Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Niski univerzitet  (Pročitano 9494 puta)
direktor bolnice
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 28.10.2007. 02:38 »

Kako ovaj forum ima obrazovni karakter i samim tim aktivnu razmenu misljenja molim Vas da uputite malo jasniji komentar na moj post koji ste citirali.

Ma nishta, samo mi je malo bilo smeshno. Mogu modovi da izbrishu ono ako im bude smetalo shto mi je komentar trivijalan.
Pisao sam u brzini i bez mnogo obzira prema politici foruma.

Kako vi gledate na studiranje u Nišu?

Kao nuzhno zlo za one koji nemaju dovoljno para da odu i studiraju u Novom Sadu!  Zelenko
Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #16 poslato: 29.10.2007. 11:46 »

Kao nuzhno zlo za one koji nemaju dovoljno para da odu i studiraju u Novom Sadu!

Nije valda da su pare bile problem? Pitanje je da li ti studiranje u svom gradu ispada jeftinije. Kad živiš sam naučiš se da štediš. A ipak imaš dobro društvo i motivaciju za rad. Ima još dosta ljudi preklom iz Niša ovde.
   Inače tema nije Univerzitet u Novom Sadu nego u Nišu. Još neki komentar?
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 29.10.2007. 15:55 »

Kako vi gledate na studiranje u Nišu? Molio bih samo komentare bez uplitanja politike.

Ne može bez politike, Branko. Naprosto, ne može. Svakog čoveka koji studira i time zalazi u svet intelektualaca ima obavezu, mada neformalnu, da se interesuje za političku stvar kao odgovoran građanin. Odgovoran otud što se naziva intelektualcem. Ne može neko da bude intelektualac a da, kako rekoh upravo na drugoj temi, jedino zna da zasedne u udobnu fakultetsku fotelju i uči studente tome šta je Aristotel hteo da kaže rekavši 'ipokeimenon u šestoj knjizi Metafizike. A ima takvih (i time već zalazim u kritiku Univerziteta, sa posebnim osvrtom na Filozofski fakultet i njegov kadar), i takvi su u velikoj većini.

Studirati u Nišu je u začetku hendikep u odnosu na studiranju u Novom Sadu i Beogradu i to iz dva aspekta/stanovišta:
- sa stanovišta profesorskog kadra,
- sa stanovišta kvaliteta života u gradu.

Prvi razlog je svima jasan pa se ne bez razloga govori da je Niš uz Kragujevac neka vrsta bonus univerziteta, gde se ne stiče pravo znanje, već diploma. Formalno.

Što se grada tiče, tu je važno kakve institucije postoje, ne samo kulturne i obrazovne, već i političke, medijske, te mogućnost za zapošljavanje studenata i slično. Niš je u tom pogledu na začelju ne samo u poređenju sa Novim Sadom nego i u poređenju sa KG-om. Beograd je u ovom pogledu više nego idealan, jer se možeš na nekim grupama studija zaposliti već nakon prve godine studija (ovo se najpre odnosi na studij jezika i zapošljavanja u privatnim školama koje postavljaju oglase na Filološkom).

Niš nema niti ozbiljnu političku partiju u koju bi se student mogao uključiti. Niti je moguće pokrenuti bilo šta, jer inicijativa je malo ili ih uopšte nema (zavisi od vremena, ponekad nešto izađe, kao što smo mi pokrenuli, ali se to brzo gasi ako nema podrške). Glavni niški časopis za kulturu je Pressing koji dobro znamo koliko je kvalitetan i ko ga uređuje. Studentske organizacije su bukvalno smešne, a mnoge od njih se boje uplitanja u političke stvari (slušao sam o nekoj organizaciji Best u kojoj reč "politika" ne sme ni da se šapne, a vidimo da je i Filozofski zatvoren, jedino Pravni dozovljava, ali tako da promoviše političku desnicu i obnovu sukoba sa susednim republikama; cveta sve ono što ne valja).

Na sam pomen Niša kao grada za studiranje osetim ili mi se dogode tri stvari:
- u sebi se nasmejem jer ne mogu da poverujem da su oni ljudi zaista profesori na nekom fakultetu,
- sažaljevam i sebe i druge studente što moraju da se kreću po onakvoj ustanovi,
- osetim mučninu jer je to ipak važnih 4 ili 5 (ili 6 i više) godina u životu svakog mladog čoveka, u slučaju studiranja u Nišu proćerdanih na palanačku sredinu i učenje za ocenu i diplomu,
- osetim apsurd momenat da ipak ljudi, a i ja sa njima, studiraju tu,
- primetim perverziju, budući da samo mazohista i neko ko sebi ne želi dobro može da ostane tu, ako bi imao para da pobegne.
Sačuvana

meda
Kvalitetan korisnik
**

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 29.10.2007. 21:11 »

Kada god vidim izdajnika (ovog naseg Domaceg) zacudim se koliko je to fin i dobar covek. Mnogo puta me je spasao dugih pisanja komentara, premda ni ovi moji nisu nista kraci.
Da vidimo.
Domaci potpuno si u pravu sto se tice komentara da ne moze politike. Sada mi trenutno pada ona misao `` ko se ne bavi politikom, politika se bavi njime``...

Fakultet je je bas onakav kao i sto treba da bude, kao i univerzitet, a i nasa drzava. Na zavidnom nivou sa visokim standardom... zlobni
Jeste da je nesto bolja situacija u Novom Sadu i BG, ali to sve cini para i u NS malo bolji mentalitet(naucno dokazano). Ipak NS je napravio master studije gde su studenti potpisali da ako Skupstina izglasa izjednacavanje nema para nazad!!! Pusti kapital ili jos bolje - da bi komunisticko drustveno uredjenje preslo u kapitalisticko potreban je period tranzicije, gde se kod nas javlja feudalizam koji ima nadu da se zadrzi i pospesuje izrabljivanje nizih klasa.

Da sagledamo situaciju iz drugog ugla. U Nisu je izabran za gradonacelnika g Smiljko Kostic poznat po svojim delima i ne delima kao i paktom sa crvenim djavolom iz ``onog`` peroda. Danas posle neuspesnog skidanja on vvec godinu dana nece da potpise odluku skupstine da se formira javno preduzece za gasifikaciju i time Nislije onemogucava da se jeftinje greju tokom zimskog perioda (malopre bilo na tv pa mi je najsvezije).
 O cemu mi pricamo?
Kakve kulturne ustanove?
Kakvi kvalitetni fakulteti?
Ovo se sve svodi na pusto prezivljavanje itd.

Pored svega ni sami studenti na Fakultetu nemaju nikakvo misljenje. Cute, trpe i smeju se. a posle kada teba da se zaposle... Niko da se pobuni.

Kada se sve izracuna mislim da bi bilo mnogo bolje da se SVE promeni, ali o spasavanju sveta drugom prilikom.
Sačuvana
beyondmediominds
Teatralni mislilac

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #19 poslato: 03.11.2007. 03:38 »

Istroseni ideali. Opsta apatija izazvana trosenjem malo preostale zivotne energije  za oktobarsku revoluciju, kojoj do dana danasnjeg  nismo sustinski primakli, sem novog namestaja u Skupstini.Inertnost na svakom koraku.Cutanje.Trpni glagol.
Ja sam svoje srednjoskolske i studentske dane provodila na ulici boreci se.Ulica me je odrzala, njojzi hvala  osmeh
Vama buducim akademskim gradjanima ove zemlje ne predvidjam svetlu buducnost, ako se ne pokrenete i delujete, pod uslovom da znate sta hocete.Ne mislite valjda da cu ja da dodjem na bilo koji od Fakulteta i da vas licno pozivam i angazujem da se borite,a vi dopustili ovim matorim perverznjacima da vam proguraju Zakon o visokom obrazovanju i famoznu Bolonjsku deklaraciju.Sve je samo to nije.........Tek pocinje akreditacija za Fakultete, a vi mislite o tome!
pozz
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 09.11.2007. 18:24 »

Mesto zločina: Filozofski fakultet u Nišu, hodnik.

Na slikama su dve lokacije jednog klerofašističkog plakata pod naslovom Srpski zavet, u organizaciji raso-klero-fašističke organizacije Dveri srpske. Jedan od govornika je, kako piše, profesor Filozofskog fakluteta u Nišu, prof. dr Dragiša Bojović (koga bi bilo dobro spomenuti u sledećem broju Zapada), kao i svešteno lice Petar Ulemek, inače rođak osuđenog ubice - Milorada Ulemeka Legije.

Plakati stoje najmanje nedelju dana i niko ih nije dirao na najprometnijim mestima fakulteta. Na istom mestu plakati-pozivi Diferencije na učešće u časopisu Zapad sklonjeni su sledećeg dana od dana postavljanja.

Dopuštanjem da se Dveri srpske i njihova neonacistička propaganda oglašavaju na Filozofskom fakultetu, dotičnu ustanovu moramo svrstati među desno orijentisane i politički definisane institucije.
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #21 poslato: 09.11.2007. 20:54 »

Pa dobro...makar su hodnici lepo okreceni  osmeh
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 10.11.2007. 13:17 »

Da li pored ovih imate jos neke plakate i koje? I kod nas su, secam se, bili plakati raznih udruzenja, ali bilo je od oglasa, preko zurki i kulturnih dogadjaja do tribina sa politickim konceptom.
Sačuvana
beyondmediominds
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 10.11.2007. 18:07 »

Ja zaista ne razumem kako smete da dopustate takve stvari? Jer vi sigurno imate Savez studenata ili je i to ukinuto?I naposletku, ko cini taj Savez?
Ja se secam 96 godine i pokretanje  bune protiv dahija koje je krenulo sa FIlozofskog, Pravnog i Medicinskog fakulteta,a krenulo je tako sto Savez studenata sva tri fakulteta nije prihvatao Zakon o visokom obrazovanju!Preteci da ce ih isterati sa fakulteta, studenti su se dosetili kako da doskoce Crvenima i nastavili svoje delovanje kroz pokret Otpor .A vama poturaju dva lista papira i vi nista?! Bruka!
« Poslednja izmena: 11.11.2007. 23:52 Domaci izdajnik » Sačuvana

meda
Kvalitetan korisnik
**

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 11.11.2007. 02:21 »

plakati ne stoje nedelju dana vec od cetvrtka. u ponedeljak ih neces videti. to ti je kada svako moze da udje na fax i da rad sta hoce
Sačuvana
beyondmediominds
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 11.11.2007. 17:48 »

plakati ne stoje nedelju dana vec od cetvrtka. u ponedeljak ih neces videti. to ti je kada svako moze da udje na fax i da rad sta hoce
To je vec za pohvalu osmeh
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 11.11.2007. 23:51 »

plakati ne stoje nedelju dana vec od cetvrtka. u ponedeljak ih neces videti.

Medo, ili Dejane, mislim da nisi u pravu, tj. ne možeš biti u pravu jer su fotografije odrađene u utorak, 6. novembra, a ne verujem da su tog dana plakati postavljeni. Pretpostavljam da je postavljeno u ponedeljak, ili čak ranije, jer niko to ionako ne mora da skida. Ako to ne bi neko po nalogu skinuo, plakati bi mogli da stoje sve dok ne budu zasmetali zarad postavke nekih drugih oglasa.

Inače, u ponedeljak, ovaj koji sledi, i nema potrebe da stoje jer je tribina završena.

Nadam se da će nadležni na fakultetu razmisliti o tome da ne dozvoljavaju ubuduće promociju ovakvih udruženja i tribina, bez obzira što u njima učestvuju i profesori sa Filozofskog fakulteta.
Sačuvana

direktor bolnice
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 19.11.2007. 01:42 »

Nadam se da će nadležni na fakultetu razmisliti o tome da ne dozvoljavaju ubuduće promociju ovakvih udruženja i tribina, bez obzira što u njima učestvuju i profesori sa Filozofskog fakulteta.

Da zabrane promociju tribina u kojima uchestvuju?
Nadam se da je josh nekome ovo dovoljno logichno , jer meni nije.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 19.11.2007. 15:32 »

vazhno je da se svi slazhemo da je situacija na nishkom univerzitetu katastrofalna, i da se tu filozofski ne izdvaja ni kao gori ni kao bolji ( pogledajte pravni ).
znachi treba neshto da se promeni. ostaje da se pita shta da menjamo i kako.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 20.11.2007. 13:26 »

znachi treba neshto da se promeni. ostaje da se pita shta da menjamo i kako.

Mislim da je mnoge stvari gotovo nemoguće promeniti, makar trenutno. Jer baš onako kako je rekao Dejan (meda), koji je baš na funkciji u studentskoj organizaciji na Filozofskom fakultetu, prodekan Studentskog parlamenta ako sam ga dobro razumeo - mladi ljudi koji studiraju i koji mnogo vrede ne žele da se angažuju u tim organizacijama preko kojih bi mogli da utiču na - uslovno rečeno - politiku fakulteta i njegov odnos prema studentima. Ako se mi nismo angažovali dok smo studirali, a angažovala se neka nacionalistička budala, ne treba biti toliko ljut zbog toga što se fakultet orijentiše ka desnici i propagira stvari koje su mogle još jedino tridesetih godina u Nemačkoj da budu viđene.

Ono što, pak, može da se učini jeste domen samog fakulteta, njegovog profesorskog odbora, dekana ili kako se već organizuje i struktuira vrh institucije. On ima dužnost da usmerava i ispravlja kada nešto na fakultetu počne da propada ili se okreće onome što je čak antiustavno. Vidimo da takav uticaj fakultet i univerzitet ne vrše na svoje organizacije unutar pojedinačnih fakulteta. To je nešto što bi trebalo kritikovati pre nego studentske organizacije, kako mi se (danas) čini.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: