Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Ivan Zlatic - sporazum o readmisiji  (Pročitano 1503 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 05.02.2008. 14:06 »

Ne shvatam šta je tvoj problem, Legalise. Zašto ti smeta to što neko ne želi da se stara o izbeglim licima o svom trošku? Da li bi se ti starao o prosjacima koji bi ti ovog trenutka zakucali na vrata i tražili da ostanu kod tebe "dok se ne snađu"? Ako bi ih pustio na dan-dva, zato što si recimo dobar čovek pa ne želiš da ne pomogneš kad već imaš veliki stan, da li bi ih pustio da tu ostanu zauvek? Kuća ili stan koji imaš predviđena je za tebe i ti plaćaš njene troškove, ali sada je potrebno biti solidaran, pa ćeš reći: u redu, moja kuća je i tvoja kuća, bez obzira na to što je ja plaćam a vi samo uživate.

Isto tako, velim, trebalo bi da pitam tebe i tvoje drugare koji su protiv "građanske Evrope" i "evropskih (da ne kažem evro-atlantskih, pošto od toga verovatno zadrhtite) integracija", naime, zbog čega vam smeta ako neko pošalje te izbegle ljude u Srbiju? Mislite da će živeti gore nego tamo? Ili mislite da će sada baš iz vašeg džepa, novac od poreza koji odlazi državi, ići u korist tih ljudi? Gde je vaša solidarnost sada kad bi trebalo te ljude primiti kao svoje? Zašto vam ne odgovara njihov dolazak u Srbiju? Zašto je bolje držati ih podalje, iako su to građani Srbije? Držati ih tamo u Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj?

To o čemu govoriš, Legalise, zove se solidarnost, i ne obavezuje nikoga. Na to hoću li ja da pomognem izbegla lica, kao država ili pojedinac, ili neću - stvar je mog izbora i moje trenutne situacije. Ali kao država ili pojedinac koji ima svoje imanje imam pravo da ne dozvolim nekome ko nije vlasnik te kuće ili građanin te države da dođe i uživa prava kao i svi drugi građani kojima ta država pripada, ili članovi porodice koji žive u kući koju su izgradili ili grade. Tako i u ovom slučaju o kojem govorimo - EU nema nikakvu obavezu prema građanima druge države.

Postavi ova pitanja na forumu srpskih nacionalista, i samo gledaj kako će oceniti ovaj gest EU. Videćeš da se u mnogo čemu slažete. Štaviše, mislim da vam se mišljenja u stvari u potpunosti poklapaju. Pa onda reci ko je desničar.
Sačuvana

legalise
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 05.02.2008. 17:17 »

Ja shvatam šta je tvoj problem, Domaći izdajniče. Ti bi da poistovetiš ratne izbeglice sa ilegalnim imigrantima i nekim prosjacima koji meni kucaju na vrata. Ratne izbeglice su zaštićene međunarodnim konvencijama šta god mislili ti, Le Pen ili Sarkozi.

Zbog čega mi smeta što se ti ljudi šalju ovde? Očigledno samo vama nije jasno, druže Domaći izdajniče. Zato što im oni koji ih dovode, dakle srpska vlada, nije obezbedila čak ni gde prvu noć da provedu. Zato što će ti ljudi biti svesno žrtvovani da bi drugi građani dobili vizne olakšice.

Kao što rekoh, da uopštimo princip (''solidarnost ne obavezuje nikoga'') za koji se zalaže Domaći izdajnik, kako veli Kant, da ga zamislimo kao princip opšteg zakonodavstva, i da vidimo da svet onda ne bi ličio ni na šta.

Naravno, iako bi ''građanin Evrope'', Domaći izdajnik, da umanji važnost solidarnosti, postoje međunarodne konvencije koje zabranjuju deportaciju ukoliko ona ugrožava život deportovanih. EU se oglušila o to i ima podršku Domaćeg izdajnika. Bravo, majstori!
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 05.02.2008. 18:21 »

Ja shvatam šta je tvoj problem, Domaći izdajniče. Ti bi da poistovetiš ratne izbeglice sa ilegalnim imigrantima i nekim prosjacima koji meni kucaju na vrata. Ratne izbeglice su zaštićene međunarodnim konvencijama šta god mislili ti, Le Pen ili Sarkozi.

Eto, na dobrom smo putu da rešimo ovaj nesporazum. Ja ću se najpre složiti sa tim da ratne izbeglice svako mora da prihvati i pruži im podršku na svakoj teritoriji na koju se upute i nađu, iako je konkretnom kosovskom slučaju ta nova teritorija izbeglih prirodno trebalo da bude teritorija Republike Srbije, a ne neka druga, budući da je ostatak države u sasvim prihvatljivom stanju, i nije na snazi ratno stanje, koliko sam ja obavešten (možda Legalise ima drugačije podatke). A ako li se radi o periodu za vreme bombardovanja Jugoslavije, izbegli građani Srbije koji su se našli na tuđoj teritoriji (teritoriji neke druge države) prirodno bi trebalo da se vrate kada ratna opasnost prestane. Opet, koliko znam, rat u Srbiji završio se još '99. godine, pa se pitam otkud status ratnih izbeglica kod ljudi koji su državljani Republike Srbije, iako sama Srbija već gotovo čitavu deceniju nije u ratnom stanju.

Citat
Zbog čega mi smeta što se ti ljudi šalju ovde? Očigledno samo vama nije jasno, druže Domaći izdajniče. Zato što im oni koji ih dovode, dakle srpska vlada, nije obezbedila čak ni gde prvu noć da provedu. Zato što će ti ljudi biti svesno žrtvovani da bi drugi građani dobili vizne olakšice.

Mnogo više nego vi, g. Legalise, teretim aktuelnu vlast, i zasigurno osuđujem i ovaj postupak. Ali ne shvatate razloge moje osude. Ne osuđujem EU što izbegle vraća, niti Srbiju što želi da ih prihvati, već to što neko osuđuje EU kao da ona čini nešto što je neljudski, anticivilizacijski, kao da želi da napakosti tim ljudima, a do juče im je ista EU obezbeđivala hranu, vodu i krov nad glavom, a da ništa nisu morali da plate. Umesto da se osuđuje samo srpska pozicija, koja nespremno dočekuje svoje građane, vi osuđujete EU što se drznula da vrati izbegle tamo odakle su došli i čijoj državi pripadaju prema dokumentaciji.

Citat
Naravno, iako bi ''građanin Evrope'', Domaći izdajnik, da umanji važnost solidarnosti, postoje međunarodne konvencije koje zabranjuju deportaciju ukoliko ona ugrožava život deportovanih. EU se oglušila o to i ima podršku Domaćeg izdajnika. Bravo, majstori!

Vi se trudite da vaše reči govore o meni kao o nekom zlom čoveku koji bi da napakosti tim ljudima, umesto da se potrudite da vidite propuste onih koji su dužni da obezbede uslove tim ljudima, i na šta ja u stvari insistiram. Deportacija je neminovnost na koju se sigurno od samog završetka rata čekalo i neminovnost na čijoj je realizaciji trebalo raditi u samoj Srbiji. EU ne može večno da izdržava ta lica i jedno od rešenja (i najlogičnije) je građane izmestiti, odnosno vratiti u njihovu matičnu državu. Ubeđen sam da je već mnogo novca došlo iz iste EU kako bi se pomoglo Srbiji da te ljude integriše u srpsko društvo kakvo je danas, ali da ta sredstva nisu uložena kako je trebalo. To je drugi problem. Ali ključno je to da ne možete napamet i, očigledno, naslepo osuđivati EU što čini ono što bi Srbija učinila već prvog dana po završetku rata u nekoj drugoj državi.
Sačuvana

legalise
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 05.02.2008. 21:36 »

Ratne izbeglice su proterane sa odredjenog dela teritorije Srbije, njima nije omogućeno da se vrate u nekadašnje uslove u kojima su živeli pre rata, već su sada primorani da idu na ulicu. Konvencija o statusu izbeglica zabranjuje deportaciju ako se njom ugrožava život izbeglice. Izbeglica nema status ratne izbeglice samo dok traje rat, već ima status izbeglice sve dok mu se ne omoguće uslovi da se vrati u mesto u kojem je živeo. Dakle, ne da se vrati na teritoriju Republike Srbije, već u mesto u koje je živeo. Ukoliko bude deportovan na teritoriju Srbije a ne u mesto u koje je živeo, on možda više nije izbeglica, ali jeste interno raseljeno lice.

Ukoliko izbeglica ima dovoljno dokaza da mu nisu omogućeni uslovi za povratak, sud nekih zemalja može da mu dodeli azil. Dakle, sam zakon evropskih zemalja zabranjuje deportaciju ako nisu obezbedjeni uslovi za povratak. A ovde je očigledno da im uslovi nisu obezbeđeni, jer u budžetu novac za obezbeđivanje uslova nije ni predviđen, ali EU, uprkos tome, deportuje izbeglice i još kupuje domaću političku elitu da na to pristane, ukidanjem viza.

Dakle, oni verni istini a ne ideoloskim dogmama (nacionalističkim, evropskim, ili bilo kojim drugim) bi jasno ustvrdili da evropske zemlje krše sopstvene zakone i norme za koje tvrde da njihovo društvo počiva na njima. Bez obzira na to što bi takva tvrdnja nekom ličila na SRS (ko mu je kriv kad sve gleda iz jednog dnevno-političkog ugla). Jer ako se ide protiv istine, i po svaku cenu se brani jedan nehuman čin, onda se dodje do toga da se brani jedna pozicija zalaganja za deportaciju čak i kada ona ugrožava ljudski život. A to je skoro kao SRS.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 09.02.2008. 12:54 »

Od početka godine u Srbiju stigle 52 zamolnice za readmisiju

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Tanja Miščević saopštila je danas da su u Srbiju od početka godine, kada je počela primena sporazuma sa EU o readmisiji, stigle 52 zamolnice za readmisiju, dok u zemljama EU nelegalno boravi više od 1,5 miliona državljana Srbije.
Miščević je na skupu o readmisiji, održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, istakla da je proces readmisije tek počeo i da je strategija za reintegraciju u završnoj fazi, ali da ne postoji jasna svest o tome kako pomoći povratnicima.
Ona je navela da postoji veliki otpor sredina prema ljudima koji se vraćaju i dodala da nije moguće ustanoviti tačan broj onih koji nelegalno borave u zemljama EU jer oni mogu da budu evidentirani tek kada uđu u evidenciju imigracionih službi.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: