maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 14.03.2007. 00:30 » |
|
PJESMA NAD PJESMAMA: NACRT JEDNE KRIZE DUHA
I - KONAČNI PROLOG
Sklopiti odu prolaznosti znači omogućiti djeci civilizacije da se uguše njezinim sitnim, nemarno i pogrešno sklopljenim djelovima.
Duboko štujem prolaznost, moja se slova lako ispiru. Ispod svakog od njih vidim trag boje, lagahno klizi, vidim nestajanje u nerazgovjetnost.
O, prolaznosti, iscjeli mi rane besmrtnosti otvorene na mom čelu, stigme vječnosti u mojim dlanovima. Kakav sam to poljubac niske pH vrijednosti primio? Kakav nagriz od poljupca.
Pokupi govna za sobom. Nisi pseto. Ostavi bijeli kamen jer je osuđen da ostaje. Žalim kamen kao što žalim i svaku našu umotvorinu koju smo iščupali iz mirovanja.
Žalim sebe jer ne znam prolaziti.
II
Hajdmo, hajdmo, hajdmo, dalje, dalje, dalje, brže, bolje, više, jače, hajdmo, hajdmo. Pokopati, da odstoji. Iskopati, da istrune. Dovoljno je zemlje i dovoljno razina, dovoljno plodnosti lagano zacrtane na platonskom platou. Dovoljno bilo čega da odugovlačimo, odugovlačimo, odugovlačimo. Tirade, mirisi, maskerade, emfaze i pavijani, koloture, balvani, ljuljamo se, a mi se ljuljamo.
Gle, ispred sebe. Poljubi ono što vidiš. Ucrvanu maglu, ono što rađa onim, mnogo. Poljubi mnogo, možda susretneš poljubac. Kako ćemo naići na protuslovlje ako pokušamo pobjeći, ne čuvši sirenu. Pokopati, da odstoji. Iskopati, da istrune.
Istina dubi na potiljku, tu nema gravitacije. Boli trbuh, silno, silovito. Nemati ključne kosti, imati nakit.
III
Svrdlo se napokon stvrdlo. Kolač je gotov. Koliki dio sebe uništiti da se dospije do sebe, ispred tebe na pladnju je da biraš. Nema mudrosti prije izbora, pa kako ćemo onda mudro izabrati?
Izbor daje mudrost. Nakon nekoliko izbora većina ostaje glupanima. Umjetnost, lijepa, ljepljiva slika, nadasve u izlogu.
Rijeka od tjelesnih tekućina. Stiks. Ljepljiva, lijepa umjetnost u izlogu. Svila se oko moga vrata, svila svila. Brada. Saharoza, lučno. Ne kapaju balustrade na oči, djevojka nema ogrtač od suza. U špiljama tijela, tuba.
Grozni. Čitav vijek patvoren utjecajima violinskim, ključevitim, zamornim. A horde glodavaca usmjeruju Europu. Europu ruju. Svrdlo se stvrdlo. Tko je potpisao budućnost na unutarnjoj strani ogrtača, tko je vrućim šiljcima trgao svilu sa ljudi. Tko?
Zvao se Tko i odgovarao je svim pitanjima. Nijedan prorok nije znao za njega. Ipak.
IV
Plebiscit. Geografija. Nacrtati ideogram svih normi, zanijemiti u njegovom prisustvu i osjetiti poziv da ga se zlati. Kotao, loše viskozne talionice. U kotao sa zlatom, skok, samoubojstvo. Exegi monumentum.
Plebiscit. Geografija. Tu je šuma i koncentrično se sužava, opkoljena. Plebiscitarno podići spomenik čovjeku, psu iz raznonode.
Patvorine, patvorine. Krmelji i mliječna kiselina, siže. Malo, malo niže. Siže ove civilizacije retroaktivan je, a moja ruka briše moju povijest. Kontinuirati se znači raslojavati aktivnost mišljenja.
Ogoli me, do iza čovječnosti, ta ja tu ne pripadam. Ti pripadaš? Kako se usuđuješ usuđivati, osuđivati, suditi. Bludi i budi. To je i pareneza i dosjetka. Kako se zoveš, reci. I opet je upitnik pao u provaliju,
Mene zanima dobiti tebe. Neću gledati tvoju unutrašnjost, ali mogu li je barem opipati? Eto ti tvoj upitnik, osjećaš li se bliže mojoj pojavnosti, mom transcedentalnom. Ti si transcedentalna kurva, i to ona najgore vrste, rame uz rame sa sudbinom.
V
Imam doušnike svih vrsta u svim poljima antropološkog, na jednoj planini i u jednom svemiru. Kapaju mi po glavi, oni su kapljice. Imam doušnike svih vrsta i oni su gluhonijemi, slijepi, kvadriplegični. Koristim ih za odbijanje neprijatelja, umjesto vreća. I sve.
Uzalud je stvarati velike opuse kad postoji i sve.
Prijeko potrebno mojoj mašti nešto je da ju pokosi, ona je zarasla u autohtone tvorevine jer o nju su pak ptice pokušavale razbijate puževe i kornjače, organsku tvar. Nisam vidio orla, ali sam vidio grb. Teške ptice jezde zrakopraznim prostorima ovih dana. Pitam se, pitam: Koliko ima do poraza?
Ne mogu jesti, sit sam svega. Prežderavanje, naime.
Može li se provalija napuniti upitnicima pa da se mirno prošetamo njome? Naime, nema s druge strane ničega što nije dalekosežno. Dakle, apsolutno ničega. Ali trebala bi nam nova šetnica, ovako se osjećamo ukočeni. Zarastaju nam kosti, atrofiraju mišići i svi nosimo naočale.
Upitnici su trnje, i zabadaju se u naše tabane. Pa kad jednom prošetamo punom provalijom, ispraznit ćemo je i na njenom ćemo dnu vaditi upitnike iz naših tabana, nesvjesni da su preduboko u nama. Eto na.
I nitko, baš nitko nikome neće htjeti dati lupešku. Pravda će skriviti kraj ljudske vrste.
Ispravi se, praznino! Ispravi. Ti kičmena, ispravi, ti postojana, o. Ispravi.
Prilično rana besmislenost. Pričekaj malo sudnji dan. Isplatit će se ulaganja. Vjeruj mi. I nemoj opsceno zamišljati svoju smrt u vrtu. Nemoj.
Predlažem prijedlog da i praznina umre, u agoniji, na krovu, od sviju ostavljena. Da bude efektnije, na nešto nabodena. Sjedi, rekli su mi, pruži rukicu eutanaziramo euforične. Gazimo stoički u besmisao svijeta.
Stoko stoici, Sadako je htjela živjeti. Dajte još smajlija, baš ste osobenjaci. Stoko stoici, stoko. Ne gledati pokemone samo zato što su sranje, stoko stoici!
OK, OK, čekajte. Napućio sam obraze, udarite mi dvostruku trisku, ali lagano, nemojte da boli. Lagano, polako. Pfuj, što je to? Dogmatizam.
Ijuuu, skini ga s mene, ljigav je i mlitav. Usudila bih se reći, slinav. Da, kao i vaši steroidi, dižem se ja. Nitko mene neće neovlašteno eutanazirati, skidam gumu s ramena i odlazim. Stoko, stoici. Možda ovako brže umrem.
Nema uzvanika na mom rođendanu nema uzvanika na mom rođendanu samo baloni, smiješni šeširi, kolači, nema uzvanika na mom rođendanu.
Stoički, stoječki.
VI
Tekuća vrućina niz bedeme kula, kulja, nema spajanja, nema razdvajanja, da ga ima već odavno neki bi sistematičar sastavio uznositu, nikad ponovljenu odu postojanju. Ona toliko strši iz svega izrečenog, toliko nadvisuje oblake, da naše misli nisu sposobne misliti. Sistematika u klupku.
Nakon bitke, mrtvilo mrtvih. Neki trubadur prolazi, misli stihove. Sunce je već dobrano zaglibilo u horizont. Trubadur je mimoišao svaku pojavu što se prema njemu sručavala, ide prema Carigradu.
(da s punim obrazima nastave žvakati ono u nastajanju promočeno nastajanjem izbljedjelo raskidano neprepoznatljivo ono u nastajanju što nikad neće nastati)
VII
da umrem s osmijehom jetre "Pokloni mi, samo za mene" kazala je, jednu bljutavu strofu značenja evo ti, glupačo, evo ti strofa:
Volim te i tako to, tako je to kad te volim, nije svako zlo za zlo, a sad bježi - ja te molim.
hajde, da umrem s osmijehom jetre suhonjava ćelija već proturiječi onom što se moglo zbiti životu kakvog sam mogao izgubiti u nekoj platonskoj ideji mirnoće ali idem dalje predmnijevam da ću te ugledati već sutra kad plameni jezičci temperamenta ne budu više na jeziku, semiotski, djevojko, dozlogrdila si mi udalji se što više možeš, odstupi
što te više ugnjetavam ti se više zaljubljuješ proklet bio mazohizmu žena proklet bio bože gore u paklu lud sam, ubit ću nekoga bocom
(. . .)
To se sve odnosilo na polupupčanu vrpcu koja je krasila tvoju kosu. Zaboravimo nesporazume, vratimo se vratolomnom.
Čekaju nas mnoga oboljenja koja još moramo preboliti. Zusammen. Voliš kad ti tepam na njemačkom? Umri kurvo!
Pljas, pljas, vris, vris. I jedan omanji gaargh.
To se sve odnosilo na polupupčanu vrpcu i tvoj ispupčeni pupak, pupčana, sad možemo zaboraviti nesporazume, evo iskrenut ću ti juhu iz vrećice.
Domestična poezija.
VIII
U jednom dahu pisati, ali valja disati, daje ritam stihu, daje ritam stihu. Gdje si, veliki, iza kojeg kamena? zaletio sam se u oblačno podne. smrt, trak smrti, aaah, toliko leptira razletio se zrak homofobne cipele, život mi se ne poklapa s onim što jesam sve što znam je poredba bog je iskrvario. Ja sam ništa, dio sam nečega, mnogo ničeg načinja nešto.
(Ceden do victor abibis, a zaš to se onda s tidiš?
Čovjek - kom pl e ksn a b oljka p riro de.
izraslina)
IX
Luđak dijaboličkih težnji, onaj tip čovjeka kojem eto, u nedostaku bolje nade, odlučujem težiti. Valja mi stvoriti svijet bez imenica, imperativno, ishitreno, stvoriti.
Ja sam dijalektičko derište i ide mi crnina na nos.
Pokeraško lice pretočeno u moj život, ali pak odraz na vodi. Rasplinu se svaka misao pri pogledu na mjesec ispod vjeđa, zaostao od jednog ludog djetinjstva. Onda sve bude modro, a toliko želim doživjeti crnu. Kao čovjek osuđen vjerovati da je crna korak bliže ništavilu.
Svi znaju, ništavilo je crveno. Sukrvica. Svi to znaju i ptice u svojim kljunovima, šušci. Na licu drugih tuđe brige, djelomično moje. Izdvajao sam nenamjerno iz stabla detalj i vidio u krošnji Aleksandra Makedonskog kada se na periferiji Indije okrenuo, prožet nelagodom vojske. Stablo je sve, a najviše, nažalost, stablo.
Omašna Dobrota, od života teža, gledati kako se prosipa po glavi kao mramorni stupac težine. Koliko je treba da se glava smrska, da ostane integralni čovjek, proturiječak iluzornim slobodistima. I točke postaju upitnici, kao kiša kad u krupu svoje kristale preslaže.
I točke postaju upitnicima retorike, a misli sublimiraju u jasne imperative života. razbibrige: treba zamijeniti sto eura, kupiti šećer, kavu i četiri litre mlijeka, mineralnu, čokoladu za kuhanje. Pištolj. Manje omaške tenzija su što inače zgužvani svijet neprimjetno povlači, izravnava u napetost što već gubi čvrstoću, negdašnju fleksibilnost tkiva. I naše glave udaraju u vlastite stjenke, svijet je sniježno selo u mrežnici, glave se razmahuju. Ljepota zameće čovječnost povijesti, pada snijeg.
I samo je pitanje izjavnosti kada će sve da se sruši.
X
Umrijeti u žutoj boji. Umrijeti u crvenoj.
Tržište, otvoriti opcije tržišta, paleta uzoraka.
Umrijeti crveno, tikovina, dud, dužd, knez, amputirani satrap. Kupi svrdlo zbog lokni piljevine, kupi vergl bez majmuna. Trotočje.
Operite mojim pepelom rublje.
XI
Presedan.
Eto, sve se dogodi, nažalost ljudi vole reći presedan.
Promptno, promptno djelovati. Odmah se pozvati na presedan.
Umrite, ljudi, pa ćete konačno vidjeti tko je svo ovo vrijeme bio u pravu. Vi niste, vi ste živjeli kao budale, umrli kao idioti.
Ima konj, ima konj sa ormom i njegove su noge spojene. Šepavi, dehidrirani konj, ali ima ormu crvenu.
Ekvilibrij, gdje ga vidite? Kad vam se nagužvaju očne opne, možda. Ali nije brdo sve što brdi.
Panegerik ulizicama, Ahilej umočen u hormon rasta i dečko sa elementima lubenice. Nije nam bilo dovoljno dobro.
Timur Lenk nije trepnuo dok je umirao. Kažu.
Kad kažu, primjetili ste, usta im se tako beživotno otvaraju, neovisno o radosnom sjaju očiju što odaje očajno uvjerenje u isto. Oh, kako su bespomoćni ljudi u vremenu kad je ortodoksija puštena da pluta. I netko će je jednom naći.
Apokalipsa je jedno lako, lepršavo rješenje. Lako kao klupko konca zgužvano bez redosljeda, lako kao Sfingina zagonetka kad je sve čovjek.
O, emfaze tisućljeća, toliko vas je i tako ječite, više od riječi kojih ste nuspojava, tako djelujete na naše senzore, tako povijate naše trepavice, o presvete emfaze, u kutu leži koš za smeće. Pretrpan. A nestane gravitacije kad se smeće iskrene.
Samodostatan čovjek taman dovoljno poživio da umre, presedan.
XII
Mnogo se toga događa kad se igračke grče, a u kutu sjene pomalja se mali očni brid obećanje. Poredat ću blokove da stignemo do Golgote, a voda je do koljena, a voda je do koljena, a voda je do koljena, a voda je do koljena, a voda je do grla, a grlo je do koljena, a grlo je do koljena. Poredat ću blokove od naših tijela, i mi ćemo ih pregaziti, prepiljeni u naravi mađioničara.
[umetnite uzvišenu glazbu] Transfiguracija, bjelina, udovi božji, krik tišine.
Blop, blop, blop, plok, blop, blop, blop, plok. I sve se na kraju svede na zvuk kapanja vode.
Otresi se, iznoji svoju smrt. Život ionako nema dovoljno smisla da bi ga olako okončali.
Blop, blop, blop, plok, blop, plok, blop, plok, neću pristati na tautologije. Meni su dlanovi zavareni preko očiju. To je posljedica nuklearne katastrofe. Nema Boga. Nema Čovjeka. Samo rasprodaja, popusti i priprema za neku neočekivanu zimu.
Koje neće biti, isto kao što neće biti, neće biti boga i neće biti čovjeka. Čiji je onda ono autoportret? Umri, da mi ne smetaš, umri brzo i efikasno.
XIII
I nema prirode, samo narav proturječnosti gdje rijeke teku u svoju rijeku, a sad dosta! Ako umrem, neka mi netko otkopa grob i neka me nikad ne pokopaju, neka mi zamjere smrt i neka se ljute, neka mi iscipelare truplo. Gurnut u potok, postrance, to želim biti.
Tri puta poludjeti, tri puta, zanesen u strahovitu ekstazu. Mrtav kao mrtav.
Zid bez granica toliko stvaran da je gotovo hranjiv otpočine između bivanja i tebe samoga u molitvi između bridova sobe što tajno pokušava gnječiti a sloboda nije eterično ulje ne znam što je ona
ššššššš psssssst šššššššš pssssst kažem ti slušaj svoju šutnju dokuči nabor usana zid bez granica toliko stvaran da reže doživljaj i estrahira događaj vrati se
KLAVIATURIST, SPOERADIČAR
Sova vieruie - plutokracia sleđene ribe haringe na pola puta između sanatoria i konzervatoria krematorium muzikalnog viđenja lebdi lebdi slabašno tielo ciuču terce hodanja. Svirka Leta i violina gusle Na promenadi bez brkova kapriciozan samosvoian
Svirka Leta i violina gusle
u kaljuži uviek tuđih osiećaja
Furam se na dušik kisičniji je ----- grčevit zanos stupci dima, stupci muzike
Vitičasti prsti broje. Odbrojavaju sami sebe.
(. . .)
Između truleži i koromača, bl djela života, ruke rezača, bl listići kameni, zameci mača, bl srubljeni članci, prsti vrača.
To su bili lovci prethistorije bl u zemlji prije zamki aporije, bl život je plovio sporije, sporije, bl sve je bivalo skorije, skorije.
Sad kada sve je dalje i dalje, bl začepi gubicu, razlomi ralje, bl bezuba usta, hrskave gvalje, bl tvoje su usne bezbojne malje.
Tvoje su riječi bezbrojna laćenja, bl iz tvojih usti ne teku značenja, bl simulakrumi opustjelih kačenja bl za jedinu bit koja je shvaćena.
XIV
Klopka povijesti preuska je za miševe, odrubi si glavu, primjeti mahovinu na sjevernoj strani sebe. Jer iza tebe toliko je Euridika, ispred tebe glazba nisi je čuo od zvuka.
Divota, kakva sušta divota, ovih šest sekundi života! Mijenjam sve orgazme, sve zapisane simfonije za šest sekundi ovakve harmonije.
To je ono kad sve izmišljotine dobiju bit: dodir, plavo, sjever, mirnoća, zalazak, razmicanje, pranina, bog. I onda otvoriš oči bez kapaka jer bio si sam sebi kapak, a tvoje tijelo pokrivalo je rupu jednog svjetskog oka kako si se pomicao, razmicao, i nju sa sobom si povlačio.
A tako se slučajno za nju okačio. . .
Glupani napućuju svijet, ljubavnice usne, svatko nosi klicu tumora i jedini lijek, izvrnuti se iznutra prema van, a nije presedan, već običan slučaj kada se dogodi, utaman, noću, usta otključaj - ispljuni zloću!
Čovječe, kurton kurtoazije iz pustih polisa Male Azije pa u svijet, čitav i naizust svima poznat splet.
"Dobar dan, kako ste." (bez upitnika) "Lijepo je vrijeme" (bez izjavnosti, toliko suho)
Ali onda, noć, parkovi, egzibicionizam, i ispoljavaju se smrdljive hijazme kroz oštri melem zločina. Kao borić u automobilu, vanilija.
|