Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Stendhal: Crveno i crno  (Pročitano 1425 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
propasto
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 26.10.2007. 19:08 »

Da li ste procitali knjigu i sta mislite o njoj
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +73/-21
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 27.10.2007. 15:06 »

sjecam se kada onaj mladic, kako se bre zvao... nesto mi na vr' jezika.. zulijen, da. i sjecam se kad ga matori istuce dok je cito nesto o napoljeonu na vodenici. bezobrazan mali. onda je posle otiso u neki gradic koji se sav prostire na vr' brda, i tu u neku vamiliju da poducava neke derane.  i toga se sjecam. dalje mogo nisam.
Sačuvana
propasto
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 27.10.2007. 16:37 »

sjecam se kada onaj mladic, kako se bre zvao... nesto mi na vr' jezika.. zulijen, da. i sjecam se kad ga matori istuce dok je cito nesto o napoljeonu na vodenici. bezobrazan mali. onda je posle otiso u neki gradic koji se sav prostire na vr' brda, i tu u neku vamiliju da poducava neke derane.  i toga se sjecam. dalje mogo nisam.

vau za starca imas dobru memoriju
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
Morella
Gradjanin
*

Duh bunta: +101/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #3 poslato: 05.01.2008. 19:19 »

Zlo...gledala sam samo film.....
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
milos
Gradjanin
*

Duh bunta: +39/-36
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 16.06.2008. 11:27 »

Davno sam to citao.
No, iako je to tako, utisci su mi sasvim svjezi.
Demistifikacija odnosa u drustvu, do ogoljelosti.
Crkva je aktivno djelovala u smislu da zaustavi masovno obrazovanje iliti kriticku misao.
Ne samo crkve, vec i odredjene druge strukture i institucije drustva.
Spreciti obrazovni proces i jeliminisati kriticku misao.

Gadi mi se na ovaj komentar kuratog starca, jerbo to jeste odlicno stivo.

Sačuvana

Ko radi, taj ne odmara.
milos
Gradjanin
*

Duh bunta: +39/-36
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 17.06.2008. 01:18 »

Konkretno, sjecam se kako je opisivao uspon u crkvenoj hijerarhiji tadasnje Francuske.

Elem, onaj ucenik je umio spretno da odvaja kosti od mesa, i tako servira nadredjenom svesteniku, koji je inace bio paraliticar, te mu je ovaj ostavio svoje visoko mjesto.

A onaj je najvise novaca prilozio crkvi, o cemu je ista vodila strogu evidenciju, pa kada se nasao na listi za izbor gradonacelnika ili tome slicno, pobjeda mu je bila zagarantovana.

Sjecam se i toga kada je pisao o istom fenomenu novcanih priloga crkvi, pa dodao kako se i crkveni oci umiju nasaliti, ali kada je to u pitanju,  novci dakle, onda su smrtno ozbiljni itd.

A sjecam se i kako je pisao kako bi u tom periodu, ako bi nekakav kavzimocnik sreo nekakvog ponosnog sirotana, kako bi nastojao da mu ubije taj ponos, a ako ne bi uspio u tomu, onda bi ga i ubio bukvalno. Bez ikakve odgovornosti.

I tako.

Stendal je genitalac osmeh
Sačuvana

Ko radi, taj ne odmara.
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: