|
milos
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 04.05.2007. 08:41 » |
|
plitko?
ajde bre pokri se sa uši amateru... šta je plitko? sve što ne liči na boru čorbu i divlje jagode?
Pa, jadnice umni, nije bitno ko je napisao, no sta je napisao. Nema izuzetaka, pa kada jedan iskoci - to je pogresno i plitko. A jadna je misao koja donosi zakljucak/utjehu kako smrt sve poravnava, pa ma u sta bivala uvijena.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
A sve mlade djevojke koje nisu poznale muskarca ostavite na zivotu za se.
|
|
|
|
Monarch
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 04.05.2007. 13:27 » |
|
Nismo se ni milimetar pomerili sa početne pozicije u pokušaju da saznamo šta je kvalitet u opusu Bukovskog.
Jer kvaliteta tu nema. Svaki pokusaj je uzaludan. Kraj teme.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 04.05.2007. 16:30 » |
|
Ne, ne, gospodine Monarch, ja nisam takvog mišljenja. Čak tvrdim da je ovo što i kako piše gospodin Čarls potrebno. Smatram da se čak svaki izraz mora zapisati, da postoji kao dokument značajnijeg egzistencijalnog momenta. Svaki od tih dokumenata moguće je potom uzeti posredovano, i tako pripisati tom nekakvu vrednost. Ja ne sumnjam da je rad Bukovskog vredan pažnje i da ima umetničku vrednost, ali se pitam ima li autonomno umetničke vrednosti i koje su to, ako ih ima.
Rad Bukovskog, ovaj koji ovde imamo, možemo uzeti iz aspekta koji autor nije imao u vidu. Staviti ga u neki kontekst kojem izvorno ne pripada i od toga dobiti još značajniji rad. Moguće je eksperimentisati i tako dodavati vrednosti, ali sve one nisu autonomno umetničke/književne, već kontekstualne i akcidentalne. Potreban nam je teoretičar ili istoričar književnosti, da nam da navode i okvire za tumačenje književnih kvaliteta koji bi se mogli naći u radovima Bukovskog.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Duh bunta: +15/-10
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 06.05.2007. 01:04 » |
|
Crvi
Lik mi je rekao: ne moras da brines zbog crva kada umres jer nikad ne stizu do tebe telo se menja uvek na drugi nacin - dok se probiju kroz sanduk nesto se vec desilo i to se uvek drukcije dogadja - iskopali su drevne careve iz grobnica i jedan je bio samo crna barica drugi je imao bradu od pet metra dij se treci pretvorio u okamenjenu grudvu soli
je l'? rekoh aha, rekao je.
zna je sve te stvari. Ziveo je visoko u brdima i imao taj kolosalni mozak.
pre odlaskka pruzio sam ruku i izvadio crve iz njegovih ociju nosa trbuha cipela kose usiju a onda je rekao laku noc i ja sam rekao laku noc pa sam usao u kola i vozio
a crvi su se smejali sve do kuce.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Some people think they think but they are not really thinking so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
|
|
|
fidel
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 07.05.2007. 22:43 » |
|
Nismo se ni milimetar pomerili sa početne pozicije u pokušaju da saznamo šta je kvalitet u opusu Bukovskog. To što ćemo reći da piše "o životu" (kao da postoji autor koji o životu ne piše) ne govori nam ništa više od izjave da se šahista bavi igranjem šaha.
Da bismo se bavili Bukovskim, kao i bilo kojim drugim piscem/pesnikom, potrebno je poznavati autonomno književni kvalitet, odnosno šta je autonomna književna vrednost u književnom delu.
Ne pisu svi o zivotu(recimo Borhes),mnogi kenjaju kao mi sad da li je Buk vredan ili ne.Autonomna knjizevna vrednost u knjizevnom delu-smesno!U svako knjizevno delo citalac ucitava deo sebe,jedini razlog sto neko knjizevno delo smatramo vrednim ili ne je to koliko se uklapa u nase poglede.Buk ne pretenduje da kaze zavrsnu istinu o zivotu,on je skriveno ironican i prema sebi kao i prema drugima.Kvalitet jednog umetnika je u tome koliko je dosledno izgradio svoja dela u skladu sa svojim idejama.On NIJE FILOZOF,on pokusava da bude neposredan i JEDNOSTAVAN("plitak") u izrazu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Frankly,dear,I don't give a damn! I'm too old for this shit... I lift my glass to the awful truth...
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 09.05.2007. 00:28 » |
|
Ne pisu svi o zivotu (recimo Borhes) O cemu može/mogu da piše/u ako ne "o životu" (termin je devalvirao, ali ako ga već koristimo, onda hajde da budemo korektni)? mnogi kenjaju kao mi sad da li je Buk vredan ili ne. Da nema tog "kenjanja" o tom je li neki pisac vredan ili ne, danas ne bi bilo istorije književnosti, ne bi bilo pojma "klasična književnost", ne bi bilo discipline kao što je "teorija književnosti". Da ne govorimo o tom što ne bi moglo biti ni pojma "bulevarska literatura", "šund" i slično. Autonomna knjizevna vrednost u knjizevnom delu-smesno! Možda je tebi smešno, ali ako bi to izuzeo iz teorije književnosti, ova ne bi imala čime da se bavi. U svako knjizevno delo citalac ucitava deo sebe,jedini razlog sto neko knjizevno delo smatramo vrednim ili ne je to koliko se uklapa u nase poglede. Složiću se s tim učitavanjem sebe, ali ovaj drugi deo osvetljava samo laički pogled na književnost i književno delo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maelstrom
Libertarijanac

Duh bunta: +27/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 09.05.2007. 00:43 » |
|
Svaki pisac koji zaslužuje ovakvu raspravu je vrijedan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lanci na rešetkama, zid te od sveta deli -: spasao si se, samo k o g a si spasao, je li?
|
|
|
fidel
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 09.05.2007. 23:32 » |
|
Da,moram izgleda da budem opsirniji. Kad kazem da ne pisu svi o zivotu mislim da ne pisu svi o empirijski dozivljenom zivotu.Ako ti je poznata istorija knjizevnosti sigurno znas da se Borhes inspirisao literaturom(opste mesto u svakom tekstu o njemu). Autonomna knjizevna vrednost postoji,ali ono po cemu se pisci vrednuju kao veliki,recimo kao Gete to je stepen uticaja koji su izvrsili na one posle i velicina sinteze prethodne tradicije u njihovom delu.Nijedan pisac ne postoji izvan sistema,svi oni uticu jedni na druge,neki pokusavaju da promene okostale pristupe nekoj temi,drugi se drze uhodanih puteva,ali sve je u vezi.Recimo,bildungsroman-roman odrastanja(primer "Godine ucenja Vilhelma Majstera" od Getea,"Lovac u razi") dobija ironicni pa pomalo i parodijski lik u "Bludnom sinu". Bukovski jos nije do kraja procitan.Ali osporavati mu vrednost zato sto je popularan toliko da ga citaju i oni koji ga shvataju kao klosara i pisca prljavstine je neozbiljno.Mozda je on previse jednostavan u izrazu,pa deluje plitko onima sto pisce vrednuju po zamrsenosti i komplikovanosti recenice,ali jos uvek ne mozemo njegovo delo svrstati u bezvredna.Ne mora mu se niko diviti,ali zasto bi neko ko pise o prljavom licu zivota imao manje prava na mesto u istoriji knjizevnosti od onih ciji tekstovi imaju metafizicki kontekst.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Frankly,dear,I don't give a damn! I'm too old for this shit... I lift my glass to the awful truth...
|
|
|
stole
Narodni mudrac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 22.05.2007. 23:01 » |
|
Jako je besmisleno govoriti o Charlsu Bukovskom sa danasnje distance, pogotovu iz razloga sviđalo se to ili ne on je ipak-Carls Bukovski!? Licno, nisam ljubimac njegove literature i do sada sam samo procitao Post ofice i Žene(nekad davno), ali draga deco morate poci od cinjenice da u vremenu kad je on pisao seks, droga, alkohol...i ostala obeležja najniže socijalne lestvice su bile tabu tema za sloj nedodirljivih. Bukovski je prikazivao život izvan imaginacija peudomoralnih klisea toga vremena o onima na najnižoj socijalnoj lestvici! U to vreme nisu bile ŽENE U CRNOM, DERETE, KANDICKE I OSTALI JEBIVETRI (postbukovski inovativni trend, kako potkupiti javno mnjenje za brigu o zaboravljenima), tako da je i Bukovski bio volonterski radnik u preslikavanju slika i prilika tog vremena!!!!! Sve u svemu, Bukovski jeste socijalni pisac, koji ne barata velikom estetikom, ali esteticari stvaraju umetničke frankenštajne jer ne znaju da pišu, a umetnost je duša, a naijedalnija kombinacija je duša potkrepljena znanjem, ali to je savrsenstvo! Međutim žalostno je što u Srbiji se javljaju neiživljeni tipovi koji svojom litetraturom stvaraju sebi imaginaciju Carlsa Bukovskog. Ocito kasne-bar trideset godina! S. Mladenovic
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 25.05.2007. 01:29 » |
|
Slažem se sa g. Stoletom. Delo otrgnuto iz istorijskog (ili geografskog) konteksta gubi ponekad bitan svoj deo, pa čak bitan umetnički sastojak.
Evo šta o tom veli Šlajermaher u svojoj Estetici:
Tako je umjetničko djelo zapravo i ukorijenjeno u svoje tlo, u svoju okolinu. Ono gubi svoje značenje već i ako se istrgne iz svoje okoline i pređe u saobraćaj, ono je kao nešto što je spaseno iz vatre i sada ima opekotine.
Mene je, pak, zanimalo ima li nešto još pokraj tog istorijsko-socialnog konteksta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Građanin

Duh bunta: +12/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 29.05.2007. 02:22 » |
|
Najopasnije i najpogubnije po diskusiju je reći da se radi o velikom piscu po svaku cenu i ne dovoditi u pitanje kvalitet. Linija takve kritike odvela bi nas i do pisaca za domaćice, jer oni su na svim top-listama i retko ko bi se usudio da ih kritikuje. Nerealno bi bilo reći da ne postoje oni koji bi bili u stanju da ospore vrednost Čarlsa Bukovskog, jer svakog pisca je moguće kritikovati, i svako ima neku slabost koja je podložna objektivnoj ili subjektivnoj kritici.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rutavo gmizavo govno
Slobodni mislilac

Duh bunta: +6/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 07.07.2008. 23:27 » |
|
Za one koji čika Bukovskog čitali nisu:Pročitajte bilo koju knjigu njegovu sa namerom da prokljuvite šta taj čika misli o ovakvim raspravama. Za one koji gosn. Bukovskog čitali jesu:Pročtajte bilo koju knjigu njegovu sa namerom da svatite šta taj čika misli o ovom gomilanju redova,jer kada ste nekad čitali o tome mislili niste.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve te stvari koje ovde u potpisu pišete su nekako bezveze.Osim ove moje stvari.
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 07.07.2008. 23:39 » |
|
Mene je duboko pogodio Post Office.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
rutavo gmizavo govno
Slobodni mislilac

Duh bunta: +6/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 07.07.2008. 23:56 » |
|
Pogrešno osećanje.Pogodjenost.U nešto.I to duboka.Pročitajte ponovo poruku go'nju moju za nevernike što čitali jesu.Osećanje će vam se izmeniti,mr.Gazivoda...Provereno. Sajentološki dokazano.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve te stvari koje ovde u potpisu pišete su nekako bezveze.Osim ove moje stvari.
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 08.07.2008. 00:01 » |
|
Szajentološki me je pogodila sudbina onog matorog poštara što je otišao u peMziju i nakon nekoliko dana kao da ga nije ni bilo. No, Đavo je bio vrooč pa sam zaboravio poentu. Ishlapio deda Guzivođa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
|