Stranice: [1] 2 3 ... 23   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Srpsko, suvise srpsko  (Pročitano 29415 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 17.07.2006. 12:29 »

Prosto pitanje: da li voliš Srbiju, šta osećaš pri pomenu reči "Srbija"? Na šta misliš kad neko ili ti sam kažeš "Srbija"? Hajde, bez guranja samo.
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 17.07.2006. 16:13 »

Pa.... hmm.....Onaj ko voli - njemu ne treba zašto ....
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 17.07.2006. 17:00 »

Mozda! Ali kad bih pitao zasto ne volis recimo tucu, pokvareni jogurt ili tako nesto, da li bi znao da mi odgovoris? Dakle, ima neceg zasto u onom voleti.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #3 poslato: 17.07.2006. 22:45 »

Ne znam stvarno odakle da krenem. Pa kad god pogledam to "Srbija" u nekim novinama, čujem na nekim medijima... obično o njoj govore (tj. njih možeš čuti) Beograđani, ili oni koji su u tom momentu u tom gradu, i odande kukaju kako ćemo teško u Evropu sa ovakvim standardom.

Ali, koliko je tu hipokrizije! Jako dobro znaju da je standard tog beograda mnogo puta veći od standarda ostatka zemlje. Na šta onda liči kad vidiš Beograđanina kako kuka o svom standardu? Pa šta o njemu da misli onaj na selu, u Vranju, Boru ili u nekom slično upropaštenom mestu gde su uslovi za život neljudski, ispod ljudski prihvatljivog. Ne shvatam kako i dalje mogu tako da izlaze pred medije i jadaju se, jer znaju da ih gleda i neko ko ne živi niti blizu tome što oni žive.

Evo malo pre gledam na jednom stupidnom forumu gde se okupljaju uglavnom mladi. Priča se o Srbiji i mladi Beograđani jadaju kako će "i nama jednom krenuti". Ali, zaboga, šta to znači da nam krene? Da mi jednog dana živimo tako kao vi danas, a vi kao oni mladi u New York-u? Nemojmo govoriti o Srbiji sa ovakvih stanovišta, nemojmo biti hipokrite!
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Nicolas Berihon
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 18.07.2006. 02:27 »

Ko o čemu, baba o uštipcima.
Sačuvana
Barbarus
Gost
« Odgovor #5 poslato: 19.07.2006. 12:39 »

Izlazi na to da vi hocete regione jer zelite da upropastite Srbiju... A mislio sam da nije tako. Decentralizacija za Srbiju u ovom obliku i za njeno bolje sutra. Tako sam ja mislio. I da, naravno da volim Srbiju.
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 20.07.2006. 22:16 »

Sačekao sam eventualne odgovore onih koji “vole” te se sada naknadno umešah. Analiza pitanja – Ljubav – višeznačan pojam kao i Srbija. čini mi se da je pitanje postavljeno sa određenom namerom, ali ono neće promeniti ništa. Pokušaj racionalizacije iracionalnog – ćorav posao. Hvatanje duha mrežom. Pitanje nacionalnog pathosa ? Pitanje Slobode ? Mi nismo nikad u miljeu slobode tj. nikad ne postavljamo jednu kraj druge .... ne znam .... Francusku .... Španiju .... Srbiju .... tako da nikada nismo u tome zašto .... Zato ja mislim da pitanje sa ove strane nije na mestu .... ovo konkretno ....

Citat
Dakle, ima neceg zasto u onom voleti.

Znači, varaš se, nema. Ono zato bi imalo svoj izvor u izboru, ali pošto se to ne dešava ....

Citat
Ali kad bih pitao zasto ne volis recimo tucu, pokvareni jogurt ili tako nesto, da li bi znao da mi odgovoris?

Zbog onog navedenog je ovo pitanje neprimereno, mada mi je jasna politika pitanja. Nemaš ti ljubavnički odnos sa pokvarenim jogurtom ili tučom već je stvar jasna .... to ti jednostavno šteti .... povodiš se racionalnim i kraj priče ....
Pitanje je na mestu ako želiš da produbiš svoje ogorčenje i nerazumevanje onog nacionalnog – i to je legitimno, ali ukoliko želiš da ga razumeš – ovo pitanje je slepa ulica.
I obično kad se pokrene tema onaj koji je pokrene prvi se izjasni, zar ne ?
Ali moguće je da to nije pravo pitanje za tebe. Evo da te pitam “Mrziš Srbiju ? Zašto ?” ili “voliš štagod voliš ? Zašto ? ”
Mislim da nacionalni pathos jeste proizvod socijalizacije, formiranje grupa, indoktrinacija, sve to fino kamuflirano s jedne strane olakšava pojedincu život sa druge omogućava državi život. To je državna ideologija. Suprotstavljen ... tako mi se čini .... kosmopolitizam .... globalizam .... a i alterglobalizam.... Ova druga ideologija koja ima svoje žrtve, kao i nacionalizam, ukoliko se insistira na njoj a insistira se predstavlja samo drugu stranu nacionalizma gde je nacionalizam izdignut na nivo opšteg, globalnog i dedukujući, on se vraća sa osvetom .... Svakako da obe ideologije imaju i pozitivne strane, ali nije to ono poradi čega su one. Ovo je ideologija korporacija ... Moje skromno mišljenje... Kao mišljenje bezimenih .....
Sačuvana
dusan
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 21.07.2006. 01:01 »

Zato sto se u Srbiji na svakom koraku moze cuti BRE!!!
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 21.07.2006. 11:10 »

Ne vidim da si argumentovao da je ljubav prema naciji ili bilo cemu bezuslovna.

Citat: "Nicolas Berihon"
Ova druga ideologija koja ima svoje žrtve, kao i nacionalizam, ukoliko se insistira na njoj a insistira se predstavlja samo drugu stranu nacionalizma gde je nacionalizam izdignut na nivo opšteg, globalnog i dedukujući, on se vraća sa osvetom .... Svakako da obe ideologije imaju i pozitivne strane, ali nije to ono poradi čega su one. Ovo je ideologija korporacija ... Moje skromno mišljenje... Kao mišljenje bezimenih .....

Kako moze da ima svojih zrtava kosmopolitizam (koji nema veze sa globalizmom u privredno-ekonomskom smislu) ako je to ideologija postovanja svih ljudi bez obzira na naciju? Sta moze da bude zlo u postovanju coveka kao coveka?
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 22.07.2006. 19:22 »

Citat
Ne vidim da si argumentovao da je ljubav prema naciji ili bilo cemu bezuslovna.

Ne vidim ni da sam tvrdio tako nešto ( stoga nije bilo potrebe za argumentacijom). Ali ajde da ti se približim …. mišljenja sam da tamo gde jeste ono jeste, ili ti biva na način opisani … ništa više.

Citat
Kako moze da ima svojih zrtava kosmopolitizam (koji nema veze sa globalizmom u privredno-ekonomskom smislu) ako je to ideologija postovanja svih ljudi bez obzira na naciju?

Žrtva u smislu prihvatanja ideologije i time odustajanje od slobode. Slažem se da je ovo odiozna strana ideologija. Ideologija jeste  jedna predstava. Znači, i toj ideologiji ( kosmopolitizam ) je imanentan zahtev da se prihvati neki identitet, koji u samome sebi ukida sve razlike, koji posebnosti kultura ne toleriše, nego mu izražava zahtev za jednošću. Kao takav mi deluje prilično sterilno. čak mi se čini da kosmopolitizam uvek postaje zanimljiv kada se odvija ekspanzija jedne velike sile, te mi to deluje kao ideološka matrica. Znači Aleksandar Makedonski i ideja kosmopolitizma. Nadam se da je sada jasno moje gledište.

Citat
Sta moze da bude zlo u postovanju coveka kao coveka?

Uvek je u pitanju određeno shvatanje čoveka.
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #10 poslato: 22.07.2006. 23:50 »

Volim Srbiju, volim moju devojcicu i volim sebe. Sta ces vise  smejanje
A zasto sve to volim? Pa reci cu ti ako mi kazes kako da ti odgovorim zasto volim sebe!
Sačuvana
Beli Orao
Gost
« Odgovor #11 poslato: 30.07.2006. 02:38 »

Ako bih mrzeo Srbiju mrzeo bih sebe jer sam ja onakav kakvim su me učinili roditelji (srpski) i sredina (kultura srpska). Oni koji mrze svoju kulturu mrze i ono što su.
Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #12 poslato: 30.07.2006. 06:02 »

Beli Orlu, izuzetno mi je drago sto ima ovakvih komentara poput tvojih. Naravno , ne slazem se s tvojim poimanjima, ali dobro je kada bi bilo josh vishe ovakvih komentara kao sto je tvoj, jer se time kontriraju argumenti  i postize se jasniji prikaz trenutne svesti gradjana. Ovo shvati kao podsticaj za dalje postiranje! Mi , ovde za razliku od velikosrpskih foruma ne cenzurishemo misljenje nacionalista , kao sto oni cenzurishu svako ozbiljnije kriticko preispitivanje njihovih dela.
A sto se tice ovoga sto si rekao , to je tipican argument blago orijentisanih nacionalista ( ne samo u nashoj zemlji!) kojim se pokushava izreci odredjivanje nacionalne pripadnosti kroz porodicno i demografsko poreklo. Medjutim , dozvoli da ti parafraziram Sartra koji odavno vec rece - da covek nije ono sto je po krvi i rodjenju stekao, vec ono sto je sam od sebe stvorio-.

Pre svega i pre svih obelezja ti si covek i to je ono sto je daleko ispred bilo koje nacionalne pripadnosti. Dakle, ako treba da biram izmedju coveka ili bilo koje druge nacije , pa i Srbije biram coveka , a ne njegovu nacionalnu pripadnost! A sto se ove Srbije kao nacije tice ona je u nezavidnoj poziciji po svim parametrima i socioloskim i psiholoskim i obrazovnim i ko zna cega vec jos ne. pomenuo si neku nashu kulturu. Ona je vishe nego bedna , a jos ako pogledamo istorijski i uocimo katastrofalan uticaj pravoslavne crkve na formiranje onoga sto se danas naziva nekakvom nashom tradicionalnom kulturom onda izgleda da za istu i nema neke vece nade.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 30.07.2006. 13:21 »

Citat: "Nicolas Berihon"
Žrtva u smislu prihvatanja ideologije i time odustajanje od slobode.

Citat
Uvek je u pitanju određeno shvatanje čoveka.

Meni ovde nesto izgleda protivrecno. Ali nema veze. Vozamo dalje.

Citat: "Beli Orao"
Ако бих мрзео Србију мрзео бих себе јер сам ја онакав каквим су ме учинили родитељи (српски) и средина (култура српска). Они који мрзе своју културу мрзе и оно што су.

Slazem se sa odgovorom strangelove-a ali ovde moram da dodam jednu vaznu stvar: to sto je odredjena sredina bogata necijom kulturom ne sprecava te da se informises i uzmes kvalitetno iz drugih kultura, dakle doci u situaciju padanja pod multikulturalne uticaje kvalitetnog iz raznih sredina, ne zavisiti od ogranicenosti jedne. Vezati se za nesto tako "svoje" deluje mi kao neki neuroticar ili psihoticni bolesnik koji se drzi za banderu da ne padne ako podje ulicom.

Voleti sebe u tom smislu bi podrazumevalo da ta osoba ima ljubavi prema svim tim kulturama ciji su je uticaji izgradili.
Sačuvana
Beli Orao
Gost
« Odgovor #14 poslato: 31.07.2006. 08:59 »

Niste mogli da birate uticaje od rođenja nego ste bili pod uticajem srpskih tradicionalnih vrednosti. Umesto što mrzite Srbiju razmislite bolje o razlogu za averziju prema njoj jer nije to zaslužila od svoje dece. Put ljubavi a ne put mržnje.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 23   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: