Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Black Metal  (Pročitano 6451 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Mizant
Gost
« poslato: 08.01.2009. 23:33 »

Pričao sam sa jednom prijateljicom na netu i ona me malo po malo uvuče u neke spotove da odslušam, i reče da je ovo Black Metal:

Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=W8g2UZpSumc

Znači, neki spot sa kao klanicom, ljudima u raspadanju... i tako neke scene koje bi kao trebalo da budu strašne. Meni se spot, kako god, ipak dopada, sem na neke momente koji su stvarno glupo odrađeni. Ali pesma je nula. Ne znam koja je poenta sa tom vrstom muzike, pa... hteo bih da mi neko objasni u čemu je stvar. Ako može.
Sačuvana
Amorfna Šišarka
Metuzalemka
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #1 poslato: 09.01.2009. 12:27 »

Nisam nikada ovo slusala...smesno mi je, sve zajedno sa spotom.
Ima mnogo boljeg blacka...
Iako sam prestala da slusam black odavno.
Smara me..
Sačuvana

"Чувај се, сине, европских жена. То су страшила. Возе се на точку. Носе мушко одело. Шишају косу. Прекрштају ногу преко ноге. Пуше, пију и церекају се.
sublimation
Mlađi starac
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 09.01.2009. 12:58 »

Black metal je nastao kao proizvod hira razmazene i dokone dece Norveske u ekonomskom procvatu, zelje za okretanjem prirodi i paganskim korenima, i, na kraju, dobre zajebancije. Slava koju su pocetkom devedesetih stekli talasom ubistava i paljenja crkava bila je verovatno najbolja reklama tog muzickog zanra ikada, ali je doprinela i konacnoj satanizaciji metal muzike uopste, kao i panici medju norveskim luterancima (imate na youtube-u dokumentarce uradjene iz perspektive prestrasenih ljudi). Sve to je zanr ucinilo kontroverznim i klincima primamljivim, a ujedno i unosnim poslom. Da ne gresim dusu, ono sto bi trebalo da bude esencijalno u toj muzici - prljavstina, poniranje u sebe, traganje za smislom, atmosfera - poseduje mozda 15-20 bendova, ako i toliko - sve ostalo je putujuci cirkus nasminkanih, vristecih kretena koji zapravo i ne umeju da definisu svoj bunt.
Sačuvana
Gospodin Govno
Kvalitetan korisnik
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #3 poslato: 09.01.2009. 19:29 »

Koliko ja znam,neki tinejdžeri,napaljeni ovim pokretom palili su crkve po zaštitom UNESCO-a.Varg Vikernes,jedan od lidera pokreta,sada je u zatvoru zbog ubistva Euronymous-a iz Mayhem-a.Spotvi su predvidljivi i dosadni,zasnivaju se na opscenosti..Sam cilj muzike je da bude odvratna prosečnom slušaocu,da vređa uho i da bude opskurna.Mogu razumeti buntovnički nastrojene tinejdžere da slušaju BM,pa ga posle prerastu,ali ne razmem ljude koji ozbiljno shvataju black metal.
« Poslednja izmena: 09.01.2009. 22:11 Aleksandar » Sačuvana

majku mu,nemam šta da napišem...
sublimation
Mlađi starac
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 09.01.2009. 20:15 »

E sad ga pretera. Ako je 90% pravca sranje, ne znaci da i onih 10% treba odbaciti. Ocigledno da ipak ne poznajes dobro taj zanr. Wikipedia ne moze sve objasniti.
Sačuvana
Nektarije
Banovani korisnik
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 09.01.2009. 21:01 »

tačno tako, ima solidnog bleka. i nije tačno da je sve to samo klinački bunt protiv ne znam čega. nije sve u ideologiji koju zastupa (jer ima "statusno neutralnog", satanističkog, paganskog, nacional-socijalističkog, prirodno-šumskog Zelenko, hrišćanskog, pa čak i islamističkog (mada je immortal ayatollah sprdnja i sranje po zvuku, ali nema veze). takodje, black je evoluirao od onog suvog zvuka i nastalo je puno bendova koji uspešno kombinuju elektroniku i netipične instrumente sa klasičnim blekaćstvom (dark ambient black, epic, blackened death metal, industrial black metal, kombinacije sa grindom, drone-om, avatntgarde black, symphonic, folk, progressive...) i to može sasvim fino da zvuči. no, kako su ukusi različiti, naći će se neki genije koji će da kaže da je sve to sranje.

problem je što se kao primeri protiv blek metala uzimaju neki raw black krševi od grupa sa najgorom mogućom produkcijom, i kaže se - eto vam blek metal, čisto sranje. da pomenem neke koji imaju vrlo dobre do odlične momente - marduk, emperor, mayhem, enslaved (par stvari po mom ukusu), belphegor, carpathian forest, ili anaal natrakh i aborym od nestandardnih varijanti. pošto mi black nije pri vrhu omiljenih žanrova, ne zamerite mi, tr00 poznavaoci i fanovi istog cool
Sačuvana
Gospodin Govno
Kvalitetan korisnik
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 09.01.2009. 21:31 »

E sad ga pretera. Ako je 90% pravca sranje, ne znaci da i onih 10% treba odbaciti. Ocigledno da ipak ne poznajes dobro taj zanr. Wikipedia ne moze sve objasniti.

Znao sam da će moj post biti kritikovan od slušaoca BM,ali sam ga ipak napisao,Aleksandar treba čuti više mišljenja.Pre nekoliko godina imao sam prilike upoznati se sa radovima najpoznatijih black metal bendova,pa i onih manje poznatih,underground,koji ne nastupaju na velikim festivalima.Jednostvno mi ta muzika nije odgovarala,taj moj stav nije sa wikipedie,verujem da tu sasvim neutralno piše o BM.Uostalom,svako ima svoj ukus,pa neka uživa.
Sačuvana

sublimation
Mlađi starac
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 09.01.2009. 21:33 »

Znao sam da će moj post biti kritikovan od slušaoca BM,ali sam ga ipak napisao,Aleksandar treba čuti više mišljenja.Pre nekoliko godina imao sam prilike upoznati se sa radovima najpoznatijih black metal bendova,pa i onih manje poznatih,underground,koji ne nastupaju na velikim festivalima.Jednostvno mi ta muzika nije odgovarala,taj moj stav nije sa wikipedie,verujem da tu sasvim neutralno piše o BM.Uostalom,svako ima svoj ukus,pa neka uživa.

Politicka korektnost, moje vime. Prvo kazes da zreli ljudi ne mogu voleti to, a onda podvuces da se o ukusima ne raspravlja. Znas gde su vrata.

pošto mi black nije pri vrhu omiljenih žanrova, ne zamerite mi, tr00 poznavaoci i fanovi istog cool

Ne dopadas mi se.
« Poslednja izmena: 09.01.2009. 21:36 sublimation » Sačuvana
Heretic
Građanin
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 09.01.2009. 21:36 »

E, boga mi, ja moram da zahvalim Aleksandru sto mi je predstavio Silencer. Ranije sam obletao temu o kempu, ali sam shvatio da kemp jeste u oku posmatraca i da sve i svako moze biti kemp a da u istom trenutku to i nije.

Za slusanje bleka je potrebna muzicka zrelost u smislu posedovanja “usiju za njihova usta”. Da li su te usi uprle prstom u blek i rekle: “Satanizam, los ukus i paljevinski tekstovi su neophodni i ja ih kao takve prihvatam.”; ili su mozda probudile setu, vratile se u doba pubertetskih pijancenja i ljubavi – to je nevazno.

Cilj Silencer-a nije bio da ovom pesmom izazove grozu i na sebe nabaci prezir ljudi totalno udaljenih od blek krugova, vec da one koji su mu najblizi privuce. Nikada ranije nisam imao prilike da cujem slican vokal, niti tako depresivnu korelaciju tekstova i muzike (osim ako izuzmemo Atilin, Tormentor, koji deluje dosta agresivnije). Nakon 5 godina slusanja i dve godine apstinencije od slusanja podzanrova metala, vratio sam se jedino Bleku.

Sto kaze covek iz 'naroda': "Najvise me se svidja Staaaaarri Zavet!" (da ne reknem: Covenant)
Sačuvana

Na zgradi preko puta su razliveni suncevi zraci. Mozda je to smrt sunca na zgradi, ili smrt zgrade pod suncem. Smrt ili ljubav? Samrtna ljubav.
sublimation
Mlađi starac
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 09.01.2009. 21:43 »

E, boga mi, ja moram da zahvalim Aleksandru sto mi je predstavio Silencer. Ranije sam obletao temu o kempu, ali sam shvatio da kemp jeste u oku posmatraca i da sve i svako moze biti kemp a da u istom trenutku to i nije.

Silencer je, bre, krshcina. Poslusaj svedski Shining, koji su u jednom trenutku i delili jednog clana sa Silencerom. Ako vec znas za njih, da te obradujem da ce biti koncert u Beogradu 23. avgusta (metnuti ovaj podatak na Indikatore centralizacije, molim lepo).
Sačuvana
Gospodin Govno
Kvalitetan korisnik
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 09.01.2009. 21:53 »

Politicka korektnost, moje vime. Prvo kazes da zreli ljudi ne mogu voleti to, a onda podvuces da se o ukusima ne raspravlja. Znas gde su vrata.

Nisam menjao stav,samo sam dodao da se ne želim raspravljati o ukusima ni sa zrelim ni sa nezrelim ljudima,naravno,po meni.

Damn it,bolje da se javim na temu death i trash,to sam mogao variti,tu ljudi neće da mi se ljute..
« Poslednja izmena: 09.01.2009. 22:12 Aleksandar » Sačuvana

Heretic
Građanin
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 09.01.2009. 21:57 »

Silencer je, bre, krshcina. Poslusaj svedski Shining, koji su u jednom trenutku i delili jednog clana sa Silencerom. Ako vec znas za njih, da te obradujem da ce biti koncert u Beogradu 23. avgusta (metnuti ovaj podatak na Indikatore centralizacije, molim lepo).

A znas li da je meni "Krščina" ponekad mnogo draza od "muziciranja"? Eto, na primer, najveci krsh medju Dark Throne albumima je Goatloard, al' mi je zato omiljen!

P.S. Provericu i taj Shining. Nepoznati su mi, premda vidim da uticu na ideju o centralizaciji.  :)
Sačuvana

Na zgradi preko puta su razliveni suncevi zraci. Mozda je to smrt sunca na zgradi, ili smrt zgrade pod suncem. Smrt ili ljubav? Samrtna ljubav.
Space Buddha
Banovani korisnik
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 09.01.2009. 22:19 »

Ne znam koja je poenta sa tom vrstom muzike, pa... hteo bih da mi neko objasni u čemu je stvar. Ako može.

Jednako kao svojevremena reakcija na "ljubav i mir" hipi kulturu sezdesetih godina u manifestiranju heavy metala, black metal je neplanirani odgovor na osamdesete (posebice drugu polovicu) i njen dominirajuci smjer djelovanja. Kao podvrsta global metal glazbe sa mracnim, cesto (iako ne nuzno) anti-krscanskim i sotonistickim elementima prvobitno je zazivio upravo na liricnoj bazi od strane bandova kao sto su Venom, Celtic Frost i Bathory da bi potom slijedom situacije pocetkom 90ih i svjezim nanosom (tkz. drugi val BM-a) poprimio i muzicke karakteristike koje je zadrzao do dan danas te izgradio strukturu muzickog zanra. Kao vec spomenuto, baziranjem na ozbiljnije profiliranje same glazbe ulazimo u drugi val ciju su okosnicu cinili bandovi prvenstveno poput Mayhema, Burzuma i Darkthronea, no i Satyricona, Gorgorotha, Immortala i Emperora. Bitno je naglasiti kako prelazenjem u drugi krug koncentracija bandova snazan izvor pronalazi u skandinavskoj drzavi zvanoj Norveska (zasto bas tu jako je interesantno pitanje) odakle potjece 90% bandova. Mozda nije zgorega naglasiti i background. Voda Mayhema, pod pseudonimom Euronymous takoder vodi tajnu organizaciju Crni krug koja se teroristickim akcijama (paljenje crkava i razne ostale "metode") bori protiv krscanstva ali i protiv nekih bendova koje nisu smatrali dovoljno 'evil'. Stvari su kulminirale kada je voda benda Burzum, Varg Vikernes okrutno ubio Euronymousa jer je htio preuzeti vodstvo nad krugom i zbog nerijesenih poslova oko izdavanja Burzumova albuma (Burzum je bio pod Euronymousovom izdavackom kucom). Vikernes je osuden na 23 godine zatvora i od tada vise ne djeluje 'Crni krug'. Black metal je pokupio silne kritike od mnogih sektora drustava koji nisu razumjeli bit black metala zbog tekstova u kojima su spominjani sotonizam, krscanstvo, rat, mizantropija i sl. Medutim, u isto vrijeme, black metal je dozivio meteorsku popularnost medu metal fanovima 90-ih upravo radi tog popratnog sadrzaja koji je ujedno bio nesto sasvim novo, sokantno i potresno. Posto predpostavljam da se prije s njime niste susretali par info-a o glazbi (koja je ipak najvaznija) samoj;

* brz, mracan i brutalan zvuk (kod nekih bendova je zvuk melodican, kod drugih progresivan, kod trecih simfonijski i tako u nedogled...)
    * posebna brza tehnika sviranja bubnjeva (blastbeat), brzo, ponavljajuce, agresivno sviranje bubnjeva, cesto popracena 'suhim' i praznim tonom radi postizanja odredene atmosfere
    * karakteristicni gitarski riffovi ("klizeci" riffovi)
    * relativno tanki ili sirok zvuk gitare - obicno nema srednjeg
    * ekstremni, ostri, vristeci, krijesteci vokali
    * hladna, mracna, tragicna, potistena, odbijajuca te sumorna atmosfera
    * tekstovi su cesto povezani sa sotonistickim, poganskim te okultnim temama
    * tekstovi koji slave hladnocu, tamu, sume, te ostalu prirodnu okolinu karakteristicnu za zemlje sjeverne Evrope
    * cesta upotreba corpse-painta (slikanje lica u crno-bijelo)

Ovo su samo od nekih okosnica samoga zanra koje vise treba prihvatiti kao mogucnost klasifikacije nego li kao striktni propis sto bi se smjelo a sto ne; jer upravo bandovi koji su krsili pravila, lomili barijere te fuzirali na kraju su izasli kao pobjednici te istinksi kreatori i uzivaoci glazbe. Danas black metal siri je pojam nego ikada prije te je upravo sirim spektrom sredstava izrodio genijalna djela neovisno o zanru. To donekle bi bio kratki uvod za razliku od gluposti koje pise sublimation, naime;

Black metal je nastao kao proizvod hira razmazene i dokone dece Norveske u ekonomskom procvatu, zelje za okretanjem prirodi i paganskim korenima, i, na kraju, dobre zajebancije.

Meni je interesantno kako sublimation, satanikus (vidi Thorns), ostatak te genijalne skvadre i njima slicni glazbi prilaze izrazito - neglazbeno, pa se hvataju za image, odjecu, ekonomsku situaciju, geografiju, infantilnost ili pak zajebanciju te su redovni kriticari kako netko nije "tr00" ali i ne sagledavaju band s pozicije koja dozvoljava da se prikaze u svijetlu koje ga upravo cini onim sto je - muzickom. Pa kaze dalje sublimation;

Citat
Da ne gresim dusu, ono sto bi trebalo da bude esencijalno u toj muzici - prljavstina, poniranje u sebe, traganje za smislom, atmosfera - poseduje mozda 15-20 bendova, ako i toliko - sve ostalo je putujuci cirkus nasminkanih, vristecih kretena koji zapravo i ne umeju da definisu svoj bunt.

Po njoj (inace je glazbeni mesija i olicje objektivnosti) svega 15-20 na ovome svijetu je zasluzilo sasrzavati epitet "tr00" i to je ujedno najvaznije, najprestiznije i vrhunsko osvijedocenje koje jedan umjetnik moze zasluziti, biti "tr00". Dakako, biti tr00 znaci biti i kvalitetan, dobar, istinit i primjeran. Znate, to vam je kao kada idete gledati film pa se raspitujete koje rublje nosi reziser. Svoj stav o glazbi opcenito sam iznio na ozbiljnoj raspravi o muzici te se na to ne bih vracao.

Citat
Ne dopadas mi se.

Ni ti meni.

Citat
marduk, emperor, mayhem, enslaved (par stvari po mom ukusu), belphegor, carpathian forest, ili anaal natrakh i aborym

Izvrstan ukus g. Terror! Ja bih jos spomenuo odlicni In the Woods, Satyricon, Dornenreich, Diabolical Masquerade, Melechesh ili Rotting Christ. Ali samo, jbg, oni nisu "tr00". Svatko tko je izbacio bilo kakav studijski uradak ima moj, a trebao bi i svaciji respekt. Svakako, black metal ima pesimisticnu i destruktivnu stranu, ali jednako tako ima i suprotnu; onu konstruktivnu, individualizacijsku, stranu stvaranja osijecaja apsolutne slobode.
« Poslednja izmena: 09.01.2009. 22:48 Druid » Sačuvana
sublimation
Mlađi starac
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 09.01.2009. 22:43 »

Meni je interesantno kako sublimation, satanikus (vidi Thorns), ostatak te genijalne skvadre i njima slicni glazbi prilaze izrazito - neglazbeno, pa se hvataju za image, odjecu, ekonomsku situaciju, geografiju, infantilnost ili pak zajebanciju te su redovni kriticari kako netko nije "tr00" ali i ne sagledavaju band s pozicije koja dozvoljava da se prikaze u svijetlu koje ga upravo cini onim sto je - muzickom.

Hvala ti sto si nabrojao skoro sve faktore - upravo to je i pravi pokazatelj stanja: black metal je od prvog skandala sveden na odlican biznis i manjak inspirativnosti. Ako se dobro secam, sam Gaahl (Gorgoroth) je u dokumentarcu True Norwegian Black Metal pricao o tome kako bi black metal ponajmanje trebalo da bude muzika, a ponajvise borba, kao i da je to razgranicenje pravi filter za dickhead-e.

Po njoj (inace je glazbeni mesija i olicje objektivnosti) svega 15-20 na ovome svijetu je zasluzilo sasrzavati epitet "tr00" i to je ujedno najvaznije, najprestiznije i vrhunsko osvijedocenje koje jedan umjetnik moze zasluziti, biti "tr00". Dakako, biti tr00 znaci biti i kvalitetan, dobar, istinit i primjeran.

Rodonacelnici zanra i svi bendovi koji su produbili pravac grananjem na nove podzanrove su oni koji su vredni pomena. Svi ostali obitavaju u mulju dosade i repetitivnosti.

Izvrstan ukus g. Terror! Ja bih jos spomenuo odlicni In the Woods, Satyricon, Dornenreich, Diabolical Masquerade, Melechesh ili Rotting Christ. Ali samo, jbg, oni nisu "tr00". Svatko tko je snimio i jedan obicni demo, napravio jednu pjesmu (o ugovorima s diskografskim kucama da ne pricamo), izbacio bilo kakav studijski uradak ima moj, a trebao bi i svaciji respekt.

Bendovi poput Diabolical Masquerade i Melechesh su najobicnija LOLOTEKA, a Satyricon je svoju pricu dovrsio jos albumom Nemesis Divina. In the Woods je, s druge strane, dragulj - tu se moram sloziti.

Ovo za respekt je najgluplji zakljucak ikada. Svako bi trebalo da postuje svakakvo djubre koje danas cini nesagledivu deponiju i ubija smisao umetnosti? Ko jen dva.
Sačuvana
Space Buddha
Banovani korisnik
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 09.01.2009. 23:18 »

Hvala ti sto si nabrojao skoro sve faktore - upravo to je i pravi pokazatelj stanja: black metal je od prvog skandala sveden na odlican biznis i manjak inspirativnosti. Ako se dobro secam, sam Gaahl (Gorgoroth) je u dokumentarcu True Norwegian Black Metal pricao o tome kako bi black metal ponajmanje trebalo da bude muzika, a ponajvise borba, kao i da je to razgranicenje pravi filter za dickhead-e.

Cestitam na genijalnom zapazanju i prepoznavanju sustine. Mnogi amateri bi zalutali norveskim labirintom i podlegli glazbenom ocijenjivanju, ali ne i sublimation. Ne, ona hrabro koraca pokusajima rekonstrukcije autenticnosti i prosudbe ispravnosti na osnovama tragova iskona.  rolleyes Najvaznije da si ti 50ak puta odgledala True Norwegian Black Metal dokumentarac i upila rijeci svoga idola Gaahla te ih konzervirala i uzela kao bogom dane. Gaahl ne moze bit u krivu, Gaahl uvijek govori istinu pa shodno tome glazba je borba, Black Metal ist Krieg a sve izdajice koje to ne shvacaju treba sprijeciti u necistoj i nadasve podloj idei odskrvljenja svetog imena Norge. Super si. Opomena za dickhead.

Citat
Rodonacelnici zanra i svi bendovi koji su produbili pravac grananjem na nove podzanrove su oni koji su vredni pomena. Svi ostali obitavaju u mulju dosade i repetitivnosti.

Da, steta samo sto te covijek mora dobro protresti da bi dosla do tog zakljucka. Pocmi razmisljat, jer necu uvijek biti tu.

Citat
Bendovi poput Diabolical Masquerade i Melechesh su najobicnija LOLOTEKA, a Satyricon je svoju pricu dovrsio jos albumom Nemesis Divina. In the Woods je, s druge strane, dragulj - tu se moram sloziti. Ovo za respekt je najgluplji zakljucak ikada. Svako bi trebalo da postuje svakakvo djubre koje danas cini nesagledivu deponiju i ubija smisao umetnosti? Ko jen dva.

Nemam namjeru spustat se na tvoj nivo i raspravljati o glazbenom ukusu, ali izjaviti glupost kako su Diabolical Masquerade i Melechesh loloteka svoj korijen moze vuci samo iz tri pretpostavke;

1. Nisi ih poslusala ali ides na blef te mislis da nitko nece primjetit
2. Poslusala si ih, smatras ih u najmanju ruku akceptabilnim ali iz afekta, inata ili treceg plemenitog stanja ne zelis priznati.
3. Pomalo od prvog i drugog.

Satyricon je Nemesis Divinom zavrsio jednu pricu te ujedno otvorio drugu. Mozda jednoga dana shvatis kako zatvaranje price i nije tako losa stvar kakvom se cini pri prvom pogledu. Nedavno sam bio na njihovom koncertu, dojmovi su fenomenalni, novi materijal razara, odise energijom i inovativnoscu. Ali naravno, uzaludan je trud Satyru kada nade na bedem tr00 suda. Respekt nije isto sto i svidanje, te shodno tome cijeniti neciji entuzijazam imajuci na umu unos i okolnosti nije isto sto i preferiranje. Preferiranje nije trazena postavka, respket pozeljna. Poglavito u neopipljivoj grani kao sto je umjetnosti.
« Poslednja izmena: 09.01.2009. 23:25 Druid » Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: