Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 24   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Srpsko, suvise srpsko  (Pročitano 31899 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #285 poslato: 27.10.2007. 17:45 »

A zasto se vi smejete na one primedbe o jasenovcu?

Zato sto stavljati pomenuti zlocin u perspektivu sadasnjosti takodje svojevrsan zlocin, jer optuzujete ljude za nesto sto nisu pocinili, i time ste krivi za klevetu. Nijedan sadasnji gradjanin Hrvatske gotovo da ni teoretski ne moze biti kriv za ono sto se dogadjalo u Jasenovcu.

Citat
kad sam govorijo o onoj inter. org. koju vode jevreji, a vi rekli da sam ironican, nate, to je istina, i ja da sam srb ja bi saradjivo s njima

I Bizon bi volo da bude clan neke jevrejske organizacije.

Citat
mozete, jos uvek se puno tih u-koljaca krije po argentinama i sl, a ima ih i u susjedstvu, zive kao ugledni gradjani

A kako mislite o Srbima koljacima, i to daleko svezijim nego sto su hrvatski iz vama dobro znanog iz licnog iskustva WW2, a nama poznatog iz udzbenika? Kako mislite da bi mladi Maelstromovici trebalo da reaguju na sve sto se tice ovih Srbalja-koljaca?
Sačuvana
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #286 poslato: 27.10.2007. 17:57 »

Zato sto stavljati pomenuti zlocin u perspektivu sadasnjosti takodje svojevrsan zlocin, jer optuzujete ljude za nesto sto nisu pocinili, i time ste krivi za klevetu. Nijedan sadasnji gradjanin Hrvatske gotovo da ni teoretski ne moze biti kriv za ono sto se dogadjalo u Jasenovcu.

Vi ste potpuno ludi. Prvo ima gradjana koji se mogu optuziti za to, dakle u-koljaca metuzalema, kao sto sam vec rekao, koji i dalje zive u toj drzavi i hvale se svojom prosloscu (a i drzava ih u tome podrzava). A drugo ja nisam zagovaro ideju da se optuze sadasnji gradjani rvacke, nego da se svetu skrene paznja na najveci zlocin u istoriji covecanstva jednog naroda jednog vremena prema drugom (uzimajuci u obzir brojnost prvog i broj zrtava drugog). E sad zasto, pa eto, da se ljudi malo obrazuju. Red je da znaju.

Citat
A kako mislite o Srbima koljacima, i to daleko svezijim nego sto su hrvatski iz vama dobro znanog iz licnog iskustva WW2, a nama poznatog iz udzbenika? Kako mislite da bi mladi Maelstromovici trebalo da reaguju na sve sto se tice ovih Srbalja-koljaca?

Hahaha.. mislim da su to imbecili par ekselans koliko i njiove kolege iz istog, ovog "svezeg rata" kako vi kazete, a i onog od pre seset god.

Jednos'avno ne volim koljace, nate, ma odakle god da su.
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #287 poslato: 27.10.2007. 20:49 »

dechko ( novak djokovic ) je dobar teniser, ali ne mozhe on sa svojih dvadesetak godina da razume i politichke nijanse o kojima se ovde govori. primer:

Citat: novak djokovic
Neki, umesto da takve ljude cene i uvažavaju, oni im žele zlo!

njemu se mozhe oprostiti, ali samo se nadam da nije pao pod uticaj koshtunice onda kad ga je ovaj sachekao na aerodromu. mozhda ga je zarazio srpshtinom..., odnosno nacionalizmom i shovinizmom.
Sačuvana
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Van mreže Van mreže

« Odgovor #288 poslato: 27.10.2007. 21:09 »

Sumnjam u ozbiljnost gospodina starca, ali cu odgovoriti kao da je mislio ozbiljno.
......Zato sam i postavio taj tekst. Novak izgleda ne poznaje elementarnu logiku.

...........ti definitivno imaš problem. Sa  željom  da svi posmatraju svet tvojim očima, teško da polemiku mogu voditi forumaši, već isključivo stručnjaci iz neke druge oblasti i ta oblast je donekle virtuelna, mada se ne vodi polemika već se sprovodi terapija..............
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #289 poslato: 28.10.2007. 02:48 »

Ne mogu da verujem prvo da je Korac mogao da bude toliko glup i opterecen antisrpstvom da je bio u stanju da bas na Noletu istresa svoj 'antifasizam' i 'antisrbizam'. Sta su mu kriva tri prsta? Pa svi sportisti na svetu pokazuju zastave svojih zemalja, ogrcu se njima kad pobede, samo je nepogodno biti Srbin i nositi ili pokazivati srpsko obelezje...

Zar da se stidim Srbije?!
Novosti, 26. oktobar 2007

Samo cu reci - BRAVO NOLE.
Sačuvana
shkavel
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #290 poslato: 07.11.2007. 13:56 »

Pozabaviću se prvo ovim odgovorima, pa ću onda preći na temu Novaka...

Podizanje dva prsta je upravo to - viktori, ali ne i GrejtBritn, Dzrmani, itd. pa tako ne vidim zasto bi neko uzeo da dize te prstice.
Dva prsta su u početku (kada ih je pokazivao Čerčil) značila victory. Danas je značenje tog simbola puno šire, kao npr. i "peace" ili čak kao nacionalni simbol Hrvata za vreme ratova na Balkanu. Isto tako ima i dignuta šaka više značenja (npr. "black power" kod Jesse Ownes-a), a u medijima se moglo videti da i Crnogorci pokazuju neki znak kao slovo L (palcem i kažiprstom). Sve to samo sa jednom svrhom - pokazati pripadnost ili izraziti podršku određenoj grupi, zajednici, narodu, rasi. A pošto su tri prsta postala simbol izražavanja pripadnosti srpstvu, ne vidim zašto Novak ne bi smeo da ih diže.

I sta Djokovic ima da se ponosi Srbijom kad je covek najbolji teniser postao van Srbije i zahvaljujuci parama koje nisu odavde? Time umanjuje znacaj onome ko ga je stvarno podigao u velikog igraca, a podize znacaj nekakvoj nacionalnoj determinisanosti, kao da je on sampion ili pobednik zato sto je Srbin. Nisi, Novace, sampion zato sto si Srbin, vec zato sto si dobro odigrao turnir, pobedio sve protivnike, a pre toga dobro trenirao.
E to je razlika između anacionalista i patriota. Anacionaliste gledaju isključivo materialnu ili koristoljubivu stranu života (zašto da se ponosiš nečim što ti nije ništa dalo?), dok patriote osećaju emotivni ponos i pripadnost svojoj zemlji i svom narodu. I ne vidim zašto to osećanje ne bi bilo legitimno.

I drugo, tri prsta, ona srpska tri prsta, koriscena su u ovom nedavnom ratu protiv kosovskih Albanaca na Kosovu, u ratu protiv Hrvata i Hrvatske u Hrvatskoj, i u Bosni protiv Bosnjaka. To je sveze i vredja osecanja tih ljudi.
A victory nije koričćen u ratovima? A dva prsta nisu koršićena u ovim ratovima?
Ali u svakom slučaju, ovakva izjava (vređa osećanja ljudi) je u potpunosti bezvezna, jer ako sledimo tu logiku, onda možemo zabraniti i srpska nacionalna obeležja pa čak i srpski jezik, imena i prezimena, jer možda i to nekoga asociira na rat i vređa ga....

Uvek se lepo nasmejem kad se kaze "sveti knez Lazar" ili car, svejedno. Covek bio potpuno lud i krajnje zao, a Srbi ga proglasili svecem. Jebi ga, izgleda da mozda i postoji neka ludost u tom srpskom genetskom kodu.
Opasan si povjesničar. Ali mogao bi da proučiš i povijest drugih naroda i video bih (o tome sam već pričao sa DomIzd) da i oni imaju svoje Lazare. Znači - ludost u genetskom kodu je prisutna kod svih naroda?

A što se tiče Novaka - u pravu je kada kaže da su sportisti, muzičari i umetnici najbolja promocija zemlje. U pravu je i kada podigne tri prsta zato što je učinio nešto lepo i time razbija stereotipe i negativne konotacije. U pravu je i što voli svoju zemlju i svoj narod.

A na izjave Koraća jedna veličina kakva je Novak može samo reći "Who the f..k is Korać?". Jer veoma je smešno i jadno da se neki mediokritet od političara koji kao predstavlja svoju zemlju uopšte usuđeje kritikovati osobu koja je više učinila za pozitivnu promociju Srbije nego što će Korać ikada učiniti (čak i da živi tri života). Razlika je samo u tome, da Novaku nije potrebno promovisati Srbiju - ionako je uspešan - ali to radi iz lične ljubavi prema zemlji, dok je Koraću promocija zemlje uključena u opis radnih obaveza, ali on to ne samo da ne čini, već i kritikuje one koji to rade dobro.

stvarno bedno.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #291 poslato: 07.11.2007. 19:24 »

Prvo, nema nikakve slicnosti izmedju dizanja dva prsta koja znace victory i dizanja tri prsta koja su simbol sovinistickog srpstva. Cinjenice si i sam spomenuo, ali si zaboravio da izvuces valjani zakljucak.

Dalje, anacionalizam nikad neces moci da instrumentalizujes i postavis kao platformu/ideologiju koja trazi nekakvu materijalnu korist, jer sa tim moze da ima veze jedino u tvom vise nego zatvorenom i ogranicenom/nacionalistickom umu, punom predrasuda, traume i ksenofobije. Anacionalizam je otvaranje ka drugome, prevazilazenje plemenske svesti ne sa ciljem da se nesto zaradi, niti je bilo kako moguce izvuci takvu vezu, nego radi sveukupnog ujedinjenja ljudi i uspostavljanja novih, civilizovanih vrednosti, daleko iznad shvatanja primitivnog nacionaliste.

Trece, nazivas prof. dr Zarka Koraca nekakvim imenima na sta ne da ne zelim nego ne smem da odgovorim. Ne smem jer mi ne dozvoljava savest da takvog coveka branim od optuzbi koje mu neki nacionalista nabacuje poredeci ga sa Novakom Djokovicem. Dakle, tu stajem, jer za mene je prof. dr Zarko Korac bog spram bilo koje sportske figure, pa tako i Novaka.
Sačuvana
shkavel
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #292 poslato: 08.11.2007. 07:49 »

Prvo, nema nikakve slicnosti izmedju dizanja dva prsta koja znace victory i dizanja tri prsta koja su simbol sovinistickog srpstva. Cinjenice si i sam spomenuo, ali si zaboravio da izvuces valjani zakljucak.
Naravno. valjani zaključci su po tvom mišljenju samo oni koji su skladni sa tvojim viđenjem stvari :jezik: What else is new?
Ali ipak moram da te popravim - itekako ima sličnosti. Dva prsta je dizao Čerčil kada je naprašio Švabe. Dva prsta su dizali Hrvati (tako ustaše za vreme WWII kako i pripadnici vojnih snaga RH uoči i za vreme najnovijih ratova). Dva prsta i dan danas dižu Albanci kada na Kosmetu zapale ili miniraju neku srpsku crkvu. A tri prsta su dizali Srbi kada su se borili u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. Ali mislim da pitanje, da li Srbi tamo bili agresori ili su se borili za svoju slobodu i elementarna ljudska prava, za neku drugu temu.
A pored toga je i ekstremno nekorektno tvrditi da su tri prsta simbol šovinističkog srpstva. Mogu biti, ali mogu biti i simbol zdravog patriotizma, ljubavi prema svojoj zemlji i narodu. Isto tako važi za recimo šahovnicu - da li je simbol ustaškog fašizma i genocida ili simbol hrvatskog naroda? Da li je mesec i zvezda simbol islamske religije ili muslimanskog fundamentalizma i terorizma?
Kao što vidiš, "valjani zaključci" su uvek podvrženi subjektivnoj ograničenosti onoga koji ih donosi, u ovom slučaju i tvojoj ograničenosti u kojoj svaki vid podržavanja srpskog patriotizma karakterišeš kao šovinističko srpstvo.

Dalje, anacionalizam nikad neces moci da instrumentalizujes i postavis kao platformu/ideologiju koja trazi nekakvu materijalnu korist, jer sa tim moze da ima veze jedino u tvom vise nego zatvorenom i ogranicenom/nacionalistickom umu, punom predrasuda, traume i ksenofobije. Anacionalizam je otvaranje ka drugome, prevazilazenje plemenske svesti ne sa ciljem da se nesto zaradi, niti je bilo kako moguce izvuci takvu vezu, nego radi sveukupnog ujedinjenja ljudi i uspostavljanja novih, civilizovanih vrednosti, daleko iznad shvatanja primitivnog nacionaliste.
Opet isto, kao pokvarena ploča...puno forme, jako malo suštine. Iako je ta retorika naizgled veoma prijatna, ti i tvoji istomišljenici na ovom sajtu na svakom koraku i u svim konkretnijim izjavama ustvari dokazujete svoj materijalizam koji naravno kamuflirate u ovakve prepotentne teorije. Naravno, kao pravi intelektualac ne libiš se da bez ikakvog poznavanja materije donosiš preke sudove o meni i meni sličnima: " u tvom vise nego zatvorenom i ogranicenom/nacionalistickom umu, punom predrasuda, traume i ksenofobije.". Spusti se malo na zemlju Ajnštajne  zlobni

Trece, nazivas prof. dr Zarka Koraca nekakvim imenima na sta ne da ne zelim nego ne smem da odgovorim. Ne smem jer mi ne dozvoljava savest da takvog coveka branim od optuzbi koje mu neki nacionalista nabacuje poredeci ga sa Novakom Djokovicem. Dakle, tu stajem, jer za mene je prof. dr Zarko Korac bog spram bilo koje sportske figure, pa tako i Novaka.
U pravu si. Poređenje Koraća sa Novakom je više nego nekorektno. Tj. nekorektno prema Novaku, jer Novak je u onom što radi u samom svetskom vrhu (svetski broj 3), dok Korać u svojim "strukama" nije u vrhu ni u Srbiji, ni na Balkanu, a kamoli šire. Razlika je samo u tome što Novak ima toliko kulture i nivoa da se ne meša u Koraćeve struke i da ga baš briga šta tamo neki Korać radi i kako se ponaša, dok se ovaj drugi itekako opterećuje čovekom koji je u svom "zanatu" postigao više nego što će on ikada postići u svom.
Ali niko ne brani da za tebe Korać bude bog - i za tebe i za onu ostalu dvojicu koji ga toliko cene :)
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #293 poslato: 08.11.2007. 13:04 »

Dva prsta su dizali Hrvati (tako ustaše za vreme WWII kako i pripadnici vojnih snaga RH uoči i za vreme najnovijih ratova). Dva prsta i dan danas dižu Albanci kada na Kosmetu zapale ili miniraju neku srpsku crkvu. A tri prsta su dizali Srbi kada su se borili u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu.

Tri prsta su dizali Srbi dok su silovali bosnjacku decu do dvanaest godina. Dok su klali i ubijali sa ledja vezane ljude. Tri prsta su, da ponovim: znak jedino srpstva i samo srpstva, dok su dva prsta simbol pobede. Sta je lose u dizanju dva prsta, a sta lose u dizanju ona tri, jasno je ako umes da vidis simboliku i znacenje jednog, odnosno drugog. Zasto Novak nije digao dva prsta, u znak pobede, vec dize tri, u znak srpstva? Sta srpstvo trazi na sportskom terenu? Sta je novak duzan srpstvu?

Citat
Ali mislim da pitanje, da li Srbi tamo bili agresori ili su se borili za svoju slobodu i elementarna ljudska prava, za neku drugu temu.

Ma nema potrebe, kad god pise "Srbi" znaci da su se branili za elementarna ljudska prava.
- <a href="http://www.youtube.com/v/Xz42ucCGunU&rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Xz42ucCGunU&rel=1</a>
     - Idem za srpstvo i Srbiju
     - I to idem sa voljom i apetitom

Ali dobro sad, nisam znao da je sasvim legitimno ici za "srpstvo" ubijati one koji ne pripadaju tom "srpstvu" ma sta ono bilo.

Citat
A pored toga je i ekstremno nekorektno tvrditi da su tri prsta simbol šovinističkog srpstva. Mogu biti, ali mogu biti i simbol zdravog patriotizma, ljubavi prema svojoj zemlji i narodu.

Nema zdravog nacionalizma, o tome ces moci da procitas u drugom broju Zapada u intervjuu koji je dao profesor dr psihologije na Filozofskom u Novom Sadu Miklos Biro, a tri prsta nisu patriotski znak, jer nisu simbol Madjara u Vojvodini, Albanaca na jugu ili Bosnjaka na jugozapadu Srbije, vec iskljucivo Srba u Srbiji, i to simbola cega! Svega najgoreg sto su Srbi u istoriji pocinili. Drugo bi bilo da je samo razvio srpsku zastavu. To bi bio patriotizam, jer pod tom zastavom za Srbiju nastupaju i Madjari i Albanci i Bosnjaci i Rumuni i Hrvati u Srbiji, jer u njoj zive.

Ali ti jos nisi savladao niti znacenje osnovnih pojmova i razgranicio - patriotizam od nacionalizma.

Citat
Isto tako važi za recimo šahovnicu - da li je simbol ustaškog fašizma i genocida ili simbol hrvatskog naroda? Da li je mesec i zvezda simbol islamske religije ili muslimanskog fundamentalizma i terorizma?

Kao sto cetiri ocila ne moraju da budu, ne mogu ni ovi simboli. Ali medju njih ne spada dizanje dva, odnosno tri prsta od strane Srba na sportskim borilistima. Jer Djokovic nije ubio onoga protivnika, vec ga je pobedio dozvoljenim sredstvima, i sportski.

Citat
Kao što vidiš, "valjani zaključci" su uvek podvrženi subjektivnoj ograničenosti onoga koji ih donosi, u ovom slučaju i tvojoj ograničenosti u kojoj svaki vid podržavanja srpskog patriotizma karakterišeš kao šovinističko srpstvo.

Opet da podsetim da ne koristis pojam patriotizma na pravom mestu, jer ono sto ti zagovaras je nacionalisticki sovinizam koji sa patriotizmom nema nikakve veze.

Citat
Iako je ta retorika naizgled veoma prijatna, ti i tvoji istomišljenici na ovom sajtu na svakom koraku i u svim konkretnijim izjavama ustvari dokazujete svoj materijalizam koji naravno kamuflirate u ovakve prepotentne teorije.

Covek moze samo da izrazi zal sto nisi u stanju da shvatis interkulturalizam, pa ni multikulturno drustvo. Navikao covek na plemensku podelu i ne da mu se da shvati bilo koju humanisticku ideju.

Citat
Naravno, kao pravi intelektualac ne libiš se da bez ikakvog poznavanja materije donosiš preke sudove o meni i meni sličnima

Otkud ti da bilo kome ovde delis materiju kad ne znas niti razliku izmedju patriotizma i nacionalizma? Je li, Srbine?

Citat
U pravu si. Poređenje Koraća sa Novakom je više nego nekorektno. Tj. nekorektno prema Novaku, jer Novak je u onom što radi u samom svetskom vrhu (svetski broj 3), dok Korać u svojim "strukama" nije u vrhu ni u Srbiji, ni na Balkanu, a kamoli šire.

Vidis li dokle seze tvoj primitivni nacionalizam? Koliko i one okolne stvari, nevezane za cisto srpstvo, inficira glupostima. Vidis li sada sta si rekao? Tvrdis da je u Srbiji u njegovoj "struci", koja je sada politika, Korac nije u vrhu. A u vrhu je Srpska radikalna stranka na celu sa tebi slicnim sovinistom, ali i ubicom - Seseljem. Kako onda da bilo sta dalje covek sa tobom progovori?

Samo uporedjivanje jednog profesora doktora sa nekim sportistom je smesno za svakoga ko se bavi intelektualnim radom. Ali dobro, shvatam da za jednog tenisera, fudbalera, auto-limara, auto-prevoznika, djubretara i ostale to nema nikakvog znacaja, te je mnogo znacajniji "Srbin" onaj koji je citavog zivota jurio loptice.

Citat
Razlika je samo u tome što Novak ima toliko kulture i nivoa da se ne meša u Koraćeve struke i da ga baš briga šta tamo neki Korać radi i kako se ponaša, dok se ovaj drugi itekako opterećuje čovekom koji je u svom "zanatu" postigao više nego što će on ikada postići u svom.

Taj Novak jedva zna kako se sam zove. Sta bi on mogao da kaze o Koracevoj struci? O politici je dovoljno rekao u onom njegovom komentaru, replici Koracu. Pokazao je da je mlad i da citavog zivota nije bio blizu bilo kakve knjige. A sto se psihologije tice, bas me zanima hoce li uspeti da je zavrsi, kao sto menadzment ili ekonomiju zavrsava, a da se nije ni pojavio na fakultetu.

No, sta i kome ja pricam. Coveku kome ne samo da je "srpstvo" stvarno, pa cak i dobro, nego je i svetinja. zid
Sačuvana
shkavel
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #294 poslato: 08.11.2007. 14:06 »

Tri prsta su dizali Srbi dok su silovali bosnjacku decu do dvanaest godina. Dok su klali i ubijali sa ledja vezane ljude. Tri prsta su, da ponovim: znak jedino srpstva i samo srpstva, dok su dva prsta simbol pobede. Sta je lose u dizanju dva prsta, a sta lose u dizanju ona tri, jasno je ako umes da vidis simboliku i znacenje jednog, odnosno drugog. Zasto Novak nije digao dva prsta, u znak pobede, vec dize tri, u znak srpstva? Sta srpstvo trazi na sportskom terenu? Sta je novak duzan srpstvu?
To što si napisao za tri prsta važi i za dva prsta. Ista dva prsta digao je Čerčil dok su njegovi palili sve što su morali i nisu morali, ubijali sve što su morali i nisu morali, kasapili, silovali, čerečili. Ista dva prsta su "usvojili" Hrvati, kojima to ne znači "victory" već "kroejša", kada su silovali, sekli glave ratim zarobljenicima, kasapili stare bake itd. Isto važi i za Albance i Bošnjake. Zato me molim mani sa "simbolom pobede" i "razlikom u simbolici". I na kraju krajeva, ako je neko "uprljao" ta tri prsta svojim postupcima to ne znači da drugi treba da ih se stide i da ne koriste taj "stilizovani autentično-srpski simbol pobede"  :jezik: (kao što vidiš, radi se samo o "lokalizovanom viktoriju")

Ma nema potrebe, kad god pise "Srbi" znaci da su se branili za elementarna ljudska prava.
Ma ne. Ti koji nikada nisi izašao iz Niša znaš zašto je neko u Kninu osećao da mora da uzme oružje u šake - to mu je bilo fino, trip jelde?

Nema zdravog nacionalizma, o tome ces moci da procitas u drugom broju Zapada u intervjuu koji je dao profesor dr psihologije na Filozofskom u Novom Sadu Miklos Biro, a tri prsta nisu patriotski znak, jer nisu simbol Madjara u Vojvodini, Albanaca na jugu ili Bosnjaka na jugozapadu Srbije, vec iskljucivo Srba u Srbiji, i to simbola cega! Svega najgoreg sto su Srbi u istoriji pocinili. Drugo bi bilo da je samo razvio srpsku zastavu. To bi bio patriotizam, jer pod tom zastavom za Srbiju nastupaju i Madjari i Albanci i Bosnjaci i Rumuni i Hrvati u Srbiji, jer u njoj zive.
Čitaj zapad - izem ti resource  :jezik:
Ovde mešaš pojam države i naroda. Srbija je (iako neki to nikako ne vole) ipak nacionalna država Srba, kao takva je nastala i ostala do danas. A šupljost tvoje teorije očigledna je kada govoriš o identifikaciji manjina sa zastavom zemlje Srbije.

Ali ti jos nisi savladao niti znacenje osnovnih pojmova i razgranicio - patriotizam od nacionalizma.
Ne, to važi za tebe. Jer svaki oblik patriotizma brže bolje trpaš u koš nacionalizma, ne bi li ga ocrnio kao "nešto loše, nešto što ne valja, što treba osuditi".

Opet da podsetim da ne koristis pojam patriotizma na pravom mestu, jer ono sto ti zagovaras je nacionalisticki sovinizam koji sa patriotizmom nema nikakve veze.
E pa ako si TI to rekao, onda mora da je tako  :zaboga:

Covek moze samo da izrazi zal sto nisi u stanju da shvatis interkulturalizam, pa ni multikulturno drustvo. Navikao covek na plemensku podelu i ne da mu se da shvati bilo koju humanisticku ideju.Otkud ti da bilo kome ovde delis materiju kad ne znas niti razliku izmedju patriotizma i nacionalizma? Je li, Srbine?
:mucnina: :mucnina: :mucnina: :mucnina:

Vidis li dokle seze tvoj primitivni nacionalizam? Koliko i one okolne stvari, nevezane za cisto srpstvo, inficira glupostima. Vidis li sada sta si rekao? Tvrdis da je u Srbiji u njegovoj "struci", koja je sada politika, Korac nije u vrhu. A u vrhu je Srpska radikalna stranka na celu sa tebi slicnim sovinistom, ali i ubicom - Seseljem. Kako onda da bilo sta dalje covek sa tobom progovori?
Ne. Mislio sam na to da nije u vrhu ni u svojoj stranci ni u vladnoj koaliciji. A struka mu je i psihologija - i tu nije u vrhu. Mediokritet, što bi se reklo.

Samo uporedjivanje jednog profesora doktora sa nekim sportistom je smesno za svakoga ko se bavi intelektualnim radom. Ali dobro, shvatam da za jednog tenisera, fudbalera, auto-limara, auto-prevoznika, djubretara i ostale to nema nikakvog znacaja, te je mnogo znacajniji "Srbin" onaj koji je citavog zivota jurio loptice.
I ja se bavim intelektualnim radom i za mene takvo poređenje nije smešno. Kako god je teško postati profesor doktor, još je teže postati svetski no. 3 u jednom još uvek aristokratskom sportu, tenisu, još posebno ako potičeš iz okoline gde su uslovi za početak loši kao ovi u Srbiji. Tenis je uvek bio rezervisan za bogate nacije.
Ali naravno da razumem tebe i takve kao što si ti. Već smo o tome pričali u nekoj drugoj temi - ti si svoj kompleks više vrednosti doveo do takvog savršenstva da je to poprimilo razmere patologije. Ovakva patetika tipičnog štreberskog rezonovanja (ja sam, jelte, mnooogoo pametan, pročitao sam mnogoo knjiga, nabubao silnee podatke) kod tebe postaje već toliko neukusna da liči na pornografiju. Ali nisi ni svestan da svojim izjavama ti u stvari obezvređuješ samog sebe, jer pravi intelektualac (a ne wannabe filozof foteljaš kao ti) nikada ne bi potcenio drugoga niti bi se prema drugima osećao superiorno - posebno ako su ti drugi na svom području uspešni kao što je Novak u tenisu. Pravi intelektualac bi znao da su zdravom društvu potrebni tako naučnici kako i sportisti i fizikalci. I pravi intelektualac bi znao ceniti izuzetna dostignuća jednog sportiste ili čak đubretara. I pravi intelektualac nikada ne bi pao tako nisko da koristi žešće debilne izjave u stilu "jurenja loptica" i ponižavanja jedne delatnosti, pa makar to bio i sport. Možda će te to iznenaditi, ali postoje i druga područja na kojima čovek može da se dokazuje, a ne samo čitanjem knjiga i donošenjem zaključaka. Ali ti, samoproklamovani intelektualac, nemaš čak ni toliko pameti da to shvatiš...

Već samo tvoj ponižavajući ton (đubretari) pokazuje nivo tvoje duhovne i intelektualne širine.
A kad već spominješ auto-limare i auto-prevoznike, mogu ti reći da i oni limari koji su tako uspešni u svojoj struci kao što je Novak u svojoj (recimo najbolja tri autolimara na svetu - rade na Bentley-u, Rolls-Royce-u, Aston Martinu) danas poseduju viši nivo i intelektualne širine i opšteg poštovanja i nivoa ponašanja nego što ćeš ga ti ikada postići. Isto tako važi sa obične sajdžije koji postanu toliko dobri da rade za Breguet, Rolex, breitling, Longines i Zenith, ili najobičnije staklare koji se toliko usavrše da rade za Swarowskog.

Ko visoko leti nisko pada...a to posebno znači za takve kao što si ti, žabe koje su naduvene bez ikakvog pokrića.

zidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzidzid
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #295 poslato: 08.11.2007. 14:44 »

Čitaj zapad - izem ti resource

Znaci li to da potcenjujes profesora? Ili potcenjujes list u kojem se profesor oglasava? Hoces da kazes da je njegov stav o nacionalizmu, kao stav politickog psihologa, stav laika zato sto je izasao u Zapadu a ne u kNINu, Svedoku, Tabloidu ili SVETu? Ok, sada kada je to podvuceno.

Citat
Ovde mešaš pojam države i naroda. Srbija je (iako neki to nikako ne vole) ipak nacionalna država Srba, kao takva je nastala i ostala do danas. A šupljost tvoje teorije očigledna je kada govoriš o identifikaciji manjina sa zastavom zemlje Srbije.

Dakle ti ne poznajes elementarne pojmove: drzava, narod, patriotizam i nacionalizam. Prvo si pomesao i rekao da je patriotizam isto sto i nacionalizam, ili barem slicno, sto sam ti objasnio u prethodnoj poruci, ali izgleda da nisi shvatio ili ne smes da priznas da si pogresio. Posle kazes da je Srbija nacionalna drzava u kojoj nema mesta za manjine. Ovo je, iako u njoj ne zivis i to je dobro, drzava koja je do ustava 2006. godine postovala manjine i bila drzava gradjana Srbije, sto znaci da pripada koliko Srbima, toliko i manjinama koje u njoj zive. Tvoj stav da je Srbija drzava Srba, ili kako neonacisti govore - SRBIJA SRBIMA - nece proci ovde, niti je izglasana na ustavu 2006. mada je blizu toga, jer se kaze da je to drzava - i manjina koje u njoj zive. Tvoje neonacisticke parole uzvikuj s one strane Drine, i ne zagadjuj Srbiju njome. Srbija je koliko-toliko civilizovana drzava koja jos uvek ima sanse da se sasvim rastane sa sovinizmom koji ti propagiras.

I da ti jos jednom objasnim identifikaciju manjina sa zastavom Srbije:
- zastava Srbije je zastava drzave Srbije, a ne Srba
- na teritoriji drzave Srbije zive kako Srbi, tako i Bugari, Madjari, Rumuni, Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Slovaci, itd.
- buduci da tako stvari stoje, kao gradjani republike u kojoj zive, Madjari, Rumuni, Bugari, Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Slovaci i drugi, zastavu Srbije vide kao zastavu svoje domovine; to sto jedan shkavel ne priznaje drzavu u kojoj zivi i govori da je stanovnik Srbije iako ne zivi u njoj je njegov licni problem.
- dakle, zastava republike Srbije je zastava kako Srba, tako i Bugara, Madjara, Rumuna, Albanaca, Bosnjaka, Hrvata, Slovaka i drugih.

Je li sada jasnije? Treba li da crtam, da ilustrujem na drugi, treci nacin ili je nacionalisticki, palanacki um uspeo konacno da shvati prilicno jednostavnu materiju?

Citat
Jer svaki oblik patriotizma brže bolje trpaš u koš nacionalizma, ne bi li ga ocrnio kao "nešto loše, nešto što ne valja, što treba osuditi".

Da bi govorio o patriotizmu i nacionalizmu, a ne o meni, moras da razumes pojmove:
- da shvatis sta znaci rec/pojam "patriotizam", odnosno
- da shvatis sta znaci rec/pojam "nacionalizam".

Onda mozemo da nastavimo sa razgovorom.

Citat
:mucnina: :mucnina: :mucnina: :mucnina:

Samo da podsetim raju na sta ti povracas:
Rekao sam ovo - Covek moze samo da izrazi zal sto nisi u stanju da shvatis interkulturalizam, pa ni multikulturno drustvo. Navikao covek na plemensku podelu i ne da mu se da shvati bilo koju humanisticku ideju.

Svako ko razmislja shvatice tvoju poziciju, poziciju coveka koji povraca na pojam multikulturalizma i interkulturalizma.

Citat
Ne. Mislio sam na to da nije u vrhu ni u svojoj stranci ni u vladnoj koaliciji.

Ovde si me nasmejao, jer se vidi da nisi upucen, da nemas pojma o coveku, kao sto nisi imao pojma i jos uvek nemas pojma o nacionalizmu i patriotizmu.
A da li mozes da mi kazes sta si mislio, pre nego izguglas, koja je njegova stranka, kako se zove?
Tako ces mi i reci u kakvoj je to on koaliciji u vladi Srbije  aplauz

Citat
A struka mu je i psihologija - i tu nije u vrhu. Mediokritet, što bi se reklo.

Mediokritet - covek koji je doktorirao psihologiju i bio pozvan da pise udzbenik za psihologiju kao vrstan profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu?
Sta da kazem? Da si budala? Ne, necu da komentarisem.

Citat
I ja se bavim intelektualnim radom i za mene takvo poređenje nije smešno.

Ti da se bavis intelektualnim radom? Cime se ti to bavis i nazivas intelektualnim? Jedino ako mislis na intelektualni rad kakav je Seselj imao dok je u celiji haskog suda pisao o paklenoj vatinanskoj zaveri protiv srpskog naroda. Ajde, reci cime se ti to bavis, pa jos intelektualno, buduci da komentarises kao neko ko ne poznaje niti logiku zakljucivanja, vodjenja dijaloga, niti validnu argumentaciju u diskusiji. Stvarno me zanima.

Citat
Ali naravno da razumem tebe i takve kao što si ti. Već smo o tome pričali u nekoj drugoj temi - ti si svoj kompleks više vrednosti doveo do takvog savršenstva da je to poprimilo razmere patologije. Ovakva patetika tipičnog štreberskog rezonovanja (ja sam, jelte, mnooogoo pametan, pročitao sam mnogoo knjiga, nabubao silnee podatke) kod tebe postaje već toliko neukusna da liči na pornografiju.

Nit se ja hvalim, niti insistiram na tome da me bilo ko smatra pametnim. Ja samo argumentujem svoje stavove i postavljam pitanja. To sto ti na njih ne mozes ili ne znas da odgovoris civilizovano i argumentovano nije razlog da me smatras niti vise vrednim, niti da sam to postao pod nekim kompleksom, vec je to razlog da se zapitas oko ispravnosti stavova koje imas u glavi, i koji, posto potezes ove "argumente", ili napade ad hominem, ocigledno nisu odrzivi.
Sačuvana
shkavel
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #296 poslato: 08.11.2007. 15:33 »

Znaci li to da potcenjujes profesora? Ili potcenjujes list u kojem se profesor oglasava? Hoces da kazes da je njegov stav o nacionalizmu, kao stav politickog psihologa, stav laika zato sto je izasao u Zapadu a ne u kNINu, Svedoku, Tabloidu ili SVETu? Ok, sada kada je to podvuceno.
Ne potcenjujem nikoga, smao mi je smešno što "svoj" list daješ kao referenciju  :jezik: (to je isto kao kad bi Davidović rekao "pročitaj Strojevo glasilo i videćeš!")

Dakle ti ne poznajes elementarne pojmove: drzava, narod, patriotizam i nacionalizam. Prvo si pomesao i rekao da je patriotizam isto sto i nacionalizam, ili barem slicno, sto sam ti objasnio u prethodnoj poruci, ali izgleda da nisi shvatio ili ne smes da priznas da si pogresio.
Ma da, ti sve to dobro razlikuješ, čak toliko dobro da mene uporno svrstavaš čas u nacionaliste čas u šoviniste, a ja uporno tvrdim da sam samo patriota. I ti si kao egzaktan?

I da ti jos jednom objasnim identifikaciju manjina sa zastavom Srbije:
a) zastava Srbije je zastava drzave Srbije, a ne Srba
b) na teritoriji drzave Srbije zive kako Srbi, tako i Bugari, Madjari, Rumuni, Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Slovaci, itd.
c) buduci da tako stvari stoje, kao gradjani republike u kojoj zive, Madjari, Rumuni, Bugari, Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Slovaci i drugi, zastavu Srbije vide kao zastavu svoje domovine; to sto jedan shkavel ne priznaje drzavu u kojoj zivi i govori da je stanovnik Srbije iako ne zivi u njoj je njegov licni problem.
d) dakle, zastava republike Srbije je zastava kako Srba, tako i Bugara, Madjara, Rumuna, Albanaca, Bosnjaka, Hrvata, Slovaka i drugih.
a) samo istorijski nepismena i neupućena osoba može tvrditi takvu glupost. Zastava Srbije je ujedno i zastava Srba, jer je moderna država Srbija pre 200 godina nastala kao nacionalna država Srba, a posledica toga je da je uzela nacionalna obeležja Srba za obeležja države. Obeležja Srbije su ujedno i srpska nacionalna obeležja, dok sve spomenute manjine imaju svoja lična obeležja. Isti slučaj su maltene sve države u Evropsi, jer su istorijski nastale kao nacionalne države i zato se državna obeležja podudaraju sa obeležjima prevladujuće etničke zajednice (Italija, Francuska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Poljska, Danska, Švedska, Finska..............). Isto tako recimo Italijani u Sloveniji kao svoju koriste zastavu države Italije, dok Slovenci u ITA zastavu Slovenije.
b) hvala što si mi rekao, nisam znao  :jezik:
c) Shkavel priznaje državu u kojoj živi i ne kaže da je stanovnik Srbije već da je Srbin. A to kako manjine vide zastavu Srbije kao "vide kao zastavu svoje domovine" možemo videti po njihovom ponašanju (interesantno mi je što u tom kontekstu spominješ Albance i Bošnjake i Hrvate - ako želiš mogu ti sutra poslati snimke kako se ti isti odnose prema toj zastavi - ili idi sam na Youtube)
d) Mislim da se pripadnici spomenutih nacija baš i ne slažu sa tobom  :jezik:

Samo da podsetim raju na sta ti povracas:
Rekao sam ovo - Covek moze samo da izrazi zal sto nisi u stanju da shvatis interkulturalizam, pa ni multikulturno drustvo. Navikao covek na plemensku podelu i ne da mu se da shvati bilo koju humanisticku ideju.
Ne, ja povraćam na gluposti koje ti prosipaš

Ovde si me nasmejao, jer se vidi da nisi upucen, da nemas pojma o coveku, kao sto nisi imao pojma i jos uvek nemas pojma o nacionalizmu i patriotizmu.
A da li mozes da mi kazes sta si mislio, pre nego izguglas, koja je njegova stranka, kako se zove?
Tako ces mi i reci u kakvoj je to on koaliciji u vladi Srbije  aplauz
My bad - priznajem, greška (nekako sam imao u glavu da je u DS). U svakom slučaju, dobro je da si me podsetio - to još više potvrđuje moju tezu, jer je tip iz jedne marginalne partije koja nikada ne bi prešla cenzus da nije bila u koaliciji sa Čedom. hvala ti  :jezik:

Mediokritet - covek koji je doktorirao psihologiju i bio pozvan da pise udzbenik za psihologiju kao vrstan profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu?
Znaš li ti gde je taj FF u BG po svetskim merilima???????????? cudjenje
Znači, da ga se po uspešnosti uporedi sa Novakom, treba mu barem Oxford ili Columbia.

Ti da se bavis intelektualnim radom? Cime se ti to bavis i nazivas intelektualnim? Jedino ako mislis na intelektualni rad kakav je Seselj imao dok je u celiji haskog suda pisao o paklenoj vatinanskoj zaveri protiv srpskog naroda. Ajde, reci cime se ti to bavis, pa jos intelektualno, buduci da komentarises kao neko ko ne poznaje niti logiku zakljucivanja, vodjenja dijaloga, niti validnu argumentaciju u diskusiji. Stvarno me zanima.
Zašto da ja tebi ogdovorim kada ti meni nisi hteo (sećaš li se naše debate iz teme nacionalizam??)

Nit se ja hvalim, niti insistiram na tome da me bilo ko smatra pametnim. Ja samo argumentujem svoje stavove i postavljam pitanja. To sto ti na njih ne mozes ili ne znas da odgovoris civilizovano i argumentovano nije razlog da me smatras niti vise vrednim, niti da sam to postao pod nekim kompleksom, vec je to razlog da se zapitas oko ispravnosti stavova koje imas u glavi, i koji, posto potezes ove "argumente", ili napade ad hominem, ocigledno nisu odrzivi.
Argumentuješ tako da potcenjuješ druge i konstantno nabadaš o intelektualnosti koju navodno poseduješ.
Svašta.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #297 poslato: 08.11.2007. 16:02 »

Ne potcenjujem nikoga, smao mi je smešno što "svoj" list daješ kao referenciju (to je isto kao kad bi Davidović rekao "pročitaj Strojevo glasilo i videćeš!")

Gresis. To bi bilo isto ukoliko bi se dogodilo da Davidovic nekog nacionalno-neopterecenog coveka, profesora ili doktora relevantne struke pojavio u njegovom glasilu. Ali to je nemoguce. Ovde se radi o renomiranom profesoru koji je pomenutu oblast specijalizovao u Britaniji. Ali dobro sad, ne mogu te naterati da citas ono sto ce ti razbiti stavove, kao sto ne mogu ni da ti argumentima priblizim greske u stavovima koje imas. Citaj Seselja o tome kako su Hrvati pokatoliceni Srbi, a Bosnjaci islamizirani Srbi.

Citat
Ma da, ti sve to dobro razlikuješ, čak toliko dobro da mene uporno svrstavaš čas u nacionaliste čas u šoviniste, a ja uporno tvrdim da sam samo patriota. I ti si kao egzaktan?

Pa ti tvrdis brdo drugih stvari koje nemaju bas nikakve veze sa ovom temom, ali uvek uz par smajlija nadomeste tvoje neznanje. A to sto poistovecujem nacionalizam i sovinizam je izraz zgrazavanja nad onim sto tvoj nacionalizam proizvodi u stavovima.

Citat
a) samo istorijski nepismena i neupućena osoba može tvrditi takvu glupost. Zastava Srbije je ujedno i zastava Srba, jer je moderna država Srbija pre 200 godina nastala kao nacionalna država Srba, a posledica toga je da je uzela nacionalna obeležja Srba za obeležja države.

Samo gradjanski neupucena osoba moze da tvrdi da je zastava Srbije zastava jedino Srba, a ne i manjina koje zive na teritoriji Srbije. Pitaj bilo kog pravnika, pa cak i radikala, upravo to ce ti reci. Jer Nadj ne igra pod zastavom Madjarske iako je Madjar, jer zivi u Srbiji, nego nakon pobede u fudbalskoj utakmici za reprezentaciju razvija srpsku zastavu. Isto tako i Bugari, Bosnjaci i Rumuni u Srbiji, ali i Srbi u BiH igraju pod zastavom Bosne i Hercegovine, jer zive na toj teritoriji, a ne za zastavu Srbije.

Ali ti si drzavljanstvo, i zastavu drzave poistovetio sa nacionom i tesko ti je da shvatis da je pripadnistvo drzavi pojam koji se koristi umesto nacionalne pripadnosti u gradjanskom, savremenom svetu koji podrazumeva multietnicku, nadnacionalnu drzavu. Ti si jos na nivou XIX veka i pocetka XX, kada se zavrsavao proces formiranja nacionalnih drzava i svih etnickih ciscenja koja su se pod tom ideologijom dogadjala.

Citat
Obeležja Srbije su ujedno i srpska nacionalna obeležja, dok sve spomenute manjine imaju svoja lična obeležja.

Ajde, da vidimo sta sad krijes, da vidim koje je obelezje gradjanina bugarske nacionalnosti koji zivi u Dimitrovgradu. Ajde to mi kazi i navedi izvor da vidimo odakle hrabrosti da toliko gluposti prosipas.

Citat
Isti slučaj su maltene sve države u Evropsi, jer su istorijski nastale kao nacionalne države i zato se državna obeležja podudaraju sa obeležjima prevladujuće etničke zajednice (Italija, Francuska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Poljska, Danska, Švedska, Finska..............).

I upravo zbog toga u njihovom ustavu, kao i u ustavu svih civilizovanih zemalja, stoji da su to multietnicke drzave odnosno drzave konstitutivnog naroda i njihovih manjina, ili pak bez ovog konstitutivnog, vec drzava svih gradjana koji u njoj zive, cime se nacionalno potpuno pravno ponistava.

Citat
Ne, ja povraćam na gluposti koje ti prosipaš

Za razliku bi mogao da das neki argument u korist nacionalizma koji ovde zastupas. Bilo bi interesantnije diskutovati na taj nacin nego ovako, da odgovaram na ad hominem napade i smajlije.

Citat
My bad - priznajem, greška (nekako sam imao u glavu da je u DS). U svakom slučaju, dobro je da si me podsetio - to još više potvrđuje moju tezu, jer je tip iz jedne marginalne partije koja nikada ne bi prešla cenzus da nije bila u koaliciji sa Čedom.

Znaci ako je neko clan ili predsednik partije koja ima slabu podrsku na izborima - njegovi stavovi ne valjaju, a njegova politika je bezvredna? onda se lepo pokloni Srpskoj radikalnoj stranci i odaj im priznanje za politicku izuzetnost.

Citat
Znaš li ti gde je taj FF u BG po svetskim merilima?

Radi se o najjacem uverzitetu u zemlji, i izuzetnom profesoru koji tu radi. Za razliku od sportiste koji juri za lopticom, covek je ovde morao intelektualno da se dokaze, sto nije posao Djokovica. Sa Koracem mozes voditi intelektualne razgovore, nesto nauciti od njega. Sta od Djokovica mozes nauciti? O cemu sa njim porazgovarati? Sta je taj covek stvarno intelektualno uradio?

Zasto Hrvati tako ne bi onog njihovog boksera, prvaka sveta, cenili vise nego bilo kog njihovog naucnika? Pa istina, sportiste ce ceniti sportisti, a intelektualna elita - intelektualce. Zato ces svoje stavove i divljenje Djokovicu izraziti pre na nekom sportskom forumu, ali ovde ga moras porediti sa intelektualcima.

Citat
Znači, da ga se po uspešnosti uporedi sa Novakom, treba mu barem Oxford ili Columbia.

Uspesnost je rastegljiva kategorija, pa tako uspesnim mozes slobodno smatrati i Hitlera koji je dogurao do najpoznatijeg zlocinca u istoriji, kao sto je uspesan i onaj najdeblji covek na svetu jer je postigao nesto sto drugi nisu.

Citat
Argumentuješ tako da potcenjuješ druge i konstantno nabadaš o intelektualnosti koju navodno poseduješ.

Po stoti put: ne potcenjujem nego te izazivam da bi mi odgovorio drugacije, za razliku od plazenja i povracanja. Daj argumente ako ih imas, ako ne - razgovor je zavrsen.
Sačuvana
shkavel
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #298 poslato: 09.11.2007. 08:56 »

Gresis. To bi bilo isto ukoliko bi se dogodilo da Davidovic nekog nacionalno-neopterecenog coveka, profesora ili doktora relevantne struke pojavio u njegovom glasilu. Ali to je nemoguce. Ovde se radi o renomiranom profesoru koji je pomenutu oblast specijalizovao u Britaniji. Ali dobro sad, ne mogu te naterati da citas ono sto ce ti razbiti stavove, kao sto ne mogu ni da ti argumentima priblizim greske u stavovima koje imas. Citaj Seselja o tome kako su Hrvati pokatoliceni Srbi, a Bosnjaci islamizirani Srbi.
Ne. Bilo bi isto kao kada bii Davidović u svom glasilu objavio intervju sa Šešeljem i rekao "čitaj, u novinama piše, čovek je u pravu". A za tvoju informaciju - nikada nisam čitao Šešelja niti planiram da to učinim, jer ne čitam gluposti. Ali tebi to nije važno, važno je da onoga s kim se ne slažeš okarakterišeš najgorim epitetima koje možeš da smisliš, samo zato da bi tako dokazao da si u pravu. Baš bedna taktika. I onda ti pričaš o argumetima - gimme a break......

Samo gradjanski neupucena osoba moze da tvrdi da je zastava Srbije zastava jedino Srba, a ne i manjina koje zive na teritoriji Srbije. Pitaj bilo kog pravnika, pa cak i radikala, upravo to ce ti reci. Jer Nadj ne igra pod zastavom Madjarske iako je Madjar, jer zivi u Srbiji, nego nakon pobede u fudbalskoj utakmici za reprezentaciju razvija srpsku zastavu. Isto tako i Bugari, Bosnjaci i Rumuni u Srbiji, ali i Srbi u BiH igraju pod zastavom Bosne i Hercegovine, jer zive na toj teritoriji, a ne za zastavu Srbije.
Uvek me od srca nasmeješ izjavama tipa "samo građanski neupućena osoba..." - znači to je jedina ispravna prizma kroz koju se gledaju stvari??? To je jedini pravi put? Time ti ustvari dokazuješ da poseduješ ono što pripisuješ drugima - palanački duh. Ovde mi dolazi na misao izjava lingviste Vlade Đukanovića, koji je govorio kako pravi intelektualac može da veruje u svoju istinu, ali da u isto vreme mora da bude svestan da postoji više istina, zavisno od toga sa kog gledišta argumentovano vidiš stvari. Ali ti, iako navodno intelektualac, to ne shvataš. To je problem i kod drugih na ovom forumu (sećam se polemike sa DomIzd na temu CG) - vi gledate na stvari iz perspektive kasačkog konja, kroz indoktrinisanu kanalizaciju misli u skladu sa anacionalnom teorijom. I niste sposobni da se izdignete iznad toga i vidite stvari iz perspektive drugih. Dok prosvećeni patriota vidi stvari iz lične perspektive, ali ujedno uvažava i pespektivu drugih. Ali ti to nikada nećeš shvatiti, jer si samo navodno intelektualac.
Što se zastava tiče - ovakvim izjavama i svim istupanjima na ovom forumu dokazuješ da jesi izuzetno potkovan na području filozofije i anacionalne teorije, ali da si elementarno nepismen kada dođe do istorije i sociologije. Ali evo i argumenta (pošto uporno tvrdiš da ih ne dajem): kao prvo, ne shvataš da uvek postoji ogromna razlika između de iure i de facto stanja, zato je svaka priča o "pravnim aspektima" glupa, posebno ako imamo u vidu da nas istorija (posebno na x-yu prostoru) uči da je u pravnim članovima bezbroj puta pisalo štošta što nije imalo nikakve veze ni sa istinom ni sa realnim stanjem na terenu. Ali o tome možemo drugi put.
Zato tvrdim da samo istorijski neupućena osoba može tvrditi da je zastava Srbije ustvari zastava svih drugih nacija u njoj (što je pravno-formalno istina, ali je sasvim druga stvar šta o tome misle pripadnici tih nacija - kao što sam ti već rekao, neki su u više navrata s apetitom palili tu "svoju" zastavu), a posebno prosipati gluposti o tome kako je ti narodi smatraju svojom. Jer treba poznavati genezu nastanka narodnih obeležja - u slučaju Srbije su državna obeležja nastala čistim "unapređenjem" nacionalnih znakova u državne. Zato ti kažem - pravno-formalno jesi u pravu, ali je stanje stvari na terenu, u realnosti (što je najvažnije), sasvim drugačije. Ali da se ne udaljavamo od teme - ovo je samo odgovor na tvoju teoriju kako zastava Srbije nije zastava Srba već samo države Srbije. Ja ti na to odgovaram da možda zakonski jesi u pravu, ali istina je takva, da se tom zastavom pre svega identifikuju Srbi gde god bili (i u RS, u HR, i dijaspori), dok se manjine u Srbiji njom mahom ne identifikuju (mada to nije isključivo pravilo - zavisi od stepena asimilacije i stepena antipatija prema srpskom narodu i državi - kod Albanaca i Bošnjaka je recimo veći nego kod Vlaha i Rusina).
Što se sporta tiče - Nađ je razvio zastavu države koju je zastupao. Možda bi dečko pored nje razvio i Mađarsku, ali zamisli reakciju koju bi takav postupak prouzrokovao u srbiji (mada meni lično ne bi smetalo). S druge strane, na zapadu je situacija sasvim drugačija, jer je demokratija razvijena i stabilna. Ne znam jesi li gledao finale EŠ u fudbalu (Srbija-Holandija). Ako si gledao, mogao si da primetiš da su crnci u timu HOL (poreklom iz Surinama) posle pobede na evropskom prvenstvu isticali zastave Surinama. Toliko o identifikaciji. Pravo i ustav su jedno, a realnost nešto sasvim drugo.

Ajde, da vidimo sta sad krijes, da vidim koje je obelezje gradjanina bugarske nacionalnosti koji zivi u Dimitrovgradu. Ajde to mi kazi i navedi izvor da vidimo odakle hrabrosti da toliko gluposti prosipas.
E tu sam te čekao :jezik: - konačno da me pitaš nešto pametno, da ti objasnim da vidiš u kakvoj si zabludi.
Evo ti link - čitaj i uči   zlobni
http://www.crwflags.com/fotw/flags/rs-nm.html

Ako ne veruješ tom linku, evo ti još:
- nacionalni savet rusina u Srbiji: http://www.nsrnm.org.yu
- nacionalni savet Bunejvaca u Srbiji: http://www.bunjevci.org.yu (pogledaj pod "nacionalni simboli")
- hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji: http://www.hnv.org.yu (obilježja HZ u RS)
- bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji: http://www.bnv.org.yu

Da li te zanima još nešto, da ti objasnim???  Zvrko

I upravo zbog toga u njihovom ustavu, kao i u ustavu svih civilizovanih zemalja, stoji da su to multietnicke drzave odnosno drzave konstitutivnog naroda i njihovih manjina, ili pak bez ovog konstitutivnog, vec drzava svih gradjana koji u njoj zive, cime se nacionalno potpuno pravno ponistava.
Isto piše i u srpskom ustavu:
Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.
U tome ništa nije sporno. Ali uvek postoji razlika između članova i realnosti.

Za razliku bi mogao da das neki argument u korist nacionalizma koji ovde zastupas. Bilo bi interesantnije diskutovati na taj nacin nego ovako, da odgovaram na ad hominem napade i smajlije.
Waw, znamo i poneku latinsku uzrečicu  :jezik: :jezik: :jezik:
Zar ti gore napisani argumenti nisu dosta?

Znaci ako je neko clan ili predsednik partije koja ima slabu podrsku na izborima - njegovi stavovi ne valjaju, a njegova politika je bezvredna?
Pročitaj svoju izjavu nekoliko puta i dobićeš odgovor.
A nije reč o slaboj, već o gotovo nikakvoj podršci (zajedno sa još tri stranke je postigao 5,3 % - ako se odbije Čedin LDP i Čankov LSV koji imaju pristojan i stabilan korpus glasača, vidi se gde je Korać). Da je sam nastupio ne bi skupio ni 1,5%. A to je veoma indikativan podatak.

Radi se o najjacem uverzitetu u zemlji, i izuzetnom profesoru koji tu radi. Za razliku od sportiste koji juri za lopticom, covek je ovde morao intelektualno da se dokaze, sto nije posao Djokovica. Sa Koracem mozes voditi intelektualne razgovore, nesto nauciti od njega. Sta od Djokovica mozes nauciti? O cemu sa njim porazgovarati? Sta je taj covek stvarno intelektualno uradio?
Opet prosipaš argumente bez obzira na ono što ti ja napišem. Dobro, moraću da se ponavljam: Možda će te to iznenaditi, ali postoje i druga područja na kojima čovek može da se dokazuje, a ne samo čitanjem knjiga i donošenjem zaključaka
Vidi se da si elementarno nepismen i na području sporta, jer da se imalo razumeš u sport, poznavao bi i specifičnost tenisa, a znao bi i da biti 3. u svetu iziskuje puno više od pukok "jurenja za lopticom". Mada bih voleo da vidim tebe da postigneš tako nešto kad je to tako lako. Ali ne znam zašto uopšte komentarišem ovakve, debilne izjave. I ti imaš smelosti da kažeš kako se baviš intelektualnim radom???
A da se vratimo na BG univerzitet - završi ga i stekni diplomu, pa onda pokušaj da je nostrifikuješ bilo gde na Zapadu. I videćeš gde je taj univerzitet.
http://www.arwu.org/rank/2007/ARWU2007TOP500list.htm
A ovde pogledaj gde se nalazi u svetskim merilima.
U pravu si, nema ga među prvih 500.

Zasto Hrvati tako ne bi onog njihovog boksera, prvaka sveta, cenili vise nego bilo kog njihovog naucnika? Pa istina, sportiste ce ceniti sportisti, a intelektualna elita - intelektualce. Zato ces svoje stavove i divljenje Djokovicu izraziti pre na nekom sportskom forumu, ali ovde ga moras porediti sa intelektualcima.
Stvarno ne znam šta ti je, izgleda da ćeš da se razboliš, jer sve više prosipaš sve veće i veće nebuloze. Znači po tvome intelektualci ne mogu ceniti sportiste??? Sportisti ne mogu ceniti intelektualaca?????
A naravno, poređenje je slatko, samo što ga ti ne kopčaš- novak je u svojoj struci svetski broj 3. Znači trenutno su u svetu samo dvojica bolji od njega. A gde je u svojoj struci Korać? Na 1-2% glasova građana i na BG faksu.
Saberi se, nije teško. 

Uspesnost je rastegljiva kategorija, pa tako uspesnim mozes slobodno smatrati i Hitlera koji je dogurao do najpoznatijeg zlocinca u istoriji, kao sto je uspesan i onaj najdeblji covek na svetu jer je postigao nesto sto drugi nisu.
Ipak se ne radi o toliko rastegljivoj kategoriji. Mada ne znam kako osoba sa tolikim (navodno) kapacitetom može da uporedi Hitlera i Đokovića, tj. uspešnost u sportu i u zločinima. Jedna je krajnje pozitivna, dok je druga krajnje negativna. Ali ti vwrovatno to ne radiš iz neznanja već zbog neposedovanja adekvatnih kontraargumenata.
Uopšte nisi izazov :oprost:
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #299 poslato: 09.11.2007. 13:17 »

Ne. Bilo bi isto kao kada bii Davidović u svom glasilu objavio intervju sa Šešeljem i rekao "čitaj, u novinama piše, čovek je u pravu".

Ili kad bi Cedomir Jovanovic rekao da citas u njegovom glasilu tekstove Sonje Biserko. Ili kada bi ti Kostunica rekao da citas Djordja Vukadinovica i Slobodana Antonica u Novoj srpskoj fasistickoj misli. I sta je tu sporno? Da li tekstovi datih autora ili kako se casopis zove i ko ga preporucuje?
Razbijaju te predrasude, dragi Shkavel.

A za tvoju informaciju - nikada nisam čitao Šešelja niti planiram da to učinim, jer ne čitam gluposti.

Ako ne volis da citas, pogledaj TV, videces da imate slicne stavove povodom mnogih stvari. Ja sam juce gledao sudjenje i iskidao se od smeha. Covek fanaticno veruje u svoj neonacizam. Ti si mu malo blaza varijanta, kao jedan njegov prosecan glasac.

Citat
Ali tebi to nije važno, važno je da onoga s kim se ne slažeš okarakterišeš najgorim epitetima koje možeš da smisliš, samo zato da bi tako dokazao da si u pravu.

Da te podsetim, do sada si jedino ti izlazio sa argumentima "bljak", "iskompleksiran si", itd, u nedostatku bilo kakvog argumenta.
Da vidimo sta sada nudis.

Citat
Uvek me od srca nasmeješ izjavama tipa "samo građanski neupućena osoba..." - znači to je jedina ispravna prizma kroz koju se gledaju stvari?

Svako doba ima neku sopstvenu ispravnu prizmu gledanja na stvari. Desilo se to da su danas ljudska prava daleko razvijenija nego bilo kada do sada u svetu, tako da je gradjansko u stvari zamena za drustvo u kojem je svaki gradjanin slobodan. Tvoji stavovi i podsmevanje ovome izgledaju kao kad Toma Nikolic i Aleksandar Vucic, uz svih svojih milion i nesto glasaca uzviknu: "kakve, bre, nevladine organizacije, kakva bre ljudska prava" ili "sta je, bre, to gradjanin, ja sam bre Srbin". Jedan ogranicen um. Ne, nije postao, nego je neznanjem ostao na nivou ogranicenog, egoistickog nacionalistickog tretmana drugih ljudi i sebe.

Citat
To je jedini pravi put? Time ti ustvari dokazuješ da poseduješ ono što pripisuješ drugima - palanački duh.

Put pune slobode za sve gradjane ti nazivas palanackim. Okej, podvlacim.

Citat
Ovde mi dolazi na misao izjava lingviste Vlade Đukanovića, koji je govorio kako pravi intelektualac može da veruje u svoju istinu, ali da u isto vreme mora da bude svestan da postoji više istina, zavisno od toga sa kog gledišta argumentovano vidiš stvari.

Joj, Shkavel, ti si tek pred vratima argumentacije, jos se brcakas u nekom plicaku i prskas vodicom protivnika. Vidi kako zaista stvari stoje, da ne bi ucio od lingvista ono sto je domen filozofije i logike. Prvo, postoje apodikticki iskazi i stavovi koji govore da je nesto nepobitno tacno, i da oko toga nema ili makar ne bi trebalo da bude diskusije. To su stavovi gotovo bliski stavovima identiteta. Kao sto je A = A, i to se ne moze pobiti. Tako postoje i zamene ovoga jednog A koje bi isto tako ispunilo njegovu pretpostavku A, i to ce biti vise verovatni sudovi. Ako kazem - potrebno nam je drustvo koje je maksimalno tolerantno, maksimalno uvazava drugog bez obzira na veru, naciju, jezik, boju koze, datum rodjenja, horoskopski znak i praznoverje, oblacenje, boju i stil frizure, itd. ja trazim neku semu drustva kako ce ono funkcionisati da bi zadovoljilo sve ove uslove. I kada kazem da je to multikulturalizam, koji ti niti priznajes, niti si pokazao da si u stanju da ga razumes, niti znas uopste da se o njemu govori pedeset godina i da su konceptom vezanim za taj pojam izgradjena ljudska prava koje danas poznajem u medjunarodnom pravnom sistemu, cesto implementiranih normi u nacionalno pravo pojedinih drzava uglavnom Evrope, ja to izgovaram s obzirom na te tokove i istrazivanja relevantnih ljudi koji drze do toga da omoguce drugim ljudima u zajednicama u kojima su ugrozeni bolje uslove za zivot, odnosno jednake kakve imaju vecinski narodi. Zato se insistira na drzavi gradjana, zato se cak danas insistira i na interkulturalnosti, koju ces jos teze shvatiti posto ne shvatas niti multikulturalnost, zato je danas, izuzev Kosova, ideja multinacionalnih drzava, ideja nad-nacionalne drzave ispred ideje o nacionalnim drzavama uvek u prednosti, zato se tome tezi u svim podnebljima u kojima su razvijena ljudska prava.

Tako da kada se ti pozoves na tog profesora, i to pazi sta predaje - lingvistiku, moras da znas da postoji golema kvalitativna razlika izmedju onoga o cemu guslaju tvoji drugari Seselj, Kostunica i Davidovic, u odnosu na ono sto trabunjaju tri omrazene vestice, kako bi ih ti nazvao pretpostavljam, u Srbiji - iz NVO sektora. I nikada neces moci, sem iz ugla obolelog od teskog oblika nacionalizma, da kazes da su to dve kvalitativno jednake pozicije, jer jedna ugrozava pravo drugih, dok druga podvodi pod princip - ravnopravni u svemu.

Citat
Ali ti, iako navodno intelektualac, to ne shvataš.

Nadam se da sam ti objasnio koliko si omasio. Ukratko, da bi ti mozda bilo jasnije: Tvrdeci da je pozicija gradjanskih vrednosti samo "jedna od" mogucih, pravdas poziciju podredjivanja polozaja nekih u odnosu na neke druge unutar jedne nacionalne zajednice.

Citat
I niste sposobni da se izdignete iznad toga i vidite stvari iz perspektive drugih.

Gradjanska pozicija je pozicija koja nikoga ne ugrozava, stavise, svakome daje jednake sanse. Problem Srba u Srbiji, a vidim i u drzavi koja nadam se nece imati nikakve veze sa Srbijom uskoro, je taj sto biste vi hteli da u Srbiji dominirate, kao kakav izabrani narod na teritoriji strogo nacionalne drzave, u kojoj je svaki pripadnik manjine tu poput nekog nuznog zla. Bezobrazno, ograniceno, ksenofobno, primitivno stanoviste.

Citat
Dok prosvećeni patriota vidi stvari iz lične perspektive, ali ujedno uvažava i pespektivu drugih. Ali ti to nikada nećeš shvatiti, jer si samo navodno intelektualac.

Prosveceni patriota je oksimoron. To si mogao da zakljucis da si bilo sta pokusao da shvatis iz ovih razgovora. A ako se doda i to da ti mesas pojmove nacionaliste i patriote, pa ovo patriota zamenim nacionalistom, dobijamo totalnu glupost: "prosvecenog nacionalistu". E, to je ona grupa ljudi opisana u prethodnom pasusu, koja bi da gospodari nad verskim i nacionalnim manjinama u okviru Srbije.

Citat
Ali evo i argumenta (pošto uporno tvrdiš da ih ne dajem): kao prvo, ne shvataš da uvek postoji ogromna razlika između de iure i de facto stanja, zato je svaka priča o "pravnim aspektima" glupa, posebno ako imamo u vidu da nas istorija (posebno na x-yu prostoru) uči da je u pravnim članovima bezbroj puta pisalo štošta što nije imalo nikakve veze ni sa istinom ni sa realnim stanjem na terenu. Ali o tome možemo drugi put.

Ne mozemo drugi put. To je tvoj prvi argument ovde u dosadasnjoj diskusiji, racunajuci i prethodne rasprave, pa je red da se osvrnem na ovu premijeru. Dakle, kazes da je u Srbiji svaki pripadnik manjine orijentisan ka sopstvenoj manjini, oseca se Madjarom, Bosnjakom, Bugarinom, i da ne priznaje srpsku zastavu. Dobro. To bi znacilo da kad bih pitao profesora Biroa o tome da li se oseca kao gradjanin Srbije, on bi meni trebalo da kaze da ne priznaje Srbiju iako zivi u njoj? Ili sta? Na stranu to sto jedan prosveceni anacionalni profesor sa fakulteta nikada ne bi mogao da tvrdi da ne priznaje drzavu u kojoj je zaposlen, u kojoj radi i u kojoj se hrani. Jer srpska zastava oznacava drzavljanstvo.

Citat
Ja ti na to odgovaram da možda zakonski jesi u pravu, ali istina je takva, da se tom zastavom pre svega identifikuju Srbi gde god bili (i u RS, u HR, i dijaspori), dok se manjine u Srbiji njom mahom ne identifikuju (mada to nije isključivo pravilo - zavisi od stepena asimilacije i stepena antipatija prema srpskom narodu i državi - kod Albanaca i Bošnjaka je recimo veći nego kod Vlaha i Rusina).

Potpuno nevazno za temu, pa hajde da dodam onda i ja nesto na to. Ako se identifikuju sa srpskom zastavom oni koji zive po Australiji, Americi i na zapadu Evrope, a srpskog su porekla, to je njihova stvar. Mogli su da uzmu zastavu na kojoj ce se nalaziti pavijan i busati se u pavijanske grudi. To se nikoga ne tice, to je njihova licna stvar. Oni novac zaradjuju u drugoj drzavi, i ako su njeni drzavljani, bilo gde u svetu izlaze sa tim pasosem Amerike, Australije ili neke zemlje zapadne Evrope. Nigde sem u glavi oni nemaju taj nacionalizam i primitivno vezivanje za pleme. Nigde i nikome u savremenom svetu nece biti vazno to sto oni osecaju prema Srbiji. Isto tako unutar same Srbije ja mogu da se osecam kao Nigerijac ili anacionalno, ali kad istupim bilo gde ja cu nositi sa sobom i prikazivati se drugima kao drzavljanin Srbije. To je ono sto je bitno.

Citat
Što se sporta tiče - Nađ je razvio zastavu države koju je zastupao. Možda bi dečko pored nje razvio i Mađarsku, ali zamisli reakciju koju bi takav postupak prouzrokovao u srbiji (mada meni lično ne bi smetalo). S druge strane, na zapadu je situacija sasvim drugačija, jer je demokratija razvijena i stabilna.

Oho, odjednom i ti se pokazujes kao gradjanin.

Citat
Ne znam jesi li gledao finale EŠ u fudbalu (Srbija-Holandija). Ako si gledao, mogao si da primetiš da su crnci u timu HOL (poreklom iz Surinama) posle pobede na evropskom prvenstvu isticali zastave Surinama. Toliko o identifikaciji. Pravo