Kako vi gledate na studiranje u Nišu? Molio bih samo komentare bez uplitanja politike.
Ne može bez politike, Branko. Naprosto, ne može. Svakog čoveka koji studira i time zalazi u svet intelektualaca ima obavezu, mada neformalnu, da se interesuje za političku stvar kao odgovoran građanin. Odgovoran otud što se naziva intelektualcem. Ne može neko da bude intelektualac a da, kako rekoh upravo na drugoj temi, jedino zna da zasedne u udobnu fakultetsku fotelju i uči studente tome šta je Aristotel hteo da kaže rekavši 'ipokeimenon u šestoj knjizi Metafizike. A ima takvih (i time već zalazim u kritiku Univerziteta, sa posebnim osvrtom na Filozofski fakultet i njegov kadar), i takvi su u velikoj većini.
Studirati u Nišu je u začetku hendikep u odnosu na studiranju u Novom Sadu i Beogradu i to iz dva aspekta/stanovišta:
- sa stanovišta profesorskog kadra,
- sa stanovišta kvaliteta života u gradu.
Prvi razlog je svima jasan pa se ne bez razloga govori da je Niš uz Kragujevac neka vrsta bonus univerziteta, gde se ne stiče pravo znanje, već diploma. Formalno.
Što se grada tiče, tu je važno kakve institucije postoje, ne samo kulturne i obrazovne, već i političke, medijske, te mogućnost za zapošljavanje studenata i slično. Niš je u tom pogledu na začelju ne samo u poređenju sa Novim Sadom nego i u poređenju sa KG-om. Beograd je u ovom pogledu više nego idealan, jer se možeš na nekim grupama studija zaposliti već nakon prve godine studija (ovo se najpre odnosi na studij jezika i zapošljavanja u privatnim školama koje postavljaju oglase na Filološkom).
Niš nema niti ozbiljnu političku partiju u koju bi se student mogao uključiti. Niti je moguće pokrenuti bilo šta, jer inicijativa je malo ili ih uopšte nema (zavisi od vremena, ponekad nešto izađe, kao što smo mi pokrenuli, ali se to brzo gasi ako nema podrške). Glavni niški časopis za kulturu je Pressing koji dobro znamo koliko je kvalitetan i ko ga uređuje. Studentske organizacije su bukvalno smešne, a mnoge od njih se boje uplitanja u političke stvari (slušao sam o nekoj organizaciji Best u kojoj reč "politika" ne sme ni da se šapne, a vidimo da je i Filozofski zatvoren, jedino Pravni dozovljava, ali tako da promoviše političku desnicu i obnovu sukoba sa susednim republikama; cveta sve ono što ne valja).
Na sam pomen Niša kao grada za studiranje osetim ili mi se dogode tri stvari:
- u sebi se
nasmejem jer ne mogu da poverujem da su oni ljudi zaista profesori na nekom fakultetu,
-
sažaljevam i sebe i druge studente što moraju da se kreću po onakvoj ustanovi,
- osetim
mučninu jer je to ipak važnih 4 ili 5 (ili 6 i više) godina u životu svakog mladog čoveka, u slučaju studiranja u Nišu proćerdanih na palanačku sredinu i učenje za ocenu i diplomu,
- osetim
apsurd momenat da ipak ljudi, a i ja sa njima, studiraju tu,
- primetim
perverziju, budući da samo mazohista i neko ko sebi ne želi dobro može da ostane tu, ako bi imao para da pobegne.