Kurve, užad i BezličniPrvi čin - UžadGospodin Pacijent: Sve je sranje, sve je besmisleno, sve je gotovo, svršeno.
Gospodin Lutkar: Gospodin Pacijent je simpatičan mladić.
Gospodin Pacijent: Gospodine L, terajte se. Ja ne postojim. Vi ne pričate sa mnom. Ja ne pričam sa vama. Vi ste glasovi u mojoj glavi…
Gospodin Lutkar: Sladak mladić.
Gospodin Pacijent: Ili sam ja u vašoj. Dogovorite se. Ljudi. Gospodo. Geniji. Recite mi da li postoji išta lepo na ovome svetu? Jedna jedina stvar zbog koje vredi živeti, vredi stvarati, vredi voleti. Jedna prokleta stvar...
Gospodin Lutkar: Šal od svile.
Gospodin Pacijent: Je l' postoji? Pitam ja vas.
Gospodin Matori Starac: Pa, ne. Za bagru je to ljubav.
Gospodin Pacijent: Ne vredi živeti. Ne može se voleti. Ne treba stvarati. Sve je svršeno. Sve je u zenitu ništavila i beznađa. Gotovo je, gospodo.
Gospodin Matori Starac: Znači, ništa od samita?
Gospodin Pacijent: A nekada sam bio pametno dete... Jebali me psi...
Gospodin Matori Starac: Je l’ to sigurno da nećete da se vidite sa nama?
Gospodin Pacijent: Hoću! … ali ne mogu.
Gospodin Matori Starac: Ne razumemo.
Gospodin Pacijent: Poželeo bih istog trenutka da umrem. Kada bih vas video.
Gospodin Matori Starac: Zašto?
Gospodin Pacijent: Zato što bih se onda uverio da postoje ljudi. Osećao bih se užasno.
Gospodin Lutkar: Kapi s oboda, sada padaju na uže i gan. Ja sam slobodan, neka s moga vrata viori šal... od svile...
Gospodin Matori Starac: Da postoje ljudi. Kakvi ljudi? Dovršite misao!
Gospodin Pacijent: Gospodine L, to je pesma o momku koji se obesio...
Gospodin Matori Starac: Sačekaćemo vas.
Gospodin Pacijent: Mislio sam da postoje "ljudi".
Gospodin Matori Starac: Aha!
Gospodin Pacijent: Ništa drugo. Zamislite.
Gospodin Matori Starac: A, to je jako loše.
Gospodin Pacijent: Ja znam da nikada neću moći da budem kao neko od vas.
Gospodin Matori Starac: Mislite, dobar?
Gospodin Pacijent: Pa, da. Nije bitno sad.
Gospodin Matori Starac: Dobro, trudim se da razumem.
Gospodin Pacijent: Ne morate da me razumete. U principu, na neki način i ne očekujem.
Gospodin Matori Starac: Ali hoću, meni je zanimljivo dok govorite.
Gospodin Pacijent: Loše mi je jako. Pri kraju sam. Jednoga dana će me skidati sa zidova, eksplodiraću. Sve je manje stvari koje me održavaju u životu. I muzika. A muzika polako isčezava.
Gospodin Lutkar: Je l' imate šal od svile?
Gospodin Matori Starac: Zamislite, meni se pre neki dan urušio najveći motiv. Ali sam opet živ.
Gospodin Pacijent: Koji?
Gospodin Matori Starac: Pa, dugo sam živeo na ideji da ću stvoriti nešto, da ću napisati nešto. Sumnje su postale u skorije vreme sve neobuzdanije.
Gospodin Pacijent: Ali vi još možete da se pokrenete…
Gospodin Matori Starac: Smenjivali su se periodi…
Gospodin Pacijent: Da uradite nešto.
Gospodin Matori Starac: Periodi vere da to valja i periodi potpunog gađenja. Pre koji dan sam konačno pukao. I sasvim odustao. Jedino što me teši je što sam shvatio koliko sam bio ove dve godine uporan. Strahovito uporan. Kao jarac. Sad šta mi preostaje? … fakultet! sa kojim sam debelo zaglavio upravo zbog tog sanjarenja.
Gospodin Pacijent: Vidite…
Gospodin Matori Starac: Sada uviđam da je put bagre put kojim konačno moram krenuti, dosta je bilo lutanja.
Gospodin Pacijent: Razlika postoji između sanjara i velikog čoveka. Sanjar sam npr. ja. To je osoba koja želi nešto ali nema čak ni teoretske šanse da to dostigne, dok vi imate čak i potencijal da ostvarite to što želite, samo vam je potrebna jaka inspiracija. Jednostavno niste se pronašli u trenutku. Imaćete priliku kasnije kada preispitate sebe. Vi ste veliki čovek. Kao i g. L.
Gospodin Matori Starac: Kako me sada oblizuju ti laskavi plamičci.
Gospodin Lutkar: Kako ćete učiniti prvi korak? Koji će to biti korak po redu?
Gospodin Matori Starac: A stvarno, skoro da sam vam poverovao. Kao da ste mi na trenutak probudili nadu.
Gospodin Pacijent: Ne verujte mi.
Gospodin Matori Starac: Moguće, moguće...
Gospodin Pacijent: Biće tako. Samo vam nije došao veliki talas da vas potopi.
Gospodin Matori Starac: Što mi je žao što moram da vas napustim.
Gospodin Pacijent: Morate samo biti strpljivi i postići ćete mnogo...
Gospodin Matori Starac: g. P, hvala vam na rečima. Pozdravljam vas.
Gospodin Pacijent: Pozdrav, g. MS.
Gospodin Matori Starac: Žao mi je što vas napuštam. Ne ljutite se.
Gospodin Pacijent: Ko se ljuti, uvalim mu kruti!
Ulazi jedan gospodin na scenu.
Gospodin Matori Starac: Evo, imate Bezličnog.
Gospodin Lutkar: Ne, ja se ne ljutim.
Gospodin Matori Starac: Žao mi je što nećete doći na samit. Onda neću ni ja.
Gospodin Lutkar: Laku noć gospodine. Videćemo još za samit.
Gospodin Matori Starac: Zbogom, građani.
Sa scene izlazi gospodin Matori Starac.
Kraj prvog čina.
Drugi čin - BezličniGospodin Pacijent: Gotov sam. Jako mi je loše. Da nisam popsovao onu devojčicu, ni krivu ni dužnu, osećao bih se još gore.
Gospodin Lutkar: Kako ste je popsovali? Zašto je otišla?
Gospodin Pacijent: Hoćete da vam odsviram?
Gospodin Lutkar: Hoću.
Gospodin Pacijent svira na usnoj harmonici.
Gospodin Pacijent: A nije htela da se meša u razgovor mene i g. MS-a.
Gospodin Lutkar: Čekajte da razmislim.
Gospodin Lutkar: Je l' vi zamerate njoj zbog toga? Nema ničeg od nje i mene... to je jasno...
Gospodin Pacijent: Zbog čega da joj zameram?
Gospodin Lutkar: Nego... valjda mi prija što tako pametna devojka priča sa mnom.
Bezlični: Alo, šabani! O čemu se radi? Druže, koga si napušio onako domaćinski?
Gospodin Pacijent: Popsovao sam kučkicu.
Gospodin Lutkar: Take the money and run.
Gospodin Pacijent: Onu Trakijanku?
Bezlični: A pre toga, što si joj jebo mater?
Gospodin Pacijent: Ne znam, iznervirala me nenormalno u jednom trenutku. “A možeš i da se uključiš i da baljezgariš o suicidu i velikim gradovima, g. P.” Tu je uvredila, pored mene, i g. L-a. Mala fufa.
Bezlični: Ne kapiram.
Gospodin Pacijent: Jebem joj mater.
Bezlični: Šta vas je tačno uvedilo?
Gospodin Lutkar: Da. Mrzim je zbog toga, ali ne mogu baš mnogo da je mrzim.
Gospodin Pacijent: Eto vidite, ni ja je ne mrzim zbog toga previše. Ali, žensko je. U mojoj je prirodi da je puno mrzim. Jebi ga.
Gospodin Lutkar: Sviđa mi se to što tako mislite, g. P.
Gospodin Pacijent: Zamislite kakvu sujetu ima.
Gospodin Lutkar: Ali ja sam morao da se ponašam fino jer mi ipak čini veče prijatnijim ponekad.
Bezlični: Jes’, k’o da mi muški nemamo sujetu.
Gospodin Pacijent: Zubima bih je zaklao, verujte mi.
Gospodin Lutkar: Kako ste videli tu sujetu?
Gospodin Pacijent: Ne. Vidite. Ona je žensko. Mora da ima sujetu. Ali da to prodaje kao neki svoj ego. Zbog toga popizdim.
Gospodin Lutkar: Ne razumem vas, g. P.
Gospodin Pacijent: Pa, vidite, ona je žensko.
Bezlični: Taj deo smo skontali.
Gospodin Pacijent: I ne može da se kurči.
Gospodin Lutkar: Razumem samo da ona ne razume moju mržnju prema Beogradu, i da je pravda čak uopšte ne zanima.
Gospodin Pacijent: A studira biologiju.
Bezlični: I najebo si joj se majke, Pacijentu?
Gospodin Pacijent: Da. Inače, užasno mi je iritantna kao pojava.
Gospodin Lutkar: Gospodin Bezlični besomučno pojednostavljuje i ispada zanimljiv.
Bezlični: Ja bi’ više mrzeo Niš nego Be-ge.
Gospodin Pacijent: Pa mi je ovo bilo povoljno da se ispraznim, koliko-toliko.
Bezlični: Iskreno, jebi joj kevu svaki put kad dođe. Psihički teror.
Gospodin Pacijent: Ne, neću.
Bezlični: Ja bih rado, ali to nije baš u mom stilu.
Gospodin Lutkar: Znate šta to znači...
Gospodin Pacijent: Sviđa se g. L-u.
Gospodin Lutkar: To znači da je takva i prema drugima. Znači da je odbojna većini. A to je fenomenalno.
Bezlični: Lutkar je, bez uvrede, i sa svim dužnim poštovanjem, budala od čoveka što se loži na neke takve ribe. Pametna! Daj čoveče, žena je to. Što su pametnije to su gore. Još je ova ’88. godište.
Gospodin Lutkar: Misliš, to su opasnije?
Bezlični: Još i ako je dobra riba, pa to je ono…
Gospodin Lutkar: Šta onda?
Bezlični: "Imam 18 godina i dobro dupe, alternativna sam i pametnija od većine mojih vršnjaka… Biću jebena seksi intelektualka."
Gospodin Lutkar: Ne bi ona dolazila ovde da je tako in...
Bezlični: Ma jok.
Gospodin Lutkar: I nije ‘88, nego ‘87.
Bezlični: Pardon, Lutkar, ‘88 je.
Gospodin Lutkar: Studira.
Gospodin Pacijent: Eto.
Bezlični: Verovatno je rođena u januaru.
Gospodin Pacijent: ‘88. pa laže kako je ‘87.
Bezlični: Nije mogla ranije da krene u školu ?
Gospodin Pacijent: Mala fufa...
Bezlični: Meni reče da je ‘88.
Gospodin Lutkar: Ne verujem da je fufa.
Gospodin Pacijent: Pa mogla je godinu ranije.
Bezlični: Lutkar, skontaj: sve žene su fufe kad su singl.
Gospodin Lutkar: Možda je malo promiskuitetna, ali ne toliko da bi bila fufa!
Bezlični: Dok ne nađu pravog dečka. Čak i one što nisu, i one su fufe. U tome jeste cela poenta muvanja. Svaka mora da se muva, za svaku moraš da imaš žvaku. Kapiraš?
Gospodin Lutkar: I verujem da ne želi da bude sa baš svakim.
Bezlični: Ama, naravno da ne želi. Što bi bila sa svakim kad neki ‘oće da lome noge oko nje, i njoj to imponuje. Eto, meni je pričala kako ima dva drugara, jednog geja, i jednog strejt. I sad mi priča…
Gospodin Lutkar: Grozno je to što pričate. Da ja mislim tako o devojkama ne bih uopšte mogao voleti.
Bezlični: … kako razmišlja da li je onaj gej bacio oko na onog strejt jer je i ona bacila oko na tog strejt…
Gospodin Lutkar: O tome je ona govorila?
Bezlični: Da, ona. Možda se ne krljaju redom, ali jesu fufe, kučke i kurve. Fora je da dođeš do options i da podesiš…
Gospodin Lutkar: Dosta!!
Bezlični: Promeniš taj default settings… Pa ja ti pričam prijateljski. Ti kako hoćeš…
Kraj drugog čina.
Treći čin – RaskrinkavanjeBezlični: Kad bi skontao da ta fizička privlačnost ne donosi ništa, da mož’ da imaš svaku ako nisi ekstremno ružan…
Gospodin Lutkar: Ja nisam privlačan ribama, ali jesam devojkama koje imaju mozga.
Bezlični: Jesi kurac! Reci mi, je l’ te juri neka zato što imaš mozga? Da, pojurile bi te dve intelektualke…
Gospodin Lutkar: Ne juri me jer ni ja ne znam nijednu koja ima mozga.
Bezlični: … dok one ne nabace neki status sebi. Kad bi videle da su već tvoja klasa boleo bi ih tuki za tebe.
Pauza.
Bezlični: Lutkar, moraš da skontaš šta tražiš. Ako tražiš devojku ne mora da ima mozga jer ćeš sa njom da raskineš kasnije ili pre…
Gospodin Lutkar: Šta će mi devojka bez mozga?
Bezlični: Jednostavno…
Gospodin Lutkar: To mi ne treba. To i mogu da imam...
Bezlični: Zato što ima pičku. A šta će ti devojka sa mozgom? Da te uči?
Gospodin Lutkar: Devojka s mozgom te čini zadovoljnim, dobro raspoloženim. Možeš da je voliš.
Bezlični: Aha, da… dream on, dude…
Gospodin Lutkar: Možda tebe ne, ali mene da.
Bezlični: Prvo, takve traže domendžije i folirante! A drugo, takve traže status kod muškarca!
Gospodin Lutkar: Marija mi je to dokazala, to što pričaš... i zato se sada sve gore osećam.
Bezlični: Uostalom, je l’ te samo pamet čini srećnim? naći ćeš pametnu kad tad.. nećeš odmah da ženiš. Kapiraš, samo nabijaš frustracije sebi i bacaš se u bedak, a ionako si skroz slomljen čovek.
Gospodin Lutkar: Da, s tim što će biti takva da se pola grada njom poslužilo. Je l' da?
Bezlični: One ne znaju to da cene, boli njih kruger. Ma ko joj jebe mater. I sa ovom što nema mozga možeš da pričaš, i one imaju stavove, mišljenja, čak poneko dobuko, veruj mi. Kad budeš čuo neko duboko mišljenje od takve ribe koja se loži na turbo-folk, i na sranja, bićeš prijatno iznenađen.
Gospodin Lutkar: Kao da slušam đavola samog.
Bezlični: Što? Veruj mi, među onim ribama koje deluju k’o glupače i bezveze može da ima poprilično pametnih cura, sa prilično interesatnim stavovima i dubokim mislima. Samo im je intelekt drugačije usmeren. Kontroliše ih društvo i domen, kao i tebe, i sve muškarce, i sve ljude, većinu. Sem onih kao ja. Mene ne kontroliše ni bog otac. I Pacijenta, ako smem da dodam! Dobro, njega malo.
Gospodin Pacijent: Kurac!
Gospodin Lutkar: Nadam se da je sve što ste rekli do sada samo izmišljotina ili preuveličavanje.
Pauza.
Bezlični: Muva ribe, pravi im psihološke profile za svaki tip, nastup, stav, itd. Daću vam adresu. Proučite ako želite.
Gospodin Lutkar: Video sam to. Taj je pričao o tome kako da se smuva neka bezveze riba.
Bezlični: Greška! Nije taj.
Gospodin Lutkar: Neka obična.
Bezlični: Nije tačno. Sve one slično prilaze muvanju. Recimo, imaš poletnu i lepu ribu, stvarno prepametnu i stvarno, stvarno prelepu, koja fura neku visoku klasu, glamur foru. Ti treba da srušiš taj njen glamur, inače…
Pauza.
Bezlični: Lutkar, skontaj. Slab ego je slab ego i kod intelektualca, i kod prosečnog čoveka, i kod debila. Tako su neke stvari u psihama. Sve vrste riba iste su što se muvanja tiče!
Gospodin Lutkar: Sasvim ste urušili moju idilu.
Bezlični: Izvinjavam se. Samo sam hteo da pomognem.
Gospodin Lutkar: Dakle, ja ne mogu da nađem pametnu devojku i da bude fina, i da s njom budem duže od recimo godinu dana, tj. dok njoj ne dosadi?
Bezlični: Možeš ako pristupiš na pravi način. Ti misliš da je ovoj Trakijanki stalo do tebe. Da joj se sviđaš. Nema pametnija posla, došla, našla par interesatnih likova za priču, malo digla nos, a loži se na tamo nekog baju koji je verovatno neki selja, glup ko kurac. Problem je što ribe muškarce ne gledaju logički već na druge načine, barem to nije ona logika koja je nama u glavi. Možemo samo da proučavamo i prognoziramo.
Pauza.
Bezlični: Da! Nalože se na likove koji im naplate danak u krvi. Ja mislim da je to kod većine. Iskreno. Ali toga ima i kod muškaraca. Ona koja im skine nevinost - na nju se napale samo tako. No, to su prolazne emocije.
Pauza.
Gospodin Lutkar: Ima li Trakijanke? Nešto bih da je pitam.
Gospodin Pacijent: Jok.
Bezlični: Evo, recimo, ja sam pričao malo sa njom. Sećate se kako sam bio relativno bezobrazan. Pacijent je bio tu.
Gospodin Pacijent: Ona je mislila da ste vi u stvari g. Matori Starac.
Bezlični: Dala mi je broj telefona. Malo sam srao o horoskopu, malo sam srao o crtanju.
Gospodin Lutkar: Stvarno? Kako vam je dala broj telefona?
Bezlični: I, eto, gotivi me isto koliko i vas.
Gospodin Lutkar: Meni ni ime nije htela da kaže...
Bezlični: E, pa, jebi ga. Obazireš se na pogrešne stvari kod riba.
Gospodin Lutkar: Kako sve to grozno izgleda...
Pauza. Bezlični nezainteresovano prevrće po džepovima.
Bezlični: Znam da zvuči tužno.
Gospodin Lutkar: Kako grozno!
Bezlični: Znam da zvuči grozno. Što i jeste. Ali moraš biti licimeran. Moraš imati dozu licimernosti.
Gospodin Lutkar: Baš onako kako je Vojin uzeo Mariju, a ja je pripremao tri godine, voleo je čisto. Žan Valžan!
Bezlični: Iskreno, meni se to gadi. Al’ šta ću, tako je kako je, jebi ga. Žao mi te je, iskreno. Dobar si čovek.
Gospodin Lutkar: Zato bih sad pričao sa Trakijankom. Da vidim šta ima da kaže.
Bezlični: Pričaj malo o prostim, nebitnim stvarima. Nemoj o dubini. Nemoj dubinske misli da deliš sa njom. Pričaj o prijateljima, o školi, o majci, o ocu, o crtanju, o društvu, o okolini; ali one proste događaje, tipa – eto mene je juče jedna fenserka ujela za dupe, osećam se silovano.
Gospodin Pacijent: Pričajte što više o osećanjima. One se puno pale na to. Proveren izvor.
Bezlični: Nikako! Ko te to slagao?
Gospodin Pacijent: Kurac!
Bezlični: Ako vide da si neka pičkica…
Gospodin Pacijent: Čitao sam!
Gospodin Lutkar: I ja mislim, iz ovih priča g. Bezličnog, da niste u pravu, g. P.
Bezlični: Patetičar.
Gospodin Pacijent: Ne, ne.
Bezlični: Najeb’o si ako se priča o osećanjima.
Gospodin Pacijent: Ne u tom smislu da pričaš kako si sjeban, bla, bla…
Bezlični: Nikako o osećanjima prema njima! Nikako! To je...
Gospodin Lutkar: Ja sam Trakijanki čak rekao da je volim.
Bezlični: Dobro, za ono, za stav "znam da se loži na mene… ali želim da nasrne… mrzi me da je muvam". Samo joj krneš žvaku, sutra veće odvučeš u krevet… ako hoćeš da je kresneš...
Gospodin Pacijent: A žvaka ne mora da prođe.
Bezlični: … a da nemaš status svinje. Ma žvaku. Poljubiš, ne priču. Ne moraš ni da pričaš ako joj se sviđaš. Pričaš gluposti.
Gospodin Lutkar: Pa, ne mora ni poljubac da prođe.
Bezlični: Daće sigurno. Provaliće da si samo iskoristio. Ali najlicimerniji način koji ja ne upotrebljavam jeste da pričaš kako si povređen i onda ona kresne tebe. Čak će možda i prva da te poljubi…
Gospodin Lutkar: Ma, ti pričaš o nekim situacijama kad je devojka unapred zaljubljena u tipa...
Bezlični: Da, ali kad nije mož’ da sereš kako si emotivan do sutra, boleće je kurac. Ako hoćeš da se naloži moraš da imaš kvalitetnu priču alfa-mužjaka, a ne alfa-pičkice. Prvo moraš da se postaviš kao alfa-mužjak pa posle kao povređeni alfa-mužjak, ranjeni lav koji traži lavicu da ga neguje. Prvo moraš da dokažeš da si lav!
Gospodin Lutkar: Idite bestraga…
Bezlični: Gde?
Gospodin Lutkar: U kurac.
Bezlični: Pa dobro, ako baš moram. Podsećate me na mene kad sam učen tim stvarima. Malo posle toga sam kresnuo prvu ribu. Između toga smuvao tri.
Gospodin Lutkar: Tuga... tuga.
Bezlični: Tužno, zar ne?
Gospodin Lutkar: Dođe mi da budem homoseksualac.
Bezlični: To je još tužnije. Onda si neiskren prema svojim osećanjima.
Gospodin Lutkar: Takve devojke ne zaslužuju osećanja.
Bezlični: Ama, ne daj im osećanja. Uzimaj! dok ne provališ da ih jedna zaslužuje. Dok ona tebi ne počne da daje nešto više sem pičke. Ili da zadovoljava svoju potrebu da voli. Ono kao ti si mi trenutan, tebe ću, mislim… ne da je ovaj svet licimeran… to je strašno.
Gospodin Lutkar: Posle ovog što od vas čujem… Sve je laž! baš sve! Čujete li! Sve!
Bezlični: Lutkar, to je samo početni stadijum. Teško da će neka reći “oho, ovo mi je srodna duša” – odmah. Nisu naučene da traže srodne duše, traže jebače i uče sa kojima im je lepo.
Bezličnom zvoni telefon i on izlazi sa scene.
Gospodin Pacijent: Jedna mi je baš to rekla dok sam bio u drugom razredu. Istog dana su je zatekli u kres varijanti u školskom WC-u. Onda je postala faca, tako da više nisam mogao ni da razgovaram s njom.
Bezlični se vraća na scenu.
Bezlični: Evo, pozvala me sutra na doručak tvoja Trakijanka. Po pravilu kupujem nekoliko kurtona. Pa se vidimo dan posle. Kazaću joj da obrati pažnju na tebe, Lutkar. Možda i ti dobiješ nešto.
Zavesa.
A. Kekenj, uz pomoć gospode: g. V, g. N, g. Luzzy.
18. januar 2007.
(pre štampanja biće nekih izmena)