Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Indoktrinacija kroz sport ili o svetskom prvenstvu  (Pročitano 8882 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +140/-98
Na mreži Na mreži

« poslato: 31.05.2006. 20:24 »

Vraćam se iz grada i razmišljam usput o toj euforiji koja vlada na svakom koraku, bilo na štampanim, elektronskim ili kojim god medijima, bilo na ulici, ljudi u autobusu... I dolazim do zaključka (mada sam i ranije dolazio do sličnog) da su sportska nacionalna prvenstva "divan" način da se podgreje nacionalno raspoloženje.

Moram priznati da sam pre neke večeri, isto tako šetajući gradom, tačnije Pobedinom, kad su najednom zagrmeli oni likovi što sede po kafićima pošto je Portugal ugurao go Nemcima - bio nekako zadovoljan tim događajem, ali odmah se setih da to nije dobro, pa ne samo za Niš nego i za Srbiju uopšte (tu čak mislim i na beograd).

Jasno je da "navijanje" za nacionalni sastav i njihovo pobeđivanje, koje navijanje čini još žučnijim, jača nacionalnu ili neonacističku svest građana, pa bi - shodno tome - trebalo želeti (ako smo pro-demokratski orijentisani i želimo da se zemlja - pre svega region Niša - demokratizuje) da nacionalni sastav u fudbalu izgubi sve što se može izgubiti. Ne postoji bolji način od toga da se zauzdaju pronacistička horda priglupih ljudi opterećenih sportom i reprezentacijom.

Kažem, čak ni meni nije baš lako da zauzdam raspoloženje kad vidim neki uspeh tzv. "naših", ali radim na tome da suzbijem tu stvar.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 31.05.2006. 22:49 »

Da ti se ne čini da preteruješ malo?
Pomalo paranoično zvuči.
Kao da u svemu vidiš nacionalizam.
Lopta  - nacionalizam
Sunce - nacionalizam
Jabuka - nacionalizam
Mada, svakako tu ima istine..... nacionalizam, autiritarnost, agresivnost,psihologija mase i stadioni....
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 31.05.2006. 23:16 »

Jes i ja mislim da si malo preterao. Paranoicno zvuci.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 01.06.2006. 10:57 »

Objektivno ova reprezentacija nista ne moze da uradi. Ako uknjizi jedan bod to ce biti plafon. Ali bez obzira, i da moze, ne znam mnogo inteligentnih ljudi u gradu koji se cimaju zbog fudbala i tog prvenstva, niti su se ikad cimali. A zbog ovih sto se loze na naciju.... oni bi se nalozili i na golubove, kao na srpski grb. Ne moze tu mnogo da se promeni i da SCG bude prvak sveta i da sve pogubi. Naci je naci, pametan covek nesto drugo.
Sačuvana
nightmare
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 01.06.2006. 12:49 »

navijam za japan i ne znam o cemu vi ovde pricate
Sačuvana

Jos malo pa profesor filozofije.
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #5 poslato: 01.06.2006. 13:23 »

Fudbal je strast, nevezano za nacionalizam, mada je naravno tacno da se i ceo sport koristi u te svrhe ( mada mnogo vise u komercijalne/profitne ). A vidis, ja znam neke inteligentne ljude koji su zaludjenici za fudbal. U svakom slucaju navijacu za SCG mada ce im trebati mnogo srece za prolaz u drugi krug ( doduse to nije tema al' sta cu- povukla me fudbalska strast :) ). Miz jos nam nisi rekao da li ces i ti da pratis utakmice reprezentacije SCG? :)
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 06.06.2006. 11:46 »

Secam se valjda pre oko godinu dana dva profesora se sretnu u hodniku, inace jako strogi profesori i zahtevni, tihi ljudi, a tu ispred nas stali i poceli o fudbalu, valjda Partizan igrao neku utakmicu u Evro-kupu, poceli ljudi zucnu raspravu, kao da se radi o ne znam kako bitnim stvarima. Mislim, to su pametni ljudi ali eto, zanima ih i nesto pored knjige. Nije to lose, mozda je cak i dobro. Odrzava ih da budu na zemlji.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +140/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #7 poslato: 06.06.2006. 14:41 »

Znaš kako... Pratim sport i te utakmice uglavnom kad se osećam sasvim pogubljeno, poraženo, beznadežno i nervozno. Tako uspevam da suzbijem to loše raspoloženje, jer nekako usmerim pažnju na tu nevažnu stvar kao što je sport.

Tako ću verovatno i ovo SP da gledam, neke utakmice, i možda baš SCG. Ali stvarno ne znam kako da navijam za nj.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
strangelove
Gost
« Odgovor #8 poslato: 06.06.2006. 21:56 »

Hm :?  Ova tema potseca me na reci jednog  coveka kako on "fudbal posmatra ne zbog navijanja jer ga to skoro uopste ne interesuje , nego zbog estetike". Tu on pod estetikom podrazumeva umece igranja u tom sportu, to jest misli na "lepotu fubalskih akcija" nezavisno od toga kom timu ta akcija pripada. U tom smislu taj Mr X jos dodaje da se on "zanese dok gleda utakamicu zbog estetike i kad uoci neku lepu akciju zaboravi da je to u stvari akcija protivnickog tima".
Kada sam ovakve izjave cuo od tog gospodina koga zovem Mr.X momenalno sam osetio neku "mucninu u sebi", kako bi mi to objasnili egzistencijalisti, a u stvari smucila mi se cinjenica da bi neko zaista mogao poverovati u reci Mr. X-a i sledeci njegovu "logiku" , otpoceo da prati sportske dogadjaje ne kao izraz navijanja vec kao neku vrstu "zasicivanja" svojih potreba za necim "estetskim". Licno ne sporim da zaista ima nekog nivo estetskog uzivanja u onome sto cini fudbalske akcije, ali umesto da to ostane na tom stadijumu ono prerasta u prezriv odnos prema navijanju i kada se to desi Mr.X nam u stvari zeli reci ne kako on uziva u estetici (daj boze da je tako), nego kako on prezire "navijanje" i kako je on , eto, postigao nekakv vishi nivo promatranja sporta. Ma daj Mr. X nemoj zajebavati?
Inace o ovoj estetskoj zabludi ( ne u vezi sa sportom , vec uopste o ljudima koji imaju tendenciju da estetiku upilicu u svoj odnos prema "javnom" i onome sto pripada mnjenju govorio je Nietzshe , cini mi se u "genealogiji morala", ali posto sada ne mogu da se setim tacno njegovih reci , necu ga citirati.
Sto se mene licno tice, naravno da cu pratiti svestsko prvenstvo i naravno da cu navijati za plavu reprezentaciju, ali ne zbog izraza sopstvenog nacionalizma nego iz prostog razloga sto ako vec pratim nestho takvo odredjujem sebe u jednom pravcu, a ne na sto razlicitih. Sta pod tim mislim najbolje cu objasniti jednim primerom:
Recimo, skupi se nekoliko klinaca na terenu i odluci da igra fudbal. Ali oni ne mogu
 nedefinisao igrati, nego prosto fudbal kao sto svi znamo ima neka svoja pravila i oni se kao sto i treba,pre igre dogovore se  kao ce
igrati to jest da li ce igrati 15min 20min itd ili definshuunapred kako ce se odrediti ko je pobednik i da li ce imati , lupam, prekrsaje ,penale itd, itd.
Na taj nacin, klinci odredjuju ulogu koju ce imati u toj fudbalskoj utakmici, a s druge strane oni drugi klinci koji nece igrati vec ih bodriti defnisace svoj pogled na kvalitet ili svoju strast i odlucice da navija za ovog ili onog. Na ovom najmenjem stupnju (onoga sto se zove igra u sportu) uvidjamo i bitne karakteristike sporta samog po sebi, a jedna od njih je i ta da u njemu mora biti pobedjenih i porazenih , ali pod istim kriterijuma to jest pravilima. Shodno tome mora biti i onih koji preferiraju jedne , a drugi druge i tu nema nikakve esteteike to jest "kvazi" estetike vec se radi o dogovoru koji pruza zabavu putem izliva strasti itd. Zar to nije dobar nacin da se covek bar na trenutak probudi u sebi i takve momente i zaboravi na mucninu svakodnevne egzistenicije? Zasto da ne , ja bih rekao. Prema tome , napred Plavi !!!
Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #9 poslato: 07.06.2006. 05:48 »

Ovo gore bi bio moj odgovor na pitanje : Da li cu pratiti svetsko prvenstvo"? Sto se ,pak tice ovog drugog pitanja uplitanja nacionalizma u sport neko je pomenuo "psihologiju masa" koja se nesumnjivo upotrebljava od strane onih politickih i drugih interesnih grupa kada je to njima potrebno. Ono sto jedan najobicniji navijac recimo nekog fudbalskog kluba ne moze da zna, jeste to kada i kako on sam biva iskoriscen u sve druge svrhe samo ne one koje se ticu njegove "navijacke" strasti ili cega vec.  No, to je ipak vec zastarela mehanika u drzavnim strukturama jer danas je sport postao nestho sasvim drugo i velika sportska deshvanja nisu ono sto su bila pre samo dvadesetak godina. Danas sport samo simulira sebe samog , a njegova glavna karakteristika jeste interes ili jos blize receno novac.  U tom smislu moze se govoriti da sporta u njegovom izvornom znacenju ne samo da nema , vec da je izgubljena i svaka njegova funkcija kao zabave i igre. Ovo kazem da bih objasnio zasto sam malopre, istakao da je svesno koriscinje saznanja iz psihologije masa a kada je u pitanju sport "zastarela" manipulacija , bar u onim ekonomski razvijenijim zemljama jer posto je u medjuvremenu kako sam malopre istakao sport postao simuliranje sebe samog iz materijalnih interesa onda je i postao "ekonomski sektor". Pojedini klubovi raspolazu tom kolicinom kapitala da bi mogli oboriti ekonomije nekih siromashnijih drzava kao sto smo mi , kada bi takvo nestho bilo dozvoljeno. U tom smislu bas oni koji sportom upravljaju i jesu poput vlasnika neke korporacije ili kompanije i danas deluju na sasvim drugim poljima, dok samo ponekad dodje do "starih mehanizama". Tako na pr: u Americi (ne znam u kojem grada je bila odrzana ta nfl utakmica) pre nego da pocne mec pred vishe od pedeset hiljada navijaca ukljucena je nekim povodom americka himna. U jednom trenutku ogromna masa ljudi pocela je da zvizdi, ali tehnicari su brze bolje pojacali zvuk himne kako na samom stadionu , tako i na tv-prikazima. I tako je posle izgledalo kako , eto, u tom divnom i suncanom gradu pred , divnu tradicionalnu utakmicu ljudi pevaju svoju himnu , dok oni zvizde iz sveg glasa. Inace americka politika je trenutno vodeca po tom uplitanju nacionalizma ne samo u sport vec u nebrojani broj deltnosti koje po definiciji s politikom, a kamoli s nacionalizmom nemaju ama bas nikakve veze. Medjutim , ne treba to jednosmerno i vulgarizovano shvatati kao prosto interes nekog da podrije nacionalizam (mislim na ovaj slucaj u USA), jer u "psihologiji masa" to jest njenoj primeni uvek ima duplih ili cak trostrukih strateskih interesa. U tom smislu onaj ili ona grupa ljudi koja je inicirala pustanje himne mozda je i znala da ce takva biti reakcija publike , zato sto bi bilo isuvishe naivno verovati da se tim poslom bave nestrucne osobe koje nisu u stanju da predvide posledice. Dakle, nije tako lako razumeti kao sto se nekom moze uciniti kakvi zaista interesi stoje iza nekog "incidenta" ili blaze receno "skandala"
Sto se nas tice, u Srbiji tice primetno je koriscenje mase koja se okuplja za vreme nekog sportskog deshvanja uglavnom za one politicke i druge svrhe koje su u neposrednoj povezanosti s aktuelnm deshavnjima, kao sto smo imali slucaj pred referendum u Crnoj Gori i susretu nekih klubova iz Srbije i Crne gore, gde se namerno podrivala mrznja i ono sto Mizant zove naci-svest. No, to ne treba posmatrati na nivou tih masa ( one i ne znaju sta rade), nego na nivou pojedinaca koji to cine, a cine zato sto im u datom trenutku odgovara odredjeni sukob ili prosto izazivanje pojave koja ce se tretrati kao skandal ili afera. Dakle, kada hocete da kontrolisite neku masu vi ne radite to tako sto cete ocekivati da ce ona u poptunosti spontano reagovati, vec im date okidac, a onda se sklonite i tek tada pustite da ona sama zapali bombu. Tako to rade oni koji konstrushu ovakve pojave ne samo u sportu, vec i u ostalim oblastima i stava sam da se protiv njih treba boriti , a ne protiv samog sporta ili sta vec. Dodushe posto sam vec rekao da sport predstvlja danas samo simulaciju onda se svakako i sa tom iluzijom treba zestoko obracunati.
Sto se , pak tice psihologije mase rekao sam da se manje uoptrebljava u sportu nego nekada, ali zato su se njene licemerene delatnosti vishe nego pojacale na drugim poljima kao sto su mediji (pre svih na televiziji kao najzastupljenijoj). O tome i nekim drugim stvarima mogli bismo govoriti na nekom drugom topiku cija bi se sadrzina odnosila "na prikriveno delovanje" drzave i drugih interesnih grupa na medije.
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Always look back...

« Odgovor #10 poslato: 08.06.2006. 11:12 »

Nadam se da mi se necete zameriti sto sam sebi,kao zenskom polu, dala za pravo da prokomentarisem "muski sport"(ako jos uvek postoje tzv. musko-zenske stvari).Sva ta ideja o navijanju i podrzavanju nase drzave(jesmo li mi jos uvek drzava?!) zvuci lepo i optimisticno-kad vec ne mozemo da se dokazemo u necem drugom,bar da se NADAMO(obrati paznju na naglasavanje glagola) da cemo i mi u necemu biti prvi,pa makar to bilo i u fudbalu.
U pocetku je to bila zaista jedna super ideja,kao "svi svi ZAJEDNO do pobede".Ali problem je u tome sto je od tih "zajedno" ostalo samo "mi".
Ne bih da uplicem politiku,ali mislim da je to svima trenutno na pameti.Sport se isuvise iskomercijalizovao,iskorumpirao i postao nacin lakog zaradjivanja na kladionicama,tako da mi se sve vise cini da je i to jos jedna propala ideja u ovom svetu.
Ali da ne zvucim isuvise pesimisticno,jer to uopste nije deo moje licnosti recicu samo to-"sve nas spaja fudbal"
A za sve(nas) koji cemo i propratiti po neku utakmicu(od znacaj) ne ostaje nista drugo nego da i nakon moguceg razocarenja prodjemo gradom i podsetimo se pravih vrednosti i razloga zasto je lepo biti ziv, :wink:   pa makar i u Srbiji. :wink:
Sačuvana

Every sweet with sour is tempored still
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #11 poslato: 08.06.2006. 14:40 »

Evo citam jedan tekst o SP u fudbalu danasnjem Blicu i najvise mi se svideo zakljucni komentar novinara da je za sada jedino sigurno da ce u finalu "igrati" Adidas i Nike.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Paragon
Gost
« Odgovor #12 poslato: 13.06.2006. 00:43 »

...
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Always look back...

« Odgovor #13 poslato: 13.06.2006. 16:29 »

Zasto podrzavanje "nasih"(koji god ti nasi bili) mora kao posledicu da ima mrznju prema drugima? smejanje
Sačuvana

Every sweet with sour is tempored still
sAngiE
Gost
« Odgovor #14 poslato: 13.06.2006. 20:20 »

Sinoc sam gledala utakmicu Italija-Gana - dakle, brdo belaca protiv brda (krda...?) crnaca koji jure i koji nisu uradili nista posebno (sem golova koji su za nas izgleda misaona imenica iako su se dve drzave spojile u svojim "trudovima" da se nesto postigne... bojim se da se ne porode do drugog kruga?), ali su pevali svoje himne i imali izgleda volje da nesto urade. Cak i Ganci (bez satrovackog) koji i nemaju sastav, pokazali su vise nego ovi nasi svetski igraci.
Poenta, mislim da je stanje u nasoj reprezentaciji samo odraz inace sveprusutnog duha money/success-driven(ih) ljudi koji svakako nemaju nikakvog razloga da se trude kada nisu dovoljno placeni. Objasnicu ovo na primeru:
Savo Milosevic koji je vrlo hladno dao izjavu posle utakmice iako je po meni igrao ne dvema levim nogama vec izgleda samo svojim nosem - lepo je rekao da nije video...
Kezman... brdo "nafuranih" likova koji su se zbog te iste love proslavili, a onda postali poznati u medijima po sladoledcicima i sl. da bi se sada nesto namucili i igrali ozbiljno.
Krajnji udarac svakako je bio komentar Petkovica koji napominje da on nije primetio da su Plavi igrali defanzivno... iskreno, to nisam ni ja primetila - to sto smo samo 1 gol primili bilo je samo Divine Intervention koju mozda nismo ni zasluzili...

Ipak, da ne ispadnem pesimista jer to i nisam, mislim da je nasa reprezentacija napredovala tremendously. Na evropskom su nas tukli 6:1, sada samo 1:0 --> Sta reci? :)
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: