.
Crtaj nasmiješena sunca
i ljude od štapova
iz čijih vratova rastu noge.

II

Kreket valova, trnje,
žigosana ždrijebad
migolji po plićacima
u dnu močvare,
u čaši. U čaši.
Odgrizi sjenu s jabuke,
drži u njoj kistove
dok ne istruli.
A to je zdravo.
Nema planina od mrtvaca
koje prelijeću gladni supovi.
Crtaj ptice od trica,
neka im slova budu kljunovi.

III

Užad, užegla užad,
tiho ropću robovi
u popodne plugova,
a večer je olovna kuglica
u čaši. U čaši.
Jednoj od tri čaše
gdje je ulog korica kruha,
nečija žena ili ždrijebe.
Tu su varalice
jer kuglica truli
blagom svjetlošću otopljena,
iz nadobudnog smiješka sunca.
Crtaj sunce slijepca
sa sunčanim naočalama.

UV

I tako klize kancerogeni,
luduju propale bašte,
u dnu korita presahlog
tvrde se ribe bacakaju
u čaši. U čaši.
Plišana igračka sunce,
sa nevinim očima,
igračka blagosti
i plišani diktatori
zabavljaju škiljeću djecu.
Kao suprotnost tome:
opekline na ribama,
kristalni pribor geometrije:
konstruiraj sunce šestarom
i čovjeka zarobi u kvadrat.

V

Gurkaju se gurnici, žive smrtnici,
umiru debele buje matovilaca,
rađaju se godine i zamiru s njima,
u hladu vlastite sjene,
u čaši. U čaši.
Sjedi i boravi neprirodno osjenčen,
odsječen ostatku zbivanja,
grubom geometrijom
smisluje razmišljanja
i osmišljava pjesmaricu,
daleke točke povezuje crtama
u predvečerje.
Tuguje.

VI. dio

A kad tamo
ortogonalna projekcija vjetra,
odmak ptica u nepoznato.
Nečije oči suhe od priznanja
u potrazi za bilo kakvom tugom,
suzom zvijezde večernjice,
tankim ciklamama u dlanu prosjakinje
ili sniježnim gugutanjem
posljednjeg budnog goluba.
Stajanje u beskonačno,
zablatnjavljenje svih tragova
i pažnja da se ne posklizne.
Suhi koraci lome se na dodir.

VII. dio

Surovo gnijezdo osmijeha,
tako je to ići ulicom
i promatrati uzastopne uspone
i padove svakojakih lica
u čaši. U čaši
i izvan nje, konveksnih
i konkavnih lica.
Možda umrijeti,
možda, možda umrijeti
dok se želudac okreće
da bude jedno sa Zemljom.
U karanfilima obraza,
studenom žutilu kože
i odrazu lica kroz bljuvotine.

VIII. dio

Zao Zatornik, vjesnik smrti,
pijano tetura eshatologijama,
bez volje za dolazak;
bura života na ulicama
u čaši. U čaši.
Nenadano mrtvilo
zvonkih otkucaja ponoći
koji uštimavaju srca
i kuju sve počinke.
Beskućnici bazde mrtvačnicama
kao potraga za prenoćištem
u nekoj neočekivanoj
i posve izduženoj noći.
Tišti tišina.

IX. dio

Koraci bez nogu
padaju pred sjenu mjeseca.
Uzlelujane močvare dima,
dimni signal odredišta
u čaši. U čaši.
Jer svako je odredište spaljeno,
a kompas se suludo okreće
poput vječnog ruleta
gdje olovna kuglica večeri
neće zaustaviti iščekivanje.
Nervoza koraka bez nogu
slijedi očajni tik-tak dana.
Tugujemo.

X. dio

Ovi čvorovi postaju nogama,
a bliži se jutarnja misa
i sve su klupe svježe oličene.
Čujem Boga u jutrima
kako juri jedrinama
i trga jarbole prolaznika.
Čujem šapat mjesečara,
sinoćnjih bičevaoca,
usta oblikovana u molitvu.
Drhte posjekotine na usnama,
kroz simboliku tamjana
mrlja pijanca uz šetalište.
Olovni šapat.
„Kako ćeš, budalo,
prikazati vjetar
na papiru samo od svjetlosti?“

XI. balada

„Prikazat ću ga lako,
čim završi opera.“
A ona neće završiti,
poput javne tajne
ta vijest grči šake prolaznika
na san sklapajući vjeđe vjetrova.
I to je život.
Poniranje u nepovrat,
divna melodija koju smo čuli,
a ne znamo ju ponoviti.
U šupljinama gitara,
između očiju i kapaka,
kroz oštre rubove tijela,
kružno brojanje dana
ostavlja svoj trag od svile,
trag sivila –
dušu boje jeseni.

XII. balada

Smiješe se strujovodi
i pište daleke žile,
tuđe kucavice, ozeble
od hladnoće daljina
u čaši. U čaši
kondenzirane.
A vatra suklja venama
kroz naša tijela sapeta
na površinskoj napetosti vjetra.
Ničeg nema, ničeg,
osim tvrdnje da postojim,
mekane tvrdnje da postojim.
Ovdje, na jutru,
pod neiskrenim nebom
što se u me iskrenulo.

Smiješni smješak.

XIII. balada

Biti hrabar znači strahovati,
ne bojati se znači biti lud.
Ječe zvona, zvoni jeka,
kiša zvuka, zvuk kiše
u čaši. U čaši
što je ovo nebo poklopila.
Plutaju trupla ljudi,
trepeću, izdišu, izušćuju
zvukorez značaja
u prazan vjetar dokolice.
Ništa ostaje nepromijenjeno,
a Sve se mijenja.
Pluća oblaka,
antropomorfizacija planine
i neki, samo neki
poodmakli koraci starosti.

XIV. balada

I love you, ich liebe dich,
sviraju strani jezici,
svira značenje bez značaja
i neka suza kondenzirana
u čaši. Čaši.
Tako je vratiti se kući
nakon silnih godina povratka,
sa ženom bez lica
i četirima licima na sušilu.
Tako je kad se raspe kiša.
Onda pijemo svoju kavu
i čekamo da se bilo što završi,
dok šumi prošireni haiku:
Blago tugovati
sa tijelom koje u sebe
zarobljava sjenu.

XV. balada

Vi koji idete, ne zaustavljajte se,
jer jaka je sila povratka.
Nacrtaj zdrav razum
na unutarnjoj strani dlana
pa ga skrovito precrtavaj.
Tako to ide, ide, ide,
ne zaustavlja se
kao zastarjela metafora suza,
pješćani sat svih pustinja.
Tek onda prohujaju tenkovi
i neke zasljepljujuće pčele,
jer nema povratka,
povratka nema.
Samo slijepo vraćanje
kroz vrijeme zametenih tragova.

XVI. balada

A ništa bez nas neće završiti,
osim nas.
Umiru patnje na licima,
transfuzije se prolijevaju krhotinama
čaše. Čaše.
I tako odlaze lica u nepovrat,
neku točku prepoznavanja
kada dijete dodirne jagodicu
mekane majke nad koljevkom.
I više nije sam, nisam sam,
nismo sami, niste.
Sada je rat
i sve je čovječanstvo.

XVII.

Čelik, zumbul, kajdanka,
mramor, more, obojanost,
listanje, odgovor, zaleđen,
jeka,
jeka,
jeka,
šipražje, korona, olovo,
zametak, Vulkani, jeka,
jeka, jeka, jeka,
vatra, bujica, melem,
gripa, aleluja, počinak. . .

XVIII.

I nismo sanjali da gazimo kroz stoljeća
sa istom mjerom kao mrtvaci,
tek nešto spiralnije u svom letu
pljuskaju paralizirane ptice
u čašu. U čašu.
Prskaju.
Lelujava aleluja treperi
pred ruševinama nedjelje,
opet ležim, ležimo,
stojite, vrebaju;
i neki glasovi najavljuju beskonačno.

XiX.

Lebde tako vjekovi, padaju sati
kao teška mlinska kamenja,
i kako nešto tako kvrgavo
može sačiniti prhku strukturu stoljeća
u čaši? U čaši?
Umiru Zenoni, trunu Pitije,
čarape pitanja čepe usta
i kataliziraju šutnju predvečerja.
Ne sjećati se sjajnog jutra
jedina je uzročnost života.
Svejedno tugujemo.

XX.

Zvijezdo djetinjstva, u bijelim
nezamjetnim tragovima prošlosti,
možda si bila jedno sunce noći,
drugačije od drugih, a sada si tek
u čaši. U čaši.
Žubore trenuci čas sporiji,
čas duži, ali uvijek dosadni
jer otkad sam u tu rijeku uskočio
ne mogu isplivati,
a ona je suha, muljevita
gdje sumporastim plićacima
ribe nauznak pate.
To izaziva na gađenje.

XXI.

Sahnu biljke u čast kiše,
u čast sunca spušta se zastor noći,
a puščani prah u čast zvijezda
prelijeva se olovnim nebom
u čaši. U čaši.
Slavlje, slavlje, slavlje,
koncentrični krugovi slavlja
sa smrću u središtu.
Oporo nebo, baklje, vile,
narančasto-modra noć,
pijanstvo, sreća, slavlje, slavlje.
Valja načiniti još spomenika
od spomenutih spomeničkih ruševina.
Veselje, graja, ludost –
ovo je ceremonija.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 27.03.2007. 23:36 »

FALSETO ŽIVLJENJA

Falseto življenja
u čovjeku koji šeta psa
pozi zavodnika u baru
mužu i ženi
ženi i mužu
muževima
ženama
muškarcu koji postaje muž
ženi koja postaje žena
falseto življenja
u zvonicima
što oplemenjuju nagluhe
i siromahe pred koncertnim dvoranama
koncertne dvorane
i sve instrumente pomno izrađene
nekoliko tisuća usmrćenih
zvuk potresa za veliki četvrtak
smrt boga i bogove smrti
bijeg od boga i bogove bijega
zeleni život što je uvijek izvan
svaku opjevanost
sve što ima snage puzati
vječito naprezanje da se čuje sluh
i na koncu
sve one parazite
što šetaju po vlastitim nam rožnicama
koje ugledamo u predvečerje
kada sunce vidimo još samo na oprženim kapcima
otisak udarca od prije dva desetljeća
koji se opet pojavi
pod našim nosnicama
i kaplje u ritmu pogrebne toccate
falseto življenja
u duhovitom humoru čempresa
oluje automobila ili čak bogalja
koji prose malo pažnje
šugave mačke na ulicama
i bakterije pred kojima smo bespomoćni
čak i smrt koja nam pomaže
u poimanju bespomoćnosti
i gnjilo neprodano povrće
koje jedu svinje
a čije papke jednom izjedemo mi
sa slašću
vegeterijance širokih bokova
kardiovaskularne bolesti
i raščupane elektronske elemente
što ugrožavaju smrt djeteta
učenje učenje i opet učenje
pa polagani zaborav
koji opet dođe tako brzo
nenadano ali velikodušno primljen
i mi sjednemo
u falsetu življenja
nadmoćnoj tišini sebe
tišini svog daha
debelom ritmu majčina srca
i hrapavosti ponajzadnje bore
mi sjednemo
i zauvijek sjednemo
samo da bismo na posljetku ustali
i da bismo mogli reći
"Zauvijek smo sjedili,
a sad smo ustali."
Falseto življenja
u čovjeku koji peca
strpljivost čekanja
nije dovoljno rastezljiva
jer ne zna se da će prvo on biti upecan
a da će ribe plivati eonima
ulovio on cipelu ili najvećeg šarana ikad
zaboravit će ga svatko a on će se dosjetiti zaborava
i usrdno ga pozdraviti tanašnim glasom
glasom glazbenosti življenja
najjačom simfonijom što peca zvijezde
i po kojoj se ne razlikujemo od serafina
niti od ostataka svemira na rubu prostora
žene koje se valjaju u histeriji
djeca poderanih koljena
unesrećeni otvorenih lubanja
i starčići uvrnutih čeljusti
ovo je posmrtni poživotni marš
marš na život
marš kroz život
marš u život
marš
falseto življenja
zapjevat će svaku himnu
i svaku bezvrijednu hvalu
samih sebe i samih drugih
koji su isto što i mi
u falsetu poistovjećivanja
i sve psovke boga
i sve psovke vraga
koje su ih stvorile
koje ih jačaju
i koje će ih na koncu ubiti
beskrajan napor svemira
da postane cvijet
čak i jedna starica
koja čeka na kutu svijeta
sa čarapama koje nikad neće isplesti
a koje će onako nedovršene
obući njezina unuka na sprovodu
dok falseto života bude odjekivao
jeftinim drvenim sandukom
tako trivijalnim usred ovog odlagališta
odlagališta svega u središtu svemira
naučavanju geocentrike i egocentrike
krhke suze u krletkama
namijenjene i posvećene
djeca što imaju umrijeti
i mrtvaci što imaju oživjeti
a poneki mrtvaci
što imaju umrijeti
dobro dobro i zlo zlo
ladica koja ima biti otvorena
i konačno konačno
najveće moguće Ništa
falseto življenja.

D.Đ.

PROŽIVLJEN ŽIVOT

I

Kabina zauzeta čekanjem
gdje strah ne zalazi.

A ja imam priznanja,
mnogo priznanja za priznati.

Ima, ima straha oko mene,
straha koji nije moj.

Bio je djetinjast dan,
pečat kojim me život udario.

I otad, ne sjećam se,
tapkam nogom u ritmu života.

Jednom sam tapkao ritam života,
brzo sam, brzo zaspao.

Gledao sam onda sat; čekam;
sat je odavno stao.

Shvatih, jučer možda,
možda preksutra, ne znam.

Još gledam ukočen sat,
srca i koraci čvrste su varke.

Jedina čvrstoća koja me tjera
dotaknuti sirovo sunce u zapadu:

Noć koja ne zalazi.

II

Klupica nije rasvjetljena
niti postavljena u mrak.

Ona je integralni dio mene
kao i kukulja nebeskog svoda.

Izbrojao sam milijun zvijezda,
svaki put stvorivši novu.

Ima zvijezda koju sam izbrojao
mnogo, premnogo puta.

Zovu je moj život.

III

Kabina zauzeta čekanjem
i, privezano za nju, obećanje.

Držao sam jednom tu uzicu
jer kabinu polijevaše mrak.

Lupkavši po zastalom satu,
negdje zametnuh obećanje.

Dugo sam tražio obećanje,
a visjelo mi oko vrata zapleteno.

Toliko se zvjezdica taloži;
postoje one mrve življenja. . .

Ostatak je samo život.

IV

Ne znam kad sam točno umro,
ne osjetih naročitu promjenu.

Kako god okreneš
nije me previše bilo.

P.S.

Znam, imao sam priznanja,
mnogo priznanja za priznati. . .

Ma koga to zavaravam.

D.Đ.

KONCERT

gudači su usmjerili svoja strujanja
prema kaosu
dirigenti su zatajili
oboružani frakovima
i parkinsonovom bolešću
nagle trzajne linije
i koncertni majstor
sa tikovima
loša opskrba elektricitetom
u slaboj svjetlosti lustera
crveni stolci oblijepljeni žvakama
i brkati muškarci
napudrane gospođe
jednom istrošene
sada mrtve od istrošenosti
sjajni čeoni režnjevi
i smrad ljudskog daha
sinkope gušenja
grče se prsti pijanista
podbuhli i gnjili
jedina mlada violinistica
uistinu kosturske glave
i bujnog poprsja
već je obilno oznojena
s nje se isparava mučnina
činele raspolavljaju um
dozivaju pjenu na rubove usta
i nemilosrdnu žeđ
noge se bezpogovorno odaju kaosu
u trzajima nervoze
i naplavljujuće histerije
puhači instrumenti kapaju
silna slina udara u publiku
jedna se žena zakašljala
a sada svi kašlju
u novom koncertu
hroptavom i suhom
postludij nemogućeg zanosa
dirigenta starijeg od smrti
tankog i žilavog vrata
sa kvrgom zgrčene muzike
okončava ovo simbolično mučenje
publika se polako diže, odlazi
hvali koncert

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 07.04.2007. 02:50 »

Svjećnjak

Bijah svjećnjak na baroknom dvoru i Katarina Velika uzela me u
okrilje. Ja sam se upinjao da bih osvjetlio prostoriju što sam
bolje mogao i nisam razumio zašto me ne vide. Vidjeli su samo
moju svjetlost. Uživali su štoviše u mojoj svjetlosti. Zbog nje
su se susretali pogledima i ograničavali dodire. Vidio sam,
neki su žudjeli tamu. Znalo se to po njihovim nervoznim pokretima,
otuđivanju, šutnji, strahu u očima. Volio sam takve. Oni bi
povremeno pogled uprli prema meni i zaželjeli da me nema.
Da nisam tu. Tako sam uživao u njihovoj pažnji. Bijah raskošni
svjećnjak na baroknom dvoru i Katarina Velika uzela me u okrilje.

D.Đ.

Promiskuitet

Mirela je bila kukcojedna ili insektivorna biljka. Jednom je prilikom
susrela Otta koji je bio njemački oficir. Strasna je ljubav planula
među njima. Otto bi vinske mušice polagao u njezino mekano ždrijelo,
a ona bi ih pohotno gutala. Zatim bi cuclala Ottov prst koji bi
nakon toga čitav bio obasut nekakvim bijelim plikovima. On je obožavao
svoje plikove i način na koji ga je Mirela dražila. Jednom je prilikom
uhvatio bumbara za svoju Mirelicu. Bio je to prevelik zalogaj i Mirela
je pala mrtva. Otto je potom odšetao dalje, noseći u sebi klicu
venerične bolesti, u nadi da je još poneka biljčica razvila sposobnost
ekstenzivnog cuclanja.

D.Đ.

Pantomimičar

Usukan i blijed koračao je mojim tijelom. Ne znam zašto ali
nije mi odgrizao uši. Bojažljivo se ophodio prema mome licu,
sa znatiželjom upijao svaku gipku emociju. Njegovo je lice bilo
tvrdo, no besprijekorno. Iza bljedila lebdjela je tempirana
tuga. Zarobljen pod svojom maskom, kretnjama je izazivao
sebe u predmetnosti vjetra uokolo. Ja sam cijenio njega,
a on je ocijenjivao mene. Beznačajno sjenilo njegova izraza
otopilo se na moj nagovor i u isti tren, sjećam se, nisam
imao lica. On je, kao po nepisanom ugovoru, dobio moje lice,
dok sam ja nastavio šetkarati kao obezličena, bezobrazna jedinka.

D.Đ.

Parada

Duboki bas vodećeg bubnja prenuo me u san. U snu su kolaži
povezivali nepovezivo. Parada je bila na vrhuncu, a moj san
je snivao mene. Kada je centar parade izašao na čistac mogao
sam pogledom obuhvatiti sve pajace i nekoliko mažoretkinja.
Bubnjevi su udarali tešku koračnicu, a fanfare brujale.
Kolaž parade kočio mi je oči. Napudrani ne-ljudi odnijeli su
me i pokrili. Sada je već parada utihnula, fanfare otužnile.
Položili su me u grotlo i nisam se bunio. Iako bijah mlađi
od sviju iz parade, moja osmrtnica bila je uokvirena crnom
bojom. Iako bijah dio parade, fanfare su skoro nanovo
zabrujale.

D.Đ.

Vijeće umoljenih

Šezdeset i tri otuđenika pronašli su jedan drugoga u nizu međusobnih
rukovanja. Palo je 3969 poljubaca, a mononukleoza je uhvatila zamah.
Slijedeće čega se sijećam bili su Turci. Čitav grad je gorio, a sa
središnjeg tornja iskakale su žene. Pitao sam se odakle su se samo
tamo našle, ali bijesni Turčin koji mi je bio odrubio glavu svrgnuo
je moje misli na neke druge stvari. Kasnije sam se sjetio da su im se
muževi, zaraženi mononukleozom, otišli pokrstiti na obližnje jezero.
Posljednje uporište bilo je zauzeto. Put ka Beču bio je otvoren.
Bijaše to prečasni govor sultana Mehmeda i njegova velika pobjeda.
Sjećam se, glavu su mi otkotrljali u jarak i tamo sam boravio neko
vrijeme. Iduće što sam ugledao bilo je šezdesetak muškaraca srednjih
godina kako izmjenjuju poljupce. Turaka nije bilo. Jedan je posegnuo
rukom za mnom. Otada se nalazim ovdje, i u meni se nalaze nalivpera
uglednog gospodina pisca. Ponekad obriše prašinu s mene, a jednom
me je ispolirao iznutra. Nisam mu zato zamjerio kada se malo tinte
prolilo po meni. Godpodin pisac je opisao, sve do u detalje, kako su
Turci pali, no nije se povodio istinom. To bih mu mogao uzeti kao
jedinu manu. Ugodan je i milostiv gospon pisac. Ima tako bijele ruke.
Piše povijest, znate.

D.Đ.

Abort

Istukao je zigotu. "Nemoj tuči slabije od sebe",
rekli su mu, "udari fetus kad si faca." Usudio se
grohotom smijati. "Zašto se smiješ", pitali su ga.
Ništa. I dalje se smijao. Zigota je bila ozbiljno
povrijeđena - prijetio joj je mokraćovod, a on se
grohotom smijao. "Budalo", vikali su mu, "vidi što si
napravio!"  Nije se obazirao. Grohotom se smijao...

D.Đ.

Kostur

"Teško je biti kostur u oklopljenom svijetu" – uzadhne obeshrabren.
Svaki je dan neodoljivo umirao. Ali kako – pa bio je kostur?
Odakle uopće život kosturu, može se netko zapitati. Jednog je
dana bio okružen većinom onoga što čini čovjeka. Ali duša je,
kako jedan jednom rekne, u rebrima zarobljena. Ovaj je očito
imao pregusta rebra. Duša se nije mogla izbaviti. A svaki dan
provuče se njen komadićak kroz očnu duplju u svijet i potraži
stan u novom biću. Rađaju se malodušna bića, satkana tek od
uzaludnih komadića duše. Samo veliki ljudi mogu preživjeti
smrt. Ali čemu? Ovaj je kostur izvor malodušnosti.

D.Đ.

Granica

Jednog si dana ustao i čvrsto odlučio da ćeš oko sebe postaviti
granicu. Čitav si taj dan proveo postavljajući oko sebe dovoljno
čvrstu, izdržljivu granicu. Nisi želio da ona ovisi o političkim
strujanjima, da je velesile mogu osvojiti. Nisi želio imigrante.
Želio si samo svoju granicu, da te dijeli. Čitav si je taj dan
postavljao, a sutradan su te čekali pregovori. Pregovarao si
za svoju granicu, naišao na osude i pokude. Sačuvao si svoju
granicu. I te si večeri umoran zaspao, sretan unutar svoje
granice. Odmarao si se u svojoj granici. Ona je bila postavljena,
a ti si se odmarao. Jednoga si dana krenuo u osvajanje, ali nisi
znao dalje od skučene granice. Postao si doživotan robijaš
vlastite granice koju si jednoga dana toliko poželio.

D.Đ.

Džokej

On je malen, kržljav i na konju. Njegove tanke labave ruke pohotno stežu
duge kožne uzde. Jedino što zna jest usmjeriti konja. Pogled mu tada
stremi prema naprijed. Pažljivo. Vrpce, vrpce, vrpčice. Pobjedio je.
Sa džokeja sjahao je konj.

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 17.04.2007. 23:24 »

Ars poetica I.

Jer poezija nije glatkog mora dar,
ne krade ona vale azurne miline.
U poeziju ukleo se od vulkana žar;
žar vulkana koji pršti od siline.

U mislima noćnog lovca,
krotitelja svih vulkana,
komeša se snaga tvorca
na sumnjiv mu način dana.

U poeziji gori baklja jedne ljutnje,
poriv uništenja svega nekoć sveta.
Na papiru titra iskra moćne šutnje
što pretače riječ u vječnu Snagu svijeta.

U razumu buntovnika,
gdje uzavre mrtva java,
rodila se bistra slika –
Stih čovjeka oživljava!

Jer poezija nije glatkog mora dar,
ne krade ona vale azurne miline.
U poeziju ukleo se od vulkana žar;
žar vulkana koji pršti od siline.

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 17.04.2007. 23:26 »

Bogovrag za laku noć

Kalavost božje lubanje,
napuknute leće –
Da, On ima oblik.
bezumnik to reče.

Reci, bože, u što
gleda tvoje oko,
krvavo i mutno –
sasjeklo duboko.

*

U zrcalu gleda
sve nakazne mane,
ne bi li svud silo
strah i poštovanje.

*

To bezumnik reče
pred počinak djeci;
iz njih danas rastu
đavlji vjerenici.

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 17.04.2007. 23:26 »

Život

Uzdah noći briše staze blijede,
trag čovjeka ne ostavlja ni sjenu;
trudne mačke slijepu stazu slijede
u zemlju, davnom nadom zavijenu.

Nakon puta kroz prikaze hladne
mačke, već umorne od životnih dijela;
lijegajuć na obrise one zemlje jadne
istiskuju iz sebe glatka mrtva tijela.

Prodor čiste boli dopire do kuća,
iz sna čedna trgaju se ljudi;
titrajuća jeza preplavljuje im pluća,
a crno srce izbija iz grudi.

Na istoku već tamu Sunce guta;
nova nada sad je već pri svemu.
Ispred vrata sjedi maca žuta,
čeka novi život da uživa u njemu.

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 17.04.2007. 23:28 »

Kupač

Uzdiglo se sunce nad visokim morem;
sav ponosan mišljah: Nisam zalud stvoren…

I ne želim plivati dalje u dubinu,
ne sramim se više vlastita plićaka.
Dubina je jedna, jednu krije tminu,
a plićak je samo moj, tu svjetlost je jaka.

Previše kupača otišlo je dalje,
u ždrijelu dubine bilo progutano;
nisu znali da ih plićak tamo šalje
sve da ne bi otkrili blago zakopano.

U plićaku počiva dragocjenost svijeta,
tamo, u dubini, ništa osim tame;
sve dok oštar pijesak dotiče mi peta
sav svijet će mi biti uprćen na rame...

Dijete gradi toranj od sjajnoga pijeska;
nad dubinom vjetar plahu plavet mreška...

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 17.04.2007. 23:29 »

Poriv

I

Klanjanje i prazno klanje,
nisu isti po vanjštini,
al' pokreće ih isto stanje
u svoj ljudskoj pasuštini.

Klanjali se mi svom bogu
il' oružju iz naših ruku,
sve svodi se na jednu borbu –
Misli da nas ne potuku.

I bog kolje, i mi koljemo,
jer ipak smo božja slika.
Što bog stvori to voljeno
bit će vazda, dakle nikad.

II

Ljubav umrije u klanjanju
još otkad je ljudska roda.
Posežemo zato klanju
jer klanjanje ne daje ploda.

Plod nas hrani, ali krivi,
skoro ćemo mrijeti gladni.
Dok klanjanje i klanje živi –
poriv će pobjedit jadni.

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 17.04.2007. 23:31 »

Ta se ptica rađa razlomljenih krila...

Ta se ptica rađa razlomljenih krila;
i blijedo joj tijelo okružuje sjenu.
Dok bolom se rađa, već smrt joj je mila –
rađanje je jedna smrt – u još smrti krenuv.

Kad slomljenih krila uzletješe ptica
da pokaže nebu koliko je mala;
tad još jednom umre, osunčana lica,
na njenu je sjenu božja noga stala.

I noć je pala. Da odmori se negdje,
da založi svoj let, ptica hoće sletjet;
treći puta umre kad začuje: "Ne sm’ješ;
ta, ptica si, ptico, i letjet ćeš, letjet!"

Letjela je ptica i mučila sebe;
lomna su joj krila gorjela od snage;
kvocala je ptica: visoko je, zebe;
zasjale su smrznute oči njene blage...

Nakon ove smrti mučenje je stalo;
to bijaše Smrt što prezir smrti rodi
- i smrt posta Rađanje što strepnju je sjalo -
ranila su nebo krila u slobodi...

D.Đ.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 17.04.2007. 23:32 »

Gazela: Atomski rat

Onomad; kada su dunje otapale
smrt. Kada presahla su pluća rasla
k neslućenosti. Onomad; kraj raspucale
grane, u njedrima vatre; polja su gasla.

Onomad; gluhonjem dolazak praznine
u jeci, jeci svjetla jesenjeg,
popodneva sivog;
Onomad; kisele kiše, vjetrovi, tmine;
i tišine, tišine; jetka jeka živog.

Onomad; nad poljem, kosturi ptica;
i mrlje sjena, stabla bez granja;
što srču dunje; i smrti, i boli,
na logu panja;
onomad; sumporna gljiva nakazna lica.

Onomad; prije i prije, pred bilo čime;
i opet nakon; po smiraju svega –