Bila sam do Niske Banje pre nekoliko nedelja...onako rekreativno i sa namerom da je pokazem nekim svojim gostima. Nista se narocito nije promenilo od moje prilicno davne posete osim sto je nastao haos na centralnom setalistu usled zapocetog sredjivanja.
Otprilike i moja poseta Niškoj banji desila se u to vreme i bio sam slično šokiran onim što sam mogao da vidim na glavnom šetalištu. Prilično jadno je da pola letnje sezone glavno banjsko šetalište izgleda onako. Za onakve stvari mislim da bi u normalnim zemljama najpre građani smenili predsednika opštine, a ako ne oni, onda grad, pa ako ne grad, onda regija, a ako ni regija, onda bi državni vrh odlučio o tome. Jer naprosto je nemoguće da se jedna toliko jednostavan posao ne može završiti u roku od nekoliko sedmica, da se odužio i traje više od jednog godišnjeg doba. Katastrofalno.
Ne znam kada se sa time krenulo i kada ima namere da se zavrsi ali lici na ruglo a o saplitanju o ploce, preskakanju dasaka i ostalom mogu samo da konstatujem da je poprilicno neozbiljno pa i opasno obzirom na strukturu banjskih gostiju.
To je i meni palo na pamet. Stidim se jer će gosti steći pravu sliku o ... hajde da tako kažem - mentalitetu Banjaca.
Centralni park i poplocani deo izmedju hotela bio je ispunjen starim ljudima koji su se dosadjivali, ubijajuci vreme tipicnim razgovorima o bolestima, politici, nemastini...sve sumorno i deprimirajuce.
Banje obično jesu takve. No, ovde je bilo tužno to što su bili nekako zbijeni, što nisu mogli da se kreću. A banja služi upravo za takvu aktivnost starijih ljudi. Mislim čak da se ovakve operacije na banjskim šetalištima preduzimaju u zimskom periodu, kada nema mnogo gostiju.
U to vreme je bila neka manifestacija pa i mladjih gostiju (da li su bili paraglajderi ili nesto slicno, nisam sigurna) tako da je to bila jedina stvar pomalo neobicna i zanimljiva u onom celokupno gledano - ocajnom okruzenju.
Pa, mi kao da smo istog dana posetili Banju. Isto tako sam sretao te paraglajdere... I to je bio dodatni razlog moje zabrinutosti time šta će gosti da pomisle o mestu koje zatiču u ovako lošem stanju.
Inače, samo malo kasnije održano je Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, a pošto su staze još uvek onakve ne znam više šta da kažem... Tužno.
Mislim da ce, ako se sve uradi kako valja sa tim sredjivanjem, na kraju ispasti jedno prijatno i lepo mesto za boravak, osobito van sezone...lepa je ona shuma iznad, vlada umirujuca tisina, vazduh je cist...mozda je ono mesto ipak perspektivno i bolji izbor od veceg sela pokraj njega?
Naravno. Bez Banje Niš bi bio potpuno mrtav (iako je i Banja trenutno mrtva). Pošto se Niš u potpunosti lagano ali sigurno pretvara u palanku, ostaće jedino Niška banja kao mesto sa svrhom. Jer u Nišu ne vidim bilo kakav razlog da se ostane, kao što ih nema ni u Kruševcu, Kraljevu, Smederevu, ovamo ili onamo južno od Beograda.