Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Antoni de Melo  (Pročitano 2650 puta)
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« poslato: 21.07.2007. 14:52 »

Šta je prava ljubav?

Zaljubljeno srce ostaje meko i osetljivo, ali kada po svaku cenu hoćemo da prigrabimo neku određenu stvar, postajemo nemilosrdni, tvrdi, bezosećajni. Kako se mogu voleti drugi ljudi, kada su nam potrebni? Mogu samo biti iskorišćeni. Ako si mi potreban da bih bio srećan, moram da te kontrolišem, da manipulišem tobom, da pronađem načine i sisteme da te osvojim. Ne mogu te ostaviti slobodnim. Možemo stvarno voleti druge tek pošto smo se oslobodili zavisnosti od njih. Kada se potreba za drugima ugasi, čovek se nađe usred pustinje. U početku doživljavate užasno osećanje napuštenosti, ali ako to istrpite neko vreme, iznenada ćete otkriti da to u suštini nije napuštenost. To je samo  usamljenost. Sami smo, i pustinja počinje da cveta. I tako, najzad, otkrićete šta je ljubav, šta je Bog, šta je stvarnost.

Antoni de Melo, knjiga je "Budjenje"
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #1 poslato: 22.07.2007. 01:40 »

Ovo mi se jako dopalo, Dude debeli... Bas mi se svidja...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +21/-5
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #2 poslato: 22.07.2007. 03:49 »

Izdrkotina, ejakulat, svrsotina...
Inace, lepo je...
« Poslednja izmena: 22.07.2007. 03:53 Nihilist » Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 22.07.2007. 13:08 »

Antoni de Melo, knjiga je "Budjenje"

Taj lik je jedna takva budaletina da mogu da ga citaju samo najneobrazovaniji ljudi. Sramota me sto ga uopste komentarisem. Ali kad se vec spominje, pada mi na pamet da se otvori posebna tema o njemu (dok citate ovo mozda je vec otvorena) bas zato sto mnogi ljudi verovatno njega traze po netu, i tako ce doci i ovde, da vide malo drugacije misljenje, s obzirom da ga svi vole. Cim nesto mnogi vole, znaci da tu nesto nije dobro.

Inace je profesionalni tautolog, pa govori u fazonu "Ako mozes sve, ti mozes sve", i onda citalac tapse kao retardirani vo.
Sačuvana
maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #4 poslato: 22.07.2007. 15:01 »

Inace je profesionalni tautolog, pa govori u fazonu "Ako mozes sve, ti mozes sve", i onda citalac tapse kao retardirani vo.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Ovo je dobro. Ne možeš biti bogati tautolog, samo ako živiš sam i siromašan na nekoj planini to ti je zanimanje opravdano.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #5 poslato: 22.07.2007. 20:14 »

Priznajem, kao klinac ( osnovac ) sam se lozio na njegove knjige jer mi je to zvucalo mnogo pametno. Ali nije mi mnogo pomoglo, a i sve je to pricam ti pricu, nije to nesto sto ostaje u pameti niti ima neku vrednost. Mada ima on jednu zbirku zen - prica koje su dobre, ali on je to samo prikupio, nije napisao. Bas me zanima kakav je bio kao licnost. Video sam jednu njegovu fotografiju, ima neobicno lice, pogotovu osmeh. Ako zelite mogu je postaviti na temu "Lica" pa da ga analiziramo. Kazu da je bio harizmatican govornik, ljudi su ga gledali sa postovanjem. A koliko to vredi sto je govorio i pisao pitanje je...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 22.07.2007. 21:52 »

Ima on i par pametnih stvari, npr:
Dva su razloga za tugovanje u životu: kada ne uspemo da dobijemo ono što nas privlači i kada to kada to konačno dobijemo.
(mada mislim da je i to samo preformulisao i da je to vec pre njega neko rekao) ... ali daleko od toga da to vredi toliko paznje kao sto mu ljudi poklanjaju praveci od njegovih sasvim prosecnih knjiga nekakve bestselere. Nego Antoni je dobar poznavalac ljudske psihe, da budem precizniji, prosecne ili zdravorazumske ljudske psihe (bio je valjda psihoterapeut po profesiji), tako da dobro razume sta to taj prosecan covek voli i moze da cita. Normalno je da niko od njih nece imati ni vremena ni zivaca za neko delo koje nudi i obimnije i dublje shvatanje zivota, neku ideolosku poziciju ili filozofiju, tako da je izabrao najbolji nacin da se probije do citalaca, a tako i do slave.

Evo sta ljudi misle da je mudrost, a o cemu Antoni pise, sto je u stvari samo debelo pojednostavljivanje, kako i Truman rece:

Kada niste nigde usidreni, kada niste ni za šta okovani, kada se ni malo ne bojite da ćete bilo šta izgubiti, slobodni ste da tečete kao planinski potok, večito svež, bistar i živ.

Ali kad covek procita tako neku "svecanu" recenicu, koju je lako razumeti i koja sadrzi u sebi rec "covek" ili se odnosi na neko sasvim uopsteno ljudsko ponasanje, revnosni citalac odmah podvlaci ili prepisuje u svesku kao mudrost godine.

Ili ovo, sto je vrh:

Niko nam ne moze oduzeti ono sto nikada nismo prisvojili.

To cak nije ni primenljivo. Ipak, ljudi i takve stvari podvlace, i dive im se. Uglavnom zato sto nikad nisu citali nijednu tezu knjigu nego sto je ta.
Sačuvana
maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #7 poslato: 23.07.2007. 02:00 »

To se toleriralo pred 3000 godina iz usta jednog Konfucija, ali sad je neko novo vrijeme. I Konfucije je bio.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #8 poslato: 23.07.2007. 09:59 »

Izdrkotina, ejakulat, svrsotina...
Inace, lepo je...

Sram te bilo, ove ima i ženskih čeljadeta....
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #9 poslato: 23.07.2007. 10:13 »

Slazem se sa napisanim kritikama. Poenta njegovih knjiga je da prosecan covek kaze - vauu kako je to duhovno, da pun sebe to podvuce i zapise, da se oseti dobro, a da posle 5min to sve apsolutno zaboravi i nastavi po starom. Inace, u jednoj njegovoj knjizi, valjda Budjenje ili Prosvetljenje u 100 lekcija ( ili neki slican debilan naslov ) nalazi se kriticki opis savremenih ljubavi za koje mislim da bi se mnogi slozili i da su vec takav stav iskazali na odgovarajucoj temi. On govori o ljubavi kao o trgovini, a ljudima kao trgovcima. Mada to bi se pre dalo reci za religiju, ali ne zaboravite da je on pored toga sto je bio psihoterapeut bio i svestenik ( ne secam se tacno koje crkve ). Inace, on spada u korpus New Age autora - znate ono, lako i brzo svako moze biti svesna i prosvetljena licnost. Upravo u skladu sa instant vremenom u kojem zivimo, povrsnost se siri a ljudi nemaju vremena i volje da se ozbiljnije pozabave sobom ( tj. ozbiljnom literaturom ) i onda im se nudi ovakav trash.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
modesty
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 24.07.2007. 00:42 »

Taj lik je jedna takva budaletina da mogu da ga citaju samo najneobrazovaniji ljudi. Sramota me sto ga uopste komentarisem. Ali kad se vec spominje, pada mi na pamet da se otvori posebna tema o njemu (dok citate ovo mozda je vec otvorena) bas zato sto mnogi ljudi verovatno njega traze po netu, i tako ce doci i ovde, da vide malo drugacije misljenje, s obzirom da ga svi vole. Cim nesto mnogi vole, znaci da tu nesto nije dobro.

Iskreno, nisam ga citala, ali sam bas planirala nakon ovog citata Debelog Duda. Jebi ga, sada cu biti neobrazovana u Izdajnikovin ocima... Nisam znala, iskreno da neobrazovani ljudi uopste citaju... Blago nama, onda i nije tako losa situacija...
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #11 poslato: 24.07.2007. 09:20 »

Jebi ga, sada cu biti neobrazovana u Izdajnikovin ocima...

To ti je veliki minus....
Sačuvana

Banujmo sve žene!
modesty
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 24.07.2007. 09:49 »

Ne znam sta cu Stojane... Mozda ce mi progledati kroz prste... :(
Sačuvana

debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 31.07.2007. 17:30 »

Mogu da se slozim da u njegovim knjigama nema mnogo argumentovanih izjava, ali se trudi da ljudima da uvek dobrodoslo samopouzdanje. Cak i da im servira nedovoljno istrazene stavove on ih budi jer ih tera da zive, da preduzmu nesto. Zato ga i ne citaju ljudi kojima je dobro nego kojima je potrebna pozitivna rec, podstrek da nastave sa zivotnom borbom. Nisam neki njegov poklonik, procitao sam samo dve knjige, ali mogu da vam kazem da mi je pomoglo i zato preporucujem drugima.
Sačuvana
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +21/-5
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #14 poslato: 31.07.2007. 21:11 »

Sram te bilo, ove ima i ženskih čeljadeta....
Druze Stojane, duboko se izvinjavam vama, a i zenskadiji na forumu poklanjanje
Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: