Razlikovalo bi je, ako izuzmemo političke krivce ili osumnjičene za uništavanje zemlje, nego se fokusiramo samo na ove koji propagiraju neonacizam, dakle, razlikovalo bi se prema tome što je u Nemačkoj polovinom prošlog veka tako postupano sa nevinim ljudima, dok se u ovom slučaju tako postupa sa onima koji to nisu.
Kapiram. Dakle jedno je kad u gepek potovaris nevinog coveka i odvezes ga na Frusku goru, tamo ga overis, bacis u rupu i zalijes krecom a drugo je kad to uradis Kostunici.
Mislim, metodi su to... Jeste razlika je velika, stvarno, slazem se u potpunosti.
Al u oba slucaja tako nesto cine manijaci i ubice.
A to za "gepek" nisam znao. (Moram da sumnjam da je tako kazao jer da je to baš tako Koštunica bi ga tužio i dobio bi ogroman novac, a i narušio ugled LDP-a. Zbog toga mi se čini da bi to mogla biti još jedna podvala Večernjih, Kurira, Pravde ili Press-a.) Tako nešto osuđujem. Zato sam i podelio one politički odgovorne, i ove koji neposredno seju mržnju i to prema sasvim nevinim ljudima.
To je izjavio uzivo u programu na radiju B92. Posle se malo prao od toga, ali nije podvala.
Politički osumnjičenim ljudima trebalo bi suditi na nekom specijalnom sudu i tek onda, ukoliko se pokaže da su krivi, odrediti kaznu. Retoriku koja govori "ubij" ne pravdam, ali u ovom slučaju tvoja analogija sa onim o čemu ja govorim - ne stoji.
Pa dobro, sta je onda primerena kazna za nekog ko prodje centrom grada sa majicom na kojoj je kukasti krst? Koliko to da ga rebnemo.? 20, 30 godina? Dozivotnu?
Sad, nezgodno je da se tu pozivamo na Evropu i Zapad, tamo se za to dobija uslovna ili 6 meseci.
Da ne govorim kako je za ljude poput tebe i zvanicni grb Republike Srbije - fasisticko obelezje.
Isto tako, ne vidim šta bi falilo tome da se neonacisti (ljudi za koje se dokaže da nose takve oznake, da tako govore u javnosti ili da na bilo koji način propagiraju/izražavaju javno taj stav), ali oni koji i praktično primenjuju ideologiju (na primer ako ubiju neku osobu na rasnoj osnovi) tretiraju onako kako su neonacisti tretirali one nevine. Dakle, da osete na svojoj koži šta propagiraju.
Znaci - ubij, zakolji da naci ne postoji?
@ZileZIlet
Ceda Jovanovic je u vreme protesta 96-97 bio olicenje pravoslavnog fanatika i nacionaliste. Secam se da je tada po studentskoj stampi pisao tekstove o vracanju monarhije, Srbima kao nebeskom narodu, vracanju Krajine i odbrani Republike Srpske... ti tekstovi su stampani, listovi postoje, pa ko voli nek nadje i chita. Secam se da su tekstovi bili pateticni i dirljivi, da ga je bolelo stradanje "vaskolikog Srpstva i pravoslavlja" a Milosevicu je najvise zamerao sto se "helikopterom spustio na Hilandar" (taj intervju sa njim imam snimljen na video kaseti). Ostalim ljudima iz protesta mnoge od tih ideja nisu bile preterano bliske jer se radilo o prozapadno orijentisanim ljudima odraslim na rokernrolu, gandzi i Holivudu. Dok je Ceda, s druge strane, nastupao kao zadrti konzervativac kome je smetalo sto u kolonama prilikom setnji nema dovoljno "pravoslavnih obelezja" i sto se previse slusa "zapadnjacka muzika" (techno, hip-hop, rock)... to je Ceda Jovanovic kakvog ja pamtim i kakvog sam imao prilike da sretnem. Ovaj danas nimalo ne lici na njega. Naravno, mozda ja gresim, a mozda se i on promenio...