Sačekao sam eventualne odgovore onih koji “vole” te se sada naknadno umešah. Analiza pitanja – Ljubav – višeznačan pojam kao i Srbija. čini mi se da je pitanje postavljeno sa određenom namerom, ali ono neće promeniti ništa. Pokušaj racionalizacije iracionalnog – ćorav posao. Hvatanje duha mrežom. Pitanje nacionalnog pathosa ? Pitanje Slobode ? Mi nismo nikad u miljeu slobode tj. nikad ne postavljamo jednu kraj druge .... ne znam .... Francusku .... Španiju .... Srbiju .... tako da nikada nismo u tome zašto .... Zato ja mislim da pitanje sa ove strane nije na mestu .... ovo konkretno ....
Dakle, ima neceg zasto u onom voleti.
Znači, varaš se, nema. Ono zato bi imalo svoj izvor u izboru, ali pošto se to ne dešava ....
Ali kad bih pitao zasto ne volis recimo tucu, pokvareni jogurt ili tako nesto, da li bi znao da mi odgovoris?
Zbog onog navedenog je ovo pitanje neprimereno, mada mi je jasna politika pitanja. Nemaš ti ljubavnički odnos sa pokvarenim jogurtom ili tučom već je stvar jasna .... to ti jednostavno šteti .... povodiš se racionalnim i kraj priče ....
Pitanje je na mestu ako želiš da produbiš svoje ogorčenje i nerazumevanje onog nacionalnog – i to je legitimno, ali ukoliko želiš da ga razumeš – ovo pitanje je slepa ulica.
I obično kad se pokrene tema onaj koji je pokrene prvi se izjasni, zar ne ?
Ali moguće je da to nije pravo pitanje za tebe. Evo da te pitam “Mrziš Srbiju ? Zašto ?” ili “voliš štagod voliš ? Zašto ? ”
Mislim da nacionalni pathos jeste proizvod socijalizacije, formiranje grupa, indoktrinacija, sve to fino kamuflirano s jedne strane olakšava pojedincu život sa druge omogućava državi život. To je državna ideologija. Suprotstavljen ... tako mi se čini .... kosmopolitizam .... globalizam .... a i alterglobalizam.... Ova druga ideologija koja ima svoje žrtve, kao i nacionalizam, ukoliko se insistira na njoj a insistira se predstavlja samo drugu stranu nacionalizma gde je nacionalizam izdignut na nivo opšteg, globalnog i dedukujući, on se vraća sa osvetom .... Svakako da obe ideologije imaju i pozitivne strane, ali nije to ono poradi čega su one. Ovo je ideologija korporacija ... Moje skromno mišljenje... Kao mišljenje bezimenih .....