Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +161/-101
Na mreži
|
 |
« poslato: 02.01.2007. 16:26 » |
|
Za mene su to ovih godina Harms i Kafka. Mislim da nikog ne bih mogao da čitam u ovakvom stanju, izuzev ove dvojice. Njihov apsurd i slaganje reči u slučnoj su formi, mada je, rekao bih, Harms ipak u prednosti, i jedino što mu se može prigovoriti jeste opus koji je manje obiman od onoga koji ima Franc Kafka. Preporučujem dela ili odlomke koje možete naći na Diferencija mreži: - Danil Harms, Slučajevi ( odlomak sa sajta Kluba stud. filozofije) - Danil Harms, 1932, Kursk ( pismo, odlomak iz dela, sa sajta Kluba stud. filozofije) - Danil Harms, Kratke priče ( nekoliko kratkih priča Harmsa, već napisanih na ovom forumu) - Franc Kafka, Čigra ( kratka priča, sa KSF-a) - Franc Kafka, Izlet u planinu ( kratka priča, sa KSF-a) - Franc Kafka, Jastreb ( kratka priča, sa KSF-a) - Franc Kafka, Odluke ( kratka priča, sa KSF-a) - Franc Kafka, Polazak ( kratka priča, sa KSF-a) - Franc Kafka, Putnik u tramvaju ( kratka priča, sa KSF-a) Od onih koje ne možete naći ovde, predlažem Preobražaj (Kafka), koji se može naći i u drugačijem naslovu - Metamorfoza. Ta pripovetka počinje tako što se protagonista pod nazivom Gregor Samsa budi jednog jutra i primećuje da se pretvorio u bubu (buba-švabu, koliko se sećam). Kroz čitavu pripovetku on balavi, vuče se i gmiže po svojoj sobi, sklanja se od porodice, mada u jednom trenutku on iskrsava u dnevnu sobu i plaši sve prisutne. Beda egzistencije, mučni prizori. Čovek sasvim nemoćan, čovek koji postaje nešto što nije mogao da bira.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 02.01.2007. 23:36 » |
|
sta kazete za knjigu Lovac u zitu , od Selindzera ? meni se svidja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +161/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 01.02.2007. 12:49 » |
|
Ja to nisam čitao. Uglavnom, čuo sam i loše kritike, od nekih meni važnih ljudi, o tom delu. Uglavnom kažu da su bili oduševljeni u ranoj mladosti, a onda da je to nekakvo prosečno delo.
A je li neko čitao Milana Kunderu, češkog romanopisca? Poznat je kao autor čuvenog (manje-više čuvenog) dela "Nepodnošljiva lakoća postojanja". Ja sam, posle čitanja tog, pročitao još nekoliko njegovih romana, koji svi liče, ali uvek deluju tako zanimljivo da opuste, a opet nisu nimalo površni. Preporučujem ako ima onih koji ne znaju šta da rade od dosade, a filozofsko štivo im je u istom momentu preteško.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maelstrom
Gradjanin
Duh bunta: +27/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 04.02.2007. 12:16 » |
|
Fjodor Mihajlovič Dostojevski - nadasve njegov magnum opus Braća Karamazovi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lanci na rešetkama, zid te od sveta deli -: spasao si se, samo k o g a si spasao, je li?
|
|
|
Sinhro
Gradjanin
Duh bunta: +1/-0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 21.03.2007. 21:49 » |
|
...dz.d.selindzer-1)lovac u zitu; 2)ostalo(freni i zui;za esme;visoko podignite krovnu gredu,tesari;simor:uvod) ...marija jovanovic-1)spletkarenje sa sopstvenom dusom; 2)idi,vreme je a kao da se nista nije dogodilo jos nisam procitala...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
...kako da ostanem isti?kako da sacuvam sebe od promene?samo putem promene...
|
|
|
drug_komesar
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
Pol: 
Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 17.04.2007. 23:12 » |
|
erich maria remarque - sve sto je napisao  omiljena... iskra zivota
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Odijelo cini covjeka - goli ljudi imaju malo ili nimalo utjecaja u drustvu.
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 27.10.2007. 19:12 » |
|
delo "knjiga o milutinu" by danko popovic  evo izvoda iz dela: ne vredi se sa srbima boriti - isterasmo turke, a nashe nam age i begovi zasednu za vrat. pobedismo i shvabe, i nemce i bugare, a nashe nam ulizice slobodu opogane. nishta nama ne vredi, kad same dushmane radjamo - ne treba nama neprijatelj sa strane, lakeji ce sve upropastiti i opoganiti!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ravnogorkaspo
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 28.10.2007. 18:08 » |
|
Dostojevski je zakon...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Otrovni Starac
Gradjanin
Duh bunta: +74/-22
Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 29.10.2007. 12:43 » |
|
Dostojevski je smarac. Ja sam se smorio samo od citanja prepricanih dela njegovih (ej prepricanih) zamislite kako mi je bilo kad sam cito cijela. On nema onaj obzir koji bi umetnik trebalo da ima prema publici, njegovo djelo jednostavno ne ume komunicirati sa citaocem. Suvoparno, bez dinamike. A mozda je on i zeleo da ga glorifikuju samo oni najistrajniji, najzagrizeniji i najumisljeniji elitisti. I jest, on ima armiju takvih iza sebe, koji bi, verujem, glavu dali za svaku rijec iz karamazovih ili bednih ljudi. Pred streljacki vod bi stali, samo da opravdaju onih hiljadu sati koliko su probdeli nad njegovim delom i da odbrane svoje zakljucke i pouke koje su izvukli iz tog dela. Pouke koje, kako se to uvijek osjeca iz njihovih rijeci, jesu stvar transcendentalne mudrosti, oplemenjujuce istine, koja elitistu uzdize iznad mase i on ih onda promatra onako nipodastavajuci, kao neotesanu, primitivnu bagru, koja o zivotu nista ne zna. Jednostavno postane Hari Haler, i u onim svojim kontemplacijama cesto bistri kukavnost covjeka koji je pokupio svu mudrost ovog svijeta.
p.s. Da, a djelo i autor koji su mi se ucinili najimpozantniji: E.M. Remarque: Na Zapadu Nista Novo. Ujedno i poslednje koje sam za zivota procitao. Bilo davno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 29.10.2007. 22:00 » |
|
Eh, kad spomenuste Harija Halera obavezno preporucujem Stepskog vuka. Za sada sam ga tri puta procitao. Sad citam roman "Kad je Nice plakao" meni nepoznatog, savremenog autora. Zamisljen odnos izmedju Nicea i njegovog lekara Brojera. Jedan od likova je i Frojd. Zanimljivi dijalozi...
Starce, jeste li citali Igru staklenih perli. Ta knjiga mi je nekako konfuzna bila kad sam je u svojim mladalackim danima citao? Sta biste vi rekli?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 30.10.2007. 00:33 » |
|
Pred streljacki vod bi stali, samo da opravdaju onih hiljadu sati koliko su probdeli nad njegovim delom i da odbrane svoje zakljucke i pouke koje su izvukli iz tog dela. Pouke koje, kako se to uvijek osjeca iz njihovih rijeci, jesu stvar transcendentalne mudrosti, oplemenjujuce istine, koja elitistu uzdize iznad mase i on ih onda promatra onako nipodastavajuci, kao neotesanu, primitivnu bagru, koja o zivotu nista ne zna. Ovo sve sto je receno je toliko tacno da se ne moze nista ni dodati ni oduzeti. Ti ljudi koji provedu dosta sati u citanju tih popularnih klasika ne smeju kazati da je to glupo jer bi sami ispali glupi, ne samo pred drugim nego i pred sobom, pa onda ubedjuju sebe da je to sto su procitali toliko dobro. A mogao bih da se opkladim da to sto kod Dostojevskog stvarno vredi oni nisu ni dotakli i ne prepoznaju, nego pokusavaju da govore da je nesto u tom delu dobro ali bez da kazu sta je to. Zato sam ja prestao da govorim sta mi se od procitanog svidja. Kazem prosto da ne citam knjige. [Ucim da citam umrlice.]
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
debeli dud
Nazionalist
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 02.11.2007. 15:12 » |
|
Idiot od Dostojevskog. Knez Miskih, najlepsa licnost u istoriji knjizevnosti. Preporucujem za citanje.
U ovom pokvarenom i zlom svetu, ljudi su toliko iskvareni da neko ko se zadesi među njima s potpuno čistim srcem mora da deluje kao idiot. Vukovi navikli na spletke, laži, interese, svakoliko zlo u vecoj ili manjoj meri, kako drugacije mogu da gledaju na nekog ko sve to nije? Cudak i budala. I samo u tom smislu je Knez Miskin idiot. Samo u jednom takvom svetu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
direktor bolnice
Gradjanin
Duh bunta: +7/-2
Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 03.11.2007. 11:49 » |
|
A najbolji su mi oni koji na pitanje "omiljena knjiga ili autor" odgovaraju nekim imenima knjiga samo zato shto su jedino njih i prochitali. Zanimljivo je kad navedu neku anonimus knjigu, izashlu pre 40 godina, koju su im roditelji ostavili na polici radne sobe da im sluzhi za ukras.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
debeli dud
Nazionalist
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 13.11.2007. 03:32 » |
|
Og Mandino, "Najveci trgovac na svetu". Ko je citao Antoni de Mela otprilike tako nekako zvuci i ova knjiga. Lako se cita a poucna je.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nebojsa
Gradjanin
Duh bunta: +7/-16
Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 13.11.2007. 03:40 » |
|
"To je zabavan, nekolebljiv, autentican, inventivan i nepromasivo impulsivan roman. To je kultno delo, tip romana koji se stampa za savrsene strance. On potvrdjuje svet fikcije koji nikad ranije nije prepoznat." (Time out)
"Irvin Vels pise sa vestinom, razumom i sazaljenjem koji vode do genijalnog. On je najbolja stvar koja se dogodila britanskoj knjizevnosti u proteklim decenijama." (Nick Hornby)
Irvin Vels, Trainspotting Citali?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|