Ne znam koja je poenta sa tom vrstom muzike, pa... hteo bih da mi neko objasni u čemu je stvar. Ako može.
Jednako kao svojevremena reakcija na "ljubav i mir" hipi kulturu sezdesetih godina u manifestiranju heavy metala, black metal je neplanirani odgovor na osamdesete (posebice drugu polovicu) i njen dominirajuci smjer djelovanja. Kao podvrsta global metal glazbe sa mracnim, cesto (iako ne nuzno) anti-krscanskim i sotonistickim elementima prvobitno je zazivio upravo na liricnoj bazi od strane bandova kao sto su Venom, Celtic Frost i Bathory da bi potom slijedom situacije pocetkom 90ih i svjezim nanosom (tkz. drugi val BM-a) poprimio i muzicke karakteristike koje je zadrzao do dan danas te izgradio strukturu muzickog zanra. Kao vec spomenuto, baziranjem na ozbiljnije profiliranje same glazbe ulazimo u drugi val ciju su okosnicu cinili bandovi prvenstveno poput Mayhema, Burzuma i Darkthronea, no i Satyricona, Gorgorotha, Immortala i Emperora. Bitno je naglasiti kako prelazenjem u drugi krug koncentracija bandova snazan izvor pronalazi u skandinavskoj drzavi zvanoj Norveska (zasto bas tu jako je interesantno pitanje) odakle potjece 90% bandova. Mozda nije zgorega naglasiti i background. Voda Mayhema, pod pseudonimom Euronymous takoder vodi tajnu organizaciju Crni krug koja se teroristickim akcijama (paljenje crkava i razne ostale "metode") bori protiv krscanstva ali i protiv nekih bendova koje nisu smatrali dovoljno 'evil'. Stvari su kulminirale kada je voda benda Burzum, Varg Vikernes okrutno ubio Euronymousa jer je htio preuzeti vodstvo nad krugom i zbog nerijesenih poslova oko izdavanja Burzumova albuma (Burzum je bio pod Euronymousovom izdavackom kucom). Vikernes je osuden na 23 godine zatvora i od tada vise ne djeluje 'Crni krug'. Black metal je pokupio silne kritike od mnogih sektora drustava koji nisu razumjeli bit black metala zbog tekstova u kojima su spominjani sotonizam, krscanstvo, rat, mizantropija i sl. Medutim, u isto vrijeme, black metal je dozivio meteorsku popularnost medu metal fanovima 90-ih upravo radi tog popratnog sadrzaja koji je ujedno bio nesto sasvim novo, sokantno i potresno. Posto predpostavljam da se prije s njime niste susretali par info-a o glazbi (koja je ipak najvaznija) samoj;
* brz, mracan i brutalan zvuk (kod nekih bendova je zvuk melodican, kod drugih progresivan, kod trecih simfonijski i tako u nedogled...)
* posebna brza tehnika sviranja bubnjeva (blastbeat), brzo, ponavljajuce, agresivno sviranje bubnjeva, cesto popracena 'suhim' i praznim tonom radi postizanja odredene atmosfere
* karakteristicni gitarski riffovi ("klizeci" riffovi)
* relativno tanki ili sirok zvuk gitare - obicno nema srednjeg
* ekstremni, ostri, vristeci, krijesteci vokali
* hladna, mracna, tragicna, potistena, odbijajuca te sumorna atmosfera
* tekstovi su cesto povezani sa sotonistickim, poganskim te okultnim temama
* tekstovi koji slave hladnocu, tamu, sume, te ostalu prirodnu okolinu karakteristicnu za zemlje sjeverne Evrope
* cesta upotreba corpse-painta (slikanje lica u crno-bijelo)
Ovo su samo od nekih okosnica samoga zanra koje vise treba prihvatiti kao mogucnost klasifikacije nego li kao striktni propis sto bi se smjelo a sto ne; jer upravo bandovi koji su krsili pravila, lomili barijere te fuzirali na kraju su izasli kao pobjednici te istinksi kreatori i uzivaoci glazbe. Danas black metal siri je pojam nego ikada prije te je upravo sirim spektrom sredstava izrodio genijalna djela neovisno o zanru. To donekle bi bio kratki uvod za razliku od gluposti koje pise sublimation, naime;
Black metal je nastao kao proizvod hira razmazene i dokone dece Norveske u ekonomskom procvatu, zelje za okretanjem prirodi i paganskim korenima, i, na kraju, dobre zajebancije.
Meni je interesantno kako sublimation, satanikus (vidi Thorns), ostatak te genijalne skvadre i njima slicni glazbi prilaze izrazito - neglazbeno, pa se hvataju za image, odjecu, ekonomsku situaciju, geografiju, infantilnost ili pak zajebanciju te su redovni kriticari kako netko nije "tr00" ali i ne sagledavaju band s pozicije koja dozvoljava da se prikaze u svijetlu koje ga upravo cini onim sto je - muzickom. Pa kaze dalje sublimation;
Da ne gresim dusu, ono sto bi trebalo da bude esencijalno u toj muzici - prljavstina, poniranje u sebe, traganje za smislom, atmosfera - poseduje mozda 15-20 bendova, ako i toliko - sve ostalo je putujuci cirkus nasminkanih, vristecih kretena koji zapravo i ne umeju da definisu svoj bunt.
Po njoj (inace je glazbeni mesija i olicje objektivnosti) svega 15-20 na ovome svijetu je zasluzilo sasrzavati epitet "tr00" i to je ujedno najvaznije, najprestiznije i vrhunsko osvijedocenje koje jedan umjetnik moze zasluziti, biti "tr00". Dakako, biti tr00 znaci biti i kvalitetan, dobar, istinit i primjeran. Znate, to vam je kao kada idete gledati film pa se raspitujete koje rublje nosi reziser. Svoj stav o glazbi opcenito sam iznio na ozbiljnoj raspravi o muzici te se na to ne bih vracao.
Ne dopadas mi se.
Ni ti meni.
marduk, emperor, mayhem, enslaved (par stvari po mom ukusu), belphegor, carpathian forest, ili anaal natrakh i aborym
Izvrstan ukus g. Terror! Ja bih jos spomenuo odlicni In the Woods, Satyricon, Dornenreich, Diabolical Masquerade, Melechesh ili Rotting Christ. Ali samo, jbg, oni nisu "tr00". Svatko tko je izbacio bilo kakav studijski uradak ima moj, a trebao bi i svaciji respekt. Svakako, black metal ima pesimisticnu i destruktivnu stranu, ali jednako tako ima i suprotnu; onu konstruktivnu, individualizacijsku, stranu stvaranja osijecaja apsolutne slobode.