gornji tekst pomenuo sam u kontekstu pominjanja Mileta Ilica u jednoj od prethodnih diskusija (na drugoj temi sa ovog Foruma - Moj Nis).
Tacne su tvrdnje pojedinaca da se u vreme Mileta Ilica dosta toga u Nisu izgradilo, kao i to da su objekti iz tog vremena danas prakticno ikone Nisa. Tacno je i to da je Smiljko Kostic od Duvanske industrije napravio industrijskog dzina, kao i to da je kao posledica njegovog uspesnog upravljanja fabrikom, ta fabrika prodata za toliko novca.
Ali....
Ne zaboravite na sledece cinjenice:
1. i jedan i drugi su bili visoki funkcioneri partije koja je u to vreme bila Bog i batina, odnosno da nikome nisu morali da podnose racune, vec su se ponasali kao veleposednici.
2. Duvanska je, ako se zanemari fabrika iz Vranja (koja je i u to vreme bila sitna fabrika), imala monopol na proizvodnju cigareta (uvoz nije bio dozvoljen!!). A podseticu vas da je u to vreme u najvece trajao rat u Bosni, a svaki ekonomista ce vam reci koje fabrike najbolje posluju u vreme rata - fabrike duvana i piva!!
3. Ni jedan ni drugi nisu imali konkurenciju, te se nisu imali razloga plasiti bilo koga. Nicija im saglasnost nije bila potrebna za bilo sta.
S toga, pominjanje ove dvojice u kontekstu uspesnih ljudi me jako iritira (sto ne znaci da ih vi ne trebate pominjati!)..
Tebe bih recimo mogao da zamislim kao budućeg gradonačelnika, ili sebe (ako ćeš ti za opštinu Medijana).
ja sam u opstini Pantelej, ali moje ambicije su ipak usmerene ka zgradi u ulici 7. juli :)
Inače, od ponuđenih bih glasao za Zozu, iako me ignoriše u poslednje vreme (slao sam mu neke tekstove da objavi u Svedoku ali ništa ne odgovara; danas, tj. juče ujutro čitao naše saopštenje i nije naveo odakle mu...).
Ocigledno nisi imao prilike ranije da saradjujes sa Zozom :) Zoza je tip koji ce ti savetodavno uvek pomoci, ali u praksi je to malo drugacije. Da me ne bi razumeli pogresno, super je on lik, ali ne treba ocekivati previse ni od njega.
A ima i on jedan mali "repic". Zoza je bio jedan od sekretara KPJ !! dobro, svako gresi, narocito u mladosti :)))
ima Ivo Andric jednu jako lepu recenicu u knjizi "Znakovi pored puta":
U prvoj polovini života čovek želi i radi ono čega će se u drugoj polovini stideti i odricati, a druga polovina mu prođe u uzaludnim pokušajima da se popravi ili bar zataška ono što se radilo u prvoj.sto se tice teme buduceg gradonacelnika.. imao sam prilike da slusam govor Branislava Jovanovica na jednom stranackom skupu (da, bio sam ranije clan G17 :( ). Inace, radnja se desava u vreme predizborne kampanje za lokalne izbore (pa i za gradonacelnika).
Mnogi su smatrali Baneta nedovoljno jakim da napravi iznenadjenje, ali koja je Banetova racunica tada bila?
Svi su bili svesni cinjenice da ce Goran Ciric dobiti najvise glasova. E, bitno je bilo KO ce sa njim u drugi krug. Mnogi su vec videli Gorana Ilica (DSS), a Bane je video sebe (normalno).
Koja je Banetova racunica bila:
Ciric ce u drugom krugu dobiti max onoliko glasova koliko je dobio u prvom krugu, jer u oni koji u prvom krugu nisu glasali za Cirica to nece uciniti ni u drugom, jer ne vole DS. Osim ovoga, glasacko telo Gorana Cirica nece u tom broju izaci ponovo na izbore, sto znaci da ce dobiti i manje.
Drugi kandidat, koji god da bude (a nadao se da ce upravo ON biti taj neko) prikupice glasove svih ostalih biraca koji ce za njega da glasaju i u inat Goranu Ciricu.
Tako je i bilo, osim sto nije Bane uso u drugi krug, vec Smiljko. Ostakat price vam je poznat.
Verujem da ce ta prica dobrim delom biti ponovljena i na narednim izborima za gradonacelnika, s tim sto verujem da Smiljko nece uspeti da udje ni u drugi krug, a jos manje sanse ima da pobedi ponovo.
Bojim se da bi Bane ili Mile Ilic mogli da budu taj "drugi" kandidat (racunam da ce kandidat DS najverovatnije biti prvi), sto bi najverovatnije znacilo da ce taj "drugi" opet da postane gradonacelnik.
Jedino vidim sansu u Zozi Marjanovicu, za koga bi glasali i penzioneri, sto znaci da bi izbio narodnjackoj koaliciji (DSS, NS, SPS, SRS, PSS,..) najjacu kartu.
Ostaje nam samo da ubedimo Zozu :))