Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Niski univerzitet  (Pročitano 11606 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #90 poslato: 04.05.2008. 12:05 »

Mislim da bi Beogradski univerzitet bez problema mogao da stane uz neke od najkvalitetnijih u Evropi u pogledu toga šta se na njemu može naučiti. Zbog toga mislim da je ova citirana ocena, makar što se visokog obrazovanja tiče na nivou Srbije (dakle, obazirući se i na Beograd i Novi Sad, a ne samo na Niš) - preterana, da u stvari i nije tako loš srpski prosek, već je loše ono što mi imamo u Nišu.

A ono što nedostaje Beogradskom univerzitetu mislim da je (bar zasad) organizovaniji studentski program, pri čemu uglavnom mislim na vanfakultetske aktivnosti i sadržaje. Istina, grad kao evropska metropola može da računa na bogat kulturni i obrazovni program (pozorišta, koncerti, naučne tribine, biblioteke, itd), ali nešto što bi masovnije okupilo baš studente i organizovalo za neku akciju ili druženje, mislim da je to dosta retko čak i u Beogradu.

Bilo bi dobro znati kako se studira vani, ali još bolje je, pretpostavljam, znati oceniti lošim ono što sami imamo i čemu sami prisustvujemo. Ako student uvidi da to što ima na fakultetu u stvari i nije ozbiljno studiranje, da je to otaljavanje posla od strane profesora, da su studentske organizacije neozbiljne, da ne postoji kvalitet studija, ne mora da poznaje kako stvari stoje na Zapadu da bi ocenio da je njegov fakultet (ili univerzitet, ako ima podatke i za ostale fakultete) - neozbiljan, i da bi nekako trebalo reagovati (odlaskom ili kritikom).

Očito je da nisu. Međutim, visoko školstvo je samo jedan među mnogim pokazateljima utonulosti u nesvest mladih u provinciji. Postoje mnogi drugi pokazatelji koji ukupno daju jako ružnu sliku o potencijalu ovog grada.

Ja sam uvek govorio da bi najpre sliku trebalo prikazati onakvom kakva jeste, da mladi u gradu saznaju gde žive, onda, ako još uvek ne uviđaju koliko je loše, neka im se pokaže šta (ili u kakvim uslovima) žive njihovi vršnjaci na Zapadu, pa neka onda vide ono kako bi mogli da žive kad bi se malo aktivirali i uzeli stvar u svoje ruke.

Smatram, stoga, da mnogo može da se uradi, ali da za to nedostaje masa.

Sećam se kad sam pokrenuo onu inicijativu za decentralizaciju i region u niškoj oblasti, dolazilo je nekoliko (do deset) studenata sa raznih fakulteta u Nišu, ali kad je trebalo da se sve to malo popularizuje, da se razmišlja o konkretnijim potezima, izlasku na ulice, deljenju flajera ili izlasku na TV, sve je postalo mnogo tiše. Da li zbog toga što nema dovoljno tih koji vide, ili ih ipak ima ali se boje da reaguju, ili ih, na kraju, i ne zanima to u kakvim uslovima žive jer možda imaju nešto po čemu će baš u takvoj sredini da se istaknu i budu bolji od drugih...

Ja to uvek tako tumačim. Nema drugog objašnjenja nego da im je dobro. To se pogotovo odnosi na političku neaktivnost i nezainteresovanost. Mislim da se tu radi i o onom momentu slabe ambicioznosti. Jer onaj ko ostane, ko ne pobegne (pogotovo se taj momenat nameće pri upisu studija), taj već mora biti neko koga ili okruženje (uslovi života i studiranja) ne zanimaju, ili je neko ko nema nikakav uvid u to kakvo je zapravo stanje stvari (to je bio moj slučaj).

Ti ljudi (studenti ili zaposleni ili koji čekaju zaposlenje), dakle, malo matoriji omladinci, su uglavnom zainteresovani za neke konkretnije, opipljivije poslove. Zanima ih kako da zarade koji dinar ili kako da ugrabe način da se unutar ovog katastrofalnog stanja dobro provedu, a da ne lupaju glavom ili pesnicom o zid. Većina onih koji su inteligentniji i visokog obrazovanja, a u tim godinama, reklo mi je da ili planira da pobegne iz Srbije (najčešće za godinu do dve), tako da angažman ne bi imao nekog smisla, ili pak uopšte nema vremena da se bavi nečim drugim do sopstvenom egzistencijom (tanak novčanik, jedan ili dva umesto tri obroka dnevno: dakle, nepošteno je od takvog očekivati da svoje vreme posveti ispravljanju "krivih Drina").

Ne mislim da pravdam ovu situaciju, već samo naglašavam da postoje neki razlozi koji ipak daju kakvo-takvo objašnjenje, i tako opisuje u kolikom je problemu grad.

Ovde nisam nipodastavala kvalitet pojedinih fakulteta na srpskim univerzitetima (cak i niski moze da se pohvali strucnjacima koji su otisli u beli svet i uradili nesto – mislim pre svega na one sa Elektronskog fakulteta) vec sam govorila o tome da je obzirom na okolnosti koje se odnose na informativnu, ekonomsku, viznu barijeru nemoguce ocekivati da iko (osim ako se licno ne zainteresuje ili sebi moze da priusti drugi vid upoznavanja sa realnom situacijom u Evropi ili sire) ima ikakve sanse da vidi da postoji nesto bolje, kvalitetnije i naravno isplativije. To sto je neophodna verifikacija i nostrifikacija diploma napolju (sada bi po Bolonjskoj trebalo da bude suprotno) dovoljan je dokaz da u zemlji sistem visokog obrazovanja ne stima uopste. Opet, to je samo nastavak price koja se vuce iz obrazovnog sistema na nizim instancama, tj. kako se deca vaspitavaju da misle i uce. Kompjuteri su jos uvek vid mehanickog sredstva zgodnog za igranje igrica, surfovanje po internetu ali ne i konkretnu primenu bile to drustvene ili prirodne nauke (osim naravno tehnickih i to ne svih). Koliki je procenat mladih ljudi a da ne govorim o starijoj populaciji koja uopste ima kompjuter i kako ga koristi? Koliko se ucenju stranih jezika opet bez obzira na struku posvecuje paznja (bice bolje za par godina kada se od petog osnovne uvodi obavezno ucenje dva strana jezika) i kakvi su kadrovi koji to rade (veoma cesto priuceni nastavnici, neki sa kursevima a najgore vecina koji nisu culi engleski osim na tv-u pa i to nije pomoglo)? Koliko je u skolama razvijen duh izrazavanja sopstvenog misljenja? Koliko se kroz teoriju i praksu provlace stvari dnevne politike a da se pri tom zanemaruje relevantna vaznost prakticnog znanja? I dok te stvari ne budu resene, bicemo ne daleko od Evrope, sveta, nego daleko od bilo cega realno dobrog. Ne treba misliti da je tudja trava zelenija ali samosvest i samopouzdanje definitivno pada u vodu kada se covek suoci sa necim sto nije ni mogao da zamisli da postoji i da zacudo moze da funkcionise.

Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #91 poslato: 21.05.2008. 11:58 »

Na Filozofskom juce zatekao nalepnice sa natpisom "Cuvaj svoju belu rasu" ili tako nesto. U potpisu "Rasonalisti". Da ode neko da pita dekana da li treba uskoro na fakultetu da se ocekuje aparthejd?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #92 poslato: 21.05.2008. 13:26 »

Upravo sam se vratio sa fakulteta. Dakle, čim si ovo postavio otišao sam sa kamericom u ruci da snimim te nalepnice.

Materijal ćete dobiti najverovatnije sutra u toku dana (najverovatnije ujutro) ili čak večeras. Dakle, materijal postoji, ali ne mogu da finalizujem disk sa kamerice dok ne napunim baterije (obično je to problem, a sada upravo ne uspevam da finalizujem, i usput mi pokazuje da je baterija prazna).

Snimio sam čitav fakultet, od najvišeg sprata do ulaza, sa zumiranjem naziva fakulteta koji stoji na ulazu u zagradu i svih neonacističkih nalepnica.

Od nalepnica... Tu su potpisani Blood 'n' Honour (nacistička organizacija) i Nacionalni stroj (takođe nacistička organizacija, sa akcentom na rasu). Inače, zatekao sam tri ili četiri nalepnice, sve različite.

Sjajan snimak. Staviću ga na YouTube, potom na sajt Diferencije, a verovatno proslediti i Peščaniku i TV B92, ako žele nešto od toga da objave.

A što se odlaska kod dekana tiče, naravno. Samo ako ko želi sa mnom. Mada ću otići i sam ako niko ne želi ili ne sme.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 23.05.2008. 02:12 »

::) nishta od materijala ?

Od nalepnica... Tu su potpisani Blood 'n' Honour (nacistička organizacija) i Nacionalni stroj (takođe nacistička organizacija, sa akcentom na rasu). Inače, zatekao sam tri ili četiri nalepnice, sve različite.

chetri nalepnice, ruku na srce nije mnogo. ali zashto studenti ne prigovaraju to je malo zabrinjavajuce.
kako beshe za poziv na ucesce za casopis zapad, odmah su skidali. Vas fakultet odgaja rasizam    ::)
Sačuvana
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #94 poslato: 23.05.2008. 17:22 »

Sjajan snimak. Staviću ga na YouTube, potom na sajt Diferencije, a verovatno proslediti i Peščaniku i TV B92, ako žele nešto od toga da objave.

A što se odlaska kod dekana tiče, naravno. Samo ako ko želi sa mnom. Mada ću otići i sam ako niko ne želi ili ne sme.

Verujes u objektivnost i dobru volju da te neko saslusa, osudi to pa mozda i nekako sankcionise? Mislim na dekana.
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: 23.05.2008. 23:11 »

::) nishta od materijala ?

Računar mi je bio u haosu, pa sam formatirao, a pre toga pogubio dosta materijala koji sam imao na hard-disku. A još mnogo ranije (prekjuče) otkrio da mi onaj prvi snimak neće vrediti jer mi je disk u kamerici bio oštećen, tako da sam išao ponovo na snimanje, i tada snimio one nalepnice među kojima je jedna bila ogrebana... znači, u gorem stanju nego juče, tako da se ne vidi više ko stoji u potpisu. Katastrofa... Ali zato je Rino zabeležila još pre deset, petnaest dana mobilnim telefonom, tako da postoji slika koju ću da pokušam da umontiram u video materijal. A sve bi trebalo da bude gotovo najkasnije do sutra. Sada ću se dati na posao.

Citat
kako beshe za poziv na ucesce za casopis zapad, odmah su skidali. Vas fakultet odgaja rasizam    ::)

To sam i ja primetio odmah. A da je rasistički... saznao posle onih pretnji adresiranih sa faksa.

Verujes u objektivnost i dobru volju da te neko saslusa, osudi to pa mozda i nekako sankcionise? Mislim na dekana.

Ne, uopšte ne očekujem od dekana bilo kog od niških fakulteta da reaguje na ovakve stvari. Očekujem i od ovog da bude sasvim nezainteresovan, ali bi to sve trebalo pribeležiti kamericom i dati kasnije u javnost, kroz kritiku. Tek kad im B92 zakuca na vrata biće interesantno. A ja bih to voleo da se dogodi, kad već ja nemam tako jak i moćan medij.

