Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 21   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Homoseksualnost  (Pročitano 21080 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #165 poslato: 23.03.2008. 00:33 »

..........jadan Kenedi, sada se prevrće u grobu "......ne pitajte se , šta je država (zajednica) učinila za vas, već šta ste vi učinili za državu" ...ili nešto slično...

Vrhunska demagogija. Jedna od najeksploatisanijih u Srbiji ovih dvadeset godina propadanja pod geslom kolektivizma. Kad bi samo prosečno Srpče znalo šta jedna država mora da učini za svog građanina a da bi ovaj želeo da joj uzvrati.

Osnovna lekcija iz građanskog vaspitanja (jer ovo i nije obrazovanje, znanje, nivo obaveštenosti, već stvar lepog odnošenja prema drugima, pa ako hoćemo i prema državi i sebi) je da država služi građaninu, a ne građanin državi. Tek ako država zadovoljava sve uslove da bi građanin mogao da živi dobro, građanin je dužan da ČUVA taj državni poredak. To su, dakle, osnove, bez kojih - jednostavno rečeno - čovek nije i ne može da bude političko biće (biće zajednice).

Citat
Čini mi se da je ovo tema na kojoj je najmanje bilo varnica ili omalovažavanja suprotnog mišljenja, šteta što nije tako i na ostalima.

Valjda otud što se najviše ljudi slažu oko toga da kad nisu pripadnici gay seks. orijentacije - mogu da je osuđuju. Ne pogađa ih. To je specifičan oblik nedostatka zrelosti (empatije), osećanja za druge.

Citat
I dalje mislim da nikome ne treba da smeta ako neko ima inspiracije prema istom polu, međutim tu se moja podrška završava. Potrebu da se takva opredeljenja javno ispoljavaju, ne razumem, i to mi je degutantno kao i hvalisanje švalerskim podvizima.

Ovo na kraju te je izvuklo. Ako hoćeš da kažeš da jednako tretiraš pripadnike jedne i druge seks. orijentacije, moraćeš da kažeš da ti je grozno videti na javnom mestu kako se ljubakaju i heteroseksualni parovi.

Citat
Legalizovanje gej brakova, bi obesmislilo uopšte brak kao društvenu funkciju, i zato sam tu ideju i poistovetio sa idejom legalizacije bigamije i švaleracije.

Eto, tu se ne bih nikad složio. Zašto bi ikoga trebalo da brine šta ono dvoje u braku rade u krevetu, ako je bitno šta imaju u gaćama? Na primer, šta ako onaj tamo ima sa ženom isključivo analni seks. Šta s tim? To je bračna zajednica, sve dok umesto njenog šupka nije šupak nekog tipa?
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Morella
Urednik

Duh bunta: +77/-10
Na mreži Na mreži

Pol: Žena

Saber Rider

« Odgovor #166 poslato: 23.03.2008. 00:38 »

Siroma' Kenedi jezik

Naravno, sasvim je i ok imati razlicita misljenja..ne moramo svi da se slazemo  ,ja se jedino grozim nasilja u drugih slicnih vidova ispoljavanja netolerancije. Srecom pa ovde toga nema.

Nego ovo sto se tice homosexualnosti i bolesti, mislim da ni do danas nije osporeno je li to ustvari "poremecaj" ili opredelenje.
Ja naprimer ne mogu da prihvatim da je to opredelenje, jer logicno cim postoji sklonost ka necemu odnosno jaka seksualna zelja ka istom polu u ovom slucaju to ne moze biti dobrovoljna odluka. Jedina odluka jest hoce li neko izaci u javnost ili ce ostati prikriven.
Ali cak i da jeste bolest, nije "opasna" po druge tako da, meni ne smeta.

Sto se tice potrebe da se javno ispoljava, ne znam jesi li mislio na celu ofu famu oko gej parada ili na neko normalno ispoljavanje emocija u javnosti?
Steta je sa tim gej parada, mislim ,one verovatno na pocetku jesu imale cilj da ajde da kazem homosexualno orijentisane "priblize" heterosexualcima tj da se potonjima pokaze da nisu ludi, nenormalni ili sta vec....ali kao vecina stvari i to se komercijalizovalo i u biti izazvalo potpuno suprotnu reakciju.
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +17/-17
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #167 poslato: 23.03.2008. 00:46 »

Vrhunska demagogija.

.......ko je demagog? Ja ili Kenedi?

Citat
Jedna od najeksploatisanijih u Srbiji ovih dvadeset godina propadanja pod geslom kolektivizma

...čak i da se složim da je prilično eksploatisana, eksploatisana je svuda, ne samo u Srbiji.....

Citat
Kad bi samo prosečno Srpče znalo šta jedna država mora da učini za svog građanina a da bi ovaj želeo da joj uzvrati.

... nijedan prosečan građanin, prosečne države to ne zna

Citat
Osnovna lekcija iz građanskog vaspitanja (jer ovo i nije obrazovanje, znanje, nivo obaveštenosti, već stvar lepog odnošenja prema drugima, pa ako hoćemo i prema državi i sebi) je da država služi građaninu, a ne građanin državi. Tek ako država zadovoljava sve uslove da bi građanin mogao da živi dobro, građanin je dužan da ČUVA taj državni poredak. To su, dakle, osnove, bez kojih - jednostavno rečeno - čovek nije i ne može da bude političko biće (biće zajednice).

.....amin

Citat
Ovo na kraju te je izvuklo. Ako hoćeš da kažeš da jednako tretiraš pripadnike jedne i druge seks. orijentacije, moraćeš da kažeš da ti je grozno videti na javnom mestu kako se ljubakaju i heteroseksualni parovi.

..........ne, mislio sam na paradiranje i galamu

Citat
Eto, tu se ne bih nikad složio. Zašto bi ikoga trebalo da brine šta ono dvoje u braku rade u krevetu, ako je bitno šta imaju u gaćama? Na primer, šta ako onaj tamo ima sa ženom isključivo analni seks. Šta s tim? To je bračna zajednica, sve dok umesto njenog šupka nije šupak nekog tipa?

........nije poenta u tome. Brak nije institucija, gde se zadovaljavaju isključivo apetiti za seksom.
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +38/-11
Na mreži Na mreži

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #168 poslato: 23.03.2008. 11:54 »

Mislim da bi covjek sebe uvjek trebao stavljat ispred zajednice, jer zajednica i jest covjek, u konkretnom slucaju vise njih. Ovo da gay populacija skodi zajednici i sadrzi bolest modernog misljenja me asocira kao da se vodi polemika o komadu mesa a ne o ljudskome bicu, bez obzira kakvih stavova bili zapitajte se kako bi se odnosili prema problemu da se nalazite na suprotnoj strani. Danas u drustvu vec i previse vlada mentalitet stada gdje je individualnost svedena na minimum, zasto nadalje narusavat ravnotezu postavljajuci okvire i norme prema nekome ko ima potencijala da sam sebi stvara nove puteve.
Radi sto zelis dok ne cinis zlo drugima. Sad naravno da iz ove recenice se moze izvuc puno toga ali ipak mislim na ono najosnovnije, slobodu svima a ne samo vecini.
Kompariranje pedofilije i homosexualizma je gotovo neusporedivo. Morella je objasnila, samo bi nadodao da se kod djece jos uvijek radi o neformiranim licnostima koje svoj individuum nisu rasirili  za razliku bolesnika koji su skrenuli s puta.

1. kako za ime Boga, jedan chovek moze da bude vazniji od gomile? Shta? Humanost? jel na to apelujete? Koja bre humanost? Da li nas je humanost odrzala u zivotu? I josh shta vishe, to je paradoks, ljudska humanost. blah, ako je neko nehumaniji prema ljudima, onda je to sam chovek. Shvatite, chovek je sam sebi najveci neprijatelj, i to ne zbog toga shto on stavlja zajednicu ispred sebe, nego shto on stavlja sebe ispred zajednice.
Milion primera u istoriji. Pochevshi od hitlera.
Radi shto zelish, dok shatro ne chinish zlo drugima.
Zlo je subjetivno, tako da se nepravda ili shteta drugim ljudima nanosi i bez vashe svesti o tome. Pa kako onda pratiti tu maksimu da radish shta hocesh, a sve shto chinish moze i ili upropashtava nekog blizeg ili daljeg choveka?
Gluposti. Svi ljudi su nefer prema jedni drugima, bash zato shto svi streme toj "slobodi".
A koliko ljudi je ganjalo tu "slobodu" kroz istoriju ljudskog roda, i niko je nikad ni nece postici! Bash zato zbog ovog gore argumenta.
Nemojte vi meni neke tamo amo slobode pojedinca. Blah, sloboda pojednica, otvori ti choveka ali naspram chega? Chovek ne moze biti slobodan da ide u svim pravcima, ako ne zna gde je koji pravac.
2. Chovek uvek stremi da pripada nechemu. To je neosporiva istina. Dakle uvek ce biti suprotnosti dokle god postoji opredeljenje, a opredeljenja uvek ce biti zbog referencije choveka, i pronalazenja istog i njegovog identiteta. Tako da danas u drushtvu ne vlada konstrikcija zajednice, naprotiv, sasvim suprotno, kao shto rekoh ovo liberalno doba, doba prosvetljenja i informacija stoji naspram zajednice i trudi se da ono shto kolektivno spaja razori. Razori time shto ce praviti podgrupe, male usitnjene zajednice koje ce se boriti za svoje pravo glasa, dok se vishe ne bude znalo zashto uopshte postoji pravo glasa kad ga svi imaju?
3. Dobro bi (barem po meni) uvek trebalo da bude referentno na zajednicu, a ne na pojedinca.
Zbog toga i postoje zajednice od ranog doba chovekovog uma. Dakle, shto je veca zajednica za koju se poklanja dobro, to je samim tim vece dobro. Zar ne? sasvim logichno.
Drugo, nisu li uvek ljudi kao pojedinci primorani da budu povinovani zakonu, principima i onome shto uopshte godi zajednici? Nisu li tada prekrshene slobode pojedinca?  I najmanje odstupanje od normi ce da dalje stremi josh vecem razlikovanju od onoga od chega je poshla, tako da u buducnosti cemo mozda i svi imati poremecene vrednosti u odnosu na ove danas, ali opet to je nemoguce u ekstremnom sluchaju, jer tada ne bi postojala zajednica, i sve ovo shto postoji sada, pa samim tim i ne bi smo govorili o choveku, kakvog danas reznonujemo, nego o nekom shto je niche govorio uberljudu. Samo shto opet postoji povratan efekat prirode. Postavish li choveka iznad prirode, priroda ce se okrenuti protiv njega, pobedi li prirodu, chovek ce automatski imati drugu prirodu, samo shto ce se tochak opet okrenuti, pa ce sve ispochetka, i uber ljud teziti da se izdigne iz uberstva, pa ce mozda opet kao obrnutu vrednost, stremiti ka staroj prirodi, praveci sebi zajednice, iz kojih ce iznirati pravila, koje ce ih definisati. perpetum mobilo
Dakle, rezimiranje je: kataklizma chovechanstva sigurnih definicija je vec pochela odavno, polako ali odavno. To shto vi ne oslikavate vashu individuu na osnovu shirih perspektiva, i onoga shto je iza vas, vec samo na osnovi trenutnih sloboda, slepo shireci ruke tajfunu pred vama, ne znachi da ja globalizujem kada se pridrzavam starih principa kao biblije.
Sve ono gore shto navedoh su chinjenice, nezaobilazne.

Vrhunska demagogija. Jedna od najeksploatisanijih u Srbiji ovih dvadeset godina propadanja pod geslom kolektivizma. Kad bi samo prosečno Srpče znalo šta jedna država mora da učini za svog građanina a da bi ovaj želeo da joj uzvrati.

Kako drzava moze postojati zbog gradjanina, ako je on nju stvorio, utopio se, i skrasio se u njoj?
Ja ne posmatram to na takav nachin, ja ne gledam drzavu kao apraturu, vec kao prirodnu teznju u choveku. (tj. gledam na drzavu kroz onu njenu osnovu)
Na neki nachin je to zbog toga shto chovek kao posmatrach koji gleda okolinu koja se menja, mora biti statichan, i teziti da se ustoli na jednom mestu, ne bi li on mogao kroz svet i prirodu oko sebe koju posmatra da definishe ili pochne definisati sebe.
Dakle, da bi mogao postati kao lichnost, chovek poprima oblike ustaljene u zajednici, formira ih na neki nachin, i tek onda kada su se svi zahtevi, i uopshte gradjanska lichnost u pojedincu oformirala, tek onda drzava pochinje da sluzi gradjaninu, ali samo kroz povratan efekt, kroz svo zalaganje i trud ispoljeni u njenu oformljenost, i njeno pospeshavanje. Jer shto je jacha referenta zajednica, jacha (barem prema ovoj logici) je i lichnost.

Brachna zajednica, u biti kao i svaka druga zajednica ima u svoj svojoj srzi potrebu za ekspanzijom. Na neki nachin to mozesh povezati kroz to shto je svakom choveku potreban prostor, lichni prostor, a svaki chovek je opet cu iskoristiti rech: referentan na drugog choveka, te uvek i samo ce biti poenta shirenja prostora, i ljudi kao definicija sudbine zajednice. raspad strutkure drushtva je usledio hermetichnim pokretima da izdejstvuju svoja "prava" kojim ce da prave razliku izmedju progresa zajednice, i njene samookrenutosti. (poshto zajednica uvek mora da bude okrenuta drugim/spoljnim pojmovima, u suprotnom se stvara mutacija same zajednice kroz mutacije ideje.)
Ispravi me, ali poenta braka je kontrolisan priliv nataliteta. Tako da sama drzava, ima velikih koristi od brachnih zajednica, jer same po sebi doprinose drzavi, koja sama preko tih brakova investira u sebe. A da ne uplicem celu spomenutu prichu od populaciji, i poenti shirenja choveka, kao zivuljke... bla bla bla...
Uostalom, ako drzava dozvoli da ne produktivni pokreti budu legalizovani, onda sama drzava ide u suprotnosti samoj sebi.

Nego ovo sto se tice homosexualnosti i bolesti, mislim da ni do danas nije osporeno je li to ustvari "poremecaj" ili opredelenje.
Ja naprimer ne mogu da prihvatim da je to opredelenje, jer logicno cim postoji sklonost ka necemu odnosno jaka seksualna zelja ka istom polu u ovom slucaju to ne moze biti dobrovoljna odluka. Jedina odluka jest hoce li neko izaci u javnost ili ce ostati prikriven.
Ali cask i da jeste bolest, nije "opasna" po druge tako da, meni ne meta.
Sto se tice potrebe da se javno ispoljava, ne znam jesi li mislio na celu ofu famu oko gej parada ili na neko normalno ispoljavanje emocija u javnosti?
Steta je sa tim gej parada, mislim ,one verovatno na pocetku jesu imale cilj da ajde da kazem homosexualno orijentisane "priblize" heterosexualcima tj da se potonjima pokaze da nisu ludi, nenormalni ili sta vec....ali kao vecina stvari i to se komercijalizovalo i u biti izazvalo potpuno suprotnu reakciju.

Opredeljenje je. U mnogim sluchajevima nesvesno opredeljenje, mada kao shto rekoh postaje popularizovano, te izmodernizovano, te je samim tim i postao "lifestyle" gde ce mnogi opet tvrditi da to nije opredeljenje, tj. to ce tvrditi oni sa manjkom kolektivne svesnosti... shto moderna tehnologija pospeshuje... al da ne idem u babe i zabe
Nego, da li se mi radjamo sa posebnom privrzenosti za jednu vrstu hrrane? Jok, e slichnim principom, mi primamo ka htenju i taj homostufff
I to da nije opasna, to ti se chini sada, u liberalizovanom dobu chovechanstva, oslobodjenog samog sebe. I kada kazem chovechanstvo oslobodjeno samog sebe, ne mislim da upliv pojedinachnog primera kad je pojedinac zbog ovoga ili onoga oslobodjen samog sebe... Naravno da chovek ono shto mu godi nece shvatati kao loshe. Ali svako dobro ima svoju cenu, a nikako necesh uspeti da vrednost jedne stvari poistovetish sa vrednosti one koja uspostavlja tu vrednost.
:)
 I josh samo da dodam, da je svaka promena simptom nechega. Otud i te gej parade koje svakako imaju svoje posledice, i mislim da su pozurili sa tim sranjima, nisu pripremili tlo, pre nego shto su krenuli da gaze
Sačuvana

The howling shriek of death in your eyes
The whole court and the beast enter your room
The gold will turn to rust
Your empire follows you into your tomb

The wraiths of night caress
And whisper softly now, "We are the dead"
They bear your life away
They tear your heart in two
They've taken the queen

To some better place, so they think
Morella
Urednik

Na mreži Na mreži

Saber Rider

« Odgovor #169 poslato: 23.03.2008. 20:58 »

Citat
Opredeljenje je. U mnogim sluchajevima nesvesno opredeljenje

Ja mislim suprotno, ali to definitivno treba eksperti prvo da utvrde pa cemo onda mi laici.

Citat
Nego, da li se mi radjamo sa posebnom privrzenosti za jednu vrstu hrrane?

Mislim da je malo nezahvalan primer koji si dao ali ok.
Bila homosex. opredelenje ili bolest ona se zasigurno ne uci po modelu. Hrana ostavlja odredjeni ukus u ustima, ima i miris koji nas privlaci njoj. Ali iskreno ne verujem da si ti jednog dana ustao i rekao " E ja se opredelio da volim pasulj". Osecao si jednostavno afinitet ka toj vrsti hrane i ne mozes se naterati da prestanes da je volis . Tako je i sa homosexualnoscu. Zamisli sad ustanem ja jednu jutro i kazem " E zorane, od danas sam lezbejka, eto ja se opredelila". Ne mogu biti lezbo kad ne osecam afinitet prema zenama niti me sexualno uzbudjuju .A pritom znas i sam, ne gadim se homosexualaca niti mi je gadno da gledam osobe istog pola da se ljube. Usprkos "toleranciji" ka tome ne osecam zelju za tim.
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #170 poslato: 24.03.2008. 01:58 »

Milion primera u istoriji. Pochevshi od hitlera.

Shvatam šta pokušavaš da kažeš, i mogu da se složim s tobom kad kažeš da nije dovoljno reći da čovek treba da bude apsolutno slobodan i da radi šta hoće, ako to šteti zajednici. Ali postoji i rezerva. A zapadaš u teškoće ako kažeš da treba gledati dobro zajednice bez pogleda ka pojedincu. Evo kako.

Zajednica ili zajedništvo kao potreba čoveka da bude političko biće koje mu olakšava život - dakle, postoji radi čoveka. On je zajednicu izmislio kao život više ljudi, organizovani život radi podele poslova kako bi jedni drugima ljudi olakšali život. Dakle, postavlja se onda pitanje da li ovo udruživanje služi radi sebe samog, dakle radi udruživanja i držanja nečega skupa, ili pak pojedincima pojedinačno koji taj skup čine služi to okupljanje u jednu celinu koju zovu zajednicom? Mislim da je ovo drugo u pitanju. Čovek je u zajednici sa drugim ljudima da bi opstao ili da bi živeo ugodnije, ali ne zajednica radi čoveka. Bukvalno i grubo govoreći - zajednica ne egzistira. Zajednica je ljudska nužnost, čovek postoji kao političko (zajedničko) biće. Njegovo prirodno stanište je ljudska zajednica. Ali on je tu radi sebe i onoga što će voleti pojedinačno i konkretno u toj zajednici, a ne zajednicu samu.

Voleti zajednicu a ne konkretnog čoveka (sebe, a onda i one posebne ljude u zajednici) samu bilo bi, na primer, isto što i voleti pribor za jelo a ne jelo koje ti se čini ukusnim.

I kad samo već kod Hitlera, on je upravo video zajednicu kao ono iznad čoveka ("Nemačka je moja ljubav, a ne Eva!" Ili nekom svom generalu: "Ne pitaj se kako ćeš to sebi opravdati, nego šta će na to reći Nemačka!"), i to ga je toliko zaslepilo, ta slika navodno idealnog društva, da od toga nije uspeo da primeti (u stvari jeste, ali to je već patološko u primeru) pojedinačnog čoveka koji strada boreći se za tu ideju (Nemci, učesnici u ratu), ili pak stradajući od same ideje (Jevreji, Romi, komunistički svet, slobodan svet, itd.).

Citat
Gluposti. Svi ljudi su nefer prema jedni drugima, bash zato shto svi streme toj "slobodi".

Da, znao sam da ćeš to kazati. Krećemo se u stvari ka anarhističkom idealnom društvu slobodnih a inteligentnih i visoko-savesnih ljudi. Ovo što se zahteva od zajednice i pojedinca jeste prihvatiti slobodu drugoga koji ne ugrožava zajednicu, ali shvaćenu kroz konkretne korisnike zajednice (dakle, kroz konkretne ljude koji je čine). U takvim uslovima, i zakonom definisanih sloboda, ljudi mogu da žive u sjajnoj slozi i poštovanju tuđih sloboda a da to ne ugrožava nikoga od njih.

Citat
A koliko ljudi je ganjalo tu "slobodu" kroz istoriju ljudskog roda, i niko je nikad ni nece postici! Bash zato zbog ovog gore argumenta.

Ako ćemo da se vratimo na Hitlera, on je ganjao slobodu kroz kolektivitet/idealnu zajednicu. Da je ganjao sopstvenu slobodu bio bi možda i srećan čovek za koga istorija ne bi čula, ali bi taj svet isto tako bio miran i pošteđen jednog ludaka kolektivističke provenijencije.

Citat
Nemojte vi meni neke tamo amo slobode pojedinca. Blah, sloboda pojednica, otvori ti choveka ali naspram chega? Chovek ne moze biti slobodan da ide u svim pravcima, ako ne zna gde je koji pravac.

Naspram slobode onoga drugoga, konkretno homoseksualca koji ima potrebu da bude sa osobom istog pola, ti imaš prigovor u stilu: "Čuj, ne smeš da budeš homoseksualac, ili makar kao takav ne bi trebalo da imaš ista prava kao ja, jer ti ne doprinosiš opstanku zajednice. Dakle, ti zaslužuješ da budeš kažnjen ili makar uskraćen za nešto što 'normalnim ljudima' nije uskraćeno." Postoje ljudi sa urođenim anomalijama i defektima koji ih onesposobljavaju što se tiče koristi za društvo. Njih bi, prema toj priči, trebalo potpuno lišiti gotovo svih prava jer su beskorisni za zajednicu? To je opet ideja Hitlera.

Citat
2. Chovek uvek stremi da pripada nechemu. To je neosporiva istina. Dakle uvek ce biti suprotnosti dokle god postoji opredeljenje, a opredeljenja uvek ce biti zbog referencije choveka, i pronalazenja istog i njegovog identiteta. Tako da danas u drushtvu ne vlada konstrikcija zajednice, naprotiv, sasvim suprotno, kao shto rekoh ovo liberalno doba, doba prosvetljenja i informacija stoji naspram zajednice i trudi se da ono shto kolektivno spaja razori. Razori time shto ce praviti podgrupe, male usitnjene zajednice koje ce se boriti za svoje pravo glasa, dok se vishe ne bude znalo zashto uopshte postoji pravo glasa kad ga svi imaju?

Ja mislim da je sa tim društvom sve u redu. Ono se, ako dobro čitam i prepoznajem iz tvojih redova, može nazvati interkulturalnim društvom (u pokušaju).

Citat
3. Dobro bi (barem po meni) uvek trebalo da bude referentno na zajednicu, a ne na pojedinca.

Na primer ljubav između dvoje ljudi. Gde je tu korist za zajednicu? A za njih je to sjajno, čak dođe kao nešto bez čega ne bi mogli da žive.

Hoćeš li reći da su beskorisni ako li ne rađaju Srpčad (decu)? Deca koriste zajednici.

A sa druge strane, ljudi su često stvarali u odsustvu ljubavi, u samoći... Dakle, šta preporučuješ da je dobro za zajednicu? Ono što nije dobro za pojedinca, i obrnuto?

Citat
Zbog toga i postoje zajednice od ranog doba chovekovog uma. Dakle, shto je veca zajednica za koju se poklanja dobro, to je samim tim vece dobro. Zar ne? sasvim logichno.

Bogata zajednica vraća pojedincu njegovim bogaćenjem (na primer Srbi su gradili Beograd da bi danas život u Beogradu bio 25x bolji u odnosu na život u centralnoj Srbiji ili u nekoj drugoj državi u okruženju) i kvalitetnim životom. Istina, to je dobra stvar, boriti se za dobro zajednice, za - između ostalog - bogatiju zajednicu. Ali to je samo jedna vrsta dobra. Sa druge strane su ljudska prava koja omogućavaju da se svi ljudi u njoj osećaju prijatno. Ako imaš novce u toj zajednici, a uskraćuješ pravo ljudi koji ne koriste njoj (ne stvaraju dohodak, ne donose nikakve prihode, pa čak i koštaju, nisu uspešni sportisti, niti izuzetni naučnici). Možeš tako započeti proces eugenike.

Citat
To shto vi ne oslikavate vashu individuu na osnovu shirih perspektiva, i onoga shto je iza vas, vec samo na osnovi trenutnih sloboda, slepo shireci ruke tajfunu pred vama, ne znachi da ja globalizujem kada se pridrzavam starih principa kao biblije.

Ja tvrdim da vidim daleko dalje od bilo kog kolektiviste (zajedničara, nacionalistu koji ponavlja o nacionalnim interesima a zaobilazi individualne) ako se pridržavam individualističkog principa - dobro za čoveka ispred dobra zajednice. Jer pravila dobrog za zajednicu, kao što smo videli na primeru Hitlera (kada zajednica može savršeno bez ljudi da funkcioniše, ili makar daleko bolje bez onih 'defektnih' ljudi), često isključuju mnoge kategorije ljudi, pa tako i krše ljudska prava. Danas nekome, sutra možda tebi.

Sa druge strane, dobro čoveka, ili makar slobodnih ljudi, nikako ne može da škodi zajednici. Jer dobro pojedinačan čovek - kako sam još na početku rekao - crpe iz zajedništva sa drugima, dakle - iz zajednice. Tražeći individualno dobro, on se bavi zajednicom. I to je zdrav odnos čovek-zajednica.

Citat
Kako drzava moze postojati zbog gradjanina, ako je on nju stvorio, utopio se, i skrasio se u njoj?

On ju je izgradio ne radi nje (ni piramide nisu zbog toga građene, niti bilo koje od svetskih čuda koje danas služe kao turističke atrakcije, a onda nisu to bile), nego radi sebe. Dobro njega samog bilo je razlog izgradnje zajedničkog života. I ti onda predlažeš da taj isti čovek kaže: "Ne, od danas ja više nisam bitan ako li je spram mene potreba zajednice." Ne može tako.

Citat
Ispravi me, ali poenta braka je kontrolisan priliv nataliteta. Tako da sama drzava, ima velikih koristi od brachnih zajednica, jer same po sebi doprinose drzavi, koja sama preko tih brakova investira u sebe. A da ne uplicem celu spomenutu prichu od populaciji, i poenti shirenja choveka, kao zivuljke... bla bla bla...

Dakle, ti si pri stavu da bi parovi koji ne mogu da imaju dece - ergo, beskorisni su glede dobra zajednice - trebalo da budu vanbračni?

To ćeš moći da opravdaš tek ako misliš da bi trebalo ukinuti neka prava impotentnim ljudima.

Citat
Uostalom, ako drzava dozvoli da ne produktivni pokreti budu legalizovani, onda sama drzava ide u suprotnosti samoj sebi.

Država neće postojati bez ljudi. Nema ona šta da očekuje bez ljudi koji je čine. Ona je mehanizam, forma, u koju ulazi čovek. Bez čoveka ona ne postoji. Stoga, država se ne pita. Pitaju se oni koji je čine. To su građani. Država se njima prilagođava, oni je prilagođavaju sebi.

Ako je državi potrebno, ona će pojačati populacionu politiku ili napraviti projekat za podizanje nataliteta, ukoliko se naročito na tome mora raditi. Ali pripadnike zajednice uslovljavati populacionom politikom i podređivati sve tome - naprosto je sumanuto i diskriminantno u samom začetku ideje (objasnio sam na primeru impotentnih ljudi, ali i invalida, ako govorimo o beskorisnosti i u nekim drugim pogledima koji mogu državi da budu od koristi).
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #171 poslato: 24.03.2008. 09:27 »

Da li je homoseksualnost bolest ili ne, suvišno je pitanje. Teško da nije, jer kako bi i bila kada je i tzv normalnost takođe bolest. Zašto bi homoseksualci bili bolji ili zdraviji? Kakvi strejtaši takvi i gejevi. Kada bi neko definisao nepatološku verziju normalnosti, onda bismo lako ustanovili da li je bolest nešto što odstupa od toga.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
DramatisPersonae
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #172 poslato: 24.03.2008. 11:22 »

onaj dugachki kvot, zbog duzine odgovora nisam mogao da postujem... :(

hm... kazu da chovek ako ne bi ostao u kontaktu sa drugim ljudima, poludeo bi...
Dakle, chovek, poshto je jedna glavna karakteristika ljudske osobe to da je drushtveno bice, koje recimo ne bi moglo da opstane bez drugih, (karakteristika ne u smislu svesnog izlaganja, ili necheg shto bi moglo svesno da se promeni, nego neshto shto je ustolicheno od samog postajanja, recimo kao npr. osobina mnogih stvari da poseduju boju)
te stoga ja zakljuchujem da chovek nije stvorio zajednicu, nego da je zajednica sama sebe nametnula choveku jer proizilazi iz njegove nezaobilazne osobine, a to je da postoji choporativno. Rekli bi ljudi da je osobina choporstva zbog opstanka, shto je delimichno tachno. Zapravo ljudski mozak nikad se ne oslanja na samog sebe. To je istinito i sa svim ostalim sferama, recimo ljudskim ponashanjem, nachinom razmishljanja... Chovek je u biti vishe osoba koja se oslanja na druge osobe nego li na sebe.
Tako da ce svaki chovek prihvatiti svoju ulogu u drushtvu, jer ce pronalaskom sebe medju drugima, pronaci i oformirati sebe. Tako da se chovek postaje samo kroz zajednicu, a ne suprotno. Slichno je i sa poprimanjem osobina roditelja, s obzirom da mi od malih nogu zivimo u zajednici nashih roditelja, mi cemo prve osnove rezonovanja sveta oko sebe poprimiti od osoba koja su u nashem najblizem kontaktu, pod chijim smo uticajem najvishe izlozeni. (barem dok ne stvorimo neku svest o vecoj slici, pa slobodnom voljom imamo izbora)
Slichno tako ce chovek da proshiruje sebe na druge ljude, formirajuci karakter, preko prijatelja u pochetku. Kada vec ima blago izgradjene potrebe i svest o sebi, on se opredeljuje za svoje najvece interesovanje i usmerava se ka tome, nalazeci posao u toj sferi, koji kada stekne pochece da stiche i pravi konstrukciju drushtvenog aparatura, gde ce takodje poistovecivati svoj zivot i svoje kvalitete sa pomenutim, uporedjujuci ih sa onim shirim, datim do znanja a koje nisu prisutne, praveci teznju, iliti drushtveno ga aktivirajuci. Znachi, chovek je vecim delom svog zivota nesvestan sebe da bi on mogao da stvara zajednicu. Moze se reci da zajednica postoji radi choveka, ali ne i da postoji zbog ljudske svesti o zajednici, jer je zajednica ono chemu chovek po svojoj prirodi i stvaranju svoje lichnosti tezi, znaci ona je nad pojedincom, sve dok pojedinci ne stvore svest o njoj, i dok se politichki ne angazuju. Tek kad se chovek totalno drushtveno razvije, on bi mozda mogao da utiche na drushtvo i njenu aparaturu. Nikako drugachije, jer bi to razbijalo i stvaralo rupe u njoj. Shto je veoma pristuno danas.
Tako da voleti zajednicu a ne konkretnog choveka bi bilo kao voleti glad ili sladokusnost prema odredjenom jelu koje je pred nama.
Jer da nema gladi, jelo bi bilo suvishno, i mrzovoljno bi se opredelili na njega.
Hitlerova greshka je to shto je on vezivao deo svojeg tela (mrznju) za vecu stvar, drzavu.
Te sam ja kritikovao njegovu impliciranost na lichnom nivou u samu ideju kolektiva. A i osim toga, on je bio debil. Nije bash neshto preterano bistar pa se to od njega moglo i ochekivati.

Shto se tiche tvog drugog kvota, uvodjenje tolerancije prema tudjim mishljenjima bi bilo jednako gubljenju svojeg mishljenja, ili bi na malo vecoj razmeri evoluiralo u sklapanje pokreta protiv pokreta, stvarajuci josh vecu ne toleranciju. Hocu da kazem da je u ljudskoj prirodi da ne bude tolerantan i to mu ne moze niko zabraniti, jer bi to znachilo da chovek izgubi svoje mishljenje i da eventualno izgubi osnove svoje lichnosti. Jer svako se drzi onoga shto ga definishe, a to je i njegovo opredeljenje. Dakle, na chovechiji izbor se ne sme uticati nikako, jer opet cete izgubiti onu "slobodu" za koju se zalazete. Pogotovo sa tim uvodjenjem suprotnosti, tj. zastupljanjem suprotnosti. Ljude bi trebalo vezivati kao homogenu masu, a ne pospeshivati razlike, koje krecu od individualnih sluchajeva da se shire. Od razlika se stvaraju konflikti.
Treci kvot, hajde opet da se vratimo na Hicu, chovek je bio toliko zagrizao u mrznju, da je svako prisustvo jevreja u bilo kom smislu bilo za njega samog nocna mora, ne zato shto se on zalagao za kolektivizam, nego zato shto je debil, i megalomanijak. Hahha, pazi kad je on altruista! Toliko je lichno mrzeo da je njegova mrznja transcendirala sebe u vece stanje, gde se zanemaruje postojanje razloga, ili osnova mrznje, te on sam kao nosioc nije bio uopshte bitan za tu mrznju, koliko ju je vezivao za neki veci pojam. Ali istina je da je ta njegova mrznja nastala na lichnom nivou. Tako da on nije u stvari ganjao slobodu Nemachke, on je smatrao da je Nemachka ugrozena od jevreja, zbog svoje prenesene mrznje, pa je poistovecivao sebe sa Nemachkom. Chovek je bio debil. Shta cesh.
Cetvrti kvot, ja svoj argument necu osnivati na osnovu ovog tvojeg odgovora. Ja sam kritikovao princip "slobode", iskazujuci da ne postoji sloboda bez ogranichenja, ako postoji ogranichenje, moze da se zakljuchi da na nekom nivou postoji i usmerenje. Ako postoji usmerenje koje polazi od neke osnove, onda takodje mogu da se jave i drugi pravci, ako postoje drugi pravci sloboda prvog ili pojedinachnog pravca je ugrozena zato stho postoji usmerenje koje postoji zbog ogranichenja. Te ce samim tim pravac koji je suprotan od pravca novonastalog biti u konfliktu, u svadji, zavadi. Te ce biti netrpeljivi jedan prema drugom jer se razlikuju. Dakle, ako povezem to sa tim da chovekov um je referentan, i da uvek mora da stremi nechemu, tj vapi za ogranichenjem, tj. usmerenjem, to znachi da chovek sam po sebi nije i nikako po svojoj prirodi ne moze biti slobodan, jer biti slobodan bi za choveka kome je u prirodi da ogranichava sebe u odnosu na stvari ispred njega, znachilo da prevazilazi sopstvenu ideju ljudstva, i da njegova gustina koja ga je chinila chovekom slabi, i eventualno nestaje.  Dalji argument koji se odnosi na homoseksualce je to da su oni zapravo jako nestabilan pokret koji tezi da se utopi medju ostale pravce, te samim tim pokushavajuci da penetrira granice i odredjenja koja chine jednu skupinu, razbijajuci je i samim tim unishtavati ono shto je drzalo taj pravac na skupini. Da homoseksualci postoje kao chvrsto oformljena grupacija, tj. da oni zapravo mogu da se odvoje od heteroseksualaca ne bi mi smetalo njihovo postojanje. Jer ako ne narushavaju koncept okoline u kojoj se nalazim, ne smetaju mi.

Peti kvot, mene je strah samo da takvo interkulturalno drushtvo ne zaboravi da smo svi ljudi.

Shesti kvot. Ljubav kao razvijena emocija nije postojala u dalekoj proshlosti kao pojam koliko postoji u modernoj danashnjici kada je drushtvo umnogome vishe okrenuto sebi. Dakle, ljubav ti mogu definisati grubo kao osecaj privrzenosti jednom partneru, partenru sa kojim cesh imati seks, koji sluzi reprodukciji, a osecaj privrzanosti samo jednom pratneru je zbog formiranja zajednice koja ce podici dete, i koja je u biti svima nametnuta jer se niko nije sam rodio. :)
Evo zdravog rezonovanja: dvoje se sretnu, zaljube se, vole se jedno odredjeno vreme, krenu u zajednichki zivot, uzmu se, tj. zakonski se obavezu jedno na drugog, stvore dete, odgajaju ga zajedno, umru zajedno. to je sve chemu bi ljubav mogla da stremi. Nishta drugo.

sedmi kvot, shto je veca zajednica onda su i vece potrebe te zajednice, a zajednica ne bi trebalo da dozovoljava bilo shta shto je indirektno moze ugroziti. To je bilo i bice u sklopu svake zajednice. Loshe se trudi uvek da se izlechi ili prevazidje, dok se uvek stremi dobrom i njegovom shirenju na ostale ljude. Dakle, ja ne kazem da treba sve bogalje pobiti jer su na teretu drzavi, niti bi sve penzionere trebalo saseci, jer crpe pare, ja samo kazem da ne bi trebalo pospeshavati poteze koji nece recimo npr. doprinositi natalitetu jedne drzave i slichno. Mada bi bilo ok da se uvede smrtna kazna. Ali posle neuspeshne rehabilitacije.
U biti nisam ja da svi sad pokoljemo i krenemo u odmazdu na pedere, nego sam za to da se to ne popularizuje, ne pospeshava, jer "nishta dobro ne moze da izadje iz toga".
Ko zna, mozda postoji josh heteroseksualaca koji nisu shvatili da su u stvari homoseksualci?

Uh! Osmi kvot.
Ajmo Jovo nanovo, prvo, zajednica je stvorila Choveka, samim tim Dobro potiche iz zajednice i odnosi se na zajednicu, trenutna dobra choveka se odnose na njegova zadovoljstva, koja se ne odnose na zajednicu. Sloboda pojedinog choveka se odnosi na njegovo lichno zadovoljstvo u zajednici. Zajednica ne moze da pruzi choveku slobodu ako je za tog choveka sloboda lichna stvar vezana za njegova podvojena mishljenja, i koja se ne tichu kolektivnog dobra, tj. onoga shto bi moglo da pospeshuje zajednici, jer u suprotnom to okruzenje u kojem bi pojedinachan chovek stvarao sebi svojstveno okruzenje, bi trpelo, i samim tim odbacivalo tu pojedinu slobodu koju je pojedinac izmislio radi sebe.  Dalje, svi mi stremimo zajednici, pa i oni koji se bore za tu shatro lichnu slobodu, jer sloboda se nalazi samo u odobravanju principa slobode, tj. uskladjivanju mishljenja, i nalazenju podrshke koja bi mogla posluziti kao tlo za tu slobodu. Prevazilazenje trenutne slobode je samo uporedjivanje trenutne slobode sa ostalim slobodama koje te okruzuju. Npr. Ti Kekenje, tezish da razbijesh zatucanost ovog naroda ali stremish ka shirem kolektivu, tj. primanju u EU, ti si transcendirao ovo okruzenje, i trudish se da svoja htenja priblizish tj. utopish u shiri kolektiv, koji recimo pruza neshto shto ovde nije dostupno. Ti si u stvari primamljen idejama o uznapredovanju, pa tezish da proshirish sebe na njihovo tlo, mada to nije mogucno jer se nalazish u okruzenju koje te steze, pa samim tim i tezish da organizujesh, tj, skupish ljude sa istim idejama o uznapredovanju, tj. primamljene ljude, da bi mogao da privremeno utopish ideju i generalno nezadovoljstvo koje se javlja usled nemogucnosti ostvarivanja teznje.
To je sasvim normalno, ali ti npr. sa tim svojim potrebama ne doprinosish trenutnom okruzenju u kojem se nalazish, ti samo dovodish sebe u opasnost odbijanja okoline, ali kao i vecina ljudi, u tome nalazish snagu, videci da je to dokaz shire zastupljenosti ideje o boljitku kojeg ti shvatash. Izvini shto sam koristio lichni primer, ali poenta je ista. Ti doprinosish raspadanju kolektiva zbog svojih lichnih ubedjenja, koja su opet nastala usled sagledavanja nemogucnosti. U tom se nalazi valjda poenta mojeg bulaznjenja, da pojedinac sa svojim lichnim teznjama ne moze da doprinosi trenutnom drushtvu u kojem zivi osim ako taj pojedinac ne zrtvuje sebe zarad tog istog drushtva. To je cela poenta svake drzave, ne samo Srbije i njenog zatucanog naroda koji ne vidi dalje od svojeg nosa i onog shta mu na nos stave.

Bogami deveti kvot. Ja opet rekoh polazim iz te ideje da nije chovek stvorio zajednicu i da zajednica ne obitava u ljudima, nego da je zajednica nametnuta ljudima kroz njihovu prirodu, i da upravo chovek obitava u zajednici, i da je on stvara svojim uticajima. Tu bih upleo ono, daj dobro, dobrim ce ti se vratiti. Chini dobro onome u chemu zivish, dobrim ce te i nagraditi.
A chovek sopstvenu lichnost gradi kroz ono shto on afektuje, tj. ono u chemu ce on moci prepoznati deo sebe, pa samim tim ce chovek kroz zajednicu i ono shto ga okruzuje, stvoriti sebe, kojom ce moci da razvija zajednicu, tj. doprinosi njenom boljitku, samo ako je sasvim sazreo kao lichnost u zajednici, ako je vishe vijao sopstvene potrebe logichno da nece doprineti boljitku, i dobru zajednice.

Deseti kvot. Zashto ljudi sebi ne odseku muda? Mogu i dalje da vrshe polne odnose i bez njih, a josh ce i imati manju brigu o deci. Evo npr. ja sam sasvim zabrinut za svoja muda, mene je prestravila chinjenica da sam jednom prilikom mogao postati sterilan. A mislim da bi i svakog to isto prestravilo. Impotentnost je neka vrsta nemogucnosti, koja se lechi na mnoge nachine, sterilnost je bolest i nazalost ona se ne leci, ali chemu stvarno poenta tvog zivota za kojeg znash da je kratak da bi se nauzivao u njemu ako necesh napraviti svojeg potomka kojeg cesh moci poduchavati onome shto si nauchio, i shto znash? Mislim da je prirodna stremnja ka deci svakog choveka, jer samo tome i postoji jedan ceo sistem organa u nashem telu. Tako da bi to bilo u poredjenju sa tim da sebi odsechesh ruku ili nogu. Trajni invaliditet, ako ne mozesh da oplodish ili da rodish. I opet ne kazem da bi trebalo da se ochiste ljudi koji su invalidi, nego da bi to trebalo regulisati. Ne vidish svakog dana da invalid radi na gradjevini, ili bilo koji posao za koji je onemogucen. Pa kako je onda uopshte normalno da trazi chovek od zene da mu ona bude verna ako je ovaj ne moze zadovoljiti? A brak jeste zakletva vernosti, mada mnogi to danas ne kontaju. Shvatash nashta ciljam da ne nastavljam dalje.

Jedanaesti kvot.
Drzava postoji zbog ljudi, ali ljudi postoje radi ostvarivanja zajednice, a zajednica ne moze da se ostvaruje ako se ne shiri. Bez zajednice koju ljudi shire nema ni drzave. I bash kao shto kazesh, drzava je amorfna, jer zavisi od ljudi. Ali to ne znachi da drzava u svojoj amorfnosti bi trebala da poprimi oblik ispljuvka, ili necheg bezvrednog. Drzava bi trebala da bude unija vrednosti svih ljudi koji je chine, prinicp koji drzi ljude zajedno, a ne da se talasa levo desno, od chega nema niko u njoj koristi.
I sad, ne moze drzavi da bude potrebno bilo shta ako se ona sastoji od potreba pojedinaca.
Ako se te potrebe ne usaglase, ne sklope u jedno, za shta uopshte i sluzi drzava, pojedinci ce razoriti drzavu. Pojedinac ne chini drzavu.
Sačuvana

They bear your life away
They've taken the queen

Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #173 poslato: 25.03.2008. 22:42 »

Kompariranje pedofilije i homosexualizma je gotovo neusporedivo.

Nisam shvatio zasto je neuporedivo.
Mislim na odnos homoseksualnih brakova, incestuoznih i pedofilskih parova. Prvo je prihvatljivo ali zasto i ovo drugo ne bi bilo izraz slobode?
Sačuvana
Druid
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +29/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #174 poslato: 04.04.2008. 20:03 »

Osobno incestuoznost ne smatram toliko gadljivom koliko pedofiliju. Drugo navedeno je odraz poremecenog centra za ispravnost sto rezultira dugorocnim traumama nevinih zrtava koje eventualno imaju potencijal da razvijaju svoju svijest i svijet. Ako jedna odrasla osoba ima potrebu ili zelju spolno i emotivno opciti s rodbinskim vezama nikoga direktno ne ugrozava osim ostalomisljenika u obiteljskoj lozi dok pedofili koji samom svojom pojavom i demonstriranjem svojih strasti mogu sablazniti i ugroziti rane narastaje. Necu ulazit u geneticke deformacije incestuoznog karaktera.
Kljucna cinjenica je da djecu treba zastiti i obezbijediti im siguran i neutralan rast pritom uzimajuci u obzir da to iskljucuje doticaj s radikalnim polarnostima. Ako jedno dijete koje je uzivalo taj privilegij izraste i shvati da zeli biti pedofil neka bude jednako fer i suzdrzi se nagona te pusti ostale sljedbenike da prozive svoje sazrijevanje na sirokgrudni nacin i pronadu sebe u necem mozda drugom ili ipak ne, ne ozlijedivajuci druge.
Sačuvana

Automatikk Rave-olution Jarilo
Morella
Urednik

Na mreži Na mreži

Saber Rider

« Odgovor #175 poslato: 04.04.2008. 20:09 »

S obzirom na broj usvajanja danas vise tesko znas i jesi li sa nekim u rodu osmeh
Uvek postoji sansa :jezik:
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +80/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #176 poslato: 04.04.2008. 21:26 »

Iz belog sveta za one koji vole:

* Gay-parada-1.jpg (67.04 KB, 1165x874 - pregledano 71 puta.)
Sačuvana

Sto ne boli - to nije zivot, sto ne prolazi - to nije sreca.

Andric
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +80/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #177 poslato: 04.04.2008. 21:27 »

Jos jedna

* Gay-parada-2.jpg (84.56 KB, 1165x874 - pregledano 70 puta.)
Sačuvana

Sto ne boli - to nije zivot, sto ne prolazi - to nije sreca.

Andric
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #178 poslato: 05.04.2008. 23:45 »

Dobra tema, mada je blago skretanje s osnovne linije ove teme: incest i pedofilija. Ni jedno ni drugo, ako je dobrovoljno predavanje seksualnom cinu, ne bi trebalo da bude za osudu. Jedini uslov da se neko tuzi za pedofiliju trebalo bi da bude da je mladja strana ispod osamnaest godina, odnosno navrsene maloletnosti. Ako je neko osamnaestogodisnjak ili osamnaestogodisnjakinja, i zeli da bude sa tipom koji ima osamdeset i osam godina, ne vidim ko ce njega da napada zbog toga, mislim da je pravno osiguran. Drugo je ako nema osamnaest godina. A kod incesta mi nije uopste jasno po kojoj osnovi se tuzi kad se dva partnera dobrovoljno upustaju u seksualne odnose. Koga oni ugrozavaju?
Sačuvana
DramatisPersonae
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #179 poslato: 06.04.2008. 11:55 »

Aha! Evo pitanja: Zashto drzava brani osobama mladjim od odredjene starosne granice da vrshe seksualne odnose?
Sačuvana

They bear your life away
They've taken the queen

Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 21   Idi gore