Dakle,
prvi put kada sam pristubio forumu kao guest, zacudilo me je da se neko predstavi kao "domaci izdajnik". Mislio sam da taj i izrazi poput "stranog placenika" spadaju u julovsko-radikalski recnik s kraja devedesetih. Ali, ne. Onda sam potrazio sve postove ovog, uvazenog , dopisnika i shvatio da covek, prosto, voli da kontrira.
Dakle, slabo kapiraš, bilo da razmišljaš, bilo da ne razmišljaš. Kako god okreneš na kraju pogrešan zaključak.
Vec i nadimak je pazljivo izmisljen da dize pritisak prosecnom posetiocu foruma.
Izabran je da bi se prosečan posetilac (da, "Srbine", piše se "posetilac", a ne "posetioc"; čudno za Srbina da ne poznaje pravopis sprskog jezika, ili ne?) zamislio pred pojmom "izdajnika" ili "stranog plaćenika". U ovom slučaju izdajnik je pojam koji bi trebalo prevladati, ukazati na to da ne postoje nikakvi izdajnici, već da su to populizmi i pseudoargumenti kojima se služi nemoćna strana, strana koja nema argument protiv govornika, te jedino ostaje da prozove ovoga drugog izdajnikom (kako su činili tebi dragi Veljo Ilić u skorije vreme, te kako je činio Slobodan Milošević, i bavio se likvidacijom takvih ljudi). Onaj ko prati moje pisanje na ovom ili nekom drugom forumu, i makar malo uspe da razume, jasno mu se ukazuje kako je korišćenje pojma "izdajnika" ili "plaćenika" glupost. No, tebi se izgleda još i učvrstilo to mišljenje. Na sreću pa se takvima kao ti (zovem ih izgubljenim slučajevima, ljudima koje ni motka ne može da nauči ničemu) i ne obraćam, ne zanimaju me, jer takvi ne mogu niti da pomognu organizaciji, niti državi u kojoj žive.
Kako je A.Kekenj iz NVO, verovatno bi onaj drugi, julovski naziv "strani placenik" bio ispravniji.
Luče dekino, pa kako to, dragi Razorblejde, da sam "strani plaćenik" a nisam niti konkurisao niti nameravam u skorije vreme da konkurišem kod nekog za novac? Je li? Hoćeš da mi kažeš kako to vidiš da sam strani plaćenik? Možda otud što trošim svoj novac? Pošto kažeš da sam po nacionalnosti nešto drugo a ne Srbin (tačno je da sebe ne bih nazvao Srbinom, ali otkud to da pripadam nekoj drugoj nacionalnosti, i za koju sam se to nacionalnost ja odlučio?), verovatno sam strani plaćenik jer uložem sopstveni, a to znači strani novac?
A onda me zanima otkud to da je NVO sektor rezervisan za strane plaćenike? Gde su, sinko najdraži, uspeo da navučeš i tu predrasudu? Ali, da te podučim najpre ovoj stvari: da, NVO sektor može (ali ne mora) da uzme tuđi novac. Građani Srbije mogu da zarade tako što će otvoriti NVO i tražiti (konkurisati) za novac iz stranih (često međunarodnih) fondova. Rekoh da ja to nisam radio, i to može da se vidi iz završnih računa prošle i ove godine koje sam predao na uvid. No, da ti reknem nešto važno: svi oni koji konkurišu kod inostranih fondacija daleko su veći srboljubi i patriote, kako se verovatno ti izražavaš kada hoćeš da nekoga nazoveš dobrom političkom stranom, daleko veći od onih koji koriste domaći novac i konkurišu kod Ministarstva za NIP ili kod nekog drugog. Iz jednostavnog razloga što za jednako kvalitetne projekte jedni troše tuđi novac, dok drugi koriste ovaj koji građani Srbije dotiraju u državnu kasu.
I pored toga, a to je bitno da naučiš (iako pošto si uvek bio uz zločinačke režime svih ovih osamnaest godina patnje ove države), inostrane fondacije mogu da finansiraju čak i projekte (a ovo se odnosi na političke projekte, dok za vanpolitičke takođe daju pare, no to nije tema) sa kojima se aktuelna vlast ne bi slagala. Tako će možda (mada najčešće ne finansiraju to) neka od njih da finansira tribinu koja bi govorila o zločinima protiv čovečnosti koje su počinili tvoji drugari i heroji - Ratko Mladić i Škorpioni, te možda plakate koji bi pozivali ili ukazivali narodu na to da je neko počinio zločin, sa čim se aktuelna vlast recimo ne bi slagala (i uglavnom poriče). To je prednost za građanski sektor, pogotovo za malobrojnu inteligenciju u Srbiji koja želi bolju budućnost za Srbiju, i koji žele da je izvuku iz vaših neonacističkih i patriJotskih kandži. Tako će građanin uprkos želji vlasti da o tome ćuti, moći da organizuje nešto što bi građane moglo da uputi u nove stvari, koje javnost ne sme ili ne želi da prikazuje.
Medjutim, tu ima jos jedna zackoljica. Kao sto se od Sonje Biserko i Natase Kandic ne ocekuje da budu narocito zabrinuti pitanjima srpskih nacionalnih interesa, jer na kraju i pocetku, i nisu pripadnice srpskog nacionalnog korpusa, tako je u najmanju ruku, drage kolege, neukusno da i ovde o srpskom nacionalizmu ili panevropizmu sudi neko ko i nije Srbin.
Znači evo još jednog
Blood'n'Honour-ovca. Hoćeš da mi zaviriš u krvna zrnca da vidiš čiji sam? Je li? Hoćemo da vadimo krv da vidimo ko ima tu čast da bude Srbin?
Vidi, dragi primitivče, ja sebe ne zovem Srbinom jer sam intelektualac, i nijedan ti intelektualac ne pristaje da sebe trpa u neku od tvojih kategorija prema kojima klasifikuješ ljude. Ja sam građanin sveta, i svako je za mene čovek koji ima nekakvu svest, i ima šta da kaže. Ja tebe ne vidim kao Srbina već kao čoveka koji priča koješta i tako ispada najpre zao, potom zlonameran, potom nemoralan, i na kraju glup. Dakle, ti si za mene nula, ali ne zato što si Srbin (mada mi i ta klasifikacija znači dosta, isto kao da si rekao Hrvat, Amerikanac, Bošnjak ili Turčin), već zato što govoriš kao neko ko nema nikakve pameti, obrazovanja ili obzira prema drugima. To su osobine ljudi koje retko ko može da poštuje, ako li ih primeti kod tebe.
No, hajde da uđemo u tu priču. Da te pitam na osnovu čega zaključuješ da su ove pomenute osobe nesrbi, te da sam i ja sa njima nesrbin. Da vidimo, a da ne vadimo krv. Na osnovu čega znaš da ja nisam Srbin, i na osnovu čega znaš da si ti Srbin. A uz sve to mi još i reci šta to karakteriše jednog Srbina. Hajde, veoma sam radoznao da spoznam tvoje gledište.
U ovu temu bih "nagurao" i Cedu, koji je po nadcionalnosti-narkoman. Ko zna psihologiju zavisnika, zna da sve prodaju i predaju u nadi da ce dobiti novu dozu.
Iz glupost u glupost. A reci mi, uz sav onaj domaći zadatak koji ti dadoh, kako to ti smatraš jednog Miloševića, Koštunicu, Šešelja, Ratka Mladića, Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića, Velju Ilića i ostale tvoje drugare za koje si ratovao - Srbima? Da nije to zato što su dobri ljudi? Eto, samo još na to mi odgovori i imaš prelaznu.