Inače, da. Njih treba kazniti, ne bi li se opametili i zauzeli jasan stav prema rasizmu. Zbog toga me mnogo više zanima da ih kompromitujem nego da ih ja lično opametim i dozovem pameti.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: 24.05.2008. 11:49 »

Ima li ko da mi pomogne? Ne znam koji program da koristim za izradu filma. Imam dosta materijala i hteo bih sve lepo da ukomponujem (radi se ukupno o stanju inteligencije u Nišu, kombinovano sa ovim incidentom na fakultetu), ali evo već 1000 mb-a skinuo raznih programa, i nikako da nađem nešto što vredi. Ne mogu da okačim fajl kad ne mogu da spojim sve te momente i da ih uobličim kao film.
Sačuvana

provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #97 poslato: 24.05.2008. 13:08 »

sa teme kultura u Nishu

Zar se opštinski čelnici ili profesori iz Niša i ovog dela Srbije ne stide što nisu podstakli i organizovali masovniji dolazak svojih građana i učenika na izložbu? Šta radi niški Univerzitet, gde su studenti, kojih je samo u Nišu oko 20.000? Niš jeste siromašan grad, i ima 50.000 nezaposlenih, ali obrazloženje da u njemu nema velikih kulturni dešavanja jer "nema para" u ovom slučaju ne stoji, pošto je ulazak na izložbu besplatan - rekao je Đurić na improvizovanoj konferenciji za novinare u DIN Filip Moris, koja finasijski podržava Da Vinčijevu izložbu, kao i ostale projekte NAF.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: 25.05.2008. 17:55 »

Šta radi niški Univerzitet, gde su studenti, kojih je samo u Nišu oko 20.000?

Evo da postavim ovde onaj obećani video materijal:

<a href="http://www.youtube.com/v/KSa28N8XTFY&rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/KSa28N8XTFY&rel=1</a>

Snimak je mnogo slabijeg kvaliteta nego kod mene u originalu, jer YouTube to sve uništi. Ali videću kasnije da postavim i na google video, možda tamo izađe kao bolji snimak.

Molio bih za komentar. Ovo mi je prvi film.
Sačuvana

Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Duh bunta: +81/-1014
Na mreži Na mreži

« Odgovor #99 poslato: 25.05.2008. 18:15 »

Samo još muzika red i zakon i XFILES i savršeno će biti.
Inače, znate li ko je glavna zvezda ovog filma..... JA!!!!
Sačuvana

avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: 25.05.2008. 19:39 »

dobar video ali mu treba još malo doterivanja zvuka i bolji upload. video sam da je poboljšan kvalitet snimka na youtube pa bi trebalo da bude malo bolje od ovoga ako je original dobar.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #101 poslato: 26.05.2008. 00:29 »

odlichan film!! bravo!!
samo se malo pripazi na ulici  Namigivanje
Sačuvana
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 26.05.2008. 11:27 »

Dobar je film, ali mi se najviše sviđa ono što je verovatno neki student dopisao na nalepnici koju potpisuju B&H.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #103 poslato: 27.05.2008. 17:31 »

Jedino što mene zanima je kako da poboljšam kvalitet snimka... Ako iko zna kako da to odradim... imam sve neophodne programe za svaki format, samo bih voleo da vidim u kom formatu i kojim dimenzijama bi najbolje bilo da se pošalje na upload.

PS: Evo malo boljeg (kvalitetnijeg) snimka. Postavio sam na MySpace i tu je kvalitet ostao gotovo isti kao u originalu:

<a href="http://lads.myspace.com/videos/myspacetv_vplayer0005.swf?m=34997959&amp;type=video" target="_blank">http://lads.myspace.com/videos/myspacetv_vplayer0005.swf?m=34997959&amp;type=video</a>
Sačuvana

Monarch
Opšti urednik

Duh bunta: +35/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: 27.05.2008. 17:53 »

Mda, najbitnije je da se Rino pojavljuje na snimku. Hahahaha.
Sačuvana

Slatka mala izvrnuta signaturica.
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: