Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
18.07.2008. 19:04
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Differentia diskusije
>
Kultura
>
Knjizevnost
(Urednik:
Vidovita Rino
) > Tema:
Antoni de Melo
Stranice:
1
[
2
]
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Pošalji ovu temu
|
Štampaj
Autor
Tema: Antoni de Melo (Pročitano 2591 puta)
Plodni bizon
Posvećeni mislilac
Duh bunta: +52/-50
Van mreže
Pol:
Odg: Antoni de Melo
«
Odgovor #15 poslato:
05.08.2007. 14:26 »
Citat: debeli dud 31.07.2007. 17:30
Nisam neki njegov poklonik, procitao sam samo dve knjige, ali mogu da vam kazem da mi je pomoglo i zato preporucujem drugima.
Odmoglo je na drugoj strani, ali nema veze, o tome mozda drugi put.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
«
Odgovor #16 poslato:
05.08.2007. 14:50 »
Ne, objasni sta mislis.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac
Duh bunta: +52/-50
Van mreže
Pol:
«
Odgovor #17 poslato:
05.08.2007. 14:58 »
Mislim da kao i tinejdzeri koji kupuju teenage casopise prihvatas ono sto ti se servira kao neku najvecu mudrost. Ne bi ti to bilo tako lose, kao sto i sam tvrdis, da takvo rezonovanje ne cini i celokupnu ljudsku situaciju primitivnom, povrsnom, jednostavnom, sto ne bi trebalo da bude.
Dogadja se da se svest olenji
. Olenji, bas tako. Takve ljude stvaraju De Melove knjige - da ljude mrzi da misle.
Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac
Duh bunta: +11/-2
Van mreže
Pol:
«
Odgovor #18 poslato:
03.04.2008. 17:00 »
Možda malo kasnim u ovoj raspravi, ali da dodam svoje mišljenje, negde sam pročitao da je dobro kad se podižu stare teme. Pa, ovako. Pročitao sam dosta njegovih knjiga. Moj konačan zaključak glasi da je čovek našao odličan put da zaradi novac a da se ne muči mnogo (koliko mehaničko pisanje jednog te istog bez argumentacije podrazumeva mučenja), način za eksploataciju tuđe nesreće, depresije beznadežnih ljudi kojima on navodno pomaže da se osveste. On se obraća ljudima i servira šturu materiju bez ikakvih naučnih potpora, po principu što više puta budeš ponovio, pre će nekritički ući u glavu. Njegova najjača argumentacija je utisak njegove sigurnosti u uspeh predložene metode. Ljudi lako progutaju ono što im se servira verujući da su konačno pronašli odgovor na pitanja koja su tako dugo ostala neodgovorena. A u stvari ne postoji pravi odgovor, postoji samo odgovor u koji ćemo izabrati da verujemo. A on ubeđuje ljude da ih oslobađa iluzija i konačno im otvara oči. I kako se onda ljudi osećaju? Pa naravno, oslobođeno! Ponosni što su konačno 'spoznali' i 'shvatili' duhovno prosvetljenje. U stvari, on samo menja jednu iluziju za drugu. Ali, sve dotle dok se to zove drugačijim imenom, ljudi će verovati. 'Probudite se' - kaže on - i ponovi to isto bezbroj puta. Budni ili ne, ljudi počinju verovati da su se upravo probudili. Odlična ideja da se napiše knjiga a da te ne optuže za dosadno ponavljanje jednog istog.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac
Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol:
Gazivoda je peder
«
Odgovor #19 poslato:
03.04.2008. 21:56 »
A da li mislis da je on sam bio probudjen u tom istocnjackom, misticnom smislu? On negde tvrdi da se to ne moze iskazati recima vec se mora proziveti. Nije to nikakva nauka vec se on poziva na taj misticizam, ali to meni kao i ljudi koji su citali ozbiljnije knjige iz slicnih oblasti deluje pomalo kao trash.
Sačuvana
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Truman
Posvećeni mislilac
Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol:
Gazivoda je peder
«
Odgovor #20 poslato:
04.04.2008. 21:16 »
Brankova poslednja poruka:
Možeš li mi samo definisati šta je to treš?
Antoni de Melo ubeđuje ljude u ono za šta nema argumente, čime ih direktno odvlači od kritičkog posmatranja stvarnosti i životnih činjenica. Filozofi bi rekli da se tako svrstava u grupu mediokriteta, ne samo on nego i oni koji ga čitaju i slede.
Misticizam i udaljavanje od kritičkog posmatranja svog i tuđih života i događaja je drugo ime za glupost i mediokritetsko "mišljenje".
Nesto sam bezvezne pritisnu pa sam ti prvo izmenio poruku pa onda izbrisao. Izvini na nespretnosti.
Ova poslednja recenica je diskutabilna, a trash je to sto i znaci - smece od literature.
Sačuvana
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice:
1
[
2
]
Idi gore
Pošalji ovu temu
|
Štampaj
Differentia diskusije
>
Kultura