Jebote, smrt je izvesna!
Eto šta je vrhunski domaći um i najčitanija spisateljica. Ako ništa drugo onda zbog nje ići obavezno na sajam knjiga u Bgd, da nam se potpiše na štandu Narodne knjige.
Zasto se tako ponasate? Sta, mislite da su drugi po vasemu misljenju napredni pisci ostavili za sobom stogod bolje i vrednije pamcenja? Da nisu kao gospodja Habjanovic dolazili do ovako pa-opste-nam-svima-poznatim-istinama, i plasirali ih u ambalazi svojih presvetih prichica kao kakve prepodobne transcedentne zivotne mudrosti? Pa ovo sad sto ste citirali od g-dje Habjanovic i cemu se tako nepristojno rugate, to imate kod Selimovica na pretek, kod gospodina kome je za dlaku izmakla nobelova nagrada za
Dervis i smrt , za roman u kome cak mozete naci i banalnije izjave od ove gore citirane a sve na tu prepodobnu temu smrti. Smrt je jekin, kaze gospon Selimovic na jednom mestu. Jes vala, otkrijo je toplu vodu. A namerno sam njega uzeo za primer jer ste ga puno puta ovde citirali, naravno ne s namerom s kojom ste citirali gospu Habjanovic, vec da nas prosvetlite tim svetim recima velikog pisca. A sta reci o
Idiotu najveceg medj shrkabalima - gospon Dostojevskog, kog ste relativno skoro negde ovde, mozda cak i na ovim stranicama tako napadno izglorifikovali. Mislite da pricha o prepodobnom princu Mishkinu treba zavredjivat vise paznje od price o nekom Habjanovickinom Prometeju ili o Katarininom aristokratskom falusu, mislim stopalu, i sta ti ja znam? Jel Dostojevski nama otkrio jednu veliku, bog zna kako oplemenjujucu zivotnu istinu napisavsi tonu stranica o nekom paceniku odnosno svom alter-egu, prema kome su, eto, svi zli i pokvareni a on je tako neiskvarena i chestita dusa? Jel on mozda otkrio toplu vodu po vasem misljenju tako sto nam je porucio kako su ljudi u sustini bedni, odnosno kako su
bedni ljudi? I kako rijetka dobrota u tom zlom svetu antropoida regresira u chist idiotizam.
Heto, pre neki dan sam vas optuzio za povlacenje analogija a ja sam to sada upravo ucinio. Medjutim, da, vi pravite nepristojne usporedbe, ja, pak, sasvim pravedne, od presvetog tvorca blagosiljane.
hedit:
Da nisu kao gospodja Habjanovic dolazili do ovako pa-opste-nam-svima-poznatim-istinama
Jebo mu pas mater, ovo je pogresan padez